Minijaturni modeli

Ja sam to skupljao ko hrcak i vise ih ni nemam gde nego sam ih konzervirao fino i slozio ispod kreveta i tu fino spavaju i cekaju da ostvarim jedan projekat o kom sanjam vec neko vreme :) da napravim prostoriju samo za njih...imam svasta,znakove kamiona,autobusa,ratkapne,svasta nesto....hocu da uzmem masku sa nekog FAP-a i da je repariram i okacim na zid u toj sobi ili tako nesto...mozda Skaniju...to bi bilo jako.mocno...nesto ce se vec smisliti je li...dok ne dodju sutra moja deca pa to sve razjebbu ko bugarsku skupstinu...

Kad sam krenuo sa Schenkerom,da nastavimo u tom ritmu :)
Ovoga puta Mercedes NG takodje BDF,prikolicar...uvek su mi prikolicari bili drazi od slepera :) (ako treba objasnicu koja je razlika)

20200126_164120.jpg
20200126_164112.jpg

Ispada da ovde kacim samo zbog Nine :) Izrazila je zelju da joj se svidja,pa da nastavim :)

Ovaj put jedan neobican kamion kakav se vise ne moze nigde sresti. Rec je o Mercedesovom kamionu u bojama Madjarske transportne kompanije HungaroCamion. Ni firma danas vise ne postoji iako je bila gigant,nju je nasledio cuveni Waberers,cuven nazalost po mnogobrojnim udesima i neverovatnim situacijama u kakvima se nalaze kamioni ove firme. Vidimo da kabina ovde nije spavaca,nema krevet iza vrata nego je to reseno na jedan,vozacima manje popularan nacin. Rec je o tzv. "golubarniku" koji se stavlja iznad kabine da bi se dobio veci tovarni prostor posto duza kabina zauzima vise mesta...Vozaci nisu bili odusevljeni ovim posto je u delovima godine sa ekstemnim temperaturama bilo strahovito neugodno spavati u Golubarniku,posebno leti kada upekne sunce...

20200126_163036.jpg
20200126_163128.jpg

Drago mi je kad nekoga zanima ono sto govorim. Dosta sam vreman i novca posvetio ovom mom hobiju i mogu ti reci da zaista izaziva dosta pozitivnih reakcija,odusevljenja,pa i nostalgije kada neko dodje kod mene i vidi sve ovo :) Moju kolekciju cine najvecim delom stari kamioni kakvi se vise ne mogu sresti na putevima. Preovladala je plastika,automatika,ekologija...nema vise pravih kamiona,mehanike,mirisa dizela..steta...

Jedan kamion jako star,ne proizvodi se više nažalost ali na ovim prostorima ostao upamćen po legendarnoj seriji u kojoj se pojavljuje :) Doduše,Čutura i Jare nisu vozili silo cisternu nego hladnjaču. Kako je Paja rekao "Čitavog života vozim kamion s prikolicom ili ti hladnjaču,i nema tog Boga oca koji će mi volan uzeti iz ruke"

20190922_190418.jpg
20190922_190452.jpg

Sada cu vam predstaviti jedan malo nesvakidasnji primerak :)
Radi se o tegljacu koji nema spavacu kabinu(bez kreveta). Kamion Mercedes,kabija NG i poluprikolica cerada sa stranicama,troosovinka :) Ovakve kabine bile su predvidjene za krace relacije,prevoz u krugu fabrike itd..najcesce se ovaj tip kabine vidja sa kadom(prikolicom za rasuti teret(sljunak pesak itd)) u kombinaciji :)
(Razlika izmedju prikolice i poluprikolice,ako neko ne zna,je ta sto se prikolica kaci za vucno vozilo dok se poluprikolica svojim prednjim delom naslanja na vucno vozilo)

20190922_184922.jpg
20190922_184938.jpg

Danas cu vam predstaviti jedan od mojih drazih modela :) Radi se o legendarnom Mercedesu generacije SK (poslednja generacije pre izlaska Actrosa). Ovaj model je iz moje sad vec bivse struke,a radi se o cisterni za opasne materije,odnosno robu koja se prevozi u skladu sa odredbama ADR-a.Po tablama za oznacavanje materija koja se vozi ovaj model "prevozi" kerozin odnosno mlazno gorivo za avine,koje sam sam dugo vozio u bivsoj firmi :) Model je u bojama nemackog giganta Kieserling :)

PhotoEditor_20190923_144235790.jpg
PhotoEditor_20190923_145055783.jpg

Kad smo vec krenuli sa Mercedesom,da nastavimo u istom ritmu :) Opet cisterna,opet SK,samo ovaj put u bojama cuvenog Wili Betz-a :) Willi Betz nastao je u posleratnoj Nemackoj 1945te godine i odrzao se do dan danas...Imali su predstavnistvo u Bugarskoj gde su kupili bugarski Somat. Cesto su se mogli videti njihovi kamioni kako krstare nasim drumovima ali u poslednje vreme ih nema. Odlucili su se za tranzit kroz Rumuniju prema Madjarskoj. Cesto su se mogli videti brodovi na Dunavu koji prevoze na desetine Willi Betz-ovih kamiona...U mojoj kolekciji nasao se ovaj model :

PhotoEditor_20190923_152106660.jpg
PhotoEditor_20190923_152254917.jpg

Ja kad bih dosao kod tebe,ne bi me odvojio od njih :) Imas zaista neverovatnu kolekciju.

Nama su poklonili uz kupovinu nekoliko desetina KOMATSU tehnike buldozer D155A,metalni,na kojem se svaki deo pokrece kao i na pravom,fabrika i uvoznik dele takve kao poklone.Naravno direktor je uzeo sebi,ali sam mu obecao da cu bar probati da ga ukradem :)
Tesko,stoji ispred njega na stolu,ali...Ima vremena :D

Kad smo krenuli sa cisternama da tako i nastavimo :) Do sada smo imali cisterne za tecni teret a ovaj put predstavljam vam cisternu za praskasti teret,odnosno silo cisternu :) Ima ih poprilicno na nasim prostorima,pogotovo ovde u Vojvodini...u njima se vozi praskasti materijal najcesce mada moze i sitni materijal u cvrstom stanju kao sto je npr granulat plastike...Da ne duzim mnogo,opet Mecka SK samo ovaj put u bojama cuvenog nemackog giganta Alfred Talke :)

PhotoEditor_20190923_150006181.jpg
PhotoEditor_20190923_150342106.jpg

Back