Мехмедалија Меша Селимовић

• Začetnik teme Začetnik teme Wuka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupezi, i njegova predstava o sebi uvek je ljepsa nego istina. Sve ljude smatra glupim, jer kriju pred njim svoje pravo misljenje, a sebi prisvaja pravo da sve zna, i ljudi to prihvataju. Niko na vlasti nije pametan, jer i pametni ubrzo izgube razbor, i niko trpeljiv, jer mrze promjenu. Odmah stvaraju vjecne zakone, vjecna nacela, vjecno ustrojstvo, i vežuci vlast uz boga, učvršćuju svoju moc. I niko ih ne bi oborio, da ne postaju smetnja i prijetnja drugim moćnicima. Ruse ih uvijek na isti nacin, objasnjavajući to nasiljem prema narodu, a svi su nasilnici, i izdajom prema vladaru, a nikome to ni na um ne pada. I nikoga to nije urazumilo, svi srljaju na vlast, kao noćni leptiri na plamen svijeće.

Meša Selimović

0bd6a20b3087f2aba5ac13dbbf61e30c.jpg

"Lijepa je, ali ne zbog pravilnosti crta, već zbog nečeg samosvojnog. Djeluje sigurno i skladno. Najprije se primjećuje izraz lica, miran, povjerljiv, zračan, čist nekako s obećanjem da ne krije prazninu. Poslije, dok smo stajali kraj ograde, gledajući naselja uz koja je brod pristajao, bio sam joj zahvalan što nije žurila da pokaže ni duhovitost, ni zamornu sentimentalnost, ni uzdržanost, ništa od svega onoga što ljudi u prvom susretu nude jedan drugome. Bila je, rekao bih, s mjerom neposredna, nenanpregnuta, posjedovala je onu rijetku sposobnost da stvori oko sebe klimu povjerenja da se čovjek osjeti lako. Prilagođavala se. Ta osobina koju sam volio kod drugih, a koju nikad nisam težio da sâm steknem, kod nje se ispoljavala tako bogato da sam bio iznenadjen: nepogrešivo osjećajući tudji ritam, ona je prema njemu podešavala svoj."

Tišine

"Mi smo ti negde između prijateljstva i ljubavi. Nikada nije bilo ničeg, ali oduvek je nešto među nama.
Ni prijatelji, ni ljubavnici. Ništa, a opet nešto. Valjda je to želja, ko će ga znati...
Uvijek ćemo biti samo prijatelji pred svima, a puno više od toga kad niko ne gleda. Jer to smo mi...
Puno više od prijateljstva, puno manje od ljubavi."

M.Selimović

"I kada poželiš plakati, ti se nasmij. I kada osećaš da se lomiš, ti pogledaj visoko...i kad vidiš da ti sreća dolazi, ti stavi život na kocku. I kada vidiš da gaze po tebi, ti se digni s poda. Kada vidiš da ljubav odlazi, ti je pusti da ide. Život te neće maziti, ne dopusti da budeš lutka, ne dopusti da ljudi kažu, da si bio kukavica, jer to bi bilo, kao da se nisi ni rodio..."

Meša Selimović

Četrdeset mi je godina, ružno doba: čovjek je još mlad da bi imao želja a već star da ih ostvaruje. Tada se u svakome gase nemiri, da bi postao jak navikom i stečenom sigurnošću u nemoći što dolazi. A ja tek činim što je trebalo učiniti davno, u bujnom cvjetanju tijela, kad su svi bezbrojni putevi dobri, a sve zablude korisne koliko i istine. Šteta što nemam deset godina više pa bi me starost čuvala od pobuna, ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno. Jer trideset godina je mladost, to sad mislim, kad sam se nepovratno udaljio od nje, mladost koja se ničega ne boji, pa ni sebe.

Meša Selimović

Nismo se dogovorili, a sutra uveče smo se opet našli na ogradi izmedju dvije bašte. I treće veče, i četvrto, i ljeto se ohladilo, a mi smo se krili mrakom, ne želeći da iko sazna koliko smo postali potrebni jedno drugome. A svi su znali.

Sve više sam s njom, i kad sam sâm. Odnosim sa sobom njeno ime, i blistavu sjenku ispod drveta. I pun sam njenog dubokog glasa, ljepši je od žubora vode."

Tvrđava, Meša Selimovic

„Biću ono što jesam, neću dozvoliti da ovaj svet uništi čoveka u meni.
Voleću i verovati, ali ću odbaciti laž i prevaru.
To su osobine koje ne priliče ljudskom biću.
Ljubav će biti jedino osećanje koje imam u sebi, a osmeh jedini jezik koji razumem.
Neka moj život bude samo moj i pustiću u njega samo one koji to zaista zaslužuju.."

Meša Selimović

"Sve ima svoju vrednost i težinu, ni manju ni veću nego što jeste, ali nam izgledaju drugačije. Vreme čini neke nevolje lakšim, drugima težim. Mi se menjamo, svet ostaje. Vatra više ne gori kao nekada. To je ono što se dešavalo. Čak i kad padne na dušu ... Hladimo se, dolazi novembar, kao jesen, i tražimo da budemo sa onim što je stalno i što ne izdaje...“

Meša Selimović (Magla i mesečina)

“Znam, ponekad sam neprijatan, dobro, često sam neprijatan, mučim vas. Ali koga da mučim ako neću vas? Vi ste mi najbliži, volim vas oboje, i imam prava da budem neprijatan. U čudnom sam rasploženju, vjerujem da i vi imate časova koji su gori od drugih, samo što sam ja luđi od vas pa stvaram probleme i tamo gdje ih nema, kidam se bez razloga i tad se iskaljujem na vama. E pa, pretrpite se malo, prijatelji ste mi, poslije ću se ja vama staviti na raspolaganje. Zasad ste jači od mene, i ne ljutite se, primite me ovakvog nikakvog, dok ne dođem sebi.”

Meša Selimović

"Kad bih umio da napišem najljepšu knjigu na svijetu, posvetio bih je svojoj ženi Darki. Ovako ću zasvagda ostati dužnik njenoj plemenitosti i ljubavi.
I sve što mogu, to je da sa zahvalnošću pomenem njeno ime na početku ove priče, koja, kao i sve druge, govori o traženju sreće."

M. Selimovic

Back