Mentalna kastracija

Pojam mentalne kastracije muškaraca ne odnosi se na fiziološki proces, već na psihološko i emocionalno stanje u kojem muškarac gubi osećaj lične snage, autonomije i muškog identiteta. To je proces u kojem se potiskuju ili obesmišljavaju tradicionalne dimenzije muškosti – inicijativa, odgovornost, zaštitništvo i samopouzdanje – najčešće kroz kombinaciju porodičnih, partnerskih i društvenih uticaja.U osnovi, radi se o gubitku unutrašnje dozvole da se bude ono što se jeste, o muškarcu koji se stalno preispituje da li je dovoljno dobar, dovoljno pažljiv, dovoljno „modern“. U tom pokušaju da se prilagodi očekivanjima, on često gubi kontakt sa sobom i prestaje da izražava autentične emocije i stavove.
Mentalna kastracija muškaraca je složen fenomen koji proizlazi iz dubokih psiholoških obrazaca i društvenih promena. Ne radi se o „krivici žena“ niti o „slabosti muškaraca“, već o gubitku balansa između emocionalne zrelosti i lične snage.
Onog trenutka kada muškarac prihvati da može biti i empatičan i čvrst, i ranjiv i stabilan – prestaje da bude mentalno „kastriran“ i postaje celovit.

Eto vidiš kako i ti nenamerno dovodiš u pitanje njen uspeh u struci.

A ovo što si opisala je izolovan slučaj i ne može da bude pravilo
Toliko strana smo natankali a u stvari radi se o analizi specifičnog slučaja koji nije etalon
Pouzdano znam da sve to što ne funkcioniše među parovima u društvu ispegla se kasnije u spavaćoj sobi.

I to je jedini razlog zbog koga jedna žena trpi muškarca koji ne ume da joj javno izrazi naklonost
Sa takvim zdravim razmišljanjem ćeš uvek da dobiješ ono što želiš.

Mentalna kastracija se odnosi na psihološko stanje u kojem pojedinac doživljava gubitak ili strah od gubitka svoje muškosti ili virilnosti, što često rezultira osećajem neadekvatnosti, stida i anksioznosti.

Odnosi se isključivo na seksualnu sposobnost i plodnost (kastracija = odsecanje testisa).

Tip iz primera u temi nema taj problem.

Ne znam na šta si mislila? Na to što sam napisala ''neki fakultet'' ili nešto drugo? Nisam htela da preciziram šta je završila da rasprava ne bi otišla na njeno obrazovanje umesto njene želje da sebe usavršava, ako si na to mislila.
ma ok je rasprava je krenula pogrešnim pravcem još od naslova, no ipak, slatko smo se ispričali

Back