Ми, Хрвати (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa i ne baš, jer u tim stoljećima Hrvati postoje kao nedefinisan narod i teritorija daleko od Dubrovnika, gde u to doba ne možeš da pronađeš ćoravog Hrvata. A car Dušan nije uzeo Dubrovnik jer je, kao i drugi vladari pre njega, poštovao njegov status i nezavisnu poziciju.

- - - - - - - - - -

Oni nisu bili Hrvati, a govorili su srpskim jezikom, što je sasvim dovoljno da izvedu određeni zaključci. I nisu tražili ljude ni u kakvim hrvatskim krajevima, iz prostog razloga što hrvatski krajevi onda nisu ni postojali. U prevodu, slovensko katoličko stanovništvo primorja je tek u novije doba počelo sebe da smatra Hrvatima, dotle ako su jedva čuli za taj naziv.

Kako su mogli govoriti srpskim jezikom kad je sve pisano na srpskom do polovine 19.st. kao na ruskom pisano, zbog crkvenoslavenskoga iz kojeg se razvila srpska pismenost tog doba.
Dok u isto vrijeme djela pisana kako sami pisci pišu na hrvatskom su najvećim dijelom čitljiva i razumljiva i današnjem govorniku hrvatskog jezika .
Kako je dakle mogla postojati književnost na hrvatskom jeziku ako ne postoji hrvatski narod ?

Kako su mogli govoriti srpskim jezikom kad je sve pisano na srpskom do polovine 19.st. kao na ruskom pisano, zbog crkvenoslavenskoga iz kojeg se razvila srpska pismenost tog doba.
Dok u isto vrijeme djela pisana kako sami pisci pišu na hrvatskom su najvećim dijelom čitljiva i razumljiva i današnjem govorniku hrvatskog jezika .
Kako je dakle mogla postojati književnost na hrvatskom jeziku ako ne postoji hrvatski narod ?

Zato što je to srpski, a ne vanzemaljski jezik, budući da pored Srba drugi Sloveni na ovim prostorima nisu postojali. Ne računajući šaku jada Hrvata daleko severnije koji nisu ni imali kodifikovani jezik.

Pa i ne baš, jer je to sve rađeno stihijski, odnosno po dogovoru. U momentu kada je, kako sam pomenuo, na komandne pozicije došao odgovarajući kadar sa jasnim naređenjima, Hrvati su rešeni u roku od odmah. Dok se iz Krajine vojska povukla po prethodnom dogovoru Tuđmana i Miloševića, u zamenu za isterivanje Hrvata i njihovo samoukidanje kao relevantnog faktora u BiH, to jest Srpskoj :kafa:

A to što ne postoji presuda za vaša zlodela nije nikakav dokaz, jer vam takođe nije suđeno za mnogo veće zločine, odnosno prošli ste nekažnjeno.

Bla bla bla stihijski, a dogovoreno, dogovori se najprije sam sa sobom .
Vasi porazi su uvijek stvar dogovora, izdaje ili više sile, nikako vas samih.
Presude nema jer se nema što suditi. U Bosni kad ste osvajali zaštićene zone redovno ste pobili u sljedećih par dana na tisuće ljudi ili u postocima do 40% zarobljenika. Zamisli koliko bi to ljudi bilo da smo mi tako radili sa svima koliko su nam bili nadohvat oružja.
Recimo onaj korpus tkz. SVK koji se predao u oluji, preko 5000 vojnika, da je bilo obrnuto danas bi svi bili mrtvi, a mi ih pustili da odu kamo žele.
U Vukovaru vi ste i ranjenike iz bolnice postrijeljali. Toliko o vama.

Presude nema jer se nema što suditi. U Bosni kad ste osvajali zaštićene zone redovno ste pobili u sljedećih par dana na tisuće ljudi ili u postocima do 40% zarobljenika. Zamisli koliko bi to ljudi bilo da smo mi tako radili sa svima koliko su nam bili nadohvat oružja.
Recimo onaj korpus tkz. SVK koji se predao u oluji, preko 5000 vojnika, da je bilo obrnuto danas bi svi bili mrtvi, a mi ih pustili da odu kamo žele.

Stihijski napadi bez pravog cilja su dogovoreni, genije. Baš zato da bi se Hrvati prikazali kao žrtve, odnosno da bi dobili međunarodnu podršku. A presude nema jer je tako odlučila politika, a ne pravo ili pravda. Isto kao i u našem slučaju što su osuđeni ljudi koji su pobili teroriste, tako i političkom odlukom nisu osuđeni Hrvati koji su pobili nevine ljude i to u daleko većim razmerama ne samo u odnosu na nas, već i na čitave ove prostore.

Uzgred, pripadnik naroda koji se takmičio u klanju zaista nema pravo (ali zato ima obraz kao đon) da drugima spočitava zločine.

Ali zato u tvojoj idiotskoj interpretaciji jedan Srbin se podrazumeva pod terminom "gotovo svi Srbi" :hahaha: Uzgred, ne postoji pravi hrvatski jezik, baš kao što su izumrli i pravi Hrvati :whistling:

Tek u Srbiji nema originalnog stanovništva, u povijest je zabilježeno nekoliko pražnjenja današnje teritorije Srbije i ponovno naseljavanja ljudima sa juga, Hercegovcima, Crno Gorcima, Siptarima, Vlasima, Cincarima i ko zna s kim sve ne. Tokom vremena je od toga pod okriljem pravoslavne crkve nastao amalgam imenom Srbi .
Danas skoro svaki Srbin ima obiteljsku priču o pretku koji je ubio Turčina i morao pobjeći u Srbiju. Ima poprilično literature o nastanjivanju Srbije u 19.st.

Tek u Srbiji nema originalnog stanovništva, u povijest je zabilježeno nekoliko pražnjenja današnje teritorije Srbije i ponovno naseljavanja ljudima sa juga, Hercegovcima, Crno Gorcima, Siptarima, Vlasima, Cincarima i ko zna s kim sve ne. Tokom vremena je od toga pod okriljem pravoslavne crkve nastao amalgam imenom Srbi .
Danas skoro svaki Srbin ima obiteljsku priču o pretku koji je ubio Turčina i morao pobjeći u Srbiju. Ima poprilično literature o nastanjivanju Srbije u 19.st.

Sve i da u Srbiji nema originalnog stanovništva, to ne menja tvoju situaciju, to jest da si otpao od Srba, originalnih ili onih drugih, koji god da su ti. A ponovno su se naseljavali opet Srbi, iz Crne Gore i Hercegovine, što se lako može utvrditi analizom njihovih prezimena odnosno porodičnog stabla. Nemoj da ti to deluje neverovatno jer si Hrvat, mi smo mnogo veći narod od vas i prirodno smo rasprostranjeni u dobroj brojnosti i van teritorije Srbije...

Stihijski napadi bez pravog cilja su dogovoreni, genije. Baš zato da bi se Hrvati prikazali kao žrtve, odnosno da bi dobili međunarodnu podršku. A presude nema jer je tako odlučila politika, a ne pravo ili pravda. Isto kao i u našem slučaju što su osuđeni ljudi koji su pobili teroriste, tako i političkom odlukom nisu osuđeni Hrvati koji su pobili nevine ljude i to u daleko većim razmerama ne samo u odnosu na nas, već i na čitave ove prostore.

Uzgred, pripadnik naroda koji se takmičio u klanju zaista nema pravo (ali zato ima obraz kao đon) da drugima spočitava zločine.

Po vama imali ste totalnu budalu na čelu države i vojske koji je sve radio na vašu štetu i iako ste to svojim očima vidjeli i osjetili na svojim leđima ipak ste ga 14 godina slijepo slijedili i poslušali.
Tu čovjek ne zna tko je luđi, da li onaj koji u to vjeruje ili oni iz te priče ako je tako bilo .

U augustu i septembru 1995. godine, nakon okončanja vojne akcije Oluja, ubijeno je 17 starijih mještana u ta dva sela. Počinitelji nikada nisu procesuirani. Istraga traje, kažu u državnom tužiteljstvu (DORH). Za zločine u dva sela ranije se sumnjičilo šest pripadnika hrvatskih snaga sigurnosti. Nakon procesa pred županijskim sudovima u Šibeniku i Zadru, oslobođeni su krivice. Istraga traje - 20 godina od ubistava.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Jel ovako konjino ustaška??

Po vama imali ste totalnu budalu na čelu države i vojske koji je sve radio na vašu štetu i iako ste to svojim očima vidjeli i osjetili na svojim leđima ipak ste ga 14 godina slijepo slijedili i poslušali.
Tu čovjek ne zna tko je luđi, da li onaj koji u to vjeruje ili oni iz te priče ako je tako bilo .

Pa i ne baš totalnu, pošto je dogovor bio ovakav: Srbi bivaju počišćeni iz zaostalih krajeva koje čak ni Hrvati ne naseljavaju ili razvijaju, a imaju odrešene ruke za tako nešto. Dok Hrvati bivaju počišćeni iz Srpske. Žao mi je što su stotine hiljada Srba iz Hrvatske žrtvovani za tako nešto, ali mi je u isto vreme milo da vidim etnički čistu Srpsku i Hrvate kako se mlate sa muslimanima :whistling:

Pokolj u Gospiću odnosi se na ubojstvo između 100–120 civila u Gospiću, Hrvatskoj, tijekom jeseni 1991., dok je trajao Rat u Hrvatskoj. Većina žrtava bili su Srbi koji su uhićeni u Gospiću i obližnjem Karlobagu. Većina je uhićena 16.–17.10. Nekoliko zarobljenika odvedeno je u baraku Perušić i smaknuto u Lipovoj Glavici, u blizini grada, dok su ostali strijeljani na području Pazarišta. Ubojstva je naredio tajnik ličkog kriznog stožera, Tihomir Orešković, i zapovjednik 118. brigade Zbora narodne garde, pukovnik Mirko Norac.

- - - - - - - - - -

Jel ovako, *izdurino ustaška?

uegk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWTJZN01EQV8vM2I5MjU4MmU3YzY2OTlkYjIxMTY5YzAyYWZiM.jpg

- - - - - - - - - -

Ti morališeš, balego vatikansko-ustaška!!

Sve i da u Srbiji nema originalnog stanovništva, to ne menja tvoju situaciju, to jest da si otpao od Srba, originalnih ili onih drugih, koji god da su ti. A ponovno su se naseljavali opet Srbi, iz Crne Gore i Hercegovine, što se lako može utvrditi analizom njihovih prezimena odnosno porodičnog stabla. Nemoj da ti to deluje neverovatno jer si Hrvat, mi smo mnogo veći narod od vas i prirodno smo rasprostranjeni u dobroj brojnosti i van teritorije Srbije...

Pa baš po prezimenu ne možeš u Srbiji i područjima koja su bila pod Turcima do najmanje polovine 19.st ništa utvrditi.
Stalna prezimena u Srbiji su uvedena tek polovinom 19.st. do tada je svaka nova generacija dobiva prezime po imenu oca, a matice nisu ili slabo vođene, pa kad još dodas stalne seobe, ma to možeš odmah zaboraviti osim ako imaš sreće .
Sa Srbima na području Hrvatske je bolje jer su morali voditi matice kao i katolici i morali su imati stalna prezimena zbog oporezivanja.
Prezime ti ionako ništa ne govori i nacionalnosti, pa svi cigani u Srbiji imaju srpska prezimena, a ima ih po procjenama do 500 000 s tim da ih se dobar dio asimilirao.

Pa baš po prezimenu ne možeš u Srbiji i područjima koja su bila pod Turcima do najmanje polovine 19.st ništa utvrditi.
Stalna prezimena u Srbiji su uvedena tek polovinom 19.st. do tada je svaka nova generacija dobiva prezime po imenu oca, a matice nisu ili slabo vođene, pa kad još dodas stalne seobe, ma to možeš odmah zaboraviti osim ako imaš sreće .
Sa Srbima na području Hrvatske je bolje jer su morali voditi matice kao i katolici i morali su imati stalna prezimena zbog oporezivanja.
Prezime ti ionako ništa ne govori i nacionalnosti, pa svi cigani u Srbiji imaju srpska prezimena, a ima ih po procjenama do 500 000 s tim da ih se dobar dio asimilirao.

Naravno da možeš. Recimo, ja sam Minić. Minići su iz bratstva Bjelopavlića, odnosno sa severa Crne Gore. Moji preci su došli u okolinu Kruševca nakon jednog od tih pražnjenja Srbije, a slično poreklo ima većina stanovnika današnje Srbije. A distinktivna razlika, odnosno ona koja podupire moju tezu, je da Miniće ne možeš pronaći nigde drugde osim u delovima Srbije i Crne Gore. Naravno, pošto su originalni Minići deo jednog crnogorskog bratstva, odnosno čvrsto povezane zajednice, ni njihovo srpsko poreklo ne dolazi u pitanje.

Naravno da možeš. Recimo, ja sam Minić. Minići su iz bratstva Bjelopavlića, odnosno sa severa Crne Gore. Moji preci su došli u okolinu Kruševca nakon jednog od tih pražnjenja Srbije, a slično poreklo ima većina stanovnika današnje Srbije. A distinktivna razlika, odnosno ona koja podupire moju tezu, je da Miniće ne možeš pronaći nigde drugde osim u delovima Srbije i Crne Gore. Naravno, pošto su originalni Minići deo jednog crnogorskog bratstva, odnosno čvrsto povezane zajednice, ni njihovo srpsko poreklo ne dolazi u pitanje.

Kako se to zna o tim bratstvima, plemenima tko je od koga i ta prezimena koje kojem bratstvu pripada? Oni to zapisano i od koje godine ili je to usmena predaja?
Često to čujem onako baš detaljno pa me zanima.

Nije, samo je stvar u tome što su se slične stvari, onako na sitno, dešavale decenijama pre poslednjeg rata, to jest u periodu navodnog mira i "bratstva i jedinstva".

To je glupost, ako si malo stariji znaš kako je bilo u Jugoslaviji. Tada se uvijek spominjao vanjski i unutarnji neprijatelj i sigurno ne bi propustili tako nešto iskoristiti da podsjete ljude na to.

- - - - - - - - - -

Koliko je to "dosta ranije", govedino ustaška? Ajde, brzo da napišeš.

- - - - - - - - - -

I koliko je to "dosta više"?

Barem dva mjeseca

Kako se to zna o tim bratstvima, plemenima tko je od koga i ta prezimena koje kojem bratstvu pripada? Oni to zapisano i od koje godine ili je to usmena predaja?
Često to čujem onako baš detaljno pa me zanima.

Zna se sve, jer nema njih kao Kineza, već kao Crnogoraca, dakle malog naroda koji je međusobno prilično povezan. I to nije nikakvo usmeno predanje, već zdrav razum, a ti vidi da li ga poseduješ kada komentarišeš stvari o kojima nemaš pojma.

- - - - - - - - - -

Barem dva mjeseca

Super, evo ja lično poznajem čoveka koji je još početkom sedamdesetih godina morao da se iseli iz okoline Benkovca pod pritiskom komšija ustaša...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back