Menager

Meni je jedna rođaka postala menadžer u Mek Donaldsu (da ne pišem naziv u originalu) i iz njene priče sam ukapirala da se laktala da dođe do te pozicije i da je rintala godinama, a izgleda i da je cinkarila kolege.

Kažem joj: pa ti si omražena šefica, a ona ne priznaje, kaže da je menadžer.

menadžeri sviraju kaurcu a njihov posao su ranije radile poslovođe i šefovi koji su sistem učili kroz praksu a ne po fakin školama za menadžere
Zaposlila se jedna studentkinja u neku od onih firmi koje izdaju prostor za privremeno - povremene poslove.
Tu su neki silni računari i mesta za sastanke poslovnih ljudi raznih fela.
I ona je menadžer enterijera.
Šta radiš tamo, pitam je ja.

Kaže ona, tetka Antigona, kuvam kafu i praznim kante za smeće, vodim računa o jednom prijemom odeljenju, takoreći enterijeru tog odeljenja. Nije neka plata, ali nema veze, lepo će mi stajati u radnoj biografiji da sam radila za tu firmu i da sam bila menadžer.

Majku mu, sad se pitam da li se on preziva Stojkov, ili aludira na Stojka (krivog), ili je menađer kod nekog Stojka.
Enigma čovek kao i zvanje menadžera.
Ово треће ми никад није пало на памет, али сад кад си поменула, мислим да је то највероватније.

А ја му се увек обраћао са "Господине Стојков".

Ово треће ми никад није пало на памет, али сад кад си поменула, мислим да је то највероватније.

А ја му се увек обраћао са "Господине Стојков".
On menadjerise dok je na Stojkovom menadzeru, mislim, pomeri se levo-desno, gore-dole. Pa kad dodbro ne menadjerise onda nama ovde baca svoju zuc.

Najbolja fora sa menadzerima sto sam ja upoznao ljude koji su menadzeri u odeljenjima gde nema zaposlenih sem njih. Imaju vizit kartice, potpisuju se u mailovima kao menadzeri odeljenja koje ima samo 1 zaposlenog. Kome stojku vi jarani menadzerisete...

Najbolja fora sa menadzerima sto sam ja upoznao ljude koji su menadzeri u odeljenjima gde nema zaposlenih sem njih. Imaju vizit kartice, potpisuju se u mailovima kao menadzeri odeljenja koje ima samo 1 zaposlenog. Kome stojku vi jarani menadzerisete...
Ili menadžer prodaje.
Reklamira na tik-toku i instagramu neki proizvod sumnjivog kvaliteta.

https://forum.krstarica.com/threads/da-li-je-andric-ivo-bio-u-pravu.1006095/post-49392836

Kaže @AntunTun : Ne znam za zhene, al znam za managere, poso im je da ti uvek trazhe vishe.

Žena sam vremešna i nisam u svojoj profesiji naletela na menadžere. U moje vreme ih nije bilo.
Šta radi taj famozni menadžer, imate li iskustva?
Menadžer menadžeriše :malav:

Inače jako bitan poziv nažalost nedovoljno shvaćen i od strane onih koji ga obavljaju (realno krivi što nije shvaćeno pozitivno) i on onih nad kojima neko "menadžeriše".
Poenta je da se upravljanje koje je realno sastavni deo svakog utroška rada i resursa shvati objektivno kakvo jeste. Upravljanje resursima, vremenom, ljudima, svime. I kao takvo menadžerstvo je savršena stvar da nas izvuče iz robovlasničkog poretka.
Al kad se umešaju relitki starog sveta: ja bitan, ja oću da budem bogat, ja oću da sam iznad drugih, ja imam komplekse dajte mi potvrdu da vredim -> aj da se uzdignem iznad drugih tad vredim! Onda nastaju šefići, podševići, ulizači, naduvanci i već pomenuti. I to blati celu profesiju. A u idealnom društvu svaki "zaposleni" bi bar 20% trebao da menadžeriše, bar samim sobom i dodeljenim resursima i svima mi bilo super.

Sama profesija careve, plemiće, vojskovođe, barone, feudalce baca na smetište istorije objektivizacijom i shvatanjem upravljanja kao procesa, shvatate?

Al ne znamo mi ništa, tužno je... :aha:

Pozicija menadzera prodaje se u nase vreme zvala trgovacki putnik. Menadzer u nekoj prodavnici se, opet u nase vreme, zvao shef prodavnice. Menadzer na gradilistu je, takodje u stara a dobra nasa vremena, bio poslovodja na gradilistu. Itd.
Imaš sada na ovim fakultetima sa ekonomskom grupom predmeta usmerenje za menadžment.
I kad čitaš o menadžmentu preduzeća, vidiš da su to ozbiljne stvari, nauka o upravljanju, provereni recepti za uspešno vođenje neke firme.

A onda sretneš nekog neukog privatnika koji bez dana škole omlati pare i vodi firmu u kojoj su i radnici zadovoljni i družava namirena sa njegove strane.
Postaviš onda sebi pitanje zašto se on ne hvali da je menadžer.

Izgleda da se iza imena nečega i forme nečega, najčešće ne vidi suština.

Sad si me podsetio na mog pokojnog dedu Desimira.
Radio u Kanadi u nekakvoj livnici, crnčio kao konj, ali su ga zvali - gospodine.
Kakav sam ja gospodin, pitao se on povodom svoje situacije na poslu.
Pa sto da nije gospodin.
Samo kada nije menadzer.

Poseban sklop ljudi.
Evo meni je u firmu stigao jedan pre neki dan.
Vec se svima popeo...
Slusam ga, i mislim se...neces daleko.
"Ja samo prenosim kako su mi rekli" ponavlja kao papagaj.
Fora je sto radim na istoj poziciji u drugom sektoru.
Kod mene je ladovina.

Pa sto da nije gospodin.
Samo kada nije menadzer.

Poseban sklop ljudi.
Evo meni je u firmu stigao jedan pre neki dan.
Vec se svima popeo...
Slusam ga, i mislim se...neces daleko.
"Ja samo prenosim kako su mi rekli" ponavlja kao papagaj.
Fora je sto radim na istoj poziciji u drugom sektoru.
Kod mene je ladovina.
I kod mene ladovina.
Ako ovako nastavi, počećemo da ložimo.

Imaš sada na ovim fakultetima sa ekonomskom grupom predmeta usmerenje za menadžment.
I kad čitaš o menadžmentu preduzeća, vidiš da su to ozbiljne stvari, nauka o upravljanju, provereni recepti za uspešno vođenje neke firme.

A onda sretneš nekog neukog privatnika koji bez dana škole omlati pare i vodi firmu u kojoj su i radnici zadovoljni i družava namirena sa njegove strane.
Postaviš onda sebi pitanje zašto se on ne hvali da je menadžer.

Izgleda da se iza imena nečega i forme nečega, najčešće ne vidi suština.
U stara a dobra vremena, opet, postojao je fakultet koji se zvao FON. Tamo je tada bio glavni odsek pod imenom Menadzment (programiranje je tad bilo u povoju, bar u SFRJ, a i ovako su oni koji su bili dobri djaci a hteli su da se bave tim isli na ETF, uostalom kao i danas). E sad, ti koji nisu mogli nista drugo da upisu sem tog FON-a i njihovog "elitnog" odseka Menadzmenta pa su ga kojim kosmickim slucajem i zavrsili dobijali su zvanje "inzenjer organizacije rada". Hajde organizacioni radovi ali zasto inzenjer? To niko nije znao ali isto tako niko ih nije zaposljavao sem ako nisu bili rod rodjeni direktorima socijalistickih preduzeca. Onda je u '90-tim pod uticajem nekih zainteresovanih ljudi ( pojavili su se i "univerzitet" Brace Karic i Megableja) zanimanje/titula menadzera postala popularna pa su i na FON-u poceli da skoluju menadzere necega a ne inzenjere organizacionih radova. Danas svi zivi skoluju menadzere necega i nekoga, cak i na tehnickim fakultetima imaju neke smerove koji se zovu "inzenjerijski menadzment" te im u skladu sa tim zvanjima i daju neke licence u Inzenjerskoj komori Srbije.

A opet u ta stara i dobra vremena mi smo na studijama imali jedan predmet koji se zvao Organizacija i menadzment radova, neka boza od predmeta posle Statika konstrukcija i Stabilnosti i Dinamike tih istih konstrukcija, polozis ga ali iskustvo i zvanje menadzera/shefa stices tek kroz praksu na realnom poslu.

Poslednja izmena:
Да питамо господина Стојкова?

Он има пуно искуства са менађерима.

@Stojkov Menidjer
U najĉešćem slučaju "kerovi firme"
Uložili samo besno dupe i tobož brinu za firmu preko radničke grbine.
Naravno, od vrste i veliĉine firme zavisi da li menidjer može malo ili malo više da lapi.
Izbehgavaju firme sa direktnom kontrolom vlasnika kapitala - ludi jesu ali budale nisu.
Prave gazde imaju odličan kontrolisani uvid a tajkunski koncerni samo kažu koliko oĉekuju pa je to berićet i veselje za menidjere - kad namire iznos, ostalo je njino. Takoj se posluje poso.

U lokalu gde ja radim ima 4 menadžera. Ja sam tamo senior account manager/resident photographer (slikam hranu i piće i kačim na instagram, al zvuči fensi). Pita me jedan menadžer pa kako ti imaš platu veću od mene a dođeš samo kad treba da slikaš nešto? Reko pa tako sam napravio da bude, a šta ti prijatelju radiš? Kaže pa tu sam u lokalu, storniram račune i prebacujem sa keša na karticu i to. Dobro, reko, još? Paaa, to je to. Aha. I ta plata ti je mnogo.

Menadzer je osoba koja ti govori kako da radis svoj posao, a ne zna da uradi taj tvoj posao :lol:

U sustini njihova uloga u nekim velikim sistemima sa puno zaposlenih i puno klijenata je bitna. On je spona izmedju onoga ko ce da odradi posao i klijenta. On organizuje posao i komunicira sa klijetima, takodje treba i da nabavi klijente i da zadrzi stare. I to nije uopste lako. U ozbiljnim velikim sistemima oni imaju norme, ako ne dovede toliko i toliko novih klijenata cao zdravo.
Problem je sto oni stvarno ne znaju da odrade taj posao za koji ugovaraju nesto. I tu nastaje problem, ne ugovore dobro u vecini slucajeva.

Da je sistem normalan kod nas, ko sto nije, na menadzersko mesto bi bili ljudi koji su napredovali od onih radnika koji obavaljaju posao, i znaju da odrade, i sad ga recimo ne obavljaju vec ga organizuju. I onda bi bilo manje problema, jer bi znali sta organizuju i ugovaraju.
Ovako kako je, oni zavrse neki privatan faks, dan radnog staza nemaju, i onda ih stave da budu spona izmedju nekoga ko taj posao radi decenijama i sve zna o tome i klijenta koji ne zna nista. Naravno da kad imas sa obe strane stola ljude koji ne znaju, onda dobijes lose i ugovoren posao.

U mom poslu je to zajebancija vecinu vremena, ja vise vremena potrosim zajebavajuci se sa kojekavim menadzerima zato sto ne znaju sta da ugovore, nego na obavaljanje samog posla.
Al to je stara srpska boljka - nepostovanje ni jednog posla i iskustva. Umesto da ljude sa iskustvom guramo napred mi ih sabotiramo.

Menadžer je itekako važna pozicija u firmi, samo što je to kod nas u mnogim firmama obesmišljeno.
Vrlo je važno razlikovati vrste menadžera:

1. Projekt menadžer - Vodi jedan ili više projekata tj povezuje sve vezano za taj projekat u celinu.
2. Menadžer razvoja / marketinga / prodaje - Upravlja inženjerima razvoja / marketinga / prodaje tj koordiniše ih i daje im zadatke, kontroliše ih itd.
3. Generalni menadžer iliti "direktor" :D to se zna
4. Menadžer proizvodnje - Vodi proizvodnju ili jedan deo proizvodnje, koordiniše šefove proizvodnje

Ima tu i drugih vrsta managera ali ove sam naveo da bismo razjasnili neku glavnu podelu u jednoj firmi srednje veličine.

Sad svako može da se nazove managerom ali po meni je idiotski ono što je neko napisao da je manager sam sebi? Ako je trgovački putnik onda je menadžer onaj koji upravlja timom trgovačkih putnika, ne može da bude svako od njih menadžer, jer to znači u osnovi upravljač, vođa :)
Tako sam negde čuo da je menadžer kotlova i sistema grejanja u stvari domar :lol: Da li je za stvarno bilo, nisam siguran.

Back