Mijalgija i ishijalgija

• Začetnik teme Začetnik teme Marco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
M

Marco

Gost
Molim vas ako moze neko da pojasni pojam "mijalgija" i "ishijalgija" kao i preventivu,uzroke,izlecenje i sl.kod istih.
Molio bih odgovor strucnog lica.
Rado cu vam odgovoriti ukoliko imate nekih podpitanja.
Unapred zahvalan.

Mialgia je naziv za bol u misicu,ischialgia je naziv za prikljestenje nerva ishijadicusa(popularni lumbago) koja se manifestuje bolom koji krece iz lumbalnog dela kicme ,niz nogu,zadnjom stranom nadkolenice pa preko potkolenice se zavrsava u palcu ili malom prstu,u zavisnosti izmedju kojih lumalnih prsljenova je doslo do ukljestenja.
Ukljestenje nastaje zbog degenerativnih procesa na kicmenim prsljenjima te prolapsa diskusa(deo izmedju dva prsljena) koji pritisne nerve koji tuda prolaze.Kad se to desi onda se javlja taj neprijatni bol duz noge,nemogucnost pokretanja,spazam muskulature duz kicmenog stuba.To je laksa varijanta,ukolio je doslo do veceg prolapsa onda mogu biti ugrozeni senzomotorna funkcije donjih ekstremiteta(paraliza,gubitak kontrole nad crevima i besikom...)i takva situacija zahteva hitnu operaciju.
Za ovu blazu varijantu lecenje se sastoji u strogom mirovanju,na tvrdoj podlozi i primenu injekcija diklofena,OHB12 i bensedina od 7 do 10 dana.Kada se bol umiri i pacijent postane pokretljiviji onda se ide na snimanje kicme,skener,magnetna rezonanca,mijelografija...to je nesto sto nas covek tesko shvata da se u tako bolnoj situaciji ne rade snimanja.
Takodje ne stavljaju se tople obloge nego hladne,tople samo pogorsavaju situaciju.
Otprilike to je nesto osnovno o tome,postoje naravno varijacije u odnosu na lokalizaciju bolova,da li je u pitanju prolaps izmedju L4-L5 ili L5-S1...
Posto to ima tendenciju da se ponavlja onda pacijenta treba edukovati da nauci kako da stiti kicmu,npr dizanje predmeta iz cuceceg polozaja a ne stojeceg i tome slicno.

Hvala vam.Zanima me nesto vise o mijalgiji,zasto dolazi do oboljenja?Dali je u pitanju nepravilno drzanje tela ili ucestalo izvodjenje istih pokreta? Moze li se izleciti?Jos jednom hvala na iscrpnom odgovoru!

I jedno i drugo i trece.Ako je mialgia izolovana ,znaci ako je u pitanju jedan misic onda mozemo reci da je u pitanju nepravilno drzanje tela ili ucestali pokret,medjutim u 90% slucajeva mialgia je samo simptom koji ukazuje na nesto drugo,probleme sa kicmom,nervima...sve zavisi koji misic je u pitanju,kada se bol javlja,koliko traje,da li se siri negde,da li je u piatnju,tup ili ostar bol,grc koji se ponavlja...potrebno je odgovoriti na mnogo pitanja da bi se moglo reci sta je u pitanju i kako ga prevenirati.Vazno je otkriti uzrok jer lecenje posledica(a mialgia to jeste)ne resava nista.

dr:
I jedno i drugo i trece.Ako je mialgia izolovana ,znaci ako je u pitanju jedan misic onda mozemo reci da je u pitanju nepravilno drzanje tela ili ucestali pokret,medjutim u 90% slucajeva mialgia je samo simptom koji ukazuje na nesto drugo,probleme sa kicmom,nervima...sve zavisi koji misic je u pitanju,kada se bol javlja,koliko traje,da li se siri negde,da li je u piatnju,tup ili ostar bol,grc koji se ponavlja...potrebno je odgovoriti na mnogo pitanja da bi se moglo reci sta je u pitanju i kako ga prevenirati.Vazno je otkriti uzrok jer lecenje posledica(a mialgia to jeste)ne resava nista.

Ledjni misici,predeo uz kicmeni stub i predeo izmedju lopatica.
Bol se javlja nakon ustajanja,sedenja bez zavaljenjog naslona,stajanja(15 min),umine usled istezanja ledjnih misica cime se poveca medjuprsljenski prostor ili "ispucavanjem"kicmenog stuba.Bol je ostra i nepodnosljiva.Mogu li se masazom postici neki rezultati ili sam osudjen na muke do kraja zivota?

Ja vam savetujem da snimite taj deo kicme,vrlo je moguce da se radi o krivljenju kicme.
Ne znam koliko imate godina ali ako ste mladja osoba u tom slucaju efekat bi imala fizikalna terapija(masaza,ultrazvuk...vezbice za ispravljanje).
Ukoliko ste starije godiste ,u tom slucaju su verovatno u pitanju degenerativni procesi u pitanju,to se ne moze zaustaviti ali opet uz fizikalnu terapiju se mozete resiti tegoba.Plivanje vam najtoplije preporucujem.

uh!Upravo me bole i ledja i straznjica i bol koji seze do straznje strane kolena.
Nemam bas previse godina(28)no ipak, vec 14 godina imam mialgiju, a ischialgiu sam zaradio pre par godina.
Zarko zelim da treniram u teretani, ali sam zbog ovoga na oprezu i nikad nedizem maximum, izbegavam masu vezbi zbog straha od povreda.
Sada sam 'nepokretan'od bolova.Mirujem.Pitam se nebih li ipak trebao otici na trening da se malo razgibam ili...?Jooj ljudi pomagajte sve me boli (evo me kao Jeremija!!)sta da radim?

Mene lumbalni deo ubija veći deo karijere,pogotovo nakon fizičke aktivnosti i ujutru kad ustanem,ali navikao sam da živim i funkcionišem aktivno sa tim...imam popularnu situaciju L5-S1 i preduslov da i zvanično zabodem diskusherniju,ali pazim prilikom vežbanja i ne oslanjam se na medikamente toliko koliko na TENS...prostruji mi išijadikus povremeno niz levu nogu i gluteus,ali ništa što moja stvarčica ne može da reši...
Što se mijalgia tiče, tu da ne i počinjem ništa:),ali zaista ima nekoliko dobrih ordinacija za fizikalnu terapiju u gradu koje te neće odrati,a mogu ti dosta pomoći...ako te interesuje moja preporuka (zasnovana na višegodišnjem iskustvu kao korisnika), baci poruku na pp pa ću ti objasniti...
Pozz.

Back