Mešanje države u pitanje roditeljstva

Da li ste za da se donese neki zakon koji bi nekim ljudima zabranio da imaju decu s obzirom na njihovo psihičko stanje (ono ako je baš loše), ili više od 1 deteta s obzirom na njihovu materijalnu situaciju... ili štagod ,ali jednostavno dati moć državi da se bavi i tim intimnim pitanjima čoveka ?

Šta sam onaj dan htela da ti napišem...
Čitam neki članak u aktuelnom časopisu o roditeljstvu, gde piše kako se ,,u svetu" dovodi u pitanje donošenje novog zakona koji zabranjuju roditeljima da fizički kažnjavaju decu, i preti im se oduzimanjem deteta ukoliko primenjuju vaspitne mere tipa ,,šljap po guzi"...

A onda i ovo, kako se ograničava broj dece, zakonski...

Pa onda mi pada na pamet ona naša peticija za ukidanje PDV-a sa bebi opreme, koja nije prošla za razliku od ukidanja PDV-a sa kompjuterske opreme jer je ovo drugo nekome bilo smislenije a prvo nije predviđeno u budžetu Srbije...

Pa onda se tu prepliću koje kakvi apeli na mlade ljude sa pominjanjem pojma bele kuge...

I op... obavezne vakcije koje se kupuju... Mleko za bebirone i pelenice koje su i do 3 puta jeftinije u zemljama sa mnogo jačim standardima... Garderoba, oprema i sl...
I
ta sva mešanja i pokušaji mešanja države u pitanje roditeljstva me toliko nerviraju da je to strava jedna.

Jer imaju stav prema roditeljstvu kao banke prema kreditnim korisnicima. Ledeno, bezobzirno, bezobrazno, jadno...

U Svedskoj je telesno kaznjavanje dece odavno zabranjeno i povlaci zatvor ili oduzimanje dece,
ali se i na ostale vidove "pritiska" na decu, ne gleda blagonaklono.
Tamo roditelji bukvalno imaju vezane ruke u vaspitanju svoje dece.
Strogi propisi prisiljavaju vas da, ako imate decu, zivite u stanu odredjene kvadrature
sa igralistem dovoljno blizu...
Vi kao roditelj nemate pravo da vaspitavate dete, onako kako vi mislite da je najbolje za njega,
jer je drzava vec unapred odredila nacin na koji se deca vaspitavaju...
Interesantan je i podatak da, kao rezultat tog vaspitanja
danas je Svedska preplavljena divljom decom, totalno nedisciplinovanom i samovoljnom
a roditelji nemaju nikakav autoritet nad njima...
Sasvim je normalno da deca ne slusaju odrasle, da ih udaraju, pljuju, vicu na njih...
Ocigledno je da drzava iako ulaze sve napore da bude idealna zemlja za porodicu, jos uvek ima mnoge probleme da resi
prvenstveno da napravi balans izmedju decijih prava i slobode, sa jedne strane
i funkcionisanja zajednice sa druge strane...

Šta sam onaj dan htela da ti napišem...
Čitam neki članak u aktuelnom časopisu o roditeljstvu, gde piše kako se ,,u svetu" dovodi u pitanje donošenje novog zakona koji zabranjuju roditeljima da fizički kažnjavaju decu, i preti im se oduzimanjem deteta ukoliko primenjuju vaspitne mere tipa ,,šljap po guzi"...

A onda i ovo, kako se ograničava broj dece, zakonski...

Pa onda mi pada na pamet ona naša peticija za ukidanje PDV-a sa bebi opreme, koja nije prošla za razliku od ukidanja PDV-a sa kompjuterske opreme jer je ovo drugo nekome bilo smislenije a prvo nije predviđeno u budžetu Srbije...

Pa onda se tu prepliću koje kakvi apeli na mlade ljude sa pominjanjem pojma bele kuge...

I op... obavezne vakcije koje se kupuju... Mleko za bebirone i pelenice koje su i do 3 puta jeftinije u zemljama sa mnogo jačim standardima... Garderoba, oprema i sl...
I
ta sva mešanja i pokušaji mešanja države u pitanje roditeljstva me toliko nerviraju da je to strava jedna.

Jer imaju stav prema roditeljstvu kao banke prema kreditnim korisnicima. Ledeno, bezobzirno, bezobrazno, jadno...

:klap::klap::klap:

prvenstveno da napravi balans izmedju decijih prava i slobode, sa jedne strane
i funkcionisanja zajednice sa druge strane...

Vrlo dobar post! Samo da se nadovezem da bismo pogledali problem i malo dublje - drzava kako je definisana i kako funkcionise - da li je ona izistinski u mogucnosti da napravi balans koji pominjes?
Sve nesto mislim da ce uvek, na zalost, zbog toga sto je drzava politicka tvorevina, postojati zloupotreba ma koje vrste, a da sustinski drzava nije u mogucnosti da vaspitava decu, jer je to u sustini i biti nesto sto rade porodica i roditelji. Ona moze da utice, pomogne, vrsi prevenciju, edukuje, ali nijedna drzava kao takva nikada nikog nije vaspitala, vec drustvo, a drustvo je veoma kompleksno i ako ono preuzme brigu o svakom pojedincu umesto porodice tj. bez njenog ucesca to bi bilo katastrofalno za to drustvo!
Moje misljenje je da drzava treba da usmeri svoju snagu na donosenje dobrih, kvalitetnih i mudrih zakona koji bi pomogli porodici i porodicnim odnosima, bili u korist porodice, dece, majki i oceva, i da vaspitanje dece ostane u domenu porodice.

Ja sam navela neke primere i posledice mesanja drzave u odgajanje dece,
ali ta drzava takodje ima odlicnu socijalnu politiku...
Roditelji po rodjenju deteta dobijaju 13 meseci porodiljskog odsustva za OBA roditelja,
tokom kojeg se prima 80% plate.
Odsustvo roditelji mogu da koriste po dogovoru s tim da je SVAKO od njih obavezan
da provede uz bebu min 2 meseca..
Priznecete, dobar nacin da se i ocevi ukljuce u odgajanje dece..
Nakon isteka 13 meseci, oni po zelji mogu da uzmu jos 3 meseca..uz 40% plate..
Kada se konacno vrate na posao, majkama su obezbedjene pauze za dojenje,
dok oba roditelja imaju zakonsko pravo da rade skraceno uz punu platu,
sve dok njihovo dete ne napuni 8 godina..
Istovremeno im je na raspolaganju 60 placenih dana odsustva namenjenih za decije bolesti...
(znate li koliko sam ja dana uzela za 6 godina...paaa mozete da predpostavite)
Kod Svedjana su svi liftovi i autobusi prilagodjeni unosenju decijih kolica, a vozovi imaju poseban prostor namenjen igranju dece
restorani i drugi javni objeskti imaju svu potrebnu opremu za boravak dece(mesto gde da se prepoviju, mali wc..)
Citav sistem vrednosti je orijentisan na decu..
Zaposlenim majkama nije neprijatno ako telefonsku konferenciju mora da prekine zbog bebinog placa, to je tamo uobicajno i prihvatljivo...
Tamo ne mora da se strahuje da li cete moci dete da upisete u vrtic..
Svakoga meseca sve porodice sa decom, od radnicke do kraljevske, dobijaju deciji dodatak
sto se obicno stavlja na stednju...
Sa svim ovim pogodnostima nije ni cudno da je Svedska u samom vrhu po natalitetu..
Interesantno je i to sto je visoka stopa zaposlenosti zena u direktnoj vezi sa natalitetom..
Sto vise zena na trzistu rada, to je vise rodjenih beba...

Није лоша идеја!
Ево, ја се не бих бунила ако би лично Тадић дошао да надгледа процес прављења деце....z:mrgreen::zstidljivko:...па и да припомогне ако затреба....z:lol:

A on ti je pao na pamet, je li? z:lol:

JA sam imala neprijatnu asocijaciju na Natasu Kandic ...z:cry: kako odlucuje da li da mi da dozvolu ili ne, a potom kako nadgleda samu tehniku ... JEZIVO!

Само се питам, док читам шта сте odговарали, било таквог закона или не, који је btw по мом мишљењу велика глупост, ко ће и како то да контролише?
Ко ће да контролише када неко прави децу?
Стварно ми је на крају смешно хе хе

U pravu si, ne bi mogao da se stvori mehanizam kontrole. Isto kao sto ne moze da se stvori mehanizam kontrole i sprovodjenja vec postojecih i vazecih odredbi Porodicnog zakona o izricanju mera bezbednosti u slucaju nasilja u porodici.

I opet, ako bi takav zakon bio donet, kao i pomenuti zakon o "zlostavljanju dece" pri cemu bi sljap po guzi bio zlostavljanje, to bi stvorilo takav prostor za zloupotrebe, na sve strane bi prastalo!

Da li ste za da se donese neki zakon koji bi nekim ljudima zabranio da imaju decu s obzirom na njihovo psihičko stanje (ono ako je baš loše), ili više od 1 deteta s obzirom na njihovu materijalnu situaciju... ili štagod ,ali jednostavno dati moć državi da se bavi i tim intimnim pitanjima čoveka ?
Pa nisam za to da zabranjuje, odakle joj pravo da zabrani..... ali jesam za to da podstiče. Isto kao i za belu kugu, koja ne treba da se rešava zabranama niti kaznama (nismo mi krivi što nam nisu obezbeđeni uslovi za umnožavanje), već podsticanjem i sugerisanjem blabla..... dodavanjem, ne oduzimanjem prava.

Чирси, једно питање: Колико је заиста тамо примера злоупотреба од стране деце над родитељима у односу на рецимо неку другу земљу, нпр. из ЕУ, и да ли је ипак занемарљиво у односу на добробит тј. наталитет, стопу економског раста због активне женске улоге на тржишту рада и изванредан систем социјалне заштите?
То може дати одговор да ли је примр Шведске модел коме треба тежити у неком преформулисаном облику.

Чирси, једно питање: Колико је заиста тамо примера злоупотреба од стране деце над родитељима у односу на рецимо неку другу земљу, нпр. из ЕУ, и да ли је ипак занемарљиво у односу на добробит тј. наталитет, стопу економског раста због активне женске улоге на тржишту рада и изванредан систем социјалне заштите?
То може дати одговор да ли је примр Шведске модел коме треба тежити у неком преформулисаном облику.

Jeste da nisi meni postavila to pitanje, al cu da kazem sto da ne kazem...

Elem, opasno bi bilo samo taj segment drzave blagostanja preformulisati i upodobiti ga nasim uslovima, cak i ako se tamo pokazao kao delotvoran. Jer mi nismo drzava blagostanja, nismo drzava koja se brine, nismo nacija koja u svom mentalitetu ima usadjen princip siroke socijalne pravde i pomoci, posebno ako onaj kome se pomaze bas ne umire od gladi i hladnoce. Mi smo naviklnuti na represiju cak i kad je se grozimo. Svedska ima dugu istoriju drzave blagostanja, a mi....pa recimo da nasa drzava nikako ne bi smela ni da pomisli na mesanje, jer ne bi bila u stanju da isprati promene i zloupotrebe koje bi se desavale svaki dan. Tinejdzeri bi iz besa prema roditeljima koji su im npr. zabranili opijanje i bancenje svaki dan do 8 ujutru, prijavljivali svoje roditelje za tesko maltretiranje. Nacin na koji mi sve radimo na pola bi verovatno znacio pozivanje roditelja na odgovornost, oduzimanje dece koja bi zavrsila ko zna gde i ne bi proslo dugo a mi bi imali multiplikovani socijalni problem koji bi postajao neresiv.

Naravno da ni u Svedskoj nije idilicno, i sigurno da se mnogima ne dopada mesanje drzave u porodicni zivot...
npr:
Kako decu ne bi preterano "sputavao" obrazovni sistem pred decu postavlja sve manje i manje zahteva,
pa ucenje i sticanje znanja postaje manje vazno od zanimljivosti nastave,
a ocene su prakticno ukinute...
Moderna metoda, koja se naziva "novo ucenje" prepusta detetu da odabere sta da uci..
(malo Summerhilla..sto da ne :) )
Naravno da matematika, fizika i pisanje obicno nisu prvi na listi decijih prioriteta
pa nivo znanja ozbiljno opada
Statistike kazu da vise od 11% dece posle osnovne skole danas ne ispunjava standarde za nastavak skolovanja,
a sve vise njih i na velikoj maturi ima problema sa pisanjem, citanjem i osnovnim racunskim radnjama
Ja nisam napisala sve ovo da bih hvalila ili kudila model koji nam daje Svedska...
Vec u prvom postu sam napisala da ta drzava,
iako sve od sebe daje da bude raj na zemlji za porodice
ipak ima problem
ali sa druge strane, ta zemlja pokazuje posvecenost i dobru volju da stvari ucini boljim
a to je ono sto bi i mi trebalo da sledimo...

ali taj zakon je isti za SVE, SVI smeju samo jedno dete da imaju, a sigurna sam da katastrofalnih nus pojava ovog zakona ima koliko volis.

a ovo sto neki ovde predlazu i sam tvoj uvodni post zagovara je odluka da neki mogu koliko hoce dece, dok drugima treba zabraniti!

aha, znači bojazan je da bi se ti kriterijum lako mogli rastegnuti ...jer ,što se tiče psihičke i podobnosti vezaneh za siromaštvo pomenula sam samo ekstremne slučajeve ...a pomenula sam i ono za Kinu - tu ne znam kako je tačno sve bilo - al neko bi mogao da pogine u stampedu u metrou -

-poenta mi je da ti ne donosiš dete na neki imaginarni svet ,nego u ovaj koji podrazumeva izvesnu interakciju sa društvom - pa kolko god da mnoge države malo pomažu porodicama one ipak to čine i to ne samo tim soc. pomoćima, nego i nekakvom zaštitom i planiranjem ... -ima zemalja u kojima je ovo sve na mnogo većem nivou - pomenuli ste ih - da li je onda ligično da te države imaju i više prava da se" mešaju"...

mnogo je idealizovao ono o tome kako svi treba da težimo modelu neke zemlje ... ekonomija je čudo , taj jaz između tzv bogatih i siromašnih nije moguće prevazići tako lako , al ono što se de fakto dešava - na to možda treba uticati - mislim na ono da npr kad Ciganka živi u kartonskoj kutiji i nastavlja da rađa - nije tu samo " pa dobro , edukovaćemo neku buduću generaciju" . jer to bi bilo isto kao kad treba da se pomogne nekom ko je na ivici egzistencije i sad svi skupljamo pomoć ,a neko kaže "ja neću da pomognem, pa dobro, biće manje siromašnih kad se donesu mere koje ne znam šta "

e sad da neko ne bi reko "pa što se ne skupe pare za Ciganku " - mislim da je vrlo interesantno što to ne radimo .. i da znamo zašto to ne radimo ...(nije ništa rasno,da napomenem, nego eto dočarava uslove u kojima mnogi od tih ljudi žive)

inače , ovde je jednom bilo priče o sex obrazovanju u školama , mnogi su bili u fazonu " ma nemoj , a šta bi se tu predavalo" , a ovde se edukacija pominje kao dobro rešenje ... inertnost je pitanju, reklo bi se ... da bi se rešio komplikovan pboblem potreban je komploikovan metod , ali niko ne bi da kompliuje ..

znači da l sam bila jasna - mislim da ne treba sad da žalimo za tim što Ciganka nije bila dovoljno edukovana , nego da joj se sad pomogne da ne uvaljuje sebe u veću nesreću - kol'ko god ovo surovo zvučalo - to da bi još dece za nju donelo više nesreće nego sreće ...

Poslednja izmena:
..inače , ovde je jednom bilo priče o sex obrazovanju u školama , mnogi su bili u fazonu " ma nemoj , a šta bi se tu predavalo" , a ovde se edukacija pominje kao dobro rešenje ... inertnost je pitanju, reklo bi se ... da bi se rešio komplikovan pboblem potreban je komploikovan metod , ali niko ne bi da kompliuje ..

..verovatno si primetila i da to nisu isti ljudi..oni "ma nemoj.." i ovi koji su za edukaciju..
..problem je i kako edukovati ove koji su izashli iz shkola..

...da ,ali npr .nije toliko bitno za onog u skupštini koji su to tačno ljudi ... oni- političari ne rade dovoljno ( ovo mi je neki utisak , koji se nadovezuje na onaj o tome zašto se masa ljudi koji bi bili dobri za politiku ne bave njome - aludiram na nešto što bi se moglo nazvati i rezigniranošću kada je društveni angažman uopšte u pitanju ) ne samo zato što su sebična bagra (malo mi je dosta ovakvog ruganja političarima) , nego i zato što ne mogu da profuraju(dakle ,možda su manje rezignirani od ovih što uopšte nisi ušli u politiku jer nisu imali želuac za to :))uvek nešto na šta će narod-dosta ljudi da se krsti, npr. ovako kao što su se mnogi od vas krstili na ovoj i mnogim drugim temama ..

Poslednja izmena:
Takav zakon je postojao do pre 20 g. Onda su nas menjunarodne institucije upozorile da se time krse ljudska prava. I zakon je stavljen van snage. Radila sam u instituciji koja je na neki nacin bila ukljucena u sprovodjenje tog zakona i mislim da to nije bilo najbolje resenje, ali da se sada dogodi vise zloupotrebe nego onda.Ne mogu detaljnjije, ali verujte da je tako

.. da je u pitanju neka moja sestra koja je na ivici egzistencije , a bih ,ako ne mogu da je snabdevam kontraceptivnim sredstvima , preporučila da njen muž uradi onaj " zahvat " koji nije trajan ,pa ako pristane ...Država treba da igra neku pedagošku ulogu - npr. normalno je da u nekim zemljama socijalna služba oduzme dete koje ne živi u humanim uslovima - šta je onda loše u tome da npr. postoji zabrana u vidu pretnje oduzimanjem deteta koje ne bude živelo u humanim uslovima ..

Znači ja nisam preporučila da se povade materice i novorođančad pobije ... nego mi nije jasna ta briga o tome kako će jedno konkretno rešenje za neki problem da se posmatra kao odraz ideala ili filozofije nekog društva - države od strane, jel, javnog mnjenja ...tj moramo li da budemo toliko idealistični i "dušebrižni" kada su(naizgled) tuđi životi u pitanju ...znači ne smeš da rađaš 10 dece od kojih neko ima potencijal da postane kriminalac u društvu u kome ja hoću da imam dete i da mu obezbedim normalan život , pa makar uživali i ti i ta deca u tom ekstremnom siromaštvu i ti (roditelji) ga lepo slali da prosi uesto vas - ja neću da uspostavljam norme ko u čemu treba da uživa , niti da ikom treba trajno da se "zabranjuje" ( navodnici ) imanje dece ,ali ...

... siromaštvo nekih ljudi koji osećaju da nikad nisu imali pravu šansu (a ko smo mi da kažemo da ta osećanja nisu opravdana)dovodi do kriminala ... dešavalo se i 90-tih da ti neko mazne patike i jaknu na ulici ... društvo koje dozvoli da se pojavi jedn sloj extremno siromašnih građana ,posle treba da brine o sociopatiji i kriminalu ..

Poslednja izmena:

Back