Minimalna penzija, za 23 god. staža?

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
Stvarno ne znam gde ovo da pitam, van foruma na celom internetu (osim PIO a sumnjam da će mi oni odgovoriti) nema ništa, nikakva informacija u ciframa, možda ovde ima neko ko će mi reći nešto pametno :D

Je li u redu da neko sa 23 godine staža, u invalidskoj penziji (100%), dobija minimalnih 13 hiljada? Pitam ovako, jer je moguće da neki papiri nisu adekvatno predati ili šta već, mislili smo da invalidska penzija uopšte ne uzima staž u obzir.

Glupa sam za ove stvari, ali gledam druge i kapiram da nešto nije u redu ovde.

Ima li neko u invalidskoj da mi da neki uput ili šta slično?

Koliko znam invalidska penzija uzima u obzir radni staž samo je veća nego što bi bila redovna za isti staž.
Milsim da bi u PIO trebalo da ti odgovore. Pošalji im pismo (e-mail) pa ćeš videti da li će odgovoriti.
Osim toga u rešenju bi trebalo da stoji obrazloženje.

Sličnu informaciju i ja imam, da se invallidska penzija računa na postojeći staž ali je nešto veća nego starosna i da se za tu invalidnot od 100% dobija mesečna naknada , ali ne znam u kom iznosu..Mislim da nije neka velika svota..
Informaciju o visini penzije se ne može dobiti, navodno im je zabpranjeno pre dve godine.

E sad visina penzije , pa to zavisi od visine plate koju si imala..Znam osobu sa 15 god staža ima invalidsku oko 25000 a isto tako osobu sa 29 god penzionog staža i visinom penzije 19000...

Verujem da je sve vreme bila prijavljena na minimalac... koji je važio te godine. Opet, ispada da nema ni 5 godina staža po cifri koju prima.
To da je veća mislim da važi za invalide rada (ljude koji su invalidi zbog povrede na poslu) što nije ovde slučaj (razlog je bolest), baš sam čitala sad.

A definitivno treba da pogledam rešenje, samo da ga iskopam... nekako.

Možda je i greška u pitanju..U svakom slučaju nek proveri..Znam za slučajeve i da su više obračunali pa posle morali da vraćaju
Mislim da nema veze da li je invalidnost nastala zbog rada ili zbog bolesti, komisija je na osnovu lekarskih rezultata ustanovila da je neko nesposoban za rad.
Invalidnost od 100% ili 75% dobija se ako ti fali neki organ, deo tela itd, bar su meni tako objasnili.i na to se dobija ona mesečna naknada...

Da čitala sam ovo. I pogledala sam papire, ima upisanih 20 godina + 3 za žene (?!) i 3 za invaliditet, ukupno obračunato za penziju 26 godina; inetresantno je da su joj izračunali penziju od 10 ihljada pa je podigli na 13 :)))))) još bolje.

E sad ako je ovo ovako kao što izgleda ja sam... zblanuta.
Ako nije, cifre koje vidim tamo su veoma konfuzne kao i mesto gde su stavljali zarez kod prosečne zarade u srbiji te godine.

Back