Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Ja uopšte mislim da najčudniji ljudi izgledaju vrlo konvencionalno, vrlo standardno. Jer čovek koji je zaista čudan iznutra, onaj koji je u dubokom nesporazumu sa svetom koji ga ne prihvata i ne shvata, ne oseća nikakvu potrebu da se ukrašava spolja, da privlači ičiju pažnju. Naprotiv! On želi da se sakrije. " Kapor

Ne mogu da se načudim i nadivim šta sve čovek može značiti čoveku; od kakve pomoći i utehe može biti jedan drugome, koliko radosti pružiti i primiti. To biva naročito vidljivo i jasno u divljim i zlim vremenima (kao što su bila naša).

Sve mi je češće pred očima činjenica: da samo kroz drugog čovjeka možemo potpuno osetiti lepotu i veličinu života koji nam je dan.

Ivo Andrić

POSTOJI LI VEĆA SILA OD LJUBAVI?

A postoji li veća sila i veća molitva od ljubavi?! Njoj se sve prepreke predaju, ispovesti darivaju, noći razdanjuju, nasilni poklanjaju, ledeni otapaju, glasni utišavaju... Sila ljubavi blaži, ratnike čini pesnicima, slepe - vidovitima, kandže - maslačcima, trnje - cvetovima. Kako ne zamirisati ljubavlju?! Odupreti joj se, znak je slabosti a ne snage.

Jovan Dučić

Ovo sam već više puta postavljao ali valja još...Jer se radi o pseniku nadahnutom Božijom iskrom,bez obzira na političko mu opredeljenje...
Hej!
Gospodo! Ljubitelji obesvećenja, zločinstava,
pokolja, da li ste najstrašnije videli - lice moje
kada sam ja apsolutno spokojan?

Vladimir Majakovski

Samo znati, ništa više

Veoma važan deo praktikovanja meditacije jeste da smo svesni, da znamo šta se događa. Zato, kad god vam se ukaže prilika vežbajte ovaj kvalitet u sebi, da znate koliko god je moguće više šta se događa u vašem umu i telu, iz trenutka u trenutak. Čak i ako je to neko neprijatno iskustvo, čak i ako je to nešto što smatrate čudnim, samo znajte da se to događa, umesto da počnete da se brinete, razmišljajući: Da li dobro vežbam? Je li normalno imati ovakva iskustva? Nije uopšte nužno da ovako razmišljam, već samo da znam da je to ono što osećam u ovom trenutku, to je osećaj koji doživljavam.

Drugi važan aspekt povezan sa tim da smo svesni, jeste da budemo svesni sa ljubavlju, da znamo to što se događa sa jednim prijateljskim stavom. To može biti isti onaj stav privrženosti sa kojim majka gleda, posmatra svoje dete. Zato kad vežbate posmatranje, svesnost, otkrivanje toga što se desava u ovom trenutku u vašem umu i telu, vežbajte i da na to gledate poput majke koja posmatra svoje dete, sa blagonaklonošću, sa blagošću, sa otvorenošću.

Godwin Samararatne: Quality of Just Knowing

godwin.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back