Међународни суд правде у Хагу 22. јула износи мишљење о Косову

Neće nastupiti nikakav talas secesija nakon ovog jer pitanje nezavisnosti Kosova, Baskije, Kurdistana, ili bilo čega nema veze sa procenom nekih izlapelih sudija nego sa debljinom motke kojom se udara po ušima svaka budala kojoj padne na pamet da traži svoj republjik.

Sve ovo sa pitanjem i odgovorom me je poprilično nasmejalo jer se sećam kako su se hvalili kako je kompletan ekspertski tim DS-a mesecima naprezao mozgove ne bi li na jedan nenadjebiv način formulisao to pitanje.

Al' kao što vidimo, bejaše nadjebani. A i mi sa njima.

Neće nastupiti nikakav talas secesija nakon ovog jer pitanje nezavisnosti Kosova, Baskije, Kurdistana, ili bilo čega nema veze sa procenom nekih izlapelih sudija nego sa debljinom motke kojom se udara po ušima svaka budala kojoj padne na pamet da traži svoj republjik.

Sve ovo sa pitanjem i odgovorom me je poprilično nasmejalo jer se sećam kako su se hvalili kako je kompletan ekspertski tim DS-a mesecima naprezao mozgove ne bi li na jedan nenadjebiv način formulisao to pitanje.

:tick:

А ја се увек слатко насмејем овом болдованом... све после тога је чиста спрдачина.

Poslednja izmena:
Али то хоћу да кажем - с правног аспекта то не би требало да буде дозвољено. Мислим, заиста знам врло мало о праву али зар није баш право оно које се качи за прецизност израза (исказа, дефиниција, тачки закона и тд.)?
Мислим да је ово недопустиво у праву, ако грешим нека ме неко исправи.
С правног аспекта, све што није изричито, експлицитно забрањено, сматра се - дозвољеним.

А, рекох, имаш ту и многе друге појмове...

Motka je bitna, ali je bitna i laz. U stvari Laz, sa velikim L. To su ti dva glavna stuba odrzavanja bilo kog sistema - ogoljena sila je jedno, ali je dominacija nad javnim diskursom, uspostavljanje uzusa prihvatljivog govora, prihvatljivog ponasanja, prihvatljivog razmisljanja mozda i bitnija.

Zato se i Ameri toliko upinju da sve zaogrnu u plast nekakve zakonitosti umesto da lepo kazu "tisina! ima da bude A, B, C - ili cu sve da vas pobijem!" Sta vise, nikad ih neces cuti da kazu tako nesto, vec uvek insistiraju da su zastitnici prava, zakona, itd.

Да.

Али, онда на крају ниеј битно ни како је било наше питање, јер би они увек нашли одговор који им одговара њиховим политичким интересима.

То је као оно старо питање учитеља који држи врапца у џепу, и пита ученике да ли је врабац у његовом џепу жив или мртав.

На крају ће, који год буде одговор, учитељ увек бити у праву, а ђак изгутати.
:zper:

С правног аспекта, све што није изричито, експлицитно забрањено, сматра се - дозвољеним.

А, рекох, имаш ту и многе друге појмове...

Не , не, ниси разумела, оно што питам је: с обзиром да Право изискује прецизност - како је могуће да на наше питање, од једне тако важне светске институције, добијемо овако (питању сходно) непрецизан одговор?

Мислим, ми знамо чије интересе брани тај МСП, и занемарићемо тај део разлога овакве одлуке, оно што мене интересује је - да ли ће и како реаговати светски правни стручњаци? Односно, има ли разлога (како мислим да има) да они реагују?

Poslednja izmena:
Не , не, ниси разумела, оно што питам је: с обзиром да Право изискује прецизност - како је могуће да на наше питање добијемо овако (питању сходно) непрецизан одговор?

Мислим, ми знамо чије интересе брани тај МСП, и занемарићемо тај део разлога овакве одлуке, оно што мене интересује је - да ли ће и како реаговати светски правни стручњаци? Односно, има ли разлога (како мислим да има) да они реагују?

mogu oni da reaguju kako oće
al jedino "dobro" što može da ispadne iz cele stvari je da će članovi veća koje je dalo ovo mišljenje pući za ugled

Motka je bitna, ali je bitna i laz. U stvari Laz, sa velikim L. To su ti dva glavna stuba odrzavanja bilo kog sistema - ogoljena sila je jedno, ali je dominacija nad javnim diskursom, uspostavljanje uzusa prihvatljivog govora, prihvatljivog ponasanja, prihvatljivog razmisljanja mozda i bitnija.

Zato se i Ameri toliko upinju da sve zaogrnu u plast nekakve zakonitosti umesto da lepo kazu "tisina! ima da bude A, B, C - ili cu sve da vas pobijem!" Sta vise, nikad ih neces cuti da kazu tako nesto, vec uvek insistiraju da su zastitnici prava, zakona, itd.

Ima tu istine, pogotovo kad je u pitanju unutrašnja politika, ali ja sam uveren da Ameri opušteno mogu da ustanu i kažu ''Hoćemo da yebemo kompletnom Bliskom Istoku sve od praunuke i praunuka preko majke, oca, babe, dede, pa sve do sajkatave i belog orla, sa posebnim akcentom na omžikura!''

Ko će im i zucnuti? Niko, naravno. Upravo je motka ta koja omogućava njima da jednu apsolutno smešnu i šuplju priču prodaju kao istinu kad je i tebi i meni i babi na pijaci jasno koja je to smejurija.

Sa druge strane, zamisli da mi kažemo da hoćemo da napadnemo Irak ili Afganistan radi uvođenja demokratije? Hahahaha, pa nestali bi sa lica zemlje dok si rek'o Rampelstiltskin.

Да.

Али, онда на крају ниеј битно ни како је било наше питање, јер би они увек нашли одговор који им одговара њиховим политичким интересима.

Nesumnjivo.

Ali to je zaista trebalo očekivati, a ne hvaliti se timom stručnjaka koji se ozbiljno prihvatio šestomesečnog formulisanja jedne rečenice, i slično. Samo to kažem.

nebih rekla...
mislim da su prilicno nezavisni (koliko je moguce biti nezavistan)
obrazlozenje misljenja to potvrduje

Nisi dobro razumela presudu naime sud se nije odredio spram nezavisnosti "Kosova"od
Srbije već je utvrdio da sama deklaracija nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom dakle, parlament "Kosova" je mogao doneti deklaraciju u kojoj bi tvrdio da je Zemlja ravna ploča pa ni to ne bi bilo u koliziji sa međunarodnim pravom

Ништа,живот иде даље.Сада треба бити мудар а чини ми се да су актуелне власти остале затечене оваквим мишљењем суда па је питање које се намеће шта даље ? Даља судбина решава се пред генералном скупштином УН-а пред којом власти поново најављују могућу победу ? иако је очигледно да је комплетна јавност дубоко разочарана изгубљеном борбом а део ње се пита да ли они који нас редовно воде из неуспеха у неуспех имају морално право да то и даље чине ?
Одлука односно мишљење МСП-а сводило се на то да на конкретно питање да конкретан одговор не узимајући у обзир друге околности,па је питање да ли је домаћи стручни тим поставио погрешно питање и како то да од толиких експерата нико није претпоставио да одговор може бити овакав ?
Било како било немерљива штета је начињена а како стоје ствари оно неизбежно тек долази на јесен када ће заседати Генерална скупштина УН-а,до тада вечити губитници ће и даље водити ову земљу сада већ очигледно у пропаст.

Има ли неке суштинске разлике између жутих, плавих, црвених, зелених, наранџастих, љубичастих, овде већ 20 година?
:think:

Na žalost nema razlike međ njima Milunka i treba konačno da krenemo
na lečenje od "sobarica" sindroma

Мислим да смо о томе писали пре годину дана, судије су делегиране од својих влада и прошли су сасвим довољну инфилтрацију да не би поступили противно политици својих влада, а ту се лојалност подразумева.
Ово ме подесети на период пред Други светски рат и случај Абисиније из 1935. године пред Друштвом народа.

I dalje ostaje nekoliko nerazjašnjenih situacija a te su zašto niko nije ukazao
na nejasnost Rez.1244 i zašto niko nije reagovao na propust Ahtisarija u slučaju
Deklaracije.
Meni sve počinje da liči na nameštaljku.
Svi su naši pravni eksperti tvrdili da Rez. 1244 jasno govori čiji je Kosmet i ja
bi volela da čujem razjašnjenje na ovu 11 godišnju zabludu od Tadića i Cvetkovića.
Ima li osnova za tužbu protiv Un-a jer je Ahtisari propustio da proglasi
nevažećom jednostranu Deklaraciju skupštine "Kosova" iako je ista doneta za vreme važenja Rez.1244 jer
ispada da je specijalni presdstavnik UN-a pogodovao svojim nečinjenjem svemu tome i tako
državi Srbiji trajno uskratio suverenitet na svojom teritorijom.

Poslednja izmena:
Nisi dobro razumela presudu naime sud se nije odredio spram nezavisnosti "Kosova"od
Srbije već je utvrdio da sama deklaracija nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom dakle, parlament "Kosova" je mogao doneti deklaraciju u kojoj bi tvrdio da je Zemlja ravna ploča pa ni to ne bi bilo u koliziji sa međunarodnim pravom

Чудна ствар је та да је суд закључио да је проглашење независности извела група која је себе дефинисала као демократски изабране лидере ?
По којој правној норми самозвана група делује,па још и добија на правној тежини ? Суд није споменуо (барем колико сам ја пратио) да се ради о парламенту већ о групи,што значи да суд тако формирану групу увршћује у правне регулативе и даје јој право да делује ?

А што су нас наши властодршци онда замајавали месецима и годинама причом како ће све то да буде решено на суду, како ми нећемо ништа друго да предузимамо осим што смо МСП-у (МСП- млаћење сламе празне) да упутимо захтев за оцену, тј. мишљење које има само саветодавни карактер, и које уствари не значи чак ни једно велико ништа, јер видимо да се суд фокусирао само на декларацију која као што и ти кажеш може да тврди све и свашта и не постоји у међународном праву ништа што би било кога ограничило да декларише било шта.

Цела та прича која траје више од годину дана је уствари послужила нашим властима да не само остану потпуно пасивне, већ да, скрећући пажњу јавности на суд и чекање пресуде (чекамо одлуку суда, она ће бити наш кључни адут бла бла) раде директно на штету срских интереса на КиМ, склапајући уговор са ЕУ око мисије ЕУЛЕКС, укидајући у сарадњи са албанским властима српске локалне самоуправе на централном Косову, укидајући мимо Устава скупштине општина на КиМ, вршећи притиске на остатке остатака српске државе тамо да се интегрише у косовски систем итд..
И сада, када је то обављено уз димну завесу звану МСП, и када држава Србија са ЕУЛЕКС-ом учествује у ликвидацији државе Србије на КиМ, показало се да смо све време гледали у погрешног зеца, који је послужио као мамац, док су на другој страни обављене прљаве ствари...

Још једном постављам питање, који је основ боравка мисије ЕУЛЕКС, која на КиМ спроводи Ахтисаријев план, одбијен у СБ УН уз помоћ Русије?
Зашто је Србија прихватила мисију ЕУЛЕКС, која је задужена за изградњу институција државе Косово, и тиме гази резолуцију 1244, која јој иде у прилог јер гарантује суверенитет државе па и повратак неких њених институција на КиМ?

Зар наши властодршци мисле да смо толико глупи да не видимо да нас вуку за нос?

Poslednja izmena:
Чудна ствар је та да је суд закључио да је проглашење независности извела група која је себе дефинисала као демократски изабране лидере ?
По којој правној норми самозвана група делује,па још и добија на правној тежини ? Суд није споменуо (барем колико сам ја пратио) да се ради о парламенту већ о групи,што значи да суд тако формирану групу увршћује у правне регулативе и даје јој право да делује ?

Pa kazala sam, sud nije ulazio u meritum stvaranja nove države već samo u
činjenicu da je skupština "Kosova" napisala jedan papir što je nonsens
samo po sebi

А што су нас наши властодршци онда замајавали месецима и годинама причом како ће све то да буде решено на суду, како ми нећемо ништа друго да предузимамо осим што смо МСП-у (МСП- млаћење сламе празне) да упутимо захтев за оцену, тј. мишљење које има само саветодавни карактер, и које уствари не значи чак ни једно велико ништа, јер видимо да се суд фокусирао само на декларацију која као што и ти кажеш може да тврди све и свашта и не постоји у међународном праву ништа што би било кога ограничило да декларише било шта.

Цела та прича која траје више од годину дана је уствари послужила нашим властима да не само остану потпуно пасивне, већ да, скрећући пажњу јавности на суд и чекање пресуде (чекамо одлуку суда, она ће бити наш кључни адут бла бла) раде директно на штету срских интереса на КиМ, склапајући уговор са ЕУ око мисије ЕУЛЕКС, укидајући у сарадњи са албанским властима српске локалне самоуправе на централном Косову, укидајући мимо Устава скупштине општина на КиМ, вршећи притиске на остатке остатака српске државе тамо да се интегрише у косовски систем итд..
И сада, када је то обављено уз димну завесу звану МСП, и када држава Србија са ЕУЛЕКС-ом учествује у ликвидацији државе Србије на КиМ, показало се да смо све време гледали у погрешног зеца, који је послужио као мамац, док су на другој страни обављене прљаве ствари...

Још једном постављам питање, који је основ боравка мисије ЕУЛЕКС, која на КиМ спроводи Ахтисаријев план, одбијен у СБ УН уз помоћ Русије?
Зашто Србија прихвата мисију ЕУЛЕКС, која је задужена за изградњу институција државе Косово, и томе гази резолуцију 1244, која јој иде у прилог јер гарантује суверенитет државе па и повратак неких њених институција на КиМ?

Зар наши властодршци мисле да смо толико глупи да не видимо да нас вуку за нос?

Sud je naše pravne eksperte sve sa Vladom i predsednikom doslovce proglasio neznalicama i budalama i ja zbog toga tražim odgovornost prozvanih.

samo po sebi
А ми смо све своје наде положили у тај "нонсенс". Па неко је овде ставрно или луд, или неспособан до бола..

Sud je naše pravne eksperte sve sa Vladom i predsednikom doslovce proglasio neznalicama i budalama i ja zbog toga tražim odgovornost prozvanih.

О томе и ја све време причам, с тим што не мислим да су будале, него да су злонамерни, и да су све време у сарадњи за Западом обмањивали нашу јавност и завршавали прљаве послове за њих..

samo po sebi

Нажалост тачно.
Суд није улазио у анализу како је рекао демократски изабране групе што намеће питање правног основа те групе.Значи суд није размотрио правни основ формирања групе а прихватио је њено деловање,што је ван памети !

О томе и ја све време причам, с тим што не мислим да су будале, него да су злонамерни, и да су све време у сарадњи за Западом обмањивали нашу јавност и завршавали прљаве послове за њих..

Собзиром на вођење политике која директо иде на руку западу такво мишљење није неосновано већ представља врло извесну реалност.

Собзиром на вођење политике која директо иде на руку западу такво мишљење није неосновано већ представља врло извесну реалност.

Другим речима, наша власт није луда, тамо не седе будале, тамо седе они који мисле да смо ми будале..

Back