Mentalna kastracija

Pojam mentalne kastracije muškaraca ne odnosi se na fiziološki proces, već na psihološko i emocionalno stanje u kojem muškarac gubi osećaj lične snage, autonomije i muškog identiteta. To je proces u kojem se potiskuju ili obesmišljavaju tradicionalne dimenzije muškosti – inicijativa, odgovornost, zaštitništvo i samopouzdanje – najčešće kroz kombinaciju porodičnih, partnerskih i društvenih uticaja.U osnovi, radi se o gubitku unutrašnje dozvole da se bude ono što se jeste, o muškarcu koji se stalno preispituje da li je dovoljno dobar, dovoljno pažljiv, dovoljno „modern“. U tom pokušaju da se prilagodi očekivanjima, on često gubi kontakt sa sobom i prestaje da izražava autentične emocije i stavove.
Mentalna kastracija muškaraca je složen fenomen koji proizlazi iz dubokih psiholoških obrazaca i društvenih promena. Ne radi se o „krivici žena“ niti o „slabosti muškaraca“, već o gubitku balansa između emocionalne zrelosti i lične snage.
Onog trenutka kada muškarac prihvati da može biti i empatičan i čvrst, i ranjiv i stabilan – prestaje da bude mentalno „kastriran“ i postaje celovit.

Eto vidiš kako i ti nenamerno dovodiš u pitanje njen uspeh u struci.

A ovo što si opisala je izolovan slučaj i ne može da bude pravilo
Toliko strana smo natankali a u stvari radi se o analizi specifičnog slučaja koji nije etalon
Pouzdano znam da sve to što ne funkcioniše među parovima u društvu ispegla se kasnije u spavaćoj sobi.

I to je jedini razlog zbog koga jedna žena trpi muškarca koji ne ume da joj javno izrazi naklonost
Sa takvim zdravim razmišljanjem ćeš uvek da dobiješ ono što želiš.

Mentalna kastracija se odnosi na psihološko stanje u kojem pojedinac doživljava gubitak ili strah od gubitka svoje muškosti ili virilnosti, što često rezultira osećajem neadekvatnosti, stida i anksioznosti.

Odnosi se isključivo na seksualnu sposobnost i plodnost (kastracija = odsecanje testisa).

Tip iz primera u temi nema taj problem.

Ne znam na šta si mislila? Na to što sam napisala ''neki fakultet'' ili nešto drugo? Nisam htela da preciziram šta je završila da rasprava ne bi otišla na njeno obrazovanje umesto njene želje da sebe usavršava, ako si na to mislila.
ma ok je rasprava je krenula pogrešnim pravcem još od naslova, no ipak, slatko smo se ispričali

Mentalna kastracija se odnosi na psihološko stanje u kojem pojedinac doživljava gubitak ili strah od gubitka svoje muškosti ili virilnosti, što često rezultira osećajem neadekvatnosti, stida i anksioznosti.

Odnosi se isključivo na seksualnu sposobnost i plodnost (kastracija = odsecanje testisa).

Tip iz primera u temi nema taj problem.
I tebi odgovor, nije ona uzela nož da mu ga otfikari već je on zbog nje dobio takav osećaj..psihološki osećaj a ne fizičko sakaćenje
:mrgreen:

I to je vid kastracije. Postoje fizicke - hemijske, odsecanje, hirurske, postoje mentalne.
Medjutim, jako je retko da ce muskarac tek tako da izgubi potentnost jer je ona zavrsila faks a on nije, ma koliko da se on mozda tu oseti inferorno ili ugrozeno, zato se tu trazi neki dublji uzrok.

I obicno su tu kastrativne tendencije kod zene. Ima li mozda tkz penis envy? kakav joj je odnos sa ocem bio? Generalno prema seksu? Mozda podsvesno tokom seksualne igre uradi (ili ne uradi) nesto zbog cega on izgubi erekciju? Sta?
Ili eto, mozda je on jednostavno vremenom postao impotentan.

I tebi odgovor, nije ona uzela nož da mu ga otfikari već je on zbog nje dobio takav osećaj..psihološki osećaj a ne fizičko sakaćenje
:mrgreen:
Ti kolko reče, on je uvatio nešto mlađe te očito nema problem sa potencijom.

Nisi nam rekla, ili ja nisam primetio, da se (bivša) žena žali na seksualni život sa njim? To bi bio jedini izgovor da koristiš termin kastracija.

I to je vid kastracije. Postoje fizicke - hemijske, odsecanje, hirurske, postoje mentalne.
Medjutim, jako je retko da ce muskarac tek tako da izgubi potentnost jer je ona zavrsila faks a on nije, ma koliko da se on mozda tu oseti inferorno ili ugrozeno, zato se tu trazi neki dublji uzrok.
Upravo to, dotakao si suštinu koja se ne može ovde ispisati sa dva tri posta il par primera. Postoji mnogo razloga šta kod nekog muškarca može izazvati tu nezainteresovanost za ženu, jedan od njih, i često se javlja je taj osećaj gubitka kontrole, njega kao muškarca ili on to tako doživljava.

Upravo to, dotakao si suštinu koja se ne može ovde ispisati sa dva tri posta il par primera. Postoji mnogo razloga šta kod nekog muškarca može izazvati tu nezainteresovanost za ženu, jedan od njih, i često se javlja je taj osećaj gubitka kontrole, njega kao muškarca ili on to tako doživljava.
Ne, nisam to napisao, napisao sam da je najcesci uzrok dublje prirode. I posle da su najcesce kastrativne tendencije partnerke.

A ovo je bitno, jer..? Imaš zadatak brojanja strana neke teme?
Ako ne možeš da shvatiš, onda da crtam?

Postaviš temu kaja naslovom i uvodnim postom ne odgovara onome o čemu zaista hoćeš da pričaš, ljudi se javljaju za pojašnjenje a ti se zaglibljuješ sve dublje. Nama je onda interesantno da iznesemo na čistac o čemu se u stvari radi.

Ne, nisam to napisao, napisao sam da je najcesci uzrok dublje prirode. I posle da su najcesce kastrativne tendencije partnerke.
A šta sam ja napisala?? Postoji milion uzroka koji mogu izazavati, ja sam pomenula samo neke, jer je tema složena i potebno je možda predstaviti i neka istraživanja kojim bi razjasnili navedeno. Ne znam zašto je teško shvatiti da takva žena nema tendenciju da ga bilo čime ugrozi, možda i ne razume da je takvo njeno ponašanje pretnja po njegov ego.

Back