Misli poznatih mislilaca - II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gostionica

Biti čovek je nalik gostionici.
Svako jutro novi gost stiže.

Radost, postištenost, pakost,
trenutna svesnost stiže
nalik neočekivanom gostu.

Pozdravi i posveti pažnju svakom od njih!
Čak i ako je reč o gomili jada,
koja na silu iz tvoje kuće
isprazni sav nameštaj,

ipak, svakog gosta tretiraj s poštovanjem.
Možda on u tebi pravi mesta
za neko novo ushićenje.

Mračna misao, stid, zloba,
susretni ih na vratim sa osmehom i pozovi
da uđu.

Budi zahvalan kod god da ti dođe,
jer svako do njih je poslat
kao vodič ka onostranom.

Jalaluddin Rumi

154876_543609339006850_1554803830_n.jpg

683. Pobuna i sreća

Moje je iskustvo da je pobuna protiv sila vezanosti unutar mog srca bila najrevolucionarnija stvar koju sam ikada uradio.

Mi smo zavisnici od uživanja, delom i zato što užitak brkamo sa srećom. Svako od nas će reći da, tamo duboko u sebi, želi da bude srećan. Pa ipak, nemamo realistično razumevanje šta ta sreća zaista jeste. Sreća je bliža iskustvu prihvatanja i zadovoljenosti nego užitku. Istinska sreća postoji kao prostrano i saosećajno srce, spremno da oseti sve što postoji u ovom trenutku, bez razlike.

Noah Levine: Against the Stream

" Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvijek je ljepša nego istina. Sve ljude smatra glupim, jer kriju pred njim svoje pravo mišljenje, a sebi prisvaja pravo da sve zna, i ljudi to prihvataju. Niko na vlasti nije pametan, jer i pametni ubrzo izgube razbor, i niko trpeljiv, jer mrze promjenu."

MEŠA SELIMOVIĆ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back