Minimalizam

Minimalizam u muzici je trend koji se karakteriše upotrebom jednostavnih, ponavljajućih struktura i elemenata, sa ciljem da se ostvari jasan i sažet muzički izraz. Ovaj žanr nastao je kao reakcija na složenije i "dijalektičke" pristupe u muzici, okretanjem ka redukciji, ponavljanju i suptilnim promenama, umesto dramatičnog razvoja.
Karakteristike: Minimalizam se fokusira na ponavljanje kratkih, jednostavnih melodijskih fraza, ritmičkih obrazaca ili harmonijskih progresija.
Svrha: Cilj je da se stvori hipnotički, statičan ili polako razvijajući muzički ambijent, gde su promene suptilne i postepene.
Pristup: Kompozitori koriste procesualni pristup, gde se muzički materijal razvija po unapred definisanim pravilima, a slušalac ima priliku da uoči postepene promene u ponavljajućoj strukturi.

Bez da sam slušao klipove, a ne vidim šta je jer ovako izgleda

1761773832547.png

"znao" sam da pričaš o klasičnoj muzici, iako ja minimalizam povezujem sa drugim žanrrovima

Минимализам се појавио 1960-их. Композитори користе једноставне, понављајуће обрасце, сугласничке хармоније и сталан пулс како би створили хипнотичку и приступачну музику. Кључне личности укључују Стива Рајха, Филипа Гласа и Терија Рајлија.

Back