Microsoft najavio kraj

Ja lično nemam pojma o data recovery-ju, niti se u to razumem, ali ima malicioznih ljudi koji mogu da vraćaju podatke sa hard diskova i otkupljuju kompove i laptopove upravo iz tih razloga.
ovde dolazimo do jednog poganog iskustva koje sam imao pre 15-ak godina sa lošom serijom Western Digital diskova na laptopovima....
maksimalno skraćujem:

taj laptop je dolazio sa "ugradjenom" Vistom ali sam ja stavio svoj isto licencirani Windows XP pa je radio mnogo brže
zatrokirao HDD ja zovem servis oni - donesite tralala
obzirom da sam radio u državnoj firmi imao sam gradjevinske planove aerodroma (i dozvolu za izlazak na pistu) tako da je to moralo biti uklonjeno posebnim programčetom za selektivno brisanje i on je uradio svoj deo posla odlično, naravno posle backupa na diskove.
Uredno popisao serijske brojeve komponenti pa tek onda odneo "ovlašćenom".

Mislio sam da će instalacija Ubuntu-a biti dovoljna ali je dokoni serviser mrtav ladan vratio prethodne Windows particije.
Svoje nedelo je maskirao sa: "Vaš računar je predvidjen za Vistu zašto ste ga downgradeovali sa Windows XP?"
Iako je plačno negirao kasnije tu izjavu pred tržišnom inspekcijom ipak mi nije odgovorio "A sa Ubuntu-om šta sam uradio upgrade ili downgrade?"

Prvo me slagao da je disk zamenjen a kada sam mu rekao da HDD može biti od istog proizvodjača ali ne i sa istim serijskim brojem odmah preinačio (radi mu mozak 200 na sat) kako "ne može da se menja dok skroz ne crkne elektronika"

Za sledeći put sam mu napunio HDD sa jednim te istim Gay filmom pa mi on onda besan sjebo displej - stavio braon na crni laptop :lol:
To je bio šou od kriminala u neuredjenoj državi - inspekcija nije mogla Pakomu ništa jer je Dinkić bio njihov mecena.
Ok, vratili su mi pare. na kraju balade a odgovornost ništa...

E sad šta je poenta?
Od lika na aerodromu dobijam info: "ma i kad ti rikne elektronika nije problem, imamo mi mašine na koje stavljamo diskove, samo da se magnetni deo ne ošteti"
Eto toliko o tome...

Poslednja izmena:
inace mnogi mesaju PWA sa shortcutom web stranice, iako izgleda tako nije isto, jedna od dobrih stvari je sto npr. moze da radi u offline modu bez internet konekcije
Jedino još da razmotrimo tehnički momenat koji spada u bezbednost
POP3 ili IMAP režim rada mail client-a?

Naime, posle Office Oitlook-a, pokrenem Thunderbird da "pokupi svu poštu" a onda u Outlook-u odredim šta će ostati a šta ne.
Nalog koristim 2 decenije pa sem što je korišćen za registracije na mnoge servise koji su vremenom ugašeni ostaje pitanje šta su tu webadmini radili a naravno i masa prijatelja koji su fasovali viruse na sve moguće načine su isto izofirali moju email adresu.
Poenta je da dnevno imam oko 20-ak pokušaja kačenja na microsoft nalog za koji se koristi ta email adresa.
Direktni bruteforce-ovi koje Microsoft peca lako jer zna da sam ako ništa drugo iz Beograda u Srbiji....
Nalog je bez lozinke tako da "pogadjanje" nema smisla a jedini način pristupiti nalogu je microsoft 2FA aplikacija na mobilnom dok se Windows 11 samo tokom instalacije verifikuje.

Poslednja izmena:
Jedino još da razmotrimo tehnički momenat koji spada u bezbednost
POP3 ili IMAP režim rada mail client-a?

Naime, posle Office Oitlook-a, pokrenem Thunderbird da "pokupi svu poštu" a onda u Outlook-u odredim šta će ostati a šta ne.
Nalog koristim 2 decenije pa sem što je korišćen za registracije na mnoge servise koji su vremenom ugašeni ostaje pitanje šta su tu webadmini radili a naravno i masa prijatelja koji su fasovali viruse na sve moguće načine su isto izofirali moju email adresu.
Poenta je da dnevno imam oko 20-ak pokušaja kačenja na microsoft nalog za koji se koristi ta email adresa.
Direktni bruteforce-ovi koje Microsoft peca lako jer zna da sam ako ništa drugo iz Beograda u Srbiji....
Nalog je bez lozinke tako da "pogadjanje" nema smisla a jedini način pristupiti nalogu je microsoft 2FA aplikacija na mobilnom dok se Windows 11 samo tokom instalacije verifikuje.
Zavisi i koliko cesto citas mejlove i sta ti treba ali obrni okreni bolji je IMAP i sto se tice sigurnosti, i spam zastita, i enkripcija itd.. POP3 je bio super stvar nekad u vreme dial up-a kada nisi imao taj luksuz da konstantno budes povezan na internet ali je debelo zastareo, i on moze doduse biti konfigurisan da cuva mejlove na serveru i brise ih nakon odredjenog vremena ali nema dvosmernu sinhronizaciju, izgubis li te mejlove sa lokalnog racunara neces moci vise da ih vratis. Dok IMAP ne samo sto konstantno cuva sve mejlove na serveru i diriguje odatle vec je sinhronizovan "napred-nazad" sa svim uredjajima, svaku promenu koju napravis npr. oznacis da je mejl procitan ili obrises ga, ili oznacis da je SPAM ili nije spam, te promene ce se videti i na svim ostalim klijentima koji imaju tvoj mailbox. Desi li se nesto nekom od tih uredjaja uvek ces imati backup na serveru koji je uvek pouzdaniji za cuvanje poste od lokalnog racunara.

Jedina stvar sa POP3 je to da ne moras eventualno da brines da ti neko cita dospele mejlove ako ti je server kompromitovan, ali je tezak za saradnju :p

Ti teoretski mozes da konfigurises vise uredjaja da primaju mejlove preko pop3 protokola u vidu backup-a ali opet to nista nece biti sinhronizovano, po mom misljenju je veoma neprakticno

Poslednja izmena:
A da, i jos jedna stvar, ovo sve vazi iskljucivo za primanje mejlova, a ako hoces da komuniciras sa nekim i saljes mejlove onda moras da koristis kombinaciju pop3 i SMTP protokola, ali stos je sto POP protokol op prirodi ne organizuje mejlove na serveru kao sto to radi IMAP jer je ONE WAY tako da ces te poslate mejlove imati samo na tom racunaru sa kojeg ih saljes cak i da konfigurises vise uredjaja sa pop3 niko od njih nece videti tvoje poslate mejlove izuzev tog racunara sa kojeg ih konkretno saljes. Eventualno da pravis neki loop ili cc samog sebe ili neki slican trik, sve u svemu neprakticno :p

Ali ako se brines da taj ko drzi server ne spijunira poruke u oba slucaja se mejlovi cuvaju bar neko vreme na serveru, isti djavo

Iz iskustva znam da svaka aplikacija koja dozivi neko azuriranje postaje sve gora i gora. Zasto jednostavno ne zadrze osnovnu prvobitnu verziju, posto je poznato da je manja aplikacija laksa da se lakse kontrolise po pitanju bezbednosti, korisnicima omogucava da ne menjaju navike u koriscenju.... jebno slanje i prijem poste komplikuju do iznemoglosti.... a sve je moglo da funkcionise i na jbenom c-64 (stara garda zna sta govorim).

Iz iskustva znam da svaka aplikacija koja dozivi neko azuriranje postaje sve gora i gora. Zasto jednostavno ne zadrze osnovnu prvobitnu verziju, posto je poznato da je manja aplikacija laksa da se lakse kontrolise po pitanju bezbednosti, korisnicima omogucava da ne menjaju navike u koriscenju.... jebno slanje i prijem poste komplikuju do iznemoglosti.... a sve je moglo da funkcionise i na jbenom c-64 (stara garda zna sta govorim).
Feature bloat, i tako u nedogled.

Back