Microsoft Windows Vista, komentari, iskustva, planiranja u buducnosti.

• Začetnik teme Začetnik teme Dejan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
upravo zbog tog proseravanja te i prozivam.. nisam vise mogao da gledam, doqrcilo mi..do malopre nisi ni znao sta je uzrok tome sto ti se dhcp server nije digao, a sad znas ponesto o bekapu dhcp servera.. vidim, ucio si kod kuce.. neka, neka, manje ces da valjas gluposti.. a i bekap ad-a si super odradio.. sreca pa ti server u toj firmi nije bio pod windows 2000 serverom, jer bi u tom slucaju tvoje brzo vracanje iz mrtvih trajalo par nedelja.. a ovo za dhcp server moze da bude istina, a i ne mora.. ako ne znas gde ti je sta u dhcp-u bilo setovano, dizanje dhcp-a moze da potraje.. zavisi koliko ti je slozena mreza..

od jednog mcse ocekujem da zna sta radi i da zna da objasni zasto se nesto desilo.. kod tebe malo toga vidim.. i aj da ti oprostim onaj "import fajla, restart i sve se dize.." i da pretpostavim da si to izvalio u brzini, al bih voleo da mi objasnis zasto se korisnici nisu mogli logovati pa si morao da opet pridruzis racunare domenu?

pa ok.. prilikom nove instalacije servera, izmenio se sid.. dakle, to vise nije onaj isti domen kontroler, nije isti server.. restorom iz sistemskog bekapa se ne vraca i stari sid.. i na osnovu ovoga, normalno je da korisnici ne prolaze proveru od strane kerberosa.. tek ponovnim pridruzivanjem na ovaj novi domen kontroler, sve ce da prosljaka kako treba..

nikodim:
Valjan backup je vracena baza podataka o kompletnom poslovanju stara 4g (finansijski izvestaji, plate, kartice komitenata...), valjan backup je AD. To se zove valjan backup, u poredjenju sa tim sve ostalo je glupost.

ja tu nigde ne videh valjan bekap baze podataka.. da si imao valjan bekap, vratio bi se u zivot za par sati.. ovako si cupao podatke kao neki pacer alatima za vracanje podataka.. zar je to bekap?

bundeva:
ja tu nigde ne videh valjan bekap baze podataka.. da si imao valjan bekap, vratio bi se u zivot za par sati.. ovako si cupao podatke kao neki pacer alatima za vracanje podataka.. zar je to bekap?

Vidi... pisao sam o tome (a taj deo si preskocio) da mi se backup nalacio na istom HDD-u ali na drugoj particiji, ne zato sto sam dovoljno glup da to uradim, vec zato sto oni koji su morali da misle o tome nisu imali sluha za miroring, kao ni za file server gde bi se cuvao backup (a nisam ni dovoljno blesav da ima ja kupujem opremu kada oni vec nisu hteli). Prema tome nije bilo drugog resenja do koriscenja istog HDD-a. Ako je HDD, crkao, tj. neki sektori istog su postali necitljivi, a ni Recoveri ni Check Disk nisu pomogli, narvno posto je isti ostecen, jedini preostali nacin cupanja podataka bili su kojekakvi softveri. AD nije trpeo svakodnevne izmene kao ta baza, tako da je eventualno mogao biti snimljen na CD-u ili DVD-u, ali sa bazom to nije bio slucaj... Ona je, kao sto rekoh, trpela svakodneve izmene, dodavanje novih i azuriranje vec postojecih podataka. U tom slucaju, jednini nacin jeste, ili Normal backup (zbog ustede prostora) ili Difrental ili Incremental backup... ali kao sto rekoh nije bilo dovoljno prostora za to.
Nema potrebe da izmisljas toplu vodu, kada je vec izmisljena... a za tvoju informaciju svemocni, postoji nesto sto se zove "hash" , procitaj malko o tome, posto vidim da se sa tim terminom jos uvek nisi sreo (kada pricamo o SAM-u i AD-u).

A i ovo ce ti dobro doci, posto vidim da mislis da znas stvari o kojima pojma nemas...

Tako da... u cemu je razlika izmedju backupa servera 2000 i servera 2003, posto rece da bi tu bilo velikih problema??? Ne znam na sta si tacno mislio.

Dakle, rezime, ako si procitao sve sa linkova koje sam ti postavio... Kada domen nije podignut, AD ti nije instaliran na serveru, sto znaci da SAM nije generisan, bez obzira na nivo enkripcije i nacin cuvanja podataka o korisnickim nalozima u AD-u. Sto znaci, da kada se uradi import backupa, isti upise podatke u registru (podatke sa starog servera), i posle restarta kreira AD i domen koji je importovan. A to opet znaci da je SAM stari a ne novi, jer je povucen iz baskup fajla. I sve to znaci da ono sto si napisao nimalo nije tacno, jer se domen (za tvoju svemocnu informaciju) dize iz backupa a ne radi se ponovni "dcpromo", tako da importujemo stari SAM. I da je generisan novi SAM, ne bi mi dozvoljavao da se ulogujem sa bekapovanim korisnickim nalozima, vec bi mi prijavio da su username ili password netacni, posto se SAM (za domesnki korisnicki nalog) kesira na lokalnom racunaru, dakle tu bi postojala razlika.

I tako... ovo definitivno nije tema posvecena ovim stvarima... o cemu, bundevo draga, ti i ja pisemo.

Elem... sto se Viste tice, tj. Longhorna... nisam imao prilike da se igram sa njim, a voleo bih da vidim to cudo. Obzirom da 2003 server ima oko 1800 stavki u svojim polisama, a Lnonghorn skoro 3000 (kako su cike iz Redmonda objavile), voleo bih da vidim sta se tu nudi. Pored toga, dostupni ce biti mnogi alati koji ce olaksati administraciju, mada je i 2003 administracija dosta lagana, osim u extremnim situacijama, ovo ce izgleda biti dosta komfornije.

Da li je nako imao prilike da se poigra sa Lonhornom?

nikodim:
Vidi... pisao sam o tome (a taj deo si preskocio) da mi se backup nalacio na istom HDD-u ali na drugoj particiji, ne zato sto sam dovoljno glup da to uradim, vec zato sto oni koji su morali da misle o tome nisu imali sluha za miroring, kao ni za file server gde bi se cuvao backup (a nisam ni dovoljno blesav da ima ja kupujem opremu kada oni vec nisu hteli). Prema tome nije bilo drugog resenja do koriscenja istog HDD-a.

vidis, nikodime, to sam i ocekivao.. namerno sam te malo zacnuo.. jel ti mislis da ces nas impresionirati ako kazes da si radio na strasnom hp prolijant serveru? zar je moguce da taj strasni server nema raid-5 ili bar dva diska spojena u miror? ili, da ta "velika korporacija" nije imala para za jos jedan disk na kome ce se raditi bekap?..kazi, brate, radio sam na krs masini, u siromasnoj firmi i nisam imao gde da uradim bekap.. zar mislis da ce te neko od nas manje ceniti zbog toga?.. ne, naprotiv.. izvukao si masinu, izvukao podatke.. svaka cast..

nikodim:
a za tvoju informaciju svemocni, postoji nesto sto se zove "hash" , procitaj malko o tome, posto vidim da se sa tim terminom jos uvek nisi sreo (kada pricamo o SAM-u i AD-u).

ne, nikodime, ne pricamo o samu.. pricamo o sidu racunara, a ti, vidim, o tome pojma nemas..
uzeo si novi disk, instalirao svez win2003 server i potom vratio podatke iz bekapa.. jel tako? e, zbog te sveze instalacije servera imas novi sid i stari neces vratiti iz bekapa.. a samovi su ostali isti, da.. to niko ne spori.. da nije tako, morao bi kreirati sve usere na serveru nanovo.. ovako, dovoljno je bilo da opet pridruzis racunare domenu..
(procitaj ponesto o sidu za domaci)

nikodim:
Tako da... u cemu je razlika izmedju backupa servera 2000 i servera 2003, posto rece da bi tu bilo velikih problema??? Ne znam na sta si tacno mislio.

pa imao si bekap od 06.10.. na win 2000 serveru bekap zastareva nakon 60 dana (sto bi reko ti: "kao sto svi znamo"), pa bi ti ovaj koji si imao bio neupotrebljiv..

nikodim:
I tako... ovo definitivno nije tema posvecena ovim stvarima... o cemu, bundevo draga, ti i ja pisemo.

tako je, nikodime, ovo je bila tema o visti, a ne tema za tvoju licnu promociju.. pravo da ti kazem i meni je malo ova rasprava dosadila.. zato malo smanji dozivljaj drugom prilikom da se ne ganjamo ovuda ko manijaci..

@bundeva

Nije ta firma jadna onoliko koliko su ti ljudi glupi i bezobzirni. A server jeste dobar, sta vise odlican... i nije crkao zato sto je smesni zutac, vec zato sto je bio izlozen bahatom ponasanju nestrucnih ljudi. Ako si nekada kupovao server, brendiran server, onda valjda znas da postoje razlicite vrste istih modela, kao i da je isti razlikuju po partnumberu-u.

Pogledaj malo kako to izgleda...

Ovo nek bude zadnji Offtopic, bez replika i bilo cega...

Molim da ubuduce ne brisem topice, jer cu to i da uradim.. Zelim da tema ostane kako joj i glasi ime jer je vec aktuelna a u buducnosti jos vise..

S toga, za sve dalje ooftopice, nemojte da se pitate sto ih nema.. Jednostavno sve sto je offtopic, brisem bez ikakvog objasnjenja..

Ukoliko imate nesto da replicirate ucinite to preko PP, na ovoj temi vise ne moze da prodje ni jedan..

Ovaj Offtopic ce da bude zadnji..

Sad je dosta.

Ripko je dao pravu diskusiju.
Dakle, ako znate (već) neke trikove, postujete ih ovde.
Ja (za sada) koristim XP na jednoj particiji i Vistu RC2 na drugoj.
Poželjno bi bilo malo opisati servise, zavisnosti (ima ih mnogo više nego u XP-u) ne bi li se smanjilo korišćenje RAM-a, procese ( kod mene ih radi mnogo više nego u XP-u).
Prepucavanja oko Windows-a i Linux-a ili nekog trećeg OS postujte u nekoj drugoj temi.

10 Things You Need to Know about Deploying Windows Vista:

You've deployed Windows XP in the past, and now you're thinking ahead to Windows Vista. Whether you'll be deploying to 10, 100, or 100,000 computers, just knowing how the process has changed from Windows XP will make the deployment run much more smoothly.

So here are 10 deployment differences between Windows® XP and Windows Vista™ that you'll be glad you discovered when it's time to make the move.

Security:

A number of Windows Vista security enhancements will impact deployment. For example, configuring Windows Vista to support "low rights" users, where the logged-on user does not have administrator rights, is easier. Some applications failed to work on Windows XP when users did not have administrator access because they assumed they would have full access to the C: drive and all parts of the registry. With Windows Vista, applications that attempt to write to restricted areas will have those writes transparently redirected to other locations in the user's profile.

The second big change here is that non-administrators can load drivers. This lets users attach new devices without needing to call the help desk in tears.

The third difference you'll find is that Internet Explorer® can automatically install ActiveX® controls using elevated rights. A new service can perform these installations on the user's behalf (if, of course, the IT administrator allows this via Group Policy).

Some of you may currently be using Power User rights on Windows XP, but this really does not offer many benefits (in terms of restricting user rights) over simply granting full Administrator privileges. Because of this, the Power Users group in Windows Vista has been removed, although it can be put back if required using a separate security template that can be applied to an installation of Windows Vista.

Sometimes you will need administrator rights, but this doesn't mean you want to run with admin rights all the time. So Windows Vista adds User Access Control (UAC), which causes most user applications—even for Administrators—to run with restricted rights. For applications that require additional rights, UAC will prompt for permission, asking either for permission to run with elevated privileges or for other user credentials that can replace the logged-on users.

There are also enhancements to the firewall built into Windows Vista. The new firewall can now control both inbound and outbound traffic, while still being fully configurable via Group Policy.

Finally, BitLocker™ full-volume encryption, which is included with Windows Vista Enterprise and Ultimate, allows the entire operating system volume to be encrypted. The volume can then be read only from within Windows Vista and only when the right keys are provided, either from the computer's built-in Trusted Platform Module (TPM) 1.2 chip, a USB key, or typed into the keyboard. (Note that only TPM 1.2 or later is supported.)

Windows Astala Vista je nasminkano sranje .... i totalni promasaj koji su likovi iz Redmonda izgleda izbacili pre vremena i u panici da ce im tata Billy dati otkaze .....
Treba jos mnogo vremena da prodje i posle pojavljivanja final verzije da bi to leglo na svoje mesto ....
A kada kazem na svoje mesto ne mislim da ce tada Vista da bude dobra nego da ce tada biti poznato koliko je ustvari losa ... uostalom tako je bilo i sa ostalim Windozama.... zasto bi se nesto menjalo sada .
Pogotovo, kao sto sam vec rekao, ovoga puta mi nesto smrdi oko ovog projekta ... Prvo mnogo kasni, ima previse kontrole koja je ocigledno potez ocajnika i trece graficko okruzenje i svi njegovi efekti su bukvalno pokradeni od Sun-a. Naime oni vec odavno imaju OS sa efektima koji sada postoje u Visti .... http://www.sun.com/software/looking_glass/details.xml
to me je posebno razljtilo jer pored toga sto su aljkavi i arogantni, kreteni iz Mikroshita su postali i lopovi !
Krali su oni i pre ... osecam da je dosta stvari u XP-u ukradeno iz Linux-a ima i par koje sam ja primetio .. recimo kada odete u CMD konsolu i otkucate par prvih slova iz imena nekog fajla ili foldera a posle toga protosnete TAB "pametni XP" vam izbaci ime foldera pa vi ne morate da kucate sami.... Ovo je postojalo U bashu na Unixu pre nego sto sam se ja rodio .....
Takodje ima i jos par stvari ali ovo nije mesto za pisanje toga ....
Mrzim smradove iz Redmonda !!!! I da ne moram ne bi nikada ni koristio Widozu a Astala Vistu nadam se necu ni morati .....

Ne znam odakle ti tako precizne informacije o tome šta valja, a šta ne valja kod Viste. O krađama ideja možemo da diskutujemo, ali ako ti se sviđa to što radi na Solarisu-u, ne vidim zašto ti se ne sviđa da isti GUI imaš i Windows-u.
analogdigit:
Mrzim smradove iz Redmonda !!!! I da ne moram ne bi nikada ni koristio Widozu a Astala Vistu nadam se necu ni morati .....
Nikada nemoj seći granu na kojoj sediš.

Nesvidja mi se sto je mikrosoft ukrao ideju od Solarisa, zasto jednostavno ne naprave nesto novo sto jos nepostoji ili bar nesto sto nije totalno isto kao nesto sto vec postoji ....
Jednostavno to je kradja a nikako nemogu da se pomirim sa time .... neznam po kom to kriterijumu ti ocenjujes kradju kao nesto OK ! Znaci svidja mi se to ali neci da to vidim na Windowsu!
Drugo nikako ne secem granu na kojoj sedim jer se ja vec predugo bavim Linuxom a Windows znam jer mi to pruza mogucnost da zaradim laku kintu i sto se mene tice ziveo Win zbog toga.
Ali to nije merilo po kome se kotira OS i stoga mislim da imam puno pravo na kritiku, jer je Win prava krsina od OS-a ... Mislim zapitaj se samo koliko ti se puta dasilo da ubacis neki CD u drajv i zbog toga sto citac nemoze da ga procita zabaguje ti se ceo explorer.exe pa cak nemozes da dodjes ni do task managera kako bi ubio ovaj proces ..... takve stvari nikako nesmeju da se dogadjaju na jednom OS-u. kernel mora da bude na prvom mestu i nikako nesme da se desi da ga neki proces zakoci ..... to je nedopustivo ...
Ima jos hiljade takvih primera .... ali kao sto rekoh ovo nije mesto ....

@off topic
Samo kratak komentar.

Da li je krađa ili nije najbolje zna Sun, te ako je to u pitanju sigurno će reagovati. Čim ti Windows donosi neki prihod, sečeš granu na kojoj sedeš. Da li je to jedina grana na kojoj sediš drugo je pitanje. Po pitanju grešaka u OS-u, susretao sam se sa greškama i na OS/2, Solarisu (i x86 i Sparc verzije), Linuxu i drugima na kojima sam imao prilike da radim.

Ni meni se ne sviđa politika MS po pitanju licenci, ali niko te ne tera da kupiš njihov proizvod. Uostalom, oko tema koja se bavi licenciranjem MS proizvoda već postoji. http://forum.krstarica.com/threads/131840

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back