,,Milutine, du ju spik ingliš?" Pita Jožef

gost 287528

Elita
Poruka
20.347
Nema ovakve debilane nigde, kao u Srbiji. Navodno đaci u Subotici su tema priče...Srbi ne znaju dovoljno mađarski,a mladi mađari ne znaju dovoljno srpski, pa su prinuđeni dok recimo, igraju fudbal-da se sprazumevaju na engleskom???!!!!!!!!!!
Nemam ništa protiv što se mađarski uvodi kao izborni predmet, ali imam protiv da mi neko palamudi kako je normalno živeti i roditi se u jednoj zemlji ( Srbiji u ovom slučaju) -pa ne znati zvanični jezik te zemlje, da ne naglašavm da su čitave generacije mađara rođene i žive u Srbiji. Dakle bolje je organizovati dopunsku nastavu iz srpskog jezika iz književnosti, zar ne? Msm važi to i za Srbe koji se gađaju padežima, a za mađare naročito.
Inspiraciju i nervozu sam dobila ćitajući današnji Blic.

Ко је служио војни рок зна да су се Мађари увек издвајали од свих.

Isto je i na fakultetima po NS. Izdvoje se u grupice i pričaju na mađarskom, eventualno progovore ponešto na lošem srpskom sa nama. :confused:
Ne znam samo da li oni stvarno toliko ne znaju srpski ili se možda prave da bi eventualno imali neke povlastice pri polaganju ispita. :think:

Број Срба у Мађарској је у сталном опадању услед активне асимилације од стране мађарске државе. Доста слично је стање и са Србима у Румунији. Добрим делом је томе крива и српска држава која их слабо помаже.

ovo je dobrim delom najveca istina,iako postoje i drugi i drugachiji primeri...
ja imam drugara,poreklom je madjar,i veci je srbin od svih ljudi koje znam.
ima tri sina,sa srpskim imenima,bio je 15 meseci na kosovu,sa sve '99. i kune se u Srbiju!

Слажем се, увек има добрих примера. Али не говоримо о појединцима, већ о односима између народа.

ovo je dobrim delom najveca istina,iako postoje i drugi i drugachiji primeri...
ja imam drugara,poreklom je madjar,i veci je srbin od svih ljudi koje znam.
ima tri sina,sa srpskim imenima,bio je 15 meseci na kosovu,sa sve '99. i kune se u Srbiju!

Naravno da postoje i drugačiji primeri, imam i ja u svome društvu iz detinjstava i Slovaka i Ukrajinca...Ne msm da ljude treba deliti po nacionalnosti, ali zaista meni je nepoštovanje države u kojoj živiš-znanje tamo nekog jezika maternjeg iz kojeg ti potiču preci, a da možda nikada svi ti ljudi neće ni kročiti u Mađarsku, ili će otići turistički. Poenta je da OVDE žive, osnivaju radni odnos, školuju se, imaju potomstvo...I zašto je onda nenormalno da znaju srpski?

Naravno da postoje i drugačiji primeri, imam i ja u svome društvu iz detinjstava i Slovaka i Ukrajinca...Ne msm da ljude treba deliti po nacionalnosti, ali zaista meni je nepoštovanje države u kojoj živiš-znanje tamo nekog jezika maternjeg iz kojeg ti potiču preci, a da možda nikada svi ti ljudi neće ni kročiti u Mađarsku, ili će otići turistički. Poenta je da OVDE žive, osnivaju radni odnos, školuju se, imaju potomstvo...I zašto je onda nenormalno da znaju srpski?

pa ako cesh tako,imash neke struje koje hoce da dovedu kralja...
on chovek ne zna da govori srpski...
pa kad ne zna kralj,zashto bi znali oni...realno!
iako se ne slazhem sa tim ni najmanje!

pa ako cesh tako,imash neke struje koje hoce da dovedu kralja...
on chovek ne zna da govori srpski...
pa kad ne zna kralj,zashto bi znali oni...realno!
iako se ne slazhem sa tim ni najmanje!
E, ti baš nađe kralja kao primer! Pa i kralj bi trebao na dopunsku nastavu iz srpskog...
ZAR je moguće da kinezi koji su tek par godina ovde savladaju bolje srpski jezik, od nekoga ko je dosta kolena unazad odavde?
To mi govori samo da kinezi imaju neko posštovanje prema ljudima i zemlji od koje zarađuju. A, eto nisu ni oni neki koji se mešaju sa Srbima.

Back