Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima li neko iskustva sa čitaonicom fakulteta, da li je potrebno rezervisati mesto tamo i treba li davati indeks na uvid? Pročitala sam negde da tamo ume da bude gužva i da šuškaju, škripe stolice itd, pa su mi preporučili da idem u Narodnu biblioteku Srbije. Ipak mi je čitaonica fakulteta bliža, pa bih pre išla tamo, a čula sam i da postoji čitaonica u Silosu...

Наша читаоница је ОК, ако уграбиш место у прва два три-реда, јер, у супротном, тешко да се можеш концентрисати од људи који стално долазе-одлазе и слично. Знам да звучи непојмљиво, али велика већина људи у нашу читаоницу долази не да би учили него да би мало заблејали, пронашли ново друштво, мало се мували, и тако. Више људи буду "на паузи" него што седе над књигом.

Ja sam B3 takođe..Raspored je, ono..bogu plakati :lol: Zbog ovolikih pauza ode ceo dan, još se u petak treba cimati samo zbog kliničke prakse..Sjajno ^^

"Клиничку праксу" нећете ни имати (углавном; мада то зависи од професора). А и ако је будете имали, договорите се са доктором да дођете пар пута на његово дежурство, нпр. 2-3 сата недељом или кад је др већ дежуран. Уходаћете се, видећете већ како то функционише, није то толико страшно уопште.
П.С. Свака пауза добро дође да се оде на пиће, верујте, за 2 сата у читаоници између вежби/семинара тешко да шта паметно може да се уради. Боље отичи на пиће, мало проветрити мозак...

Da li je na vezbama potrebno imati uniformu,i da li je bitno kakva je uniforma posto ja imam neki mantil iz srednje.

На вежбама из хистологије и анатомије треба имати мантил (бели, наравно). Мада су неки носили само оно бело кратко, као сако (не знам како се зове, нисам ишао у средњу медицинску :))

^Ja se tešim i nadam da ću se brzo uhodati, jer ovako na prvi pogled, raspored mi deluje vrlo zastrašujuće, prosto se pitam kad ću stići da učim od silnih obaveza...ili, taman posla, da stignem i da malo odmorim :lol: No, nema kukanja.

Što se uniforme tiče, pročitala sam na sajtu fakulteta da za OKP navodno, pored belog mantila, treba imati i bele pantalone, majice i klompe, ali mislim da to gotovo niko neće ni poštovati. Ja sam samo mantil kupila, a ovo ostalo ne planiram osim ako baš bude moralo.

Наша читаоница је ОК, ако уграбиш место у прва два три-реда, јер, у супротном, тешко да се можеш концентрисати од људи који стално долазе-одлазе и слично. Знам да звучи непојмљиво, али велика већина људи у нашу читаоницу долази не да би учили него да би мало заблејали, пронашли ново друштво, мало се мували, и тако. Више људи буду "на паузи" него што седе над књигом.

Ja bas preferiram poslednje redove, posto mi ne smeta suskanje ljudi, jer je nekako difuzno i zapravo sluzi dobro da zamaskira bilo kakav odredjen zvuk koji bi mogao da mi skrece paznju :) S druge strane, kad napred sednem, dosta je da neko pomeri stolicu i ode koncentracija :D

"Клиничку праксу" нећете ни имати (углавном; мада то зависи од професора). А и ако је будете имали, договорите се са доктором да дођете пар пута на његово дежурство, нпр. 2-3 сата недељом или кад је др већ дежуран. Уходаћете се, видећете већ како то функционише, није то толико страшно уопште.

Imao si srece ako ti je bilo tako :) Ja sam svakog petka iz Zemuna isao na Dedinje da izgubim nekoliko sati zivota. Budjenje u 6 da bih stigao do 8 ;)

Što se uniforme tiče, pročitala sam na sajtu fakulteta da za OKP navodno, pored belog mantila, treba imati i bele pantalone, majice i klompe, ali mislim da to gotovo niko neće ni poštovati. Ja sam samo mantil kupila, a ovo ostalo ne planiram osim ako baš bude moralo.

Samo mantil ti treba ;)

Da se pohvalim i ja sam B3 hah :) Sto svi hejtuju te OKP ? :) msm ono,mogu da se vide zanimljive stvari :) il sam pogresno skapir'o..ortak mi pricao da ga je ubolo da je bio kod lika koji ih je vodio na operaciju tumora na jetri..gledao je i operaciju kolena ..

Gde ima da se kupi onaj dugacki mantil,posto je ovaj moj kao sako.

Да, имаш у Деканату доле, у скриптарници, мада тамо има само један модел :P обично деле летке за куповину мантила, ја сам узео у тој радњи (заправо, стану). Тамо има ху модела...

Da se pohvalim i ja sam B3 hah :) Sto svi hejtuju te OKP ? :) msm ono,mogu da se vide zanimljive stvari :) il sam pogresno skapir'o..ortak mi pricao da ga je ubolo da je bio kod lika koji ih je vodio na operaciju tumora na jetri..gledao je i operaciju kolena ..

Па, могу, видео сам и ја пар ушивања расекотина, одсечен палац, пар ломова и тако, али суштински, тешко да ћеш ти нешто радити. А и људи са медицине воле мало да преувеличају своја искуства. Тако испаднеш више кул у друштву кад причаш колико крви си видео :mrgreen:

А и људи са медицине воле мало да преувеличају своја искуства. Тако испаднеш више кул у друштву кад причаш колико крви си видео :mrgreen:

Apsolutno :D

Ja, recimo, nisam video bas nista u prvoj godini. Ocistio sam jednu hirursku ranu i to je to. U drugoj godini sam na institutu za majku i dete gledao stalno neke prelome i opekotine na hirurgiji i dobio mogucnost da napravim jedan šav :) To bi bilo to.

Jel moze neko da sa iskustvom kaze koja je razlika izmedju predavanja, vezbe i seminara..ja znam teoretski ali ne znam sta to znaci u praksi :)

Предавања - класично предавање ex catedra. Углавном бескорисно (част изузецима) и није обавезно. Траје сат и по времена, понекад краће/дуже.
Семинари - исто што и предавања (или, чешће, самосталан рад студената тј. студенти спремају презентације на одређену тему). Лепо замишљено, али у пракси бескорисно јер се студенти нимало не потруде око своје презентације, а ни професори нису ништа орнији да нешто објасне. Обавезан вид наставе.
Вежбе - ради се нешто практично (конкретно, на анатомији - кости и кадавери (лешеви); на хистологији - микроскопирање препарата и њихово цртање; на генетици - попуњавање радне свеске). На свакој вежби, асистент прво држи тзв. уводни час који траје око пола сата-сат, где прича о томе шта се на тој вежби ради. Исто обавезан вид наставе.

Предавања - класично предавање ex catedra. Углавном бескорисно (част изузецима) и није обавезно. Траје сат и по времена, понекад краће/дуже.
Семинари - исто што и предавања (или, чешће, самосталан рад студената тј. студенти спремају презентације на одређену тему). Лепо замишљено, али у пракси бескорисно јер се студенти нимало не потруде око своје презентације, а ни професори нису ништа орнији да нешто објасне. Обавезан вид наставе.
Вежбе - ради се нешто практично (конкретно, на анатомији - кости и кадавери (лешеви); на хистологији - микроскопирање препарата и њихово цртање; на генетици - попуњавање радне свеске). На свакој вежби, асистент прво држи тзв. уводни час који траје око пола сата-сат, где прича о томе шта се на тој вежби ради. Исто обавезан вид наставе.
Ja u ponedeljak imam i predavanje i vezbe iz anatomije i pretpostavljam da ce mi tada pokazivati razlicite kosti o kojima ce nesto pre toga pricati..Da li predavanja i vezbe idu ruku pod ruku, mislim da li prate gradivo ono sto se ispredaje recimo na predavanjima da se radi na vezbama? Isto tako imam pitanje kakve mi sveske preporucujes da kupim? Pretpostavljam da cu praviti dosta belezaka i da ce se na predavanjima, vezbama, seminarima cuti nesto sto bi nas mogli pitati a sto nema u odgovarajucoj literaturi - Ispravi me ako gresim :)

Ja u ponedeljak imam i predavanje i vezbe iz anatomije i pretpostavljam da ce mi tada pokazivati razlicite kosti o kojima ce nesto pre toga pricati..Da li predavanja i vezbe idu ruku pod ruku, mislim da li prate gradivo ono sto se ispredaje recimo na predavanjima da se radi na vezbama? Isto tako imam pitanje kakve mi sveske preporucujes da kupim? Pretpostavljam da cu praviti dosta belezaka i da ce se na predavanjima, vezbama, seminarima cuti nesto sto bi nas mogli pitati a sto nema u odgovarajucoj literaturi - Ispravi me ako gresim :)

Да, на првој вежни из анатомије иду кости. Само, немојте се уплашити јер ћете се одмах суочити са гомилом података, које асистент релативно брзо прича, па ће вам се учинити да не знате шта вас је снашло. Бар је тако мени било на првој вежби. :mrgreen:
Предавања/вежбе/семинари се не прате. Углавном се на сваком виду наставе ради нешто ново, јер је градива доста, па не може да се постигне све. Ако говоримо о анатмији, деси да је на семинарима нпр. торакс, а на вежбама абдомен.
Свеске? Ххахах, па нисмо у основној школи, ако хоћеш хваташ белешке, ако нећеш, нико те не тера; можеш да пишеш и на руци ако хоћеш. :D Може да се чује корисних ствари, мада 90% има у књигама. Ја, лично, волим да хватам белешке, нешто што сматрам да је битно (узмем роковник(е) или неку бележницу). Ево какво је моје искуство, конкретно за прву годину, што се бележака тиче:
Из анатомије - на предавањима тешко да можеш да хваташ белешке (а и бескорисна су); семинари су нешто најбескорисније што сам видео до сад (тешко да се шта бележи); на вежбама (ако ти се посрећи и добијеш доброг асистента) може да се запише доста корисних ствари.
Из генетике - поједина предавања нису лоша (прва предавања су ужасна, немојте да вас обесхрабре; предавања при крају семестра су одлична) и може да се запише понешто; семинаре нисам имао јер сам био на Ретикулуму; на вежбама вам треба нека свеска јер има ствари за цртање (типа, мејоза, митоза и тако то).
Из хистологије - предавања су релативно добра иако све што се предаје има у књизи; на семинарима нисам био јер сам био на Ретикулуму; на вежбама се цртају препарати и за то вам треба Практикум (мада код неких асистената може да се црта и у обичну свеску).

П.С. Лепо је што имаш тај почетни ентузијазам, али, видећеш већ, на предавања, која нису обавезна иде 5-6 људи (да, да, пет до шест, није словна грешка :))

Не знам када бих имао ентузијазам ако не бих сада, радујем се новом а и сигуран сам да ће се скоро сви супер снаћи. :)
Нисам ја уопште припремљен..Јерсиниа хвала на одговорима! :)
Желим свим колегама срећан почетак! Доказаћемо да смо најјача генерација :D

Meni je sada potrebna pomoć od starijih kolega ovde. :) Da li neko zna kakav je raspored za četvrtu godinu,konkretnije me zanima do kada najkasnije traju vezbe i seminari u toku dana,posto bih morala da se uskladim sa nekim obavezama van fakulteta? :)
P.S.Brucoši,samo opusteno,saznaćete sve u hodu. ;)

Meni je sada potrebna pomoć od starijih kolega ovde. :) Da li neko zna kakav je raspored za četvrtu godinu,konkretnije me zanima do kada najkasnije traju vezbe i seminari u toku dana,posto bih morala da se uskladim sa nekim obavezama van fakulteta? :)
P.S.Brucoši,samo opusteno,saznaćete sve u hodu. ;)

Zavrsava se sve dosta rano, koliko se secam (neverovatno, ali vec sam zaboravio), najduze se ostaje kad je neurologija - do oko pola 2. To sve ako ne ides na predavanja iz interne, posto ona mogu da budu i malo kasnije, ali na to vecina ljudi ne ide, jer su prilicno losa vecinom.

Back