Ajde... ovako...
Zbog nedostatka prostora (na mrezi ne postoji ni jedan file server, bio sam prinudjen da setujem normalni dnevni backup, koji se pokrece u 2h posle ponoci, kada nema korisnika na mrezi (naravno). Svaki novi backup, bas zbog nedostatka prostora gazio je stari. Medjutim promenjen je domen admin pasvord, tj. ja sam ga menjao iz bezbednosnih razloga, medjutim... nisam promenio administratorski pasvord u backupu, posto sam ga setovao da koristi administratorski pasvord za isvrsavanje te akcije (e to se zove cista glupost koju covek moze da napravi). Tako da je posle promene backup prestao da radi. Dakle imao sam poslednji backup od 05.10. ove godine. Znamo da se DC ne moze vratiti ako je backup stariji od 180 dana. Po Microsoftovoj dokumentaciji, da bi se DC vratio u funkcionalni nivo, potrebno je imati HDD iste velicine, istih slovnih oznaka i istog naziiva. Medjutim, moje licno iskustvo je drugacije. Vratio sam DC na HDDu iste velicine ali drugacije particionisan. Potrebno je, za one sistema koji sysvol cuvaju na drugoj particiji, kreirati particiju sa istom slovnom oznakom dok je naziv particije nebita.
Na kraju, import file, restart sistema i sve radi. Da, server sam updateovao do datuma zakrpa kada je napravljen poslednji backup, kako bih imao identican sistem onom koji je tada postojao. Da zlo bude vece, stradao je HDD, u potpunosti, tako da je bilo potrebno sa unistenog HDDa iscupati Sys_backup.bkf (kako sam ga krstio). U te svrhe je odlicno posluzio Easy backup (mislim da se tako zove), koji je posle nekoliko sati rada uspeo da iscupa oko 25GB podataka (knjigovodstvena baza podataka, kompletno knjigovodstvo za protekle 4g. poslovanja jedne povece firme i sam *.bkf).
Problem je... DHCP se nije podigao, adminpack.msi, i svi kompijuterski nalozi u ADu su bili neupotrebljivi. Kako bi se pokusalo logovanje sa klijenta tako se u logovima javlja greska koja ukazuje da Kerberos ne odgovara na autentifikaciju korisnika. Jedino resenje bilo je brisanje kompijuterskih naloga sa iz ADa, vracanje racunara u radnu grupu i ponovno pridruzivanje domenu. tako je sve radilo savrseno dobro. korisnici su cak mogli da koriste profile koje su do sada koristili (profili se cuvaju lokalno)...
Sve u svemu, veliko iskustvo za mene i preko 13h rada kako bi se server vratio u funkciju.
U pitanju je odlicna serverska platforma HP ProLaint, ti ljudi stvarno umeju da naprave dobar server, skidam im kapu. Moj izbor, oduvek... samo HP.