Mi i Kami razgovor u Narodnoj biblioteci Srbije

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.637
U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije 1. februara u 19 časova biće organizovan razgovor sa prof. dr Jasminom Ahmetagić na temu „Mi i Kami“. Sa gošćom će razgovarati Milena Đorđijević.

Ahmetagić


Razgovor sa profesorkom Jasminom Ahmetagić na temu „Mi i Kami“, inspirisan njenom studijom Knjiga o Kamiju: Poetika mere (Dereta), raskriliće nekoliko važnih pitanja koja se odnose prevashodno na to kako u književnim remek-delima otrivamo njihov vezivnu nit koja se plete i oko našeg vlastitog lica i uslova našeg postojanja.

Shodno navedenom, u razgovoru će biti reči o tome kako živeti u svetu u kome nema apsolutnih istina, ali ima apsolutnih zločina; o mogućnosti postojanja pojedinica u svetu koji je neškodiljiv za sebe i druge; o postmodernoj psihologiji i odsustvu karaktera; o mestu Kamijevih junaka u savremenoj književnosti; o vrednovanju književnosti kao samorazotkrivanju; o (književnoj) ceni koja se plaća izlaskom iz normiranih krugova kulture.

Jasmina Ahmetagić, naučni savetnik, rođena je 1970. u Beogradu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 2005. godine radi kao profesorka na Internacionalnom fakultetu u Novom Pazaru, a od 2006. angažovana je na Institutu za srpsku kulturu Priština – Leposavić, na projektu „Duhovne pojave i stvaralaštvo srpskog naroda na Kosovu i Metohiji od XV do XX veka“. Od 2007. do 2010. predaje na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, da bi potom prešla na Fakultet za strane jezike „Alfa“ univerziteta u Beogradu i stekla zvanje vanrednog profesora. Od 2011. godine ponovo je angažovana na Institutu za srpsku kulturu Priština – Leposavić, na projektu „Materijalna i duhovna kultura Kosova i Metohije.“ Dobitnica je nagrade „Isidorijana” za najbolje knjige srpske književnosti u 2007. godini (za dela Antropopeja: biblijski podtekst Pekićeve proze i Unutrašnja strana postmodernizma: pogled na teoriju / Pavić). Za knjigu Pripovedač i priča dobila je 2014. godine nagradu „Nikola Milošević”. Za svoj recenzentski rad nagrađena je poveljom „Istaknuti recenzent” 2020. godine. Autorka je 14 monografija.

Ulaz je slobodan.

sinhro.rs
 

Back
Top