Ти дајеш само делимичне одговоре, избегаваш конкретне да то објасниш. Нема ту никакве моје накнадне памети, већ само реалног сагледавања на терену. Победа српског народа и стварање државе СХС је било спас за Словенце и Хрвате, баш ме занима како би се провели без нас. Да је опстала царска Русија тога не би било, јер Русија то не би дозволила из својих интереса. А колико је била стабилна та прва Југославија, довољно је сетити се пуцњаве у скупштини где је после силних увреда на рачун српског народа морао да реагује Пуниша Рачић. Да ли је Александар помишљао на ампутацију дела земље и због чега? Ко је у тој Југославији морао стално да чини уступке да би та држава опстала? Друга Југославија је функционисала на сличан начин и ево где смо. Републичке границе посташе државне, а ево и КОСОВО постаје држава уз помоћ страних центара моћи и наше садашње власти. Ко је одредио републичке границе и покрајинске у Југославији и на основу чега, а све то је на крају југословенске приче постало званично за читав свет? Ево опет исто питање за тебе, који су то народи били за Југославију, бар за ову последњу? Да ли ти је толико тешко да набројиш који су то народи
Не, ја дајем врло прецизне и потпуне одговоре, а ти бараташ разним полуистинама, у томе и јесте твој проблем, као и што не желиш да се потрудиш ни да до краја прочиташ моје постове.
Све ово што си написао показује управо то о чему све време говорим - неки (као ти) уопште нису темељно проучили историјске чињенице, већ овде куцкају на основу полу-знања из дневнополитички мотивисаних новинских фељтона, писаних у новије доба, такође с накнадне памети, а писали су их неки, рачунајући на ту инертност већине, и манипулишући, или су сами изманипулисани од неког трећег, небитно...
Ја стварно не видим сврху да се више уопште с тобом расправљам овде, и губим своје драгоцено време, док не узмеш (праве) књиге у шаке, заиста темељно проучиш историју и упознаш се с чињеницама...
Југославија, заправо КСХС, је 1918. створена зато што је то тада тако једино било реално у контексту датих геополитичких околности.
Прва и друга Југославија се веома разликују, суштински у вези с положајем Срба, али ти ни то не видиш, опет, из истих разлога - недовољнога познавања конкретних прилика и чињеница, већ олако трпаш све у исти кош...
Прва Југославија је итекако била - српска држава, са Србима као водећима. За то постоји мноштво потврда - само треба наћи, потрудити се пронићи у СТВАРНО стање...
А то што је неки накнадно приказују као недовољно српску, пљујући и блатећи Карађорђевиће, краља Александра, је опет последица једне исте пропаганде - нама непријатељски наклоњене.
У главама неких од вас је доиста конфузија... Но, ни не осуђујем вас, разумем, услед толиког, што свесног засипања, што услед немара изостављања, тешко је разабрати се у свој тој лавини "информација"... Али, поготово је то лако, кад се наиђе на инертне, недовољно активне и спремне да мисле својом главом...
А све, како рекох, услед недовољнога познавања конкретних чињеница.
Зато вама и могу да манипулишу разни наши непријатељи...
А ја, не могу ништа друго, сем да једнако указујем и апелујем на свест, да се коначно тргнете и пробудите из те, хајде да је условно назовем,
титоистичко-корпоративно-капиталистичке пропаганде и шеме размишљања...
Почните прво, на пример, од једноставнијег - листајте старе новине на интернету, то је барем сада доступно - Политика, Време, Правда, БОН, и мноштво других листова и часописа има се ту много штошта корисног и занимљивог сазнати...
П. С.
Из свег твог поста је у вези с реалним реченица која почиње с: „Да је опстала царска Русија тога не би било ... "
Зашто потом не настављаш у истоме духу, стварно не знам...
- - - - - - - - - -
П. С.
Правдати потез Пунише Рачића (а посебно опет без довољног увида у чињенице), је одиста на нивоу и трагу глупих,
шешељоидних погледа на историју, тј. у бити антисрпског, ђавољег хушкања једне квазипатриотске, али заправо добро смишљене схеме наших непријатеља...