Microsoft Windows Vista, komentari, iskustva, planiranja u buducnosti.

• Začetnik teme Začetnik teme Dejan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam neki gadan osecaj sa tom verzijom OS....
Sve neke zabrane, kontrole, pravila - na kraju ce se to tako zamrsiti da niko ziv nece moci kako valja da radi. Yebes OS koji ce se petljati u to STA ja narezujem (mozda narezujem CD sa "slaninijade")
I te moguce zabrane pristupa internetu itd, itd..
Uopste se ne bih cudio da taj OS zabrani kompletan izlaz na internet ako ne aktiviramo "automatic update" na primer i ako nemamo ukljucenu kameru da vide ko smo i da moramo imati instalisan hardwer za prepoznavanje otiska palca.... I jos gomila restrikcija...

Ja sam za sada vec odlucio. Imacu jednu Vistu placenu na jednom racunaru, da mogu da testiram softver. Svi ostali racunari ce imati dobri stari XP do daljeg.
Pa ne pada mi na pamet da kupim 6 licenci Viste za kuci a onda da placam novu licencu cim zamenim neki hardver u bilo kom racunaru, da ne pominjem ostale probleme.

Bice tu jos povuci-potegni...
Onos to znam, sve ce to iskijati oni koji moraju da imaju legalne verzije. Nesto mi se Billy i njegov M$ opasno motaju oko dupeta i budjelara (il ce me naguze ili ce mi uzmu pare, a najverovatnije oboje) ...

Kad se setim kada sam trebao da DOS zamenim sa WIN ...
Ala ce biti prelaza sa Win na Linux. ;) ;) ;) :p :p
Glupost je to sto ima mnogo tih zastita, koje mi se uopse ne svidjaju, naravno ako mi kupci budemo bojkotovali Vistu, verovatno ce MS ukoniti sve te gluposti. Jer nikom se ne isplati raditi za dzaba. Mada je tesko oduzdati ljude da ne kupuju, tako da moj plan otpada.
Hvala bogu, postoji dosta talentovanih ljudi koji ce napraviti program koji ce sve te gluposti da ukloni. :idea:
A jos nesto razmisljam, sto prelaziti na Vistu kad nam XP sjajno radi posao :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Glavni kupci Viste kao i prethodnih verzija su firme. Distrbuiranje Windows Viste za korporacije je počelo danas. Microsoft će relativno lako da "ubdei" korporacije da pređu na Vistu, jer će ukinuti podršku za XP, pa ako neko hoće možre da nastavi da koristi ali nema SP-a, nema patch-eva, nema ništa. To baš i nije neki teren gde bi administratori korporativne mreže voleli da se nađu, te iz toga sledi da će Vista ipak zaživeti. Ono što može da bude problem jesu ostali korisnici koji će verovatno razmisliti da li da pređu na Vistu ili ne, naričito kada počnu da se javljaju problemi kao što su "odjednom neće da radi", "ne mogu da gledam film", "ne mogu da snimim CD", i slični.

Videćemo kako će to sve proći, ali ako ništa drugo možemo da kažemo da živimo u zanimljiva vremena. ;) Kod mene, jedna virtuelna mašina za Vistu, a ostalo ostaje kako jeste po ssistemu "If it's not broken, don't fix it!" :)

Sto se mene tice, meni je XP sasvim u redu, i necu ga menjati dok ne budem bio primoran na to, a do tada ce se vec neko setiti da malo tu zastitu napravi normalnom, a ne Fort knox(valjda se tako pise), ili tako nesto. Najvise ce me biti zao kad bude izasao directx 10, pa kad na XP nije kompatibilan sa njim...
Dobro, izgleda da cemo da cutimo i trpimo, jer su nas uvek drali, i drace nas dok ne predjemo svi na linux:)

Ljudi ja sam pre neki dan instalirao Windows 2003 server na virtual PC ( instalacija je bila fenomenalno brza na novoj mašini ) i ostao FRAPIRAN jer gde god sam probao da odem na internet svi sajtovi su mi bili zabranjeni ????? Da bih otišao na neki sajt sa njim morao sam ga staviti na listu dozvoljenih i sigurnih sajtova..Kada god sam hteo da ugasim mašinu na "shut down" on mi je tražio da upišem razlog zašto hoću da ugasim OS ???? Koje sranje , pitam li se šta će biti tek na Windows Visti???

bojan p:
Nisi čitao uputstvo? Sve to može da se konfiguriše, ali ove zaštite i blokiranje u Visti ne mogu.
Mislio sam da ce microsoft izdati neki patch koji ce to srediti, jer ce popularnost (kako ja mislim) sve vise opadati, pa ce valjda i oni shvatiti da nisu nista postigli time sto imas ogranicen OS koji umesto da poboljsa prethodni u svim stavkama, on pola izbaci, a pola odradi kako odradi. Koristim XP, tako da ne mogu da Vista ne valja, ali mislim da ce se veci broj korisnika opredeliti za XP

snejks:
Izem ti konfigurisanje i Windows ako mi treba uputstvo za upotrebu :( onda ću da prelazim polako na neki linux :)
Ne vredi da se toliko forsira Linux. 99.99% korisnika XP ce ili ostati na njemu ili ipak probati sa Vistom. Zbog problema koje Vista mozda donosi, jaaako mali broj korisnika ce preci na Linux. Kad smo vec kod instalacije:
Obican prosecni korisnik ce sa malo srece instalisati XP bez nekih vecih problema.
Obican prosecni korisnik (ili cak pocetnik) nece instalisati Linux kako valja narednih nedelju dana (ako ima srece).
Dakle da mi vidimo kako da se "odbranimo" od Vista napada.... I sta nam je najbolje ciniti dalje.
Sve se nesto nadam, da ce ovi iz M$ uvideti da su ga malo preterali sa tim restrikcijama, zastitama, pravilima itd... Ne verujem da ce tek tako milione korisnika ukalupiti u nest sto nije bas tako jednostavno kao sto izgleda.

denikarabenc:
Mislio sam da ce microsoft izdati neki patch koji ce to srediti, jer ce popularnost (kako ja mislim) sve vise opadati, pa ce valjda i oni shvatiti da nisu nista postigli time sto imas ogranicen OS koji umesto da poboljsa prethodni u svim stavkama, on pola izbaci, a pola odradi kako odradi. Koristim XP, tako da ne mogu da Vista ne valja, ali mislim da ce se veci broj korisnika opredeliti za XP
Malo verovatno da će MS da objavi patch koji će da odblokirao ono što su oni sami blokirali. Problem je u tome što će postići. Za korporacije je to pod obavezno, kao što sam već pisao, a ima i dovoljno neukih korisnika koji će to instalirati jer je to najnovija verzija Windows-a. Sem toga, XP više neće moći da se kupi i ... možeš da biraš Vista ili Linux ili ... MacOS.

Za većinu Linux baš i nije neka opcija, tako da teško da će MS nešto mnogo da izgubi. Sem toga glavni prihod nije od operativnih sistema, tako da će preživeti bez ikakvih problema i sporiji rast prodaje Viste.

Ljudi ja sam pre neki dan instalirao Windows 2003 server na virtual PC ( instalacija je bila fenomenalno brza na novoj mašini )... Kada god sam hteo da ugasim mašinu na "shut down" on mi je tražio da upišem razlog zašto hoću da ugasim OS ???? Koje sranje , pitam li se šta će biti tek na Windows Visti???

Snejks nije to nikakvo sranje, to ti i pomaze, to su template-i koji su integrisani u njemu i tako su po default-u nameshteni, ti mozesh da skinesh na Microsoft sajtu, nove template ili da napravish svoj koji ces koristiti i instalirati na sledecm serveru koji podignesh nebili sprechio takve stvari. To mozesh vrlo prosto da iskljuchis, kuckaj gpedit.msc, Administrative Templates, System, pronadji police-u (Display Shutdown Event Tracker), properties na toj police-i i podesi na disable. I to ti je to.

Za Windows Vistu, bez obzira na sve, kakvo je trenutno stanje, mi nismo ti koji odluchujemo da li cemo da ostanemo na Windows XP (Xperience-u) ili cemo preci na Vistu, razlog je jednostavan: Ukoliko Microsot naredi, (prekidamo sa slanjem update paketa nashim korisnicima koji koriste Windows XP) i zakljuchavamo Windows XP i pustamo u rad Vistu, onda tu nema dalje priche jer to je njihovo i oni mogu da rade sta hoce i tu prestaje bilo kakva dilema, i rasprava. E sada sa druge strane, to moze kod razlichitih ljudi da izazove drugachija misljenja, neki ce preci na linux zbog same sigurnosti i software koji pruza. Isto tako, zbog chega bi oni placali neku sumu novca odredjenu za nekakav (Windows) kada mogu jednostavno da instaliraju neku od distribucija koje nudi linux i da zavrshe posao, a druga je pricha koliko je neko upucen u linux (malo dublje) i kakvo predznanje ima nebili zavrsio sve od posla sto mu je potrebno na Linuxu, i zaobishao Windows u (sirokom) luku. Kako ja vidim, u tome je caka, sam po sebi Windows je frendly nastrojen prema korisniku sto je i bila namera Microsoft-a, i brze je nauchiti neke stvari za razliku od Linuxa. To je problem, zasto vecina ljudi se plasi linuxa i ciljaju ka Windows-u, zbog same fleksibilnosti koju on pruza.

Jedno je sigurno, treba biti u (mashini), i pratiti desavanja.

Ovako (*****@@/////*****;:,*** grrrrrrrrrrrr ) nisam ja protivnik Windowsa , koristim ga iz razloga što posao to od mene zahteva , pa i kući ga koristim i nije on uopšte loš OS pogotovu XP . Ali ponekada nemogu da se suzdržim od komentara pogotovu ne tada kada sam pogledao malo novije linux live distribucije koje daju fantastična grafička okruženja i relativno jednostavne komande izuzetno slične onim komandama u windowsu. Codemaker , samo čekam dan kada će instalacija linuxa biti toliko pojednostavljena da može da se nosi sa instalacijom MS Windows sistemima , a mislim da je taj dan sve bliži i bliži . Nažalost mislim takođe da će udruživanje MS i Novella dovesti do kašnjenja tog događaja !!! U svetu servera već sada dominiraju sistemi koji su zasnovani na Linux-u i bilo je za očekivati da će doći i do velikoga proboja na privatni sektor kao i na poslovni sektor. To udruživanje po meni će dovesti do toga da će MS moći da diktira cenu OS uz pomoć najnovijeg izdanja Novell SUSE 10.2 koga će reklamirati kao pandana svojoj Windows Visti . Omogućujući tim potezom Novelu da uništi ili oslabi RED HAT . Ali isto tako mislim da će posle ovih događaja a to je 2008 godine naglo krenuti propadanje MS i Novella , jer na tržištu već sada ima izuzetno mnogo prozvođača linux sistema i samo je pitanje vremena kada će oni dostići , po kvalitetu svojih projekata i po brzini svojih sistema Windows XP koji je postavio neke osnovne standarde , a složićemo se da prosečnom korisniku neće trebati ni makac više od toga, a pogotovu ne sa takvim ograničenjima koje će im ponuditi Vista.
PS Ono "propadanje" nemojte shvatiti bukvalno nego figurativno jer zašto bi neko plaćao debele pare za nešto izuzetno ograničeno kada uz malo učenja može da savlada linux bez problema.

Stvarno mi nije jasno zasto tolika odbojnost prema Linux-u. On uopste nije komplikovan i po meni je Gentoo Linux za sada na vrhu. Ja zbog posla moram da predjem na win, cisto da proverim kako to tamo izgleda, ali Gentoo je dosta brzi i on je sistem koji zauzima onolko prostora na HD-u po tvojim potrebama, ne opterecuje te sa svim tim glupostima koje ti nikada u zivotu ne trebaju. Dakle, imas osnovni disk koji predstavlja kostur sistema, a sve ostalo skines sa net-a i instaliras. Imas OS po sopstvenim potrebama.
Mozda to zvuci komplikovano, ali instalacija Suse-a nije nista teza od Windows-a. Nego se vi ljudi jednostavno plasite prelaska na linux, i zato cete dozvoliti da vas neko odere i ogranici, :confused:

Uh iskobeljah se nekako... Nego, instalirao sam Vistu juce, i hteo sam da stavim dual sistem (Vistu i XP) na jednoj particiji, ali to nije moglo, pa sam stavio samo vistu. I sve mi je lepo radilo dok nisam pokusao da se konektujem na internet. Mucio sam se, i mucio. ali nije hteo, pa sam odlucio da probam ponovo. Formatiram Hard, napravim dve particije, i na jednoj podignem XP, a na drugoj Vistu (sa istim DVD-om kojim sam je instalirao i prosli put), i opet imam isti problem. Ja koristim internet preko terra net-a, i to je bezicni internet koji radi preko mrezne kartice. U XP-u instaliram, i na automatskim podesavanjima on napravi internet, i radi, a u Visti, podesavanja su ista, i prijavljuje da mi radi internet, i mogu da otvorim stranu gde treba da upisem korisnicko ime i sifru, ali samo to. Ukucam i kaze mi da sam u logovan, ali ne mogu da otvorim ni stranicu google. Da li neko mozda zna u cemu je problem?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back