Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ljudi koji atlas je najbolji ? Sobotta,Netter,koji kupiti ?

Svaki ima svoje prednosti i mane, ali je po meni Netter nekako najprakticniji. Sa druge strane, Gilroy je najjeftiniji od stranih atlasa i ima dosta pregledne slike; Jovanovicev je jeftin kao sut a ima nekih veoma zanimljivih preseka; Sinjelnikova svi vole a po meni je najbolji za kosti glave i neke detalje; fotografski atlasi (npr. Rohen ili Atlas disekcije) su naravno dobri za pripremanje prakticnog; itd. Sa Sobottom i Grantom nemam puno iskustva, ali mi ne deluju nista posebno :)
A na kraju krajeva, najbolji je onaj atlas koji ces redovno koristiti ;)

Od atlasa je sasvim dovoljno da imate Netera i Jovanovicev atlas i to kombinujete u toku cele godine.:) Kada dodju na red kosti glave,lepe slicice se nalaze u ruskom atlasu,onda u praktikumu,a taj atlas mozete skinuti sa interneta,ima ga i u citaonici,a mozete ga i pozajmiti od nekog starijeg kolege,ali sve u svoje vreme. Posto ucite sada kosti i misice ruke i noge,moj savet je da prvo krenete da te slike gledate iz Jovanovicevog atlasa,zato sto nema puno detalja,vec je dato onako prosto sematski,neki pocetni uvid u strukture,znaci osnovne stavke o kostima i misici po slojevima,odnosi arterija,nerava,pa onda postepeno ukljucujete Netera u ucenje.U sustini nije bitno kakav atlas imate,vec kako ga vi koristite,a to kad kazem mislim doslovno.Jednostavno atlas je tu da desifruje tekst koji citate.Zamislite da nema atlasa,a treba da naucite anatomiju,pa nema sanse,ne biste je naucili ni za tri godine. Sustina je sto vise vizuelno pamtiti slike iz atlasa,stvoriti sliku u glavi o nekoj strukturi,duplji,njeni zdovi,razjasniti nesto sebi npr.zasto je nesto medijalno,lateralno uodnosu na neku strukturu itd.(banalizujem) znaci ne uzimati zdravo za gotovo da to tako pise u knjizi i to je to sad cu ga nauciti napamet,nego stvarno da se pokusa da se razume,vizualizuje zasto je to tako.Neko je prethodno ovde lepo napisao da se pristupi anatomiji kao hirurg,a sad razmislite da li je vaznije da hirurg zna napamet grane a.maxilaris kao pesmicu ili mora u glavi imati sliku gde je ta arterija i sa cime se ukrsta i gde prolazi itd.Kad to skapirate,lakse ce ici ucenje i svako ponavljanje ce biti lakse.Ja ovde govorim samo o nekom pristupu gradivu anatomije koji je stvarno drugaciji u odnosu na ono sto ste navikli u srednjoj.To je jednostavno opisan predmet,opis ljudskog organizma i naravno posto se radi o ucenju i memorisanju velike kolicine podataka i konkretnih cinjenica,a znamo da se te cinjenice brzo zaboravljaju, drugi korak je ponavljanje.
P.S.Ja sam se raspisala,nadam se da me je neko koliko toliko shvatio,ako je tekst konfuzan.Svako ima razlicit pristup nekom gradivu i ja to postujem,samo sam opisala neki svoj nacin.Ponovicu samo da bitno je imati neki solidan atlas,ali pre svega znati kako ga koristiti,da ne bude samo radi reda otvoren,sve ce biti lakse onda,ali naravno potrebno je vreme da udjete u stos sa anatomijom.
Puno srece,pre svega ga zelim vam da ubedite sebe da to mozete i sve je savladivo.:)

e sad, ne secam se tacno rasporeda u klinici, davno sam bio tamo, a i nisam bio kod te tete nikad :)
bukvalno je ovako: udjes u kliniku, skrenes odmah levo cim udjes (tu je bio neki automat za kafu koliko se secam) i produzis hodnikom do kraja.

Jaoj ljudi, ja učim ovu anatomiju, ali najteže mi je da naučim one pripoje jer ne mogu da zamislim u glavi, niti mogu da naučim napamet. Ne znam da l postoji mogućnost nekad van vežbi da se ode da se provežba jer mi je mnogo lakše kad odem na vežbe sve mi se razjasni ali ima novog gradiva i ne mogu tada da obnavljam staro?

Evo jos jedne dosadnjakovicke :). Pa ovako stoje stvari: idem u gimnaziju, tacnije 4. sam godina te sam pocela da se pripremam za fax tacnije spremam biologiju i hemiju. Ali ja se zapravo veoma dvoumim oko fakulteta sto se svi cude jer sam inace veoma odlucna ali ovaj prijemni me zabrinjava i vec sada dovodi u fazu panike. Evo da konkretizujem problem: razmisljam se izmedju molekularne biol. i medicine. Volela bih da zavrsim medicinu ali problem nije u tome da li se ja plasim faxa ( mada nije da je to 100% iskljuceno samo nije primarni problem) vec u tome sto su mi svi rekli da medicinu NE TREBA upisivati ako nemas vezu ili ako si u losoj finansijskoj situaciji. Mene vise brine ovo drugo jer koliko sam cula fax puno kosta, 6 god traje, ja sam radila za vreme leta kod kineza da bih placala casove za fax - bar taj deo casova preko leta da ne bi sve palo na ledja mojih roditelja, ali na faxu to necu moci. Oni ce uraditi sve da meni tamo obezbede ok zivot ali pitam se koliko kosta npr mesecno zivot u BG-u za budzetase? Opet kazu da je molekularna super i da mozes lepo da radis i lepo zaradis + velike su sanse da odes preko. Iskreno podjednako sam za oba faxa - to su stvari za koje sam se uvek zaintresovala... Pomoc!

Evo jos jedne dosadnjakovicke :). Pa ovako stoje stvari: idem u gimnaziju, tacnije 4. sam godina te sam pocela da se pripremam za fax tacnije spremam biologiju i hemiju. Ali ja se zapravo veoma dvoumim oko fakulteta sto se svi cude jer sam inace veoma odlucna ali ovaj prijemni me zabrinjava i vec sada dovodi u fazu panike. Evo da konkretizujem problem: razmisljam se izmedju molekularne biol. i medicine. Volela bih da zavrsim medicinu ali problem nije u tome da li se ja plasim faxa ( mada nije da je to 100% iskljuceno samo nije primarni problem) vec u tome sto su mi svi rekli da medicinu NE TREBA upisivati ako nemas vezu ili ako si u losoj finansijskoj situaciji. Mene vise brine ovo drugo jer koliko sam cula fax puno kosta, 6 god traje, ja sam radila za vreme leta kod kineza da bih placala casove za fax - bar taj deo casova preko leta da ne bi sve palo na ledja mojih roditelja, ali na faxu to necu moci. Oni ce uraditi sve da meni tamo obezbede ok zivot ali pitam se koliko kosta npr mesecno zivot u BG-u za budzetase? Opet kazu da je molekularna super i da mozes lepo da radis i lepo zaradis + velike su sanse da odes preko. Iskreno podjednako sam za oba faxa - to su stvari za koje sam se uvek zaintresovala... Pomoc!

Пази, то шта ћеш да упишеш, не може нико да одлучи уместо тебе саме. Ја сам из Београда, па ми нису познати трошкови за дом/мензу и сл. (мислим да су дом и менза око 6000 месечно) Студирање јесте скупа ствар, али, уз штедњу, узимање копираних књига, живот у дому, а не у изнајмљеном стану, без излазака по скупим клубовима, може се некако успети. Свакако, шта год да упишеш, твоји ће имати издатке. Нека мала помоћ може бити стипендија/кредит...

Pa mnogi mi kazu da odem na molekularnu jer se vise trazi preko. Ali ja bih ostavila sansu da radim i ovde a sa njom mislim da nije perspektivno raditi ovde uopste. Pa pretpostavljam da ce biti skupo ali mnogi kazu da je zbog finansija daleko bolja molekularna. Da li je tesko snaci se u Beogradu? Msm da li ima puno premestanja jer sam cula da je to slucaj sa molekularnom, nzm kako je sa medicinom... :/

u kom smislu premestanja?
ako mislis na menjanje zgrada i to, imas na oba faxa, samo sto na medicinskom si uvek u onom kompleksu i od jedne do druge ti ne treba puno vremena, a bioloski bukvalno i nema svoju zgradu, pošto imam druga koji je studira, pričao mi je da su nekad na pmf-u , nekad na filološkom, dobro to je blizu, ali nekad idu i na novi beograd, ali ne znam tačno gde, ali to su stvari koje su skroz sekundarne, ako hoćeš da to studiraš i da se time baviš (mislim čime god od ova dva). :)

a mi ne idemo nekad na novi beograd? :D
pa ja ove godine imam hirurgiju najpre na bezaniji 3 nedelje, pa na urgentnom 3 nedelje, pa na dedinju do marta, pa onda opet na bezaniji, ginekologiju u narodnom frontu, pedijatriju na institutu za majku i dete na novom beogradu... :D
samo cekaj kad ti pocne klinika, videces sta je premestanje :mrgreen:

Uau. Znala sam da se puno secka ali ovoliko... (bez komentara na tu temu) ;)
da li ste se vi koji niste rodjeni u BG-u snasli po tom pitanju gde je sta brzo ili vam je neko pomogao....? Msm ja stvarno ne poznajem Beograd i planiram da vise puta do faxa odem i obilazim sve to ali ne znam ni gde da pocnem. Sve mi se cini da cu morati sa nekim ko poznaje BG jer se ovako necu snaci... :roll:

Back