Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
226996_611686372181678_238061502_n.png

Koliko je poznat ovaj mislilac, ne znam, ali da je pametan (i iskusan), vidi se:

"Nazdravimo svim neshvacenima. Svim neprilagođenima.
Pobunjenicima. Nezgodnima. Svim onima koji misle svojom glavom.
Oni nisu oduševljeni pravilima. Oni ne poštuju status quo
.

Možete ih slaviti, svađati se s njima, citirati ih, ne verovati im, obožavati ih ili ih ponižavati.
Ali verovatno jedino što ne možete je ignorisati ih. "

Poslednja izmena:
To je toliko svakodnevno, to "misljenje svojom glavom", da ga ne vrijedi vise spominjati. Jedino zbog cega danas ljudi zive je da ne misle slicno kao drugi. Tako da, sta god im pametno kazes, znaj da ce razmisljati o tome da kazu nesto drukcije. Danas se misli samo da bi se govorilo, jer se novci i sredstva za zivot idealno sticu uglavnom kroz brbljanje, kroz politiku, glumu i muziku.

"...postoji samo jedan grijeh, jedan jedini. A to je krađa. Svaki drugi grijeh neka je vrsta krađe.
Kada ubiješ čovjeka, kradeš život. Kradeš pravo njegove žene na muža, otimaš njegovoj djeci oca. Kada slažeš, kradeš nečije pravo na istinu. Kada varaš, kradeš pravo na pravdu..."
Khaled Hosseini

"Pohvala, laskanje, prenemaganje i prazne reči nisu bile deo uljudnosti Lakota Indijanaca. Prenemaganje se smatralo neiskrenim, a onaj ko neprestano govori nepristojnim i lakomislenim. Razgovor se nikad nije započinjao odjednom, niti užurbano. Niko nije ishitreno postavljao pitanje, ma koliko važno ono bilo, i niko se nije požurivao na odgovor. Pauza za razmišljanje bila je zaista uljudan način razgovaranja. Tišina je kod Lakota Indijanca imala značenje, a poklanjanje trenutka tišine sagovorniku i licni trenutak tišine pre govora, bili su izraz istinske uglađenosti i uvažavanja pravila da 'misao dolazi pre govora'".

Medved Koji Stoji, poglavica Oglala Sioux

"Naše je uverenje da je ljubav prema posedovanju slabost koju treba nadvladati. Ona privlači materijalni deo, a ako joj se dozvoli, vremenom će poremetiti čovekovu duhovnu ravnotežu. Zbog toga deca rano moraju naučiti lepotu darežljivosti. Učimo ih da daju ono što najviše vole, kako bi mogli osjetiti radost davanja."

Jednom sam bio u Victoriji i video sam veoma veliku kuću.
Rekli su mi da je to banka i da beli ljudi tu stavljaju svoj novac na čuvanje i da vremenom dobijaju korist.
Mi Indijanci nemamo takve banke ali kada imamo mnogo novca ili pokrivača,mi ih dajemo drugim Indijancima,i s vremenom to im donosi korist i naša srca se osećaju dobro.
Naš način davanja je naša banka.

Ohiyesa, poglavica Santee Sioux

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back