Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
tumblr_la1cdzqyYf1qbpuod.jpg

Dve stvari

93. Monasi, postoje dve stvari. Koje dve? Odsustvo stida zbog učinjenih loših dela i odsustvo staha od njihovih posledica. To su, monasi, dve stvari.

94. Monasi, postoje dve stvari. Koje dve? Stid zbog učinjenih loših dela i stah od njihovih posledica. To su, monasi, dve stvari.

Buda
Dhamma vaggo, AN II.93-4

:)

Otkud može biti ljutnje

"Otkud može biti ljutnje
u onome ko je oslobođen ljutnje,
ukroćen, ko živi sabran --
onome ko je oslobođen ispravnim razumevanjem,
smiren, takav.

Među dvojicom gori je onaj
koji na bes besom uzvraća.
Onaj koji ne uzvraća
dobija bitku u kojoj se teško pobeđuje.

Živiš za dobro obojice
-- sopstveno i njegovo --
onda kad, znajući ga da je srdit,
sabran boraviš u svome miru.

Kada tako lečiš obojicu
-- sebe i drugoga --
oni koji te za budalu smatraju
ništa o Dhammi ne znaju."

Buda,
Akkosa sutta, SN VII.2

anger2.png

Promena stvari

Zašto smo toliko iznenađeni kad neko umre? Znamo da svako mora da umre. Znamo da ćemo i mi umreti. Pa ipak, postoji to iznenađenje. Naša zapanjenost brzim proticanjem vremena ukazuje da nešto nije u redu sa načinom na koji posmatramo stvari. Mora postojati neko iskrivljavanje u našoj percepciji. Inače, zašto bismo se toliko prenerazili kada se stvari promene?

Jeffrey Hopkins: A Truthful Heart

3039784193_56de1e6377.jpg

Promena stvari

Zašto smo toliko iznenađeni kad neko umre? Znamo da svako mora da umre. Znamo da ćemo i mi umreti. Pa ipak, postoji to iznenađenje. Naša zapanjenost brzim proticanjem vremena ukazuje da nešto nije u redu sa načinom na koji posmatramo stvari. Mora postojati neko iskrivljavanje u našoj percepciji. Inače, zašto bismo se toliko prenerazili kada se stvari promene?

Jeffrey Hopkins: A Truthful Heart

3039784193_56de1e6377.jpg
Nijesmo iznenađeni što neko umre! Iznenađeni (obeznađeni) smo što ćemo mi umrijeti. :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back