Nije mi poznat pojam ne-rođena braća. Kako to misliš? Jel jesu bili braća ili ne?
Mislim da si preskočio ono što sam napisao. Vrati se na prethodne stranice ove teme. Evo relevantnih djelića:
braća Stracimir i Miroslav.
Listine o odnošajih izmedju Južnoga Slavenstva i Mletačke republike, knj I, JAZU, Zagreb 1868, str. 11
Uopšteno jeste stanovište koje preovladava u nauci da je Zavida bio Nemanjin otac. Međutim, neke stvari zaista tu ostaju nejasne i mi smo ovdje na forumu otvorili i raspravili to pitanje nekoliko puta. Postoje ljudi (kojima ni sam ne znam više da li ja pripadam) koji izražavaju sumnje u taj zaključak. Interesantna razmišljanja po forumu su se kretala u raznim smjerovima, od toga da su Nemanja i Miroslav bili braća od strica do toga da su bili polubraća (pa čak i Nemanja možda vanbračno dijete).
Brat ne mora biti rođeni, što će značiti da imaju oba zajednička roditelja. Može biti riječ o
samo jednom zajedničkom roditelju, za što je jezički termin
polubraća. Može biti riječi i o usvojenim pojedincima, koji kao takvi jesu braća kao sastavni dio familije kao društvene čestice, ali ne dijele krv. Onda imamo i
braću od
stričeva i
tetki. To jesu 'braća', ali ne rođena. Čitavi niz drugog značenja može imati riječ
brat, uključiv i recimo
pobratime (pojedince bez krvnog srodstva koji sklapaju tradicionalni društveni ugovor mešanjem krvi i zakletvom, te se, kao bajagi, orođavaju).
U ovom konkretnom slučaju, neka prilično slobodašna interpretacija riječi
fratres koja bi dovela do toga da su, recimo, kneževi Miroslav i Stracimir braća Nemanji
po vjeri, kao pravoslavni hrišćani, recimo, ne bi bila baš uvjerljiva. Krvni srodnici van svake sumnje jesu bili, što znamo i na osnovu onog drugog izvora koji sam ti također bio citirao (isto latinski), na osnovu kojeg saznajemo da su Nemanja i oni bili Mihailovi
ujaci, što ima smisla, naravno, samo u slučaju da su braća po jednoj te istoj liniji (najlogičnije, recimo, sa
jednim zajedničkim roditeljem).
Jel baš piše da su braća Zavidovići išli ili...?
Kao Nemanjina braća, Stracimir i Miroslav se javljaju u izvoru koji sam ti bio predstavio još na prvoj stranici ove teme, u poruci redni br. 8.
P. S. Nema razloga da ih zoveš
Zavidovićima; ta stara praksa, koja je bila u literaturi dovodila i do
Ptolemejevića i
Arpadovića, arhaična je.