Metod dokazivanja negativne tvrdnje

Od predloženih primera mogao bi empirijski da se dokaže četvrti (bar delimično).

4. Svabov nije direktni potomak Isusa Hrista, novi spasitelj.

u smislu da možeš da dokažeš da Svabov jeste direktni potomak nekog drugog (pod pretpostavkom da bi uspeo da upratiš porodično stablo do početka nove ere. Sad, da li bi to nužno značilo da nije novi spasitelj...Ne bih znala). :)

Edit: u suštini, verovatno je jedini način da dokažeš negativnu tvrdnju taj da dokažeš da nije tačna njoj suprotna afirmativna tvrdnja. Ako postoji suprotna tvrdnja koja je dokaziva. Npr. ako hoćeš da dokažeš da planeta X ne postoji, pođeš od pretpostavke da postoji i dokažeš apsurdnost/nemogućnost takve pretpostavke.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se što prilazim ne-filozofski, nego psihološki... ali čini mi se da je koren vaših konflikata nalazi u jednoj nepromostivoj razlici. Suočavaju se introvertni i ekstrovertni tipovi, a to je sasvim nemoguća situacija.

A lično smatram filozofiju superiorniom u odnosu na neku emprističku nauku, one su uvek proizvod politike i ekonomske hirovitosti. Nauka danas kaže jedno, a i to se vrlo lako može poreći, pogotovo ako se spomenu investitori i ostale *sitinice... a sutra će već da kaže da nisu bili u pravu, nego da se radi o nečem drugom. Zvanična nauka i zvanični stavovi su kao neke mogućnosti, ništa više nego reptili koji upravljaju svetom.

Sta danas mislite o ovako zvanično-naučnim stavovima:brus:

234998819_4f4d5ca33b.jpg
2391745812_997e30c3fa.jpg
2433228267_199119efaf.jpg
3463430242_49483fcc17.jpg
3463430028_815646b82e.jpg
3463430156_d87638c22f.jpg

Poslednja izmena:
Edit: u suštini, verovatno je jedini način da dokažeš negativnu tvrdnju taj da dokažeš da nije tačna njoj suprotna afirmativna tvrdnja. Ako postoji suprotna tvrdnja koja je dokaziva. Npr. ako hoćeš da dokažeš da planeta X ne postoji, pođeš od pretpostavke da postoji i dokažeš apsurdnost/nemogućnost takve pretpostavke.

Ne funkcioniše kod prvog mog primjera.

Tvrdnja: 'General Ratko Mladić ne nalazi se na teritoriji Srbije.'

Pokušajmo dokazati da nije tačna suprotna tvrdnja: 'General Ratko Mladić nalazi se na teritoriji Srbije'
Kako možemo oboriti ovu tvrdnju? Jedini način je da pronađemo Mladiće na nekom drugom mjestu. Sve dok ga ne pronađemo, nije moguće oboriti ovu tvrdnju pa time ni dokazati početnu.
Negacija je veoma teška ako ne i nemoguća za dokazivanje.
Afirmaciju bi bilo mnogo lakše dokazati. U ovom slučaju, samo reći na kom mjestu.

sta treba da mislim...osim da doktori, kao i svi ostali imaju...cijenu
+ da je "marketing" zlo.... :lol:
nego, tko je uopce otkrio da su, cigarete, ipak, stetne...neki...filozof? : )))
Zar nije filozofija nauka? Zar nije filozofija nauka, baš kao što su matematika i fizika?

Moja poenta je da je istina rastegljiv pojam i da ono što je danas zvanično tačno i naučno/marketinski podupirano može biti sutra nezamlivo kao beba na reklami za cigarete.
Osim toga, istina ili ono što se propagiralo pod istinom i tražilo se od ljudi da je nekritički prihvate je bilo najveće zlo i silovanje ljudske prirode.

Ljudi danas više veruju marketingu i medijima nego što veruju nauci. A i ta nauka... je podlegla marketingu. Uhvatili ste se uzaludne teme...

Istina možda postoji, ali i laž može isto tako da postane istina... tako da ne znam kako drugačije da protumačim svet osim da je to produkt ljudske mašte, interesa i distribucije istog preko medija.

Zar nije filozofija nauka? Zar nije filozofija nauka, baš kao što su matematika i fizika?

paaaa....i nije bas; mislim, postoji nesto sto se zove "filozofija nauke", danas, a "postojao" je i stav da "filozofija pocinje tamo gdje nauka staje"....te da je sira; sveobuhvatnija nauka + disciplina + umjetnost...ranije...

kako god da bilo;
npr. tesko da je neki...filozof sjeo; uzorkovo dovoljno veliku populaciju i trazio
vezu izmedju cigareta i odredjenih oboljenja...za pocetak....

Moja poenta je da je istina rastegljiv pojam i da ono što je danas zvanično tačno i naučno/marketinski podupirano može biti sutra nezamlivo kao beba na reklami za cigarete.
Osim toga, istina ili ono što se propagiralo pod istinom i tražilo se od ljudi da je nekritički prihvate je bilo najveće zlo i silovanje ljudske prirode.

Ljudi danas više veruju marketingu i medijima nego što veruju nauci. A i ta nauka... je podlegla marketingu. Uhvatili ste se uzaludne teme...

e, nije istina bas tako....rastegljiva koliko bi neki....zeljeli
pa ni...marketing ne moze bendovat istinu onoliko koliko bi klijentima ponekad odgovaralo
jos uvijek postoji "small print"...jos uvijek su u obavezi da ture disclaimer
i moraju vrlo pazljivo forumulirati copy...barem kad se pozivaju na "nauku"...
mogu si doduse "pazariti" nekog olinjlaog docu...ili modlicama obutji bijele kute...
ali "small print" nema namjeru nigdje nestati...

druga je stvar ono "ko jos cita small print"
ali onda ti nije "kriv" marketing vec si kriv sam sebi...

sto se nauke tice;
koliko sam razumjela ona bi bas bas tapkala u mjestu kad bi "nekriticki prihvacali....nametnuto...bla bla..."...mislim, otprilike kao sto je i gorepomenuta filozofija...prilicno dugo tapkala, a mozda i grdje....? :)

naravo, postoji i "pseudonauka"...ona je onako bas fino rastegljiva i
npr. na ovom pdf-u se bas bas dosta sluze njenim....tekovinama;
princip je jednostavan;
uzmes jednu veliku debelu laz, nekoliko sitnijh istina...kuvas dok ne omeksa
koristetji "naucne metode"...kad se masa sjedini i uspostave se veze koje
pas s maslom ne bi pojo da nema glazure...proizvod je spreman za...upotrebu : )
Istina možda postoji, ali i laž može isto tako da postane istina... tako da ne znam kako drugačije da protumačim svet osim da je to produkt ljudske mašte, interesa i distribucije istog preko medija.

pa sad...imas na ovom svijetu, jos uvijek, veliki broj ljudi kojima npr. elektronski mediji znace...nista
oni ne komuniciraju kao sto npr. ti i ja komuniciramo...nemaju sredstva za to...
sta li je njima istina...u kakvom oni svijetu zive....sta im "bitno", a sta..."nebitno"...
garant je "njihov" svijet puuuno drukciji od "naseg"?

Poslednja izmena:

Back