Moj pradeda nije bio komunista (njegov brat jeste)., a stradao je na najsuroviji nacin Ispred kuce, dok je ostatak porodice jedva izvukao zivu glavu............
Drama u Ostri
http://www.cacanske.net/sr/180/drustvo/
Zato i tvrdim da nema nista bolesnije od gradjanskog rata, gde komsija komsiji vadi oci zbog ideologije.....
Nishta manje bolesno nije ni da komshija komshiji vadi ochi zbog nacionalnosti ili vere. Znamo se ceo zhivot, super smo prijatelji, deca nam se igraju zajedno, pomazhemo jedan drugom, a onda na poziv sa televizije nekog tamo "Velikog Vodje" ja shvatim da si ti druge nacionalnosti i dodjem da te koljem. Mislim, jadno, stvarno.
Naravno da je Chetnicima samo formalno vrhovni komandant bio Drazha Mihajlovic, i da je to jedna od glavnih razlika izmedju Ustasha i Chetnika. Kod Ustasha se za 99 % zlochina mozhe okriviti Pavelic. Kod Chetnika je rech o daleko manjem procentu koji se mozhe pripisati Drazhi. U sushtini je tu svako selo imalo svog komandanta. Moram reci da je slichna situacija bila i sa Partizanima, ali ipak se barem malo bolje znao red.
Moram priznati da nemam ni o Partizanima preterano visoko mishljenje, ali ih ipak smatram najmanje loshom opcijom. Takodje, smatram da nije nimalo fer, to shto se po ko zna koji put na ovom Balkanu, ide iz krajnosti u krajnost, kad su oni u pitanju. Istina je da su Komunisti dosta radili da sakriju ili opravdaju svoje grehe, ali je takodje istina da je ove prostore nakon raspada SFRJ, a tu pre svega mislim na Srbiju i Hrvatsku, zahvatila opshta antikomunistichka histerija, te se za sva zla ovoga sveta optuzhuje Tito, (jedni ga zovu Ustashom, drugi ga maltene optuzhuju za velikosrpstvo, a treci ga ocrnjuju k'o da je diktator gori od Pola Pota...) kao i da kad je on u pitanju, sve najcrnje, najgore i najbolesnije teorije se prihvataju kao chinjenice. Tipa, ko lupi veci broj zhrtava Golog Otoka, Blajburga ili onih ubistava u Srbiji, njemu se najpre veruje.
Nemam neshto preterano dobro mishljenje o njemu, ali mi deluje da ljudi stvarno preteruju.
Iz krajnosti u krajnost, tipichno balkanski...