Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne, nisam sabrao, uz upisni komplet se dobija i popunjena uplatnica sa 6000 din :D
Ja sam tu karticu izvadio samo zbog menze, znao sam da nema nista od te tehnike :D
upisni komplet-1500
prijemni ispit- 6000
indeks, obrasci - 1000
ID kartica - 1500
Centar za razvoj karijere - 100

Hvala ti na savetima! :D

P.S. Na mnogim fakultetima ove godine se i upis posle uspesno polozenog prijemnog placa. Okvirna cena je oko 6500 :D

Za upis:
1. Indeks sa najlonom + 2 x ŠV-20 obrazac + uplatnica na kojoj je iznos od 100 din. + izjava = 1000 din
2. ISIC kartica - 1500 din.
3. uplatnica - 100 din

Za prijemni:
1. uplatnica - 6000 din.
2. prijavni komplet (kutija) - 1500 din.

Mislim da je korektno s obzirom koliko su brucoši na ostalim fakultetima plaćali.

Cene su iste kao i pre dve godine kada sam ja upisivao. Mislim da se aktivacija ISIC kartice plaća dodatno 1000 din, što naravno mora da se uradi ukoliko želite da je koristite. Što se tiče knjiga, definitivno sve knjige iz anatomije uzeti kopije a Netter-a, ako možete da priuštite, original (možete i neki drugi atlas zavisi od toga šta vam više odogovara). Histologija, mislim da je onaj njihov udžbenik sasvim dobro urađen, jeste tačno je to što je mikelo rekao da se sve slike mogu naći na netu, ali mislim da je lepo imati sve na jednom mestu. Ja sam tu knjigu često koristio i drugoj godini. Ostalo sve mogu kopije. Netter je 6400, histologija 4400, tako da će vam u ovom slučaju trebati najmanje 15000 din.

I prošle godine je bilo toliko, još posle index i ta kartica,baš dosta ispadne.
Što se knjiga tiče meni je knjiga iz histologije super, original, čini mi se da je 2500 bila, ali stvarno je super odrađena. A iz anatomije možeš kopije svih knjiga, mada sam ja od drugog semestra kupila originale, bez nekog posebnog razloga, zapravo u nekoj od kopija mi je bio sitan font pa sam rešila da promenim, ali pošto je sve crno belo isto ti se hvata i sa kopijama. Inače se te knjige (originali) kreću do 1000 dinara.
Od atlasa za mene je najbolji bio ruski koji sam već imala , tako da ne znam koliko košta, a u nekom periodu sam pozajmila netera, ali mi on nije odgovarao, previše mi je bio šaren, a kad je krenulo sa kostima glave, neter baš nije valjao i ruski je za tu oblast svakako najbolji.
Preporuka za kasnije je takođe onaj disekcioni atlas , možete i da ga nosite na vežbe, bude korisno, on je čini mi se nešto ispod 3000 u knjižari.

Poslednja izmena:
Meni se cini, kad sam ja upisivao, da je u zbiru bilo 4500 dinara. Jesi siguran da ovo 6000 nisi sabrao i prijemni za stomatoloski, koji mnogi kandidati vole da prijave "za svaki slucaj"? :)
Mada, i ako je sve ovo navedeno samo za medicinu, kad se uracuna inflacija, to je to otprilike. Deru svake godine.

Ja vam savetujem da ne bacate pare na originalne knjige nego da kupite kod nekog od hasana (to je postalo zajednicki naziv za sve ulicne prodavce udzbenika u okolini fakulteta, zahvaljujuci originalnom Hasanu koji se vise ne bavi tom delatnoscu :) ). Jesu crno-bele i u njima su slike uglavnom lose kopirane (recimo u Histologiji), ali slike vam ni u originalima nece znaciti nista posebno, nego cete koristiti atlase i internet, a kopije su desetostruko jeftinije od originala. Jeste ilegalno, jeste i pomalo nemoralno, ali ako hocete originale, trebace vam sigurno preko 10000 dinara.

Sto se atlasa tice, ja sam kupio Jovanovicev atlas i na kompu koristio Neterov koji sam iskopao negde na netu. Jovanovic nije los, ali ja licno sam na kraju mnoooogo vise koristio Netera. I njega mozete da kupite kod hasana - original, ali jeftinije nego u prodavnici.

Dodatna korisna informacija 1: ako ste iz Beograda ili iz nekog drugog razloga nemate potrebu za studentskim domom i menzom, ne placajte bezveze onu elektronsku karticu koju ce vam na pocetku godine reci da vam je neophodna, jer ce, toboze, krenuti uskoro da uvode elektronske sisteme za identifikaciju. Nece. Evo, ja zavrsavam petu godinu i isto su to pricali kad sam ja bio brucos, pa se nista nije desilo do sada. Te kartice vam trebaju samo u menzi, jer valjda pomocu njih uzimate obroke.

Dodatna korisna informacija 2: na vezbama iz histologije pazljivo slusajte, pratite, naucicete brdo stvari vec tu i onda cete mnogo lakse da spremite ispit. Asistenti tamo su stvarno odlicni, za razliku od onih na anatomiji.

Kasno nam rece, vec se slikasmo, rekose da je obavezna :D
A nisam planirao da idem u menzu. :D

Da li i taj atlas ima u prodaji kod ulicnih prodavaca, ili...?

I prošle godine je bilo toliko, još posle index i ta kartica,baš dosta ispadne.
Što se knjiga tiče meni je knjiga iz histologije super, original, čini mi se da je 2500 bila, ali stvarno je super odrađena. A iz anatomije možeš kopije svih knjiga, mada sam ja od drugog semestra kupila originale, bez nekog posebnog razloga, zapravo u nekoj od kopija mi je bio sitan font pa sam rešila da promenim, ali pošto je sve crno belo isto ti se hvata i sa kopijama. Inače se te knjige (originali) kreću do 1000 dinara.
Od atlasa za mene je najbolji bio ruski koji sam već imala , tako da ne znam koliko košta, a u nekom periodu sam pozajmila netera, ali mi on nije odgovarao, previše mi je bio šaren, a kad je krenulo sa kostima glave, neter baš nije valjao i ruski je za tu oblast svakako najbolji.
Preporuka za kasnije je takođe onaj disekcioni atlas , možete i da ga nosite na vežbe, bude korisno, on je čini mi se nešto ispod 3000 u knjižari.

Jeste, histologija je 2500, ne znam odakle mi tih 4400.

Iz anatomije u suštini ima 7 knjiga (ruka, noga, toraks, abdomen i karlica je u vidu jedne knjige, glava i vrat, cns i osteologija), ali ruku, nogu i kosti (sem kostiju glave koje sam učila iz osteologije) možete iz praktikuma, koji je kao neka skripta, košta 600 din. kod hasana,pošto su ruka i noga dovoljne odatle, a ostalo iz knjiga.
Genetika je jako laka, videćete i sami, knjiga košta 750 din. original, a može i kopija pošto nije u boji i raspada se svakako, to je oko 200 strana, dajte je u prvom roku obavezno :)

Za izborni sam u oba semestra bila na predmetima kod Turze, humanističke nauke, to mi se čini kao najlakši i najbrži način da se završi sa tim glupostima :)

Kasno nam rece, vec se slikasmo, rekose da je obavezna :D

Jbg, to urade svakoj generaciji. Bagra.
Bar nemoj da je aktiviras, na to ti ode jos 1000 dinara bezveze.

Da li i taj atlas ima u prodaji kod ulicnih prodavaca, ili...?

Kad sam ja bio prva godina, imali su atlas ulicni prodavci i bio je jeftiniji nego u prodavnici. Ne znam da li je i dalje ista situacija.

Jbg, to urade svakoj generaciji. Bagra.
Bar nemoj da je aktiviras, na to ti ode jos 1000 dinara bezveze.

Kad sam ja bio prva godina, imali su atlas ulicni prodavci i bio je jeftiniji nego u prodavnici. Ne znam da li je i dalje ista situacija.

Nama tu aktivaciju nisu pomenuli. Mozda nam je urade za DŽ. Rekoše da će nam biti potrebna za biblioteke, a i da ostvarujemo neke popuste. :)

Uh...moramo dobro da se išetamo za te knjige, trebace nam jos dosta novca. Hvala ti.

Ma kakve biblioteke i popusti, nema of toga ništa, realno, a aktivaciju radite sami ako hoćete da je koristite za menzu i to mislim da se radi u domovima studentskim ili u ulici Svetozara Markovića gde im je neki centar za to i svakako ćete platiti 1000 din. Nema ništa za "dž". :lol:

Nista nema za dz :D Na racunu za tu karticu i pise da je kartica 500 dinara i svi smo se pitali sta je sa ostalih 1000, sigurno su nam odmah uracunali i aktivaciju :D
Koliko ja znam, kartica je bila obavezna jer bez kartoncica (potvrde) da je obavljeno fotografisanje za karticu nisi mogo da odes da predas dokumenta za upis, to je bio sastavni deo upisne dokumentacije :D

Ja sam planirao da kupim Netter-a, a onaj ruski Sinelnikov atlas imam ona 4 toma u pdf. formatu, pa cu da kombinujem :D
A za sve ostalo cu vec da vidim, sta mi se vise isplati. Rekli su i na fakultetu da ce nam jos od pocetka nuditi razne knjige i svasta nesto, ali da je dovoljno da se drzimo osnovne literature :D

Kad sam ja bio prva godina, nisu nam gurali tu karticu jos na upisu, nego negde prvog ili drugog dana kad smo krenuli na faks. Naravno, skoro niko kome nije bila potrebna za menzu nije je ni kupio, pa su verovatno zato resili da vam je utrape vec pri upisu :D Strasno. To se granici s kriminalom.

Ma ne, odeš slikaš se, a prvo platiš , pa ti daju neku karticu zlatno-žute boje kao potvrdu da si se slikao i tek sa njom ulaziš gore kod onih žena, bar je tako bilo prošle godine. Tako da u suštini ti moraš to da platiš da bi se upisao gore, a ako posle u oktobru nećeš da je preuzmeš to je tvoja stvar. XD

Back