Menjamo li se?

Ne radi se tu bukvalno o shvatanjima...porodica u kojoj si rođen, šta nosiš iz nje...koliko je ona bila spremna na napredak, na pružanje podrške potomstvu...malo geni, malo okruženje....

da se nisam menjala, sazrevala, kontala i sl. bila bih prepotentni snob
pa sam ponosna na sebe što mi mama nije izdiktirala karakter
u stvari, nisam sigurna kako, ali sve to dođe na svoje
odakle meni neke lepe osobine kojih nisam ni bila svesna do samo pre par godina? :think:
menjaju nas događaji, ljudi
da nisam srela muža, verovatno bih (p)ostala idiot

- - - - - - - - - -

al' ima i gena, da, koliko god se trudili da mi ubace pogrešne bubice ja znam da i oni fejkuju :aha:
i keva je dobar čovek al' je nahebala zbog toga pa ne želi isto i meni

Pa uticu i geni i vaspitanje, mada na kraju je sve ne pojedincu jer izlaze se drugim uticajima, tipa mediji, drustvo i sl. Koliko god se trudili, mislim da ono sto naucimo u porodici ostaje negde u nama zapisano.

Neko se promeni na bolje neko na lose...Oblikuje nas drustvo,oblikuju nas porazi,iskustva,osobe koje nas vole,osobe koje nas ne vole (da ne kazem mrze).Cesto mi to lici na onaj ostar kamencic koji se razlikuje od ostalih po svojim ivicama,bode oci.Izdvaja se u masi drugih.A zatim se i on pod jakim zapljuskivanjem talasa godinama stapa u ostale.Ivice zatupljene,oblik savrsen ali ....ni nalik onom nekadasnjem.

Pa uticu i geni i vaspitanje, mada na kraju je sve ne pojedincu jer izlaze se drugim uticajima, tipa mediji, drustvo i sl. Koliko god se trudili, mislim da ono sto naucimo u porodici ostaje negde u nama zapisano.

ali ono što smo naučili iz postupaka svojih roditelja, a ne ono o čemu kenj.aju kako ne bismo ispaštali kao oni, npr.

"Kako kolevka zaljulja, tako zakopa"- Da li se uopste mozemo promeniti? Ili ce nasa shvatanja uvek ostati pod uticajem vaspitanja? Sta mislite?

Menjaš se, onoliko koliko želiš da se menjaš. Verujem da karakterni ljudi usvajaju kroz život puno toga, jer su apsolutno svesni u nesavršenosti svoje ličnosti. Njenih manjkavosti, mana i nedostataka i na tome rade. Rade na sebi. O, tome se radi. O želji da sebe poboljšavaš, treniraš, guraš i edukuješ. Neke stvari su mi nametnuli, neke usadili. I u jedom momentu, a najviše u momentima bolesti, sam shvatila zašto to rade ljudi, i shvatila da to ne primam lično. Da su me od nekih stvari hteli zaštititi, neke su projektovali na meni, neke živeli kroz mene, a neke pokušali da ostvare usporedo sa mnom, zbog sopstveno ne iživljenih. Tog dana, sam odlučila da to promenim u sebi. Jednim delom jesam uspela, a s nekim stvarima se još borim. Ja sam ono što jesam. Znam šta mogu i šta ne. Slušam savete dobronamerne, ali ne dozvoljavam više ubacivanja u glavu bilo kakvih gluposti i koještarija, koje nemaju veze sa mnom. Kada sam to shvatila, bilo mi je puno lakše. Krenula sam od nule, ali nema veze. Jednog dana ću da stignem tamo, gde treba(m). Nešto jeste bilo bolno, nešto mi jeste teško padalo i pada, ali ta trasformacija i usvajanje novih sadržaja i podražaja ima svoju svrhu. Da me ojača. Zato i znam, da je vredno sveg bola i patnje. Jer nije prijatno i tera te da se suočiš sa čim ne bih baš, tera te da zaviriš gde si najtanji, šta te najviše boli ili slama. Tera te da zaviriš u onaj kutak, gde su svi strahovi, bojazni, nadanja i porazi. Kada s tim raskrstim, sve biće još puno bolje. U zadnje dve godine, dok traje bolest, s svim tim se suočavam na "ti" . U punom crnilu, bez ikakve primese ulepšavanja i bojanje u ružičasto.

:hvala:

Poslednja izmena:
sta uopste znaci da se promenish
evo oshishas se, promenio si se
da li mozes da odredis svoje promene... da upravljas kako se menjash
pa ima raznih tu koji tvrde svasta
mislim da je pogubno oslanjati se na karakter samo mada nekad tako radim, to nikako? ili neki ljudi moraju tako

- - - - - - - - - -

Što bi rekao Čerčil...

-Čovek koji u mladosti nije levičar nema srca a čovek koji u starosti nije konzervativac nema mozga

e samo josh srednje doba da preguramo

sta uopste znaci da se promenish
evo oshishas se, promenio si se
da li mozes da odredis svoje promene... da upravljas kako se menjash
pa ima raznih tu koji tvrde svasta
mislim da je pogubno oslanjati se na karakter samo mada nekad tako radim, to nikako? ili neki ljudi moraju tako

- - - - - - - - - -

e samo josh srednje doba da preguramo

Znaš Hiraj da si dobro povezala ovo šišanje i potrebu za menjanjem. I sama sam jedna od onih koje svoje odluke pokušavaju da zapečate i da im daju jači ton novom frizurom,promenom imidža ili nečeg sličnog. Valjda sam slaba u istrajnosti pa pokušavam da me nešto i fizički podseti na donesenu odluku.Tako bih npr. svaki put kad se pogledam u ogledalo morala da se setim tog obećanja samoj sebi. Nevoljno, ali ipak moram da se prisetim :lol:

Promene su neminovne. Sazrevamo, stičemo nova iskustva, stalno učimo nešto novo ..Mislim da se ne menja samo tvrdoglav i gord čovek.

"Kako kolevka zaljulja, tako zakopa"- Da li se uopste mozemo promeniti? Ili ce nasa shvatanja uvek ostati pod uticajem vaspitanja? Sta mislite?
Znas li za ljude koji su bili vjernici pa prestali da vjeruju, narkomane koji su prestali da uzimaju drogu, ljude koji su nekad bili dobri a sad su zli i obratno i ljude koji su od 50 godina poceli da nose uske Armani majice, a prije su nosili samo trenerke i patike?

Ljude koji nikad nisu bili agresivni pa su postali kriminalci ili tucarosi?

Znas li za ljude koji su bili vjernici pa prestali da vjeruju, narkomane koji su prestali da uzimaju drogu, ljude koji su nekad bili dobri a sad su zli i obratno i ljude koji su od 50 godina poceli da nose uske Armani majice, a prije su nosili samo trenerke i patike?

Ljude koji nikad nisu bili agresivni pa su postali kriminalci ili tucarosi?

I to bi trebalo da se zove promena?haha

Ti definitivno IMAS dokaz da je to sve (ocu reci "da su te promjene u ponasanju...") uvjek i sigurno stvar biohemije ili druge vrste programiranosti da se reaguje na spoljasnje inpute? Interesantno je da ga zvanicna nauka jos nema, bar ne za te stvari koje sam ja pomenuo.

Nauka nema dokaz da je covjek programiran. Ima dokaz da je programiran u vezi nekih stvari, ali ne u vezi ovih koje sam ja pomenuo, i mnogih drugih. Vise je stvari za koje nema dokaz da je programiran nego za koje ima. Naravno, teorija da je cijela psiha nusprodukt rada mozga i NICEGA jos DRUGOG nije oborena, ali nije ni dokazana. Ja sam psiholog i znam to, i to ce ti reci svaki psiholog i svaki psihijatar.
Neki misle da je i ta teorija dokazana zato sto i samim tim sto misle da je teorija evolucije dokazana, ali ni ona nije dokazana. Da je covjek nastao od neke zivotinje nema dokaza, I TO (TVRDJENJE DA JE COVJEK NASTAO OD ZIVOTINJE) SE NE MOZE EKSPERIMENTALNO NI OPSERVACIONO NI STUDIJOM SLUCAJA (TO SU JEDINE TRI VALJANE I PRIZNATE METODE ZA TESTIRANJE HIPOTEZE) TESTIRATI, tako da nikad i nece biti dokazano. Ucio sam iz metodologije da se do teorije dolazi ovako: prvo postavi hipoteza koje treba da se testira. Necu da pricam o daljim koracima, jer je dovoljno reci samo to da se Darvinisticka hipoteza kad je rijec o nastanku covjeka ne moze testirati. (Moze za sad samo kad se radi o evoluciji nekih vrsta virusa, cini mi se, a mozda ne moze ni tad.)

Ima onih koji misle da su Hans Helmut Kornhuber & Lüder Deecke 1960 i neke dokazali da ne postoji sloboda volje, ali ni noviji finiji i precizniji eksperimenti tog tipa nisu dokazali to. U toj tvrdnji koja se zasniva na 'bacanju u lice' takvih eksperimenata postoje metodoloske greske.

Poslednja izmena:
nista ako ne bi imao ljubavi (ne mislim samo na erotsku) u sebi. Covjekoljubiv covjek voli covjeka u sebi i drugome, i prije ili kasnije saznace sve. Znanje je sredstvo koje svako koristi za neki cilj, i ni jedno znanje nije cilj po sebi. I znanjem se ne moze otkriti koji je cilj najbolji u zivotu, to je van domasaja saznanja, to je druga stvar potpuno.....

Naravno da se menjamo,ali nekad vaspitanje nema veze sa tim. Ustvari zavisi o kom vaspitanju govorimo: kucnom ili ulicnom.
Prema nekom mom iskustvu vaspitanje ti ostaje kao neka baza na kojoj nadogradjujes neka svoja iskustva te se tako formiraju i tvoja shvatanja. Sem vaspitanja na shvatanja ce imati uticaj i tvoj sklop licnosti,karakter,temperament.

Bilo bi nenormalno da se ne menjamo.
Čovek uči tokom života i normalno je da revidira stavove.
Neki eminetni stručnjaci iz ove oblasti kažu da čovek svakih 7 godina preispita i delom revidira svoje stavove.

Back