Minijaturni modeli

Zao mi je s jedne strane sto ne vidi ovo mnogo ljudi,a s druge strane mi je drago jer ce samo nekolicina uzivati u ovome :)

Da nastavimo dalje u dobro poznatom ritmu 87ica :)

Jos jedna silo cisterna za praskasti materijal poput brasna,cementa,stocne hrane,itd samo ovog puta kao prikolicar,i to malo novije generacije,u pitanju je MAN TGA :)

20200126_160555.jpg
20200126_160747.jpg

Ja trenutno usavrsavam bojenje vojnika u razmeri 1/72. One Napoleonic modele, dakle vojnike iz perioda Napoleona. Oni su najpopularniji jer je to doba kada je skoro cela Evropa ratovala a vojske su bile u najsarenijim mogucim uniformama. Na nekim fejsbuk grupama pratim sta ljudi prave, koje savrsenstvo u bojenju tih minijatura, pesadije, konjice, artiljerije. Posebno sam impresioniran pravljenjem diorama, od nekih mikro na par centimetara, do nekoliko metara kvadratnih sa hiljade figura.

Ovo je hobi gde uzivam sa cerkicom. Jos uvek istrazujem, gledam tutorijale, ima tu dosta toga da se nauci. Imam stotinak obojenih vojnika, neki su solidni, ali sve je to daleko od nekog nivoa koji zelim. Sve je stvar vezbe naravno, treba da nabavim jos neke boje, malo bolje cetkice i slicna pomagala. Uglavnom opusta me stoje u ovo stresno vreme bitno.
kupi air brush... bice ti lakse

Na to nisam ni obratio paznju :) vidim da se tebi i Trustu svidja tako da ne objavljujem bas za badava :)
Da ti kazem da sam iz sofersske porodice,odrastao u autobusu i kamionu,sa 14 prvi put seo za volan autobusa da probam :)A sticajem okolnosti i sada mi je posao vezan za tesku tehniku,retko sta nisam probao bar.
Nisam ni pratio,ali nisam znao da ima ovako detaljnih i proporcionalno tacnih modela,iskreno,i zaista ti je ova kolekcija sjajna.A i umes da docaras celu pricu o pojedinim modelima.

Da ti kazem da sam iz sofersske porodice,odrastao u autobusu i kamionu,sa 14 prvi put seo za volan autobusa da probam :)A sticajem okolnosti i sada mi je posao vezan za tesku tehniku,retko sta nisam probao bar.
Nisam ni pratio,ali nisam znao da ima ovako detaljnih i proporcionalno tacnih modela,iskreno,i zaista ti je ova kolekcija sjajna.A i umes da docaras celu pricu o pojedinim modelima.
I meni je otac bio sofer,30 godina u Koka Koli vozio kamion i otud ljubav prema svemu tome...prvi privatni kamion koji je usao u koka kolu je cale pokojni ubacio i vozili moji burazeri...posle sve uzeli privatnici...ja evo vec 7 godina vozim sto kombi sto velike kamione....
Pa svaki model prati prica vezana za taj kamion u stvarnosti :)
Kad sam bio manji skupljao sam reklamne kamione koji su bili za igru a ovo danas je dosta ozbiljnije...svi su Herpa,AWM,Wiking...ovo je da stoji na polici i da se gleda haha :)

kupi air brush... bice ti lakse

Za bojenje konkretno vojnika u razmeri 1-72 air brush ne pomaze toliko, jer su jako sitne povrsine gde se smenjuju boje, posebno ako se boji vojska iz Napoleonovog vremena, gde su uniforme sljastile od raznih boja. Vise je potrebna dobra cetkica, dobra boja i beskrajno strpljenje. Air brush eventualno moze da se koristi za kvalitetno nabacivanje prajmera.

Ono sto ja imam najvise problema zbog cega ovaj hobi upraznjavam u naletima, je sto je naporan i trazi od tebe neko prebacivanje u fazu robota. Prvo uopste nije lako obojiti tako sitnu fiiguru. Ja sam apsolutni pocetnik iako sam sve bolji, to je daleko od nekih remek dela koji ljudi rade i gde obracaju paznju na najsitnije detalje. Recimo imas pakovanje od nekih 40 britanskih pesadinaca. Sve ih bojis isto, jer im je raspored boja na uniformi, oruzje i druga oprema ista. Posle nekog vremena stvarno moze postati prilicno zamorno, a posle nekoliko dana i nedelja dosadno. Onda cekas da ti se ponovo napuni volja pa ponovo krenes. Postojii ii opcija da se nekako radi "industrijski". Udaris svima prajmer pa svakom obojis jednu boju, pa drugu itd, ali ja sam posle toga toliko bio nezadovoljan da svakog moram ponovo da obojim kao da nisam uopste ni stavio cetkicu na njih.

Licno ja sam iskusio i problem sa bojama. Kada sam kupovao neke stare humbrol boje koje su bile dostupne kod nas, one su mogle da se odmah koriste iz te neke kantice. Kasnije kada sam kupovao novu generaciju boja one su toliko guste da mozes da povuces par linija pre nego se ukrute. Posle sam tek citao da one moraju da se razblazuju razredjivacima, pa cak ni tada nemas nesto puno vremena dok ne krenu da se stvrdnu. Tek sada kada sam poceo da kupujem Valjeho boje uspevam da lakse bojim.

Dalje, postoji neki problem, sta raditi sa obojenom vojskom. Ovaj hobi ja upraznjavam povremeno, ima perioda, posebno zimi kada radim svaki dan, dok nekad prodje i nekoliko meseci da ih ne pipnem. Do sada sam obojio nekih stotinak minijtura, od kojih neke i dva puta jer nisam bio zadovoljan. Ipak, ako neko boji samo da bi odlagao u neku kutiju, nekako je glupo. Ono sto daje neki novi smisao citavom hobiju je pravljenje neke diorame. To je nesto sto mene trenutno fascinira i sto trenutno istrazujem. Jer rad na diorami je mnogo raznovrsniji i zanimljiviji.

Pre toga istrazujem "basing" odnosno stavljanje minijature na bazu ili neku postolje. Njihova originalna postolja su manja, pa su minijature nestabilne, a po video klipovima koje sam gledao za stavljanje na neko novo postolje ljudi upotrebljavaju razne kreativne zaje.bancije. Ja imam neka drvena postolja koja spremam da koristim, ali to nije samo lepljenje, vec pravljenje odredjenog reljefa. Dakle napravis simulaciju travnate povrsine ili zemlje ili kamenja pa zalepis vojnika ili konjanika. Vec tada minijatura izgleda mnogo realnije i lepse. Tehnika ima bezbroj, trenutno gledam klipove i ucim.

Sledeci korak je diorama gde sam gledao tutorijale da ljudii prave takve detalje da na prvi pogled ni ne provalis da je diorama. Mene konkretno interesuje rad sa tim jeftinim i prirodnim materijalima, DIY fazon. Koriscenje obicne zemlje, gline, stirodura i slicnih jeftinih materijala. Jos uvek samo ucim i istrazujem, jer ima bas dosta stvari tu da se gleda od odredjenog lepka koji koristis do alata.

Za pocetak cu uraditi kao cetiri male, ne diiorame, vise kao malo veca postolja. Koristim neke podmetace za case koje sam kupiio od plute i mislim da ce biiti dobri za ucenje. Probacu da uradim neki reljef na njima, da vidim da li to lici na nesto sto bi bilo zadovoljavajuce. Uglavnom taj deo ostavljam tek za jesen i zimu ili ne daj Boze za neki novi karantin.

Poslednja izmena:
tvoja kolekcija je lepa i neobica zbog specificnih modela i zato ne odustaj..gledamo Trust i ja redovno ali gleda i preko 1400 drugih korisnika
Hvala Nina puno :)
Evo na brzinu jedna komparativna fotka :)
Perjanice trokrake zvezde iz Bavarske :)
Deda SK 1:87 i unuk Actros 1:1 :)
U centar Smedereva sam isao sa sleperom po ovaj i jos par modela :)

FB_IMG_1595852304080.jpg

Idemo dalje :) Sada Ifa sa prikolicom angazovana na prevozu muskarcima jednog od omiljenih pica,piva :)
Druga u jednoj danas gotovo neverovatnoj varijanti,poluprikolica sa jednom osovinom :) Ne mogu ni zamisliti kako je ovo bilo vuci za sobom kada prikolica ima samo jednu osovinu...nije bilo prostora za gresku jer je ona strahovito sekla krivine...Nekada su vozaci bili "majstori" a ovo danas je tragedija....

PhotoEditor_20191011_164517778.jpg
PhotoEditor_20191011_164650042.jpg

Back