mico

J

junior

Gost
Interesuje me kako osposobiti racunar ako je u dijelovima. Dobijem posebno maticnu plocu, RAM memoriju, zvucnu, HDD, procesor, itd. Recimo sve fizički spojim, verovatno instaliram neki DOS ali kako, cacko sam po BIOSU vidim i tu imam osnovna podesavanja ali nezna kako da snimim i upotrebim BIOS itd. Znam da ovo nije za pocetnike ali od necega se mora poceti. Da li postoji nekakav veb sajt o ovome na sprkom jeziku? Svaka informacija o ovome bi mi dobro dosla HVALA.

H

Helper

Gost
juniore, juniore...ushta si se upustio..?
Salim se...Ako si stvarno sve spojio kako treba onda ti ne ostaje puno posla jer sve skoro ide samo...
Sto se DOSa i BIOSa tice ovaj prvi se ucitava sa Windowsom a BIOS je vec na maticnoj ploci i tu nema sta da diras ako ne znas sem da mu potvrdis defaults value...jer je to najsigurniji nacin da ti komp proradi. HDD moras proveriti, particionisati ako vec nije, i formatirati.
Sve sto ti treba je jedna boot disketa uradjena pod WIN98 ili Me bez obzira sta nabacujes kao program posle. Proveri u biosu da li je kao first boot upisan flopy, stavi disketu u komp i stisni ctrl alt supr...

H

Helper

Gost
Ostavi disketu da se ucita. Da bi proverio HDD upishi FDISK pa enter...Ako je disk vec formatiran onda posle ucitavanja diskete i onog famoznog A:/...
stavi CD u chitach, upisi SETUP i to je sve...
Posle samo prati akciju i uzivaj ;)
Ako imas nekih problema ostavi mi meil pa cu te kontaktirati...

M

mico

Gost
«Helper» hoću da ti se zahvalim na ovoj iscrpnoj informaciji. Sto se tice emajl ardese «spinter@panto.rs.net», mada nisam siguran da sam pravilno podesio slanje i primanje poste posto sam junior na internetu, a sto se tice godina imam ih 35 tako da nemislis da sam stavrno neki junior i u godinama. Pozdrav.

Helper

Početnik
Poruka
1
Evo saljem ti poruku na meil gde me mozes naci za dodatne informacije ukoliko ih trebas.
A sto se godina tice...covek se uci dok je ziv pa opet glup umre ;)