Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Praznina u mojoj glavi. Postajalo je hladnije. Pošto sam matori konj.
pomislio sam da bi trebalo da uzmem sako. Spustio sam se pokretnim
stepenicama sa četvrtog nivoa. Ko je izmislio pokretne stepenice? Ljudi
idu gore-dole pokretnim stepenicama, liftovima, voze automobile,
otvaraju garaže dodirom na dugme. Onda odlaze u teretane da skidaju
salo.
Za četiri hiljade godina nećemo ni imati noge, puzaćemo naokolo
na šupcima, ili ćemo se možda kotrljati kao lopte. Svaka vrsta uništava
sebe. Dinosauruse je ubilo to što su pojeli sve naokolo i onda morali
da pojedu jedni druge, tako da je na kraju ostao samo jedan, i taj
bednik je crkao od gladi."

Čarls Bukovski.

"Pravi prijatelji su oni koji su na nasoj strani kada nam se dogadjaju lepe stvari. Oni navijaju za nas, raduju se nasim pobedama. Lazni prijatelji su, naprotiv, oni koji se pojavljuju u teskim trenutcima ,s onim zalosnim,toboz "solodarnim" licem, a zapravo im nasa patnja sluzi kao uteha u njihovim bednim zivotima."

P.Koeljo

Imaj na umu da su veliki uspesi i velike ljubavi spojeni sa velikim rizicima.
Kad gubiš nemoj izgubiti pouku koju iz toga mozeš izvuci.
Nemoj dozvoliti da zbog malog nesporazuma izgubiš veliko prijateljstvo.
Podeli svoje znanje sa drugima. To je put da postaneš besmrtan.
Presudi svoj uspeh po onome cega si se morao odreci da bi to postigao.
Ne smej se snovima drugih ljudi.
Živi dobrim i casnim životom. Kada ostariš moci ceš se osvrnuti i još jednom uživati u životu.

Dalay Lama

Borba za ekonomsku i socijalnu ravnopravnost su jedina istinska i zdrava osnova opstanka i napretka ljudske civilizacije. Rasna, verska, nacionalna, polna, seksualna i sve druge navodne ravnopravnosti, samo predstavljaju pokušaj svojevrsne demagoške segregacije i diskriminacije ljudske vrste, od strane onih koji tu vrstu ravnopravnosti zagovaraju.
- (m.m.)

Poslednja izmena:
I'll tell you this,
No eternal reward will forgive us now for wasting the dawn.

Back in those days everything was simpler and more confused
One summer night, going to the pier
I ran into two young girls
The blond was called Freedom
The dark one, Enterprise
We talked and they told me this story

Now listen to this...
I'll tell you about Texas radio and the big beat
Soft driven, slow and mad like some new language.

Reaching your head with the cold, sudden fury of a divine messenger
Let me tell you about heartache and the loss of god
Wandering, wandering in hopeless night

Out here in the perimeter there are no stars
Out here we is stoned... Immaculate.

Jim Morrison

"...later, in the valley of the mists, where the future is hidden and the past not yet forgotten, I encountered an emaciated specter, eyes wide open staring at the sun... I asked "who are you?" ; "Liberty!" it said...; "where are your children?" I asked; ""One died crucified and one died mad...none other was born..." and it disappeared in front of me behind the mists..."

Kahlil Gibran "Slavery"

Korenje

Mi smo slični drvetu, sa korenjem, stablom i krošnjom. Svaki list, svaka grana, zavisi od korenja, koje upija hranu iz tla i šalje je nagore kako bi nahranilo drvo.

Naše telo, zajedno sa rečima i delima, čulom vida, sluha, njuha, ukusa i dodira jeste poput grana, lišća i stabla. A um je poput korenja koje crpi hranu i šalje je kroz stablo do listova i grana, tako da one mogu da procvetaju i donesu plod.

Ajahn Chah: Simply So

tree.jpg

Na pitanje ekonomske i socijlne ravnopravnosti najbolji i celom čovečanstvu poznati odgovor dala još Biblija navodeći reči Isusa Hrista: "Ako imaš dve košulje...etc.etc..". Pri tom treba uvek imati na umu da prirodni resursi i bogatstvo dostupni čoveku nije ničije vlasništvo i svi imaju podjednako pravo uživanja i raspolaganja isključivo u skladu sa svojim egzistencijalnim potrebama. A ne nikako u skladu sa sposobnostima da ih što više za sebe prigrabi, u stilu ko je bliže vatri bolje se greje. - (m.m.)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back