мисао

Ili je otkriva....

Znas kako kazu zasto se kaze lepa je glupa?
Zato sto lepa stekne samopouzdanje pa vise isprica od ruzne zene...podignu je paznjom i ovacijama....i onda pocne i da misli....i da prica sta misli....

Rec je, recimo, sredstvo prenosa misli.
Misli su, npr., niz asocijativnih procesa koji preplicu pojmove i simbole onoga sto opazamo culima.

Neretko sirova misao izbacena u integralnom obliku, bez verbalne dorade i finesa, biva mnogo jasnija od one koja stiti i emitere i receptore potencijalnog nesporazuma, koji je neumitan posto su reci vrlo lose sredstvo interakcije.

Covek cesto ni sam sebi ne moze da objasni svoje misli recima. Da ne pricam o uzaludnosti tog postupka u komplikovanijoj jednacini.

Krenimo diskusiju nekim banalnim pitanjem (koje svakako nije jedina odrednica pravca kretanja teme): "Sta je starije - misao ili rec?"

".... mi smo samo misao, fizicki ograniceni mogucnostima tela u kome se nalazimo, a mentalno ograniceni samo sopstvenom sposobnoscu da shvatimo i razumemo..." - iz knjige (NE)IZGOVORENE MISLI !

Misao je logičko (svrsishodno) povezivanje pojmova. Naučno je uvtrđeno da i životinje (majmuni, a vjerovatno i mnoge druge) mogu logički rasuđivati, a time imaju i jasnu prestavu mnogih pojmova, jer bez njih ne bi mogli ni formirati misao, odnosno logički rasuđivati. Ovi pojmovi u mozgu su u stvari svojevrsne, neizgovorene, riječi, tako da životinja, iako nema moć govora, "izgovara" riječi u mozgu što je u stvari razmišljanje identično kao i kod čovjeka. Životinja jedino ne može svoju misao da iskaže riječima jer nema aparat za govor (ali može gestovima). Iz ovoga slijedi zaključak da riječ (neizgovorena nego kao pojam u mozgu) prethodi misli, dok je govor preslikavanje misli na govorni aparat.

Zanimljivo je znati da li je radnja u mozgu kojom se formira konkretna misao identična kod svih ljudi, bez obzira kojim jezicima oni izražaju svoje misli. Ja mislim da jeste.

ja mislim da nije
koncept vezan za jedno podneblje i nacin razmisljanja nemoguce je preslikati na drugo
mozda u nekom anahronom neandertalskom vremenu kad smo bili svi isti
danas nismo i zato nemamo tarabice a u australiji aboridzini nisu jos izumrli

Misao je logičko (svrsishodno) povezivanje pojmova. Naučno je uvtrđeno da i životinje (majmuni, a vjerovatno i mnoge druge) mogu logički rasuđivati, a time imaju i jasnu prestavu mnogih pojmova, jer bez njih ne bi mogli ni formirati misao, odnosno logički rasuđivati. Ovi pojmovi u mozgu su u stvari svojevrsne, neizgovorene, riječi, tako da životinja, iako nema moć govora, "izgovara" riječi u mozgu što je u stvari razmišljanje identično kao i kod čovjeka. Životinja jedino ne može svoju misao da iskaže riječima jer nema aparat za govor (ali može gestovima). Iz ovoga slijedi zaključak da riječ (neizgovorena nego kao pojam u mozgu) prethodi misli, dok je govor preslikavanje misli na govorni aparat.

Zanimljivo je znati da li je radnja u mozgu kojom se formira konkretna misao identična kod svih ljudi, bez obzira kojim jezicima oni izražaju svoje misli. Ja mislim da jeste.

ономатопеју људи разумеју.

језик је средство, свака мисао настаје различито.

Ne postoji prepreka u razvoju misli... jer reagovanje na prepreku i dalje proizvodi odredjenu misao, samo moze da je skrene na neku drugu stranu. Prepreke u iznosenju formiranih misli ili njihovom daljem toku mogu biti raznovrsne - pocev od straha od reakcije okoline, nesigurnosti u ishod i rezultat izgovorenog, okrenutosta ka sebi pri posmatranju odredjenih pojava i time nedovoljna objektivnost i mogucnost sveobuhvatnog sagledavanja misli..... ali i to je opet misao, oskrnavljena, osiromashena, nedoradjena, nezrela, nesredjena, ali ipak misao. I nikad dorecena, jer svaka misao tezi daljoj nadgradnji i radja novu asocijaciju koja stvara novu misao.

Poslednja izmena:
Patak(!), zašto se ne uključiš? Bacio sam ti kosku. :D Ti znaš da insistiraam na zkonima. Ako ovaj svijet podliježe zakonima, onda i misaone radnje podliježu zakonima. Otuda se lako može zaključiti da je radnjea u mozgu za svaku konkrentnu misao identična, bez obzira kojim jezikom ljudi govorili. Slažeš li se?

Misli mogu biti vrlo razlicite,stvaralacke,rusilacke,konfuzne,dobronamerne,nebulozne ... .Razum je tu da ih proceni,filtrira i da putem reci pusta samo ono sto je po oceni onog ko razmislja celishodno u datom trenutku.
Nagoni i misli moraju biti pod nadzorom razuma,jer ako nebi bilo tako covek bi ostao da bude zivotinja.

Misli mogu biti vrlo razlicite,stvaralacke,rusilacke,konfuzne,dobronamerne,nebulozne ... .Razum je tu da ih proceni,filtrira i da putem reci pusta samo ono sto je po oceni onog ko razmislja celishodno u datom trenutku.
Nagoni i misli moraju biti pod nadzorom razuma,jer ako nebi bilo tako covek bi ostao da bude zivotinja.

само је политичар звер-животиња, какве мисли такав живот...

Back