Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
uvodni cas je potpuno nebitan, a posle je jedino pitanje da li ce beleziti prisustvo. koliko se ja secam, cele prve nedelje nisu prozivali, ali to je bilo pre 5 godina :) u svakom slucaju, cak i ako upisuju, nije smak sveta. nece mnogo novog nauciti prvog dana :)

Odlicno! :)
Imam jos jedno pitanje, moraju li da se kupe sve one knjige i radne sveske koje izdaje CIBID? To nadjoh na sajtu fakulteta.
Vodic kroz nastavu prve godine studija,
Histologija,
Repetitorijum histologije i embriologije,
Humana genetika - autorizovana skripta,
Humana genetika - praktikum, Humana genetika - sveska za prakticne radove,
Engleski jezik za studente medicine,
Prva pomoc - udzbenik,
Radna sveska za vezbe i seminare iz anatomije I i anatomije II,
Medicina i drustvo - socioloski aspekti,
-||- - uvod u medicinsku etiku. :D
To je sve vise od 10 000 din. :/

Poslednja izmena:
Brate, al' ti daleko u budućnost zalaziš... :lol:
Uzgred nemam pojma! Ne razmisljam o tome, tek ga upisah. Naredni cilj mi je da dam neki kolokvijum. :lol:

Moje pitanje : Hoće li neko da mi razjasni kako su one studije za sestrinstvo akademske? Zar ne bi trebalo da su strukovne?

Zašto ne objavljuju rasporede po grupama? :lol:

To je za više medicinske sestre valjda i traje im 4 godine, a strukovne studije traju 3,ali nisam sigurna stvarno. :)

Hah, ma nisu oni baš tako ažurni. Ako te toliko zanima vrati na sajtu desetinu strana unazad pa vidi otprilike kako je izgledalo prošle godine, biće slično. :)

Ja nisam videla ove postove o inostranstvu. Što se tiče Norveške, moj rođak je otišao tamo, čeka se neka autorizacija prvo oko godinu dana pa onda praktično 2-3 godine stažiraš za neke bedne pare (za njihove uslove, tako da ako nemaš kod koga da stanuješ ne znam kako da preživiš) i ispolažeš neke ispite kao neku razliku i posle čekaš da ti odobre licencu valjda. S tim što je on imao olakšanje što je završio srednju medicinsku pa je za prvo vreme radio kao bolničar jer se to lakše nostrifikuje, a za one koji su završili gimnaziju pre fakulteta ceo postupak je dosta teži. To je bilo pre 5,6 godina sigirno, sad se možda nešto promenilo, ja toliko znam o Norveškoj :)

To je za više medicinske sestre valjda i traje im 4 godine, a strukovne studije traju 3,ali nisam sigurna stvarno. :)

Hah, ma nisu oni baš tako ažurni. Ako te toliko zanima vrati na sajtu desetinu strana unazad pa vidi otprilike kako je izgledalo prošle godine, biće slično. :)

Pa to, mene sada zanima ta suštinska razlika u kvalifikovanosti, znanju, mogućnosti zaposlenja strukovnih medicinskih sestara i ovih sestara s faksa. Mada, nije ni vazno. :D

Hvala, znam, to sam sve video, jos davno, znam kako funkcionise, nego, onako, čudi me da to nisu stavili.
Ipak, trebalo bi da znamo sa kime smo u grupi, kada su predavanja, i ostalo. :)

Pa ove "obične" su završile srednju medicinsku školu, a ove druge mogu da budu ono glavne sestre na odeljenju ili kako to već ide napisaće neko stariji ko poznaje tu hijerarhiju :)
Imaćeš dovoljno vremena kad kreneš na faks da se čudiš, prvo imaš genetiku iz koje se na sajtu ništa ne objavljuje, na primer, tako da opušteno, okačiće vam pre polaska svakako, sad kad će to biti niko ne zna XD

Sustinska razlika je u plati: kad drzava isplacuje plate, jedan od faktora je i to koji stepen obrazovanja imas. To znaci da ce glavna medicinska sestra koja je zavrsila "fakultet" imati vecu platu nego glavna medicinska sestra koja je zavrsila visu medicinsku. Obicna prevara, ako mene pitate.

Pa ove "obične" su završile srednju medicinsku školu, a ove druge mogu da budu ono glavne sestre na odeljenju ili kako to već ide napisaće neko stariji ko poznaje tu hijerarhiju :)
Imaćeš dovoljno vremena kad kreneš na faks da se čudiš, prvo imaš genetiku iz koje se na sajtu ništa ne objavljuje, na primer, tako da opušteno, okačiće vam pre polaska svakako, sad kad će to biti niko ne zna XD

Sustinska razlika je u plati: kad drzava isplacuje plate, jedan od faktora je i to koji stepen obrazovanja imas. To znaci da ce glavna medicinska sestra koja je zavrsila "fakultet" imati vecu platu nego glavna medicinska sestra koja je zavrsila visu medicinsku. Obicna prevara, ako mene pitate.

Pa to. Bunila me je samo ta razlika izmedju sestri koje su zavrsile Visu i taj faks. :D

- - - - - - - - - -

Odlicno! :)
Imam joj jedno pitanje, moraju li da se kupe sve one knjige i radne sveske koje izdaje CIBID? To nadjoh na sajtu fakulteta.
Vodic kroz nastavu prve godine studija,
Histologija,
Repetitorujum histologije i embriologije,
Humana genetika - autorizovana skripta,
Humana genetika - praktikum, Humana genetika - sveska za prakticne radove,
Engleski jezik za studente medicine,
Prva pomoc - udzbenik,
Radna sveska za vezbe i seminare iz anatomije I i anatomije II,
Medicina i drustvo - socioloski aspekti,
-||- - uvod u medicinski etiku. :D
To je sve vise od 10 000 din. :/

Pa valjda cemo moci nesto od toga da fotokopiramo. :)

Ili, da se pustimo u promet, i da zaradimo toliko.
Vama zenama je lakse. :P

Ma to što sad imaju fakultet to valjda menja onu višu što je bila pre. Nemam pojma zapravo, baš me i briga XD

Iz genetike može sve kopirano jer je sve crno-belo, iz histologije može praktikum isto kopirani, ali moram da dodam da ovo navedeno i nije nešto skupo. Repetitorijum takođe kopirani ako se baš odlučite za njega, moja preporuka je ipak knjiga koja jeste skuplja ali bolja, a možete i nišku knjigu da uzmete, ubedljivo je najbolja :)
Kakve knjige iz etike i med. i društvo, nećete ni ići na ta predavanja uglavnom. Engleski knjiga treba, ali sigurno može i kopija i to je knjiga za prve dve godine, iskreno ja moju ove nisam ni otvorila. A anatomija radne sveske sačekajte da li će vam tražiti prof sa seminara. :)

Ma to što sad imaju fakultet to valjda menja onu višu što je bila pre. Nemam pojma zapravo, baš me i briga XD

Iz genetike može sve kopirano jer je sve crno-belo, iz histologije može praktikum isto kopirani, ali moram da dodam da ovo navedeno i nije nešto skupo. Repetitorijum takođe kopirani ako se baš odlučite za njega, moja preporuka je ipak knjiga koja jeste skuplja ali bolja, a možete i nišku knjigu da uzmete, ubedljivo je najbolja :)
Kakve knjige iz etike i med. i društvo, nećete ni ići na ta predavanja uglavnom. Engleski knjiga treba, ali sigurno može i kopija i to je knjiga za prve dve godine, iskreno ja moju ove nisam ni otvorila. A anatomija radne sveske sačekajte da li će vam tražiti prof sa seminara. :)

A, ček', jel može da se kopiraju sve one knizice iz anatomije?
Da li je neophodno imati originale?

Hvala na odgovoru! :)
A sto se tice anatomije, ja sam porucila nove, i mnooogo se kajem, nisam nikog pitala o tome... Knjige su crno-bele, apsolutno ne vidim da je ista onamo vazno osim samog teksta, plus mi je nekolicina rekla da ruku, nogu, kosti uopste ne ucim odatle. Tako da cu za sve ostalo da sacekam. :)

Možeš da kopiraš sve knjige iz anatomije jer ništa nije u boji :)

E pa super. Makar to. :D

Ostaje jos da odlucim za atlas. Sta vi predlazete? :D

Misljenja su bas podeljena, tesko se i starije kolege slazu oko toga koji je najprihvatljiviji za brucoše. ;)

Jedna drugarica mi je predlozila Nettera, druga Jovanovica, treca Sobotta :hahaha:

I, koga sada poslušati?

Poslednja izmena:
Mene koja kažem ruski! :lol:
Šalim se, naravno, ja sam njega koristila i odgovarao mi je sasvim, mislim da je najtemeljniji, ali ljudi su dosta zadovoljni Netterom, kao i Jovanovićem za prvobitno shvatanje struktura itd. Tako da po svom nekom instinktu odluči :)

Ja cu najverovatnije kupiti Nettera, a imam sve ostale atlase u pdf'u (Atlas anatomii cheloveka Sinelnikov-ruski 4 toma, Color Atlas of Anatomy - A Photographic Study of The Human Body, Sobotta-3 toma, Todlt) pa cu najverovatnije kombinovati, Nettera sa ruskim... ako nekome trebaju atlasi u pdf'u mogu da mu prebacim na fles memoriju :D

Sto se knjiga tice, to cu tek 29., 30. da odlucim :D

Back