Mesecno izdrzavanje mace

Ovo su konzerve, naravno to je skuplja varijanta od granula jer u 1 kg konzervirane hrane ima manje suve materije nego u 1 kg granula... ali opet, bas sam ovih dana citala, macka koja jede samo granule treba da popije nesto vise od 200 ml vode dnevno, a ja jos nisam videla macku koja toliko pije. Znaci vecini macaka na granulama mokraca je koncentrovana preko svake mere, pa onda je i normalno da iz godine u godinu sve vise macaka dobija pesak i kamen u bubregu.

A na sta misli kada kaze energija, na kalorije iz hrane? Ili na nesvarljiv ostatak? Oni koji macke hrane 100% sirovom hranom kazu da mnogo manje kake i da to skoro ne smrdi, sto znaci da je mnogo veca iskoristljivost takve hrane u odnosu na kupovnu. Sto i nije cudo kada pogledas koliko biljaka stavljaju u macju hranu, kao da hranimo krave a ne macke!

Kad kaže energija, misli na kalorije iz hrane, dakle, na šećer i mast. Sad, ja ne znam kako im "miriše" kaka, posip je to lepo upijao u Bilijevom slučaju a Mirko sve češće to radi napolju negde, u pesku, ali vidim da im mnogo više odgovara kad i sami ponešto ulove ali da on, kad jede granule, popije i dosta vode, moj mali pametnjaković :heart: ume da proceni svoje potrebe. I da, mnogo manje vode pije kad pojede uzorak od trihinoskopije (sirova, prošarana svinjska dijafragma, obično još vruća iz svinje) nego kad jede granule. A pada mi na pamet još jedan razlog za porast populacije mačaka sa kamenjem u mokraćnim kanalima: mineralne vode! Dakle, ako imate one filtrirajuće bokale, ne ustručavajte se da ih koristite! Ako ih nemate, a imate uslova da nabavite njih ili Humana vodu za bebe, svakako ih nabavljajte. A sad, za taurin, ne mogu da vam pomognem. Kupujte im Trixie bombonice sa ukusom sira ili ribe, ima ih po pet šopovima, baš bombonice sa taurinom. Moji ulove sebi taurin. Mnogo volim taj seoski život. :lol: Još da napravim ogradu i nabavim koje kerče i idila kompletna! :manikir:

Nego, nisam više sigurna jesam li podelila sa vama deo p prepiske sa Dedom, moraću da prekopam po pošti, da vidim kako se zove ta hrana bez dodatih žitarica o kojoj je pisao.

Mozda Taste of the Wild, jedino ona ima na nasem trzistu koliko znam. Ali sta vredi sto nema zitarica kada je opet puna skroba, koriste krompir, isti djavo :(

I moje macke vise piju kada jedu granule, ali opet ne popiju 200 ml, nema sanse. To znam zato sto bi u tom slucaju trosili vise od litar vode dnevno pa bi bilo bas primetno :mrgreen:

Kad kaže energija, misli na kalorije iz hrane, dakle, na šećer i mast. Sad, ja ne znam kako im "miriše" kaka, posip je to lepo upijao u Bilijevom slučaju a Mirko sve češće to radi napolju negde, u pesku, ali vidim da im mnogo više odgovara kad i sami ponešto ulove ali da on, kad jede granule, popije i dosta vode, moj mali pametnjaković :heart: ume da proceni svoje potrebe. I da, mnogo manje vode pije kad pojede uzorak od trihinoskopije (sirova, prošarana svinjska dijafragma, obično još vruća iz svinje) nego kad jede granule. A pada mi na pamet još jedan razlog za porast populacije mačaka sa kamenjem u mokraćnim kanalima: mineralne vode! Dakle, ako imate one filtrirajuće bokale, ne ustručavajte se da ih koristite! Ako ih nemate, a imate uslova da nabavite njih ili Humana vodu za bebe, svakako ih nabavljajte. A sad, za taurin, ne mogu da vam pomognem. Kupujte im Trixie bombonice sa ukusom sira ili ribe, ima ih po pet šopovima, baš bombonice sa taurinom. Moji ulove sebi taurin. Mnogo volim taj seoski život. :lol: Još da napravim ogradu i nabavim koje kerče i idila kompletna! :manikir:

Nego, nisam više sigurna jesam li podelila sa vama deo p prepiske sa Dedom, moraću da prekopam po pošti, da vidim kako se zove ta hrana bez dodatih žitarica o kojoj je pisao.

znas, mi smo na to presli kad su kod Pere poceli problemi
al nisam bas sigurna da to ima mnogo veze; prije ce biti nezgodna kombinacija
genetika + hrana...od tad gledam da imaju svjezeg mesa redovno..

sto se izgleda i mirisa stolice tice;
Lora je pas od 25 kilograma koji nece jest granule...znaci, nema shanse
konzerve jos manje dolaze u obzir
njen je obrok uglavnom kuhano (+juha) ili svjeze meso sa 10 - 15 posto
povrca, rize ili kacamaka
ono sto mogu potvrditi je da je njena stolica puno manja i gotovo da nema miris
u odnosu na...slonovski izmet pasa mojih prijatelja...vjerojatno zato sto vecinu svog obroka
svari, bez problema...
s macanom je prica malo drukcija jer on jede i granule; slobodno kombinira...
nekad pojede vise, nekad manje mesa/granula...kako mu odgovara
cinjenica je da je samoinicijativno batalio kesice (hills) vremenom...

e, sad kod tvorica je citava prica najupadljivija
njihov je probavni trakt puno kraci i oma se vidi...potencijalni problem/poboljsanje
i da; kad jedu meso, stolica ima drukciji volumen i miris...
kao i kad jedu jaja ili piju mlijeko...bukavalno, kao kod ljudskih bebaca;
mozes reci tocno sta su jeli...:lol:

Poslednja izmena:
Mozda Taste of the Wild, jedino ona ima na nasem trzistu koliko znam. Ali sta vredi sto nema zitarica kada je opet puna skroba, koriste krompir, isti djavo :(

I moje macke vise piju kada jedu granule, ali opet ne popiju 200 ml, nema sanse. To znam zato sto bi u tom slucaju trosili vise od litar vode dnevno pa bi bilo bas primetno :mrgreen:

Nije to, evo originalne prepiske:

Америчка фирма EVO већ низ година производи гранулирану храну (наравно и конзервирану) без имало скроба! Да не поверујеш. Од цене боли глава - 41 долар за паковање од 7 кила! Глава боли зато што је то много јевтиније него RC код нас. Нажалост, нико се није сетио да је увози, а и да се сетио коштала би једно 2000 по килу.

Nisam bila sigurna oko detalja, ipak je nema kod nas.

Heh, mogu da zamislim veselja sa tri razlicite vrste sa razlicitim potrebama. A tvorici su kao lakmus papir, sigurno, prvi pokazu ako nesto valja ili ne valja. I da, sigurno na stvaranje mokracnog kamena utice vise faktora.

e, imali smo mi o evo hranama vec raspravu na tvorumskom forumu
to je i za tvorice solidan izbor
nazalost, uvoznike boli patak...
al to je ovdje po pravilu tako; recimo, milim, intervet je zastupnik boscha...
formalno, realno...toga nema pa nema... : (((

http://www.evopet.com/

ps jedino da se ti i familija bacite na uvoz...
sto opce nije losha ni neizvodiva ideja...

e, imali smo mi o evo hranama vec raspravu na tvorumskom forumu
to je i za tvorice solidan izbor
nazalost, uvoznike boli patak...
al to je ovdje po pravilu tako; recimo, milim, intervet je zastupnik boscha...
formalno, realno...toga nema pa nema... : (((

http://www.evopet.com/

ps jedino da se ti i familija bacite na uvoz...
sto opce nije losha ni neizvodiva ideja...

Ko, ja?! :confused: Pa mi sve radimo preko distributera, a od programa za kućne ljubimce imamo samo Frendy granule iz Gebija. Istina, nudili su nam isti ti dobavljači i Meradog ali nismo ih uzeli jer ne bismo imali plasman, mi imamo drugačiju klijentelu. :neutral:

Nego, ovaj, evo još malo o taurinu:

Као прво, таурина има пуно у мозгу глодара, али то баш и није лако доступан извор. Као друго, има га доста у скелетним мишићима, значи месу. Као треће, има га у "Лами" (http://www.lama.rs), која у Београду има три продавнице, а има и службу за слање по поруџбини.
.....

Таурин је пакован у капсуле, па у теглице. Капсуле су од 500 и 1000 милиграма. Но, то се лако види на сајту. У поређењу са америчким, цене су језиве, али нису толике да би се одустало од куповине. Осим тога, ценим да за наше маце ништа није толико скупо да нисмо спремни да платимо.

Ko, ja?! :confused: Pa mi sve radimo preko distributera, a od programa za kućne ljubimce imamo samo Frendy granule iz Gebija. Istina, nudili su nam isti ti dobavljači i Meradog ali nismo ih uzeli jer ne bismo imali plasman, mi imamo drugačiju klijentelu. :neutral:

Nego, ovaj, evo još malo o taurinu:

pa...danas preko distributera
sutra, distributer...
al opet...vazno je da covjek odluci sta zeli...moze...
vama se to sada ne uklapa u plan...

sto se taurina tice; u mesu ga ima sasvim dovoljno
moji meso dobijaju; sto svjeze, sto kuhano...
pa ne vidim potrebu da dajem suplemente
takodjer, moja iskustva sa suplementima opce nisu dobra...

Samo da javim da je u Srbiji dostupna suva hrana za macke bez zitarica Farmina Natural & Delicious, kesa od 1,5 kg kosta 1300 dinara. Kakvog je kvaliteta pogledajte i sami

Ingredients

Fresh boneless chicken (30%), dehydrated chicken meat (28%), potatoes, chicken fat, dehydrated whole eggs, fresh herring, dehydrated herring, fish oil, hydrolyzed animal proteins, fiber vegetable of peas, dried carrots, dried alfalfa, inulin, fructooligosaccharides, mannan-oligosaccharides, pomegranate powder (0,5%), dehydrated apple, spinach powder, psyllium (0,3%), powdered blackcurrant, powdered sweet orange, powdered blueberries, sodium chloride, dried brewer’s yeast, curcuma root (0,2%), glucosamine, chondroitin sulfate.

Znaci u prvih 9 sastojaka samo jedan je biljnog porekla, uporedite to sa ne mnogo jeftinijim Royal Caninom i sve ce vam biti jasno.

I da izracunam koliko je skupo hraniti macku koliko - toliko kvalitetnom hranom:

60 g ove hrane ima 230 kalorija, kucnoj sterilisanoj macki sigurno ne treba vise a verovatno treba manje

Znaci 60x30=1800 g = 1560 dinara mesecno

Ako koristite odlican posip Cat's Best Oko Plus to je jos 300 dinara mesecno po macki, znaci 1860 ukupno - sa kvalitetnom hranom i kvalitetnim posipom.

Evo jednog linka za plakanje

Znaci kao sto je vec pisano ovde, hrana u konzervama je mnogo bolja za macke od suve hrane i idealno bi bilo ne davati suvu hranu uopste. Ali kakav je izbor a kakve su cene konzervi za macke kod nas necu ni da pricam. A pogledajte molim vas sta ima u Nemackoj - 800 grama hrane kosta 230 dinara, i to ne Whiskas sa 4% mesa i skrobom iz kukuruza nego hrana sa 70% mesa, 27% iznutrica (srce, jetra, zeludac) i ostalo su minerali, taurin, i eventualno neki simbolican dodatak pirinca.

Tek čitajući ovu temu shvatim koliko sam srećna što imam seoskog mačka, prodavnicu stočne hrane i muža veterinara. :lol: Umesto posipa koristimo, kad treba, prekrupu (oko 27din/kg), taurin sam ulovi, zube čačka koščicama toga što ulovi, jede uzorke od trihinoskopije, hranu koju smo sami uzgajili (tj. muž, ja nemam ništa sa gajenjem životinja za hranu jer ih i ne jedem)...

Back