Microsoft Windows Vista, komentari, iskustva, planiranja u buducnosti.

• Začetnik teme Začetnik teme Dejan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nesha14586:
Koristim i ja windows u nekim hitnim slučajevima.
A i pominjao sam windows. Jel sam rekao da je windows loš?
Da te podsetim samo šta si rekao:
Pa i ja koristim microsoftov proizvod. Stavio sam dual boot sa xp-jem.
Ali mogu da kazem da je windows cisto sranje!!! Letos sam na jedan comp instalirao xp. Comp je imao mreznu kartu koja je po instalaciji radila. Ne znam kako ali jeste. Ali... windows je povukao drivere za tu kartu sa interneta i sjebo je. Posle nije radila dok nisam nasao drivere za nju!!!
I to na osnovu jednog jedinog primera koji baš i nema mnogo veze sa radom OS-a.

codemaker:
Za ovo oko Windows 203 servera, stvarno uopste ne bi bilo lose da napises neki tekst o tome. Zanimace mnoge ovde, siguran sam. Evo ja "teram" taj server na jednoj od masina u kuci i koristim ga za hostovanje svojih sajtova, a opet bih rado procitao sta imas da napises o domain kontrolerima.
[OffTopic]Code, pretpostavljam da taj server ne gasiš - koja je mašina u pitanju? Treba da kupimo neki jeftin server, pa me interesuje.[/OffTopic]
Nego, mog'o bi NIkodim (ako se naspavao :)) da baci neki praktičan post oko Domain kontrolera i AD-a... Ako ne ovde, a ono na OS-Administracija...

Ajde... ovako...
Zbog nedostatka prostora (na mrezi ne postoji ni jedan file server, bio sam prinudjen da setujem normalni dnevni backup, koji se pokrece u 2h posle ponoci, kada nema korisnika na mrezi (naravno). Svaki novi backup, bas zbog nedostatka prostora gazio je stari. Medjutim promenjen je domen admin pasvord, tj. ja sam ga menjao iz bezbednosnih razloga, medjutim... nisam promenio administratorski pasvord u backupu, posto sam ga setovao da koristi administratorski pasvord za isvrsavanje te akcije (e to se zove cista glupost koju covek moze da napravi). Tako da je posle promene backup prestao da radi. Dakle imao sam poslednji backup od 05.10. ove godine. Znamo da se DC ne moze vratiti ako je backup stariji od 180 dana. Po Microsoftovoj dokumentaciji, da bi se DC vratio u funkcionalni nivo, potrebno je imati HDD iste velicine, istih slovnih oznaka i istog naziiva. Medjutim, moje licno iskustvo je drugacije. Vratio sam DC na HDDu iste velicine ali drugacije particionisan. Potrebno je, za one sistema koji sysvol cuvaju na drugoj particiji, kreirati particiju sa istom slovnom oznakom dok je naziv particije nebita.
Na kraju, import file, restart sistema i sve radi. Da, server sam updateovao do datuma zakrpa kada je napravljen poslednji backup, kako bih imao identican sistem onom koji je tada postojao. Da zlo bude vece, stradao je HDD, u potpunosti, tako da je bilo potrebno sa unistenog HDDa iscupati Sys_backup.bkf (kako sam ga krstio). U te svrhe je odlicno posluzio Easy backup (mislim da se tako zove), koji je posle nekoliko sati rada uspeo da iscupa oko 25GB podataka (knjigovodstvena baza podataka, kompletno knjigovodstvo za protekle 4g. poslovanja jedne povece firme i sam *.bkf).

Problem je... DHCP se nije podigao, adminpack.msi, i svi kompijuterski nalozi u ADu su bili neupotrebljivi. Kako bi se pokusalo logovanje sa klijenta tako se u logovima javlja greska koja ukazuje da Kerberos ne odgovara na autentifikaciju korisnika. Jedino resenje bilo je brisanje kompijuterskih naloga sa iz ADa, vracanje racunara u radnu grupu i ponovno pridruzivanje domenu. tako je sve radilo savrseno dobro. korisnici su cak mogli da koriste profile koje su do sada koristili (profili se cuvaju lokalno)...

Sve u svemu, veliko iskustvo za mene i preko 13h rada kako bi se server vratio u funkciju.
U pitanju je odlicna serverska platforma HP ProLaint, ti ljudi stvarno umeju da naprave dobar server, skidam im kapu. Moj izbor, oduvek... samo HP.

nesha14586:
Svako ima pravo da iskaze svoje misljenje. Ja sam samo rekao svoje.
Prvo pitas kad si to rekao da je windows los ( a rekao si da je sranje)
Kad ti se na to ukazalo da si upravo to rekao, kazes da svako ima pravo na svoje misljenje. U pravu si, ali ga se onda drzi i neoj da vrdas i mislis da smo svi ovde coravi i ne citamo sta se pise.
Rekao si da je Windows sranje, ok, tvoje misljenje, nemoj onda da se pravis da tako nesto nisi nikada izjavio.

maksvel:
[OffTopic]Code, pretpostavljam da taj server ne gasiš - koja je mašina u pitanju? Treba da kupimo neki jeftin server, pa me interesuje.[/OffTopic]
Nego, mog'o bi NIkodim (ako se naspavao :)) da baci neki praktičan post oko Domain kontrolera i AD-a... Ako ne ovde, a ono na OS-Administracija...
Ne secam se kad sam ga ugasio zadnji puta. Drzim ga u nekom cosku sobe, zuji vec pomalo alo radi neprekidno vec vise od dve godine. Gasio se (ustvario restart) kad je par puta nestalo struje i to je sve.
Masina je neka bedna ploca maltene malo jaca od 486, procesor stari AMD 1.6 mislim ili tako nesto, normalna kartica... Disk 40GB sto mu je i previse i to je to...
Slobodno kupi neku jeftinu masinu.
Sve sto imas sto nude kao jeftinu konfiguraciju se izgurati bez problema

nikodim:
Da, dobro je pitanje zasto DHCP nije radio. Mada, mislis li da je bolje juriti logove i traziti razumno objasnjenje ili podici novi adresni opseg na DHCPu, koji savrseno radi?????
Posle 15h drndanja oko vracanja podataka nije mi palo na pamet da se zamaram takvim glupostima...
Za rešavanje problema sigurno da je brže podići novi adresni opseg na DHCPu i što pre osposobiti da mreža funkcioniše. S druge strane, ponekad je zgodno znati i zašto se nešto desilo i da li se i kako može razrešiti, jer situacija može da se ponovi a onda je svaka informacija i znanje koje imaš o tome dragocena.

bojan p:
Za rešavanje problema sigurno da je brže podići novi adresni opseg na DHCPu i što pre osposobiti da mreža funkcioniše. S druge strane, ponekad je zgodno znati i zašto se nešto desilo i da li se i kako može razrešiti, jer situacija može da se ponovi a onda je svaka informacija i znanje koje imaš o tome dragocena.

Pa da... posle toliko sati drndanja, samo sam cekao da odem kuci istusiram se i padnem u krevet. Kada je sve proradilo nije me ni najmanje interesovalo zasto DHCP nije radio, pa ni sada me ne zanima jer znam da sada radi...
Nikada mi se nije desil da mi pukne DHCP, kao servis, ovo je izuzetak jer se nije podigao posle importovanog backupa, ali generalno novi scoupe radi kao i prethodni... odlicno...

nikodim:
Pa da... posle toliko sati drndanja, samo sam cekao da odem kuci istusiram se i padnem u krevet. Kada je sve proradilo nije me ni najmanje interesovalo zasto DHCP nije radio, pa ni sada me ne zanima jer znam da sada radi...
Nikada mi se nije desil da mi pukne DHCP, kao servis, ovo je izuzetak jer se nije podigao posle importovanog backupa, ali generalno novi scoupe radi kao i prethodni... odlicno...
Uvek postoji prvi put da se nešto desi, a onda i drugi. Problem bi bio da si morao da vratiš isti scoupe, tada bi možda i bilo problema. Ovako dokle god možeš u takvoj situaciji da promeniš scoupe imaš rešenje.

nikodim:
@bundeva

Stvarno si bundeva... ako pricamo o backupu koji bi to file mogao biti????????

importovao si bekap sistema, uradio restart i sve je bilo ok.. aj, pricaj mi malo o tome..

nikodim:
adminpack.msi - C:\Windows\system32 ali to vazi samo za server...

mislio si alati iz adminpacka ne rade.. a ne adminpack.msi ne radi.. dobro, to je sasvim normalno..

nikodim:
Zasto su kompijuterski nalozi bili neupotrebljivi... ako znas sta je Kerberos koji se u tom postu spominje, mozda ce ti biti jasnije.... Ako ne goolgal pa ces saznati...

znam ja sta je kerberos i zasto nalozi nisu upotrebljivi, nego, voleo bih da vidim da je i tebi jasno..

nikodim:
Da, dobro je pitanje zasto DHCP nije radio. Mada, mislis li da je bolje juriti logove i traziti razumno objasnjenje ili podici novi adresni opseg na DHCPu, koji savrseno radi?????
Posle 15h drndanja oko vracanja podataka nije mi palo na pamet da se zamaram takvim glupostima...

to nisu gluposti, to je stvar koju bi svaki mcse trebalo da zna.. pa cak i mcsa.. (posto ti videh imas mcse, pa cak i mcsa)..bekap systema ne obuhvata bekap dhcp servera.. njega moras bekapovati zasebno.. s toga nisi ni mogao dici dhcp iz bekapa sistema..
valjan bekap ne znas da uradis, crni nikodime, a ovde izigravas zvezdu

bundeva:
to nisu gluposti, to je stvar koju bi svaki mcse trebalo da zna.. pa cak i mcsa.. (posto ti videh imas mcse, pa cak i mcsa)..bekap systema ne obuhvata bekap dhcp servera.. njega moras bekapovati zasebno.. s toga nisi ni mogao dici dhcp iz bekapa sistema..
valjan bekap ne znas da uradis, crni nikodime, a ovde izigravas zvezdu

Valjan backup je vracena baza podataka o kompletnom poslovanju stara 4g (finansijski izvestaji, plate, kartice komitenata...), valjan backup je AD. To se zove valjan backup, u poredjenju sa tim sve ostalo je glupost. Nekoliko klikova za backup DHCPa, ili njegovo ponovno setovanje, razlika je minimalna.
Cemu dajes vec prioritet, poslovanju, brzini kojom resavas probleme, spasenu bazu podataka i AD ili proseravanju po ovom forumu?

Primera radi, odradi backup DHCPa, izmeri vreme koje ti je za to potrebno (par klikova), i ponovo podigni DHCP (traje malo duze, ukupno 3min... bez winsa, samo osnovno podesavanje, kako je stari opseg i funkcionisao)... ali ne predstavlja bitnu stavku, jer time poslovanje jedne kompanije nije ugrozeno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back