- Poruka
- 7.025
Betty, visa si od mene!

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Aphroditi:Jbg, sad sam se nasla prozvanom :? Sta ko tebi smeta sa slavistike?! :?
kojote:
"...Trebalo je bar jednom zanemariti vetrokaze, izabrati smer koji svi smatraju pogrešnim, odlučiti se za netačan proračun i okušati mogućnost koje se većina odriče..."
Ne krije li se u ovim rečima suština Pavićeve poetike? Kretati se stranputicom, ne znači li to, u stvari, opredeliti se za put koji je daleko od tradicije realističkog pripovedanja?
Aphroditi:Hazarski recnik,....davno to bese kad sam ga citala. I iskreno ne ulazi mi se u estetske, filozofske i druge rasprave,.....to mu je najbolji roman....sve ostalo posle toga, vec vidjeno.......sve u svemu ne volim mnogo Pavica.Vecita dilema,....ima li zaista necega pametnog u svemu sto on pise,..ili je to samo nacin zamajavanja citalaca i zgrtanja para... :? Hmm, nije bas neki doprinos temi,...ali sta cu, ja sam jedan od idiota sa slavistike :? :wink:
...i jeftinim cinizmom, primetio bi odmah ovaj komentar, postovao si tik ispod njega. I u postu koji si malocas citirao pominje se pisac ovog romana u slicnom kontekstu:Truman:Kako bi moja profesorka srpskog rekla:"Nisam citala to delo jer sam imuna na Pavica." Covek je ocigledno marketinski ekspert, pise da zaintrigira citaoce i naravno lepo se izreklamira.
Aphroditi:"...ili je to samo nacin zamajavanja citalaca i zgrtanja para..."
kojote:Blizak mi je njegov specifičan odnos prema stvarnosti, njegova hipostazirana mašta, oduševljava me način na koji portretiše svoje neobične, "nenormalne" likove, metodom groteske se služi na vrlo upečatljiv, originalan, volšeban način...Obožavam njegov ironični duh koji ne poštuje sudove "zdravog razuma". O obilju veoma šokantih metafora, o kitnjastosti stila, o "bekstvu" u fantastiku, o...ho ho..ništa kod Pavića nije, i ne može da bude "jednostavno", još manje "prirodno" rečeno. Čarobnjak...
Pripovetka "Krčma kod sedam sisa", ha!
"Mali noćni roman"..."Hazarski rečnik"
A odmah zatim i ovo:
...Ovaj, i ne samo ovaj, delić znam napamet...ali ga, ipak, prepisujem (u delu koji ga "najavljuje").
"...Сада, пак, после оног случаја с огледалом, он се попе сам у горњи спрат куле, узе папагаја, стави га на светиљку и седе да слуша шта ће му папагај казивати. Јер, кир-Аврамов папагај је често казивао песме за које је наш господар држао да су од оних хазарске принцезе Атех` и ми, писари, имали смо задатак да за хазарски глосар кир-Аврамов бележимо све што птица изусти. Те вечери, међутим, Севаст није писао. Само је слушао, а птица је говорила:
Понекад давна пролећа, пуна топлоте и мириса, процветају још једном у нама. И ми их проносимо кроз садашњу зиму штитећи их прсима. А онда, једнога дана, та давна пролећа почну штитити наша прса од мраза кад се нађемо с оне стране прозора на којој мраз није само слика. Једном таквом пролећу у мени већ је девета зима, а још увек ме греје. Замисли сада, у овој зими, два таква пролећа што се додирују као две ливаде мирисима. Ето шта нам је потребно уместо огртача..."
Misanthropos:Ta autorka mi se sve više dopada. Njen odnos prema postmoderni, i sad prema Paviću... jos nisam video da se u nečemu ne slažemo 8)
Voleo bih da vidim i direktan sukob:
M. Šuvaković VS J. Ahmetagić.