Ми, Хрвати (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne razuměm te šta hoćeš reći. Šta je iznimka ? Da su katolici ratovali protiv Osmanlija ? Ratovala je i potom K.u.K monarhija i Srbi frajkori su poslě sklapanja Karlovačkog mira oslobađali kraljevinu Srbiju stvorivši Kočinu Krajinu, kapetana Koče Anđelkovića.

U šta trěba da sumnjam ? Da je Zemlja okrugla ? :think:

Ne mogu pricati o nekom fragmentu, nego o 500 godina turskog carstva i njihovog odnosa s "glavom" katolika - papom. A sporadicnih slucajeva je bilo i bice...Pad turskog carstva je kad uzimas u obzir ratovanje? Sumnjam, naravno u katolicku propagandu, jer vjerujem da su oni imali vise dobre odnose s turcima, nego lose...ne vjerujem u ono sto oni zele prikazati. Validan je duh onoga vremena, atmosfera koja je vladala tada, a ne ovo danas sto se prica. Populisati nesto je tipicno za katolicku politiku, a bogami jos veci (ali plitkiji) su USA.

Ne mogu pricati o nekom fragmentu, nego o 500 godina turskog carstva i njihovog odnosa s "glavom" katolika - papom. A sporadicnih slucajeva je bilo i bice...Pad turskog carstva je kad uzimas u obzir ratovanje? Sumnjam, naravno u katolicku propagandu, jer vjerujem da su oni imali vise dobre odnose s turcima, nego lose...ne vjerujem u ono sto oni zele prikazati. Validan je duh onoga vremena, atmosfera koja je vladala tada, a ne ovo danas sto se prica. Populisati nesto je tipicno za katolicku politiku, a bogami jos veci (ali plitkiji) su USA.

Ma daj čověče, miss'im neću se baviti ovdě osnovnom istorijskom edukacijom ljudi. Knjigu u šake i bonne chance...

- - - - - - - - - -

Ne znam uopšte šta je poenta gorě rečenog. Možda si htěo reći da katoličke zemlje i Osmansko carstvo nisu bile u konstantnom ratu. Pa i nisu. Ratovale su periodično i periodično se mirile. Granica K.u.K monarhije i OC se vrěmenom od Karlovačkog mira stabilizovala něgdě na Savi, Savi i Dunavu, oko Beograda.

Ako je to poenta toga što si htěo reći...

7. novembar 2018 |
Kosovo se naoružava u Hrvatskoj: Obučavaju im i vojnike

Hrvatski ministar obavešten o formiranju "Vojske Kosova"

Hrvatska je spremna da pomogne Prištini na njenom evroatlantskom putu, izjavio je danas u Zagrebu ministar odbrane Damir Krstičević nakon sastanka sa kosovskim ministrom KBS Rustemom Berišom.

Beriša je, kako prenosi HINA, obišao fabriku za proizvodnju vojne opreme i oružja HS-Produkt, što je, prema ministru odbrane Hrvatske, bila dobra prilika za pripremu opremanja i modernizacije KBS-a, ali i za hrvatsku vojnu industriju.
phocathumblrrustemaberishadamirkrsticevicmorh0711201815-830x0.jpg
Beriša i Krstičević

Krstičevic je rekao da je sa Berišom razgovarao o "dobroj saradnji" na području obuke.

U poslednjih pet godina, rekao je, 40 pripadnika KBS-a obučeno je na hrvatskim vojnim školama.

phocathumblrrustemaberishadamirkrsticevicmorh0711201808-830x0.jpg
Doček za kosovskog ministra

Beriša je, navodi se, obavestio Krstičevića o procesu transformacije KBS u vojsku.

И после нека овај наш пацијент трчи да носи цвеће усташкињи Колинди........

Poslednja izmena:
Odakle taj ciganluk u tebi ?
Zar nisi reko da si Srbin ? Pa ovo su ciganske osobine koje prezentiraš.
Ulaziš u moje dvorište s turcima za pare, cigane. Onda se na kraju dereš da mene nigdje nema i da me nikad nije ni bilo i da je to zapravo tvoje dvorište... i još se na kraju dereš da si ti zapravo branio moje dvorište dok si ga napado za novac. Di je smisao za istinu ? Jel cigo migo...?

Kako nema bitaka slavnih koje ti opisuješ pa bar su Hrvati poznati po njima...

Evo opisa bitke za Sinj di su hrabri dalmatinski Hrvati još jednom potukli Turke, a vjerojatno i vlahe skupa s njima...

https://www.google.hr/url?sa=t&sour...FjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw1bIexNkqq7L94xCvPj_DRV

.

Nije to bilo "tvoje" dvoriste, nego Rimsko-Becko i njihova je bila vlast, a ti si bio samo obican seljak kao i pravoslavci, samo sto si favoriziran kao katolik, Rim i Bec su stvarali na bazi katolicanstva (Vatikan i Marija Terezija)

Ma daj čověče, miss'im neću se baviti ovdě osnovnom istorijskom edukacijom ljudi. Knjigu u šake i bonne chance...

- - - - - - - - - -

Ne znam uopšte šta je poenta gorě rečenog. Možda si htěo reći da katoličke zemlje i Osmansko carstvo nisu bile u konstantnom ratu. Pa i nisu. Ratovale su periodično i periodično se mirile. Granica K.u.K monarhije i OC se vrěmenom od Karlovačkog mira stabilizovala něgdě na Savi, Savi i Dunavu, oko Beograda.

Ako je to poenta toga što si htěo reći...

Poenta je da katolici i turci nisu bili u ratu, i da su turci zauzeli srpske, pravoslavne zemlje i da je to najbolji indikator dokle su Srbi, pravoslavni. Pokatolicavanjem stokavaca - Dalmacije i Slavonije uvecava se "katolicka imperija", tako da je vrlo poznato da se Dalmacija i Slavonija prikljucuju Hrvatskoj u 19-om stoljecu. Mislim, sto bi se - prikljucivali Hrvatskoj ako su bili u Hrvatskoj!???

Nije to bilo "tvoje" dvoriste, nego Rimsko-Becko i njihova je bila vlast, a ti si bio samo obican seljak kao i pravoslavci, samo sto si favoriziran kao katolik, Rim i Bec su stvarali na bazi katolicanstva (Vatikan i Marija Terezija)

Ipak je bilo moje dvorište jer nas Beč nije pokorio nego su Hrvati odlukom našeg sabora 1526. samostalno ušli u HB monarhiju kao što smo npr. samostalno ušli u EU. To ti se zove povijesna činjenica. Dalje nema...

To je bolesno stanje uma koliko ste vi sebe upleli u laži da bi na bilo koji način Hrvatima oduzeli pravo na njihovu zemlju. Vlaške turske podguzne priljepke i agresore oćete izjednačit s Hrvatima koji samo brane svoju zemlju od smrdeži. Malo morgen...

Poenta je da katolici i turci nisu bili u ratu, i da su turci zauzeli srpske, pravoslavne zemlje i da je to najbolji indikator dokle su Srbi, pravoslavni. Pokatolicavanjem stokavaca - Dalmacije i Slavonije uvecava se "katolicka imperija", tako da je vrlo poznato da se Dalmacija i Slavonija prikljucuju Hrvatskoj u 19-om stoljecu. Mislim, sto bi se - prikljucivali Hrvatskoj ako su bili u Hrvatskoj!???

Katolici i turci nisu bili u ratu ?

Pa kak ćete vi imat jaku vojsku kad ste sastavljeni od ljudskih govana ? Koji god se javi govorit od vas laže čim zine. Evo sad si ti izmislio zadnju u nizu bolesnih laži. Sjedite doma i izmišljate bolesnoće kak vam se sprdne iz bolesnih tikvi. A jeste hrpa jadnika u ***** materinu...

.

Ipak je bilo moje dvorište jer nas Beč nije pokorio nego su Hrvati odlukom našeg sabora 1526. samostalno ušli u HB monarhiju kao što smo npr. samostalno ušli u EU. To ti se zove povijesna činjenica. Dalje nema...

To je bolesno stanje uma koliko ste vi sebe upleli u laži da bi na bilo koji način Hrvatima oduzeli pravo na njihovu zemlju. Vlaške turske podguzne priljepke i agresore oćete izjednačit s Hrvatima koji samo brane svoju zemlju od smrdeži. Malo morgen...

Vi ste "odlucivali"... hahaha. I "odlucili" ste da sluzite cara kojem ni jezik ne znate? haha...Logicno, vi ste katolici "vjernici", sve je to na bazi - vjere! JAdo, zvanicni drzavni dokumenti, spisi, prepisi, dogadjaji vode se izmedju turaka , Beca, Venecije i Srba, a tu vas - nema.... Nema vas ni u jednom dokumentu, dobijate na znacaju kad konvertirate na Becku politiku, i to vam je karakter koji vas odredjuje.

Nisam ni rekao da Slavonija i Dalmacija istorijska cělina sa Hrvatskom, a kamo li istovětni geografski pojmovi. Naravno da je takva tvrdnja istorijski besmislena.

Katolici i turci nisu bili u ratu ?

Pa kak ćete vi imat jaku vojsku kad ste sastavljeni od ljudskih govana ? Koji god se javi govorit od vas laže čim zine. Evo sad si ti izmislio zadnju u nizu bolesnih laži. Sjedite doma i izmišljate bolesnoće kak vam se sprdne iz bolesnih tikvi. A jeste hrpa jadnika u ***** materinu...

.

Bas te dogadjaje je opisivao vas Ivan Aralica u knjigi "Konjanik" po kojem je snimljen i film. Katolike je stitio Rim, a muslimane turci, i vrlo su brizljivo pazili na svoje podanike. Tako je vas i "Bosnjake" odredila njihova politika. Pa i posle u svjetskom ratovima, i u ovom zadnjem jer je i turska u NATO-u.

Ulaziš u moje dvorište s turcima za pare, cigane. Onda se na kraju dereš da mene nigdje nema i da me nikad nije ni bilo i da je to zapravo tvoje dvorište... i još se na kraju dereš da si ti zapravo branio moje dvorište dok si ga napado za novac. Di je smisao za istinu ? Jel cigo migo...?

Evo opisa bitke za Sinj di su hrabri dalmatinski Hrvati još jednom potukli Turke, a vjerojatno i vlahe skupa s njima...

https://www.google.hr/url?sa=t&sour...FjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw1bIexNkqq7L94xCvPj_DRV

.

Ne budalo, samo kažem da situacija u ono vreme nije bila takva kakvu ti zamišljaš, to jest da su ljudi živeli mirno od vazduha i poezije, a u pauzama između obroka gajili cveće. Doduše, ti zamišljaš i da su pre tisuću ljeta postojali Hrvati, pa nije ni čudo što si takav debil :kafa:

:roll::roll::roll: хајде не баљезгај више - него читај:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_pod_Habsburzima

.

Problem je što ti upravo ne kapiraš da su u Sinjskoj bici uglavnom i učestvovali vlasi sa obě strane.

1a_15_orig.jpg

2a_10_orig.jpg

3a_6_orig.jpg

4a_5_orig.jpg

Ne, vi ste bili podređeni subjekat Mađarima, što znači da ste samo sledili njihove odluke, pošto bi sve i da je taj vaš sabor odlučio drugačije, Mađari jednostavno došli i rekli "ne može", a vi biste morali da poslušate. Ali da, isto kao i danas sa EU, pošto i njih morate da slušate, a morali ste to i pre nego što ste postali njihov član.

Ne, vi ste bili podređeni subjekat Mađarima, što znači da ste samo sledili njihove odluke, pošto bi sve i da je taj vaš sabor odlučio drugačije, Mađari jednostavno došli i rekli "ne može", a vi biste morali da poslušate. Ali da, isto kao i danas sa EU, pošto i njih morate da slušate, a morali ste to i pre nego što ste postali njihov član.

Čemu onda toliki ratni sukobi između kralja i hrvatskog plemstva? Je li i to oblik "slušanja" Mađara? Zašto mletački poslanik na budimskom dvoru Pietro Pasqauligo izričito piše 1510. godine da Hrvatski sabor uzima sebi za pravo ne poslušati kralja, ukoliko kralj djeluje izvan okvira hrvatskog pravnog sustava? Kako se sve to uklapa u tvoju priču?

- - - - - - - - - -

Sigurno, bio si živ i prisutan na osnivačkoj skupštini Hajduka :kafa:

Nisam ja, ali mnogi su bili i o tome ostavili zapis u memoarima, novinama i drugim publikacijama. Nije to događaj prije 1000 godina pa da se ne zna gotovo u detalje što se događalo.

Poslednja izmena:
Čemu onda toliki ratni sukobi između kralja i hrvatskog plemstva? Je li i to oblik "slušanja" Mađara? Zašto mletački poslanik na budimskom dvoru Pietro Pasqauligo izričito piše 1510. godine da Hrvatski sabor uzima sebi za pravo ne poslušati kralja, ukoliko kralj djeluje izvan okvira hrvatskog pravnog sustava? Kako se sve to uklapa u tvoju priču?

Kakvi crni ratni sukobi, dođu Mađari, zavedu red tako što vam iseckaju na komade par plemenskih vođa (pošto jedino to možeš da podrazumevaš pod plemstvom) i sve mirno narednih tisuću godina. U svakom slučaju, sreća je da niste nikada iskoristili to što ste sami sebi dali za pravo, jer bi vas u suprotnom Mađari za kazu sve istrebili.

- - - - - - - - - -

Nisam ja, ali mnogi su bili i o tome ostavili zapis u memoarima, novinima i drugim publikacijama. Nije to događaj prije 1000 godina pa da se ne zna gotovo u detalje što se događalo.

Ti mnogi oko tebe su pokatoličeni Srbi, dakle najgori šljam, manijaci, psihopate i ubice. Publikacije takvih monstruma nisu neko merilo :kafa:

Kakvi crni ratni sukobi, dođu Mađari, zavedu red tako što vam iseckaju na komade par plemenskih vođa (pošto jedino to možeš da podrazumevaš pod plemstvom) i sve mirno narednih tisuću godina. U svakom slučaju, sreća je da niste nikada iskoristili to što ste sami sebi dali za pravo, jer bi vas u suprotnom Mađari za kazu sve istrebili.

Hrvatski plemići posjedovali su zaseban indigenat i bili su formalno nazivani "plemićima Kraljevine Hrvatske i Dalmacije". Nijedan plemić iz Ugarske nije mogao biti član Sabora ili obnašati dužnost bana ukoliko prethodno ne bi stekao hrvatsko plemstvo, odnosno stekao feud na tlu Hrvatske. Za banovca je vrijedio zakon da tu dužnost može obnašati isključivo "domaći sin", misleći pritom na domaćeg plemića od koljena, neovisno o razumjevanju definicije naroda i nacije u današnjem smislu.

Što se tiče "sjeckanja na komade", tako je završila kraljica Elizabeta.

Ti mnogi oko tebe su pokatoličeni Srbi, dakle najgori šljam, manijaci, psihopate i ubice. Publikacije takvih monstruma nisu neko merilo :kafa:

Pojam "pokatoličeni Srbin" ima jednako značenje kao Jeti ili Bigfoot. Mnogi tvrde da su ih vidjeli, ali nitko nije dokazao njihovo postojanje.

- - - - - - - - - -

:
Ma jok.oni su se dragovoljno prisajedinili zajednici Ugarske!:D

Hrvatski plemići posjedovali su zaseban indigenat i bili su formalno nazivani "plemićima Kraljevine Hrvatske i Dalmacije". Nijedan plemić iz Ugarske nije mogao biti član Sabora ili obnašati dužnost bana ukoliko prethodno ne bi stekao hrvatsko plemstvo, odnosno stekao feud na tlu Hrvatske. Za banovca je vrijedio zakon da tu dužnost može obnašati isključivo "domaći sin", misleći pritom na domaćeg plemića od koljena, neovisno o razumjevanju definicije naroda i nacije u današnjem smislu.

Pojam "pokatoličeni Srbin" ima jednako značenje kao Jeti ili Bigfoot. Mnogi tvrde da su ih vidjeli, ali nitko nije dokazao njihovo postojanje.

Naravno da ne, jer ih može videti svako, dovoljno je samo da svrati u Hrvatsku i svako koga pogleda je pokatoličeni Srbin, osim naravno onih malobrojnih koji su uspeli da opstanu tamo kao pravi Srbi. A što se tiče vašeg "plemstva", lepo si rekao da su formalno nazivani tako, pošto u stvarnosti nisu bili ni plemstvo, a ni imali neku moć odlučivanja na terenu.

- - - - - - - - - -

Misliš, onaj "kralj" što su im ga smakli Mađari se sam ponudio da ode pod mač? :D

.
Pričaj nam nešto o "vašem" kraalju Kolomanu!:whistling:

- - - - - - - - - -

Naravno da ne, jer ih može videti svako, dovoljno je samo da svrati u Hrvatsku i svako koga pogleda je pokatoličeni Srbin, osim naravno onih malobrojnih koji su uspeli da opstanu tamo kao pravi Srbi. A što se tiče vašeg "plemstva", lepo si rekao da su formalno nazivani tako, pošto u stvarnosti nisu bili ni plemstvo, a ni imali neku moć odlučivanja na terenu.

- - - - - - - - - -

Misliš, onaj "kralj" što su im ga smakli Mađari se sam ponudio da ode pod mač? :D
To ti je mirna reintegracija!:D

Činjenica jeste da su Hrvati 1102. godine izgubili suverenitet, kao što je i činjenica da politička zajednica kojoj je nadređena druga politička zajednica, koja usto daje i vladara, ne može biti ravnopravna s tom drugom. Međutim, također je činjenica da ugarska država 12. stoljeća (pa ni znatno kasnije) nije imala ekonomske i vojne snage držati svoju vojsku na teritoriju nad kojim je stekla nadzor. Iz te banalne činjenice proizlazi potreba za legitimiziranjem vlasti, što je posljedično otvorilo put Hrvatima da zadrže mnoga od svojih prava i povlastica. Ono što je jasno i s čime se slaže čak i većina suvremenih mađarskih povjesničara, a i mnogi međunarodni (SAD, Engleska...) je da je Hrvatska ostala zasebno upravljan teritorij pridružen Ugarskoj, ali ne uklopljen u sastav Ugarske. Otud pojmovi u dokumentima kao što su "pridružene strane", "sestrinske kraljevine", "Nadkraljevina Ugarska" i "Zemlje Krune sv. Stjepana" i slično.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back