Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za Medicinu trebalo devet bodova više nego 2012.

Prijemni na Medicinskom fakultetu u Beogradu urađen je iznenađujuće dobro, iako su se budući brucoši generalno žalili na izuzetno teške testove na fakultetima. Za razliku od prošle godine, kada je za upis na budžet trebalo 78.96 bodova, ove godine je ta granica pomerena na 87.86, a čak prvih 100 kandidata na listi može se pohvaliti da je na prijemnom za ovaj fakultet pogrešilo svega dva do tri odgovora. I dok po raznim forumima već kolaju priče da su se testovi za prijemni na Medicinskom prodavali pre polaganja, na ovom fakultetu tvrde da je sve bilo regularno.
- Tačno je da je prijemni urađen veoma dobro, ali mi to vidimo kao rezultat toga što je za upis konkurisalo čak 220 vukovaca i 510 odličnih učenika. Od njih se moglo očekivati da znaju skoro sve odgovore. U jednoj sali za polaganje postojale su četiri različite grupe pitanja, pa je i mogućnost prepisivanja bila svedena na minimum - odgovara za “Blic” prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.
On dodaje da su testovi do polaganja bili zaključani i strogo čuvani, a da su članovi upisne komisije potpisivali izjave o regularnosti održavanja prijemnog.
- Normlano je da su oni koji nisu uspeli da se upišu nezadovoljni i da su skloni da poveruju u razne priče. Mogu da garantujem da je na fakultetu sve urađeno regularno i da ne postoji mogućnost da su testovi “procurili” - zaključuje profesor Lalić.

Izvor - Blic

jao molim vas,mi koji smo polagali znamo kako je bilo...ometaca nije bilo,mene je na 063 zvala drugarica nakon testa,a izasla sam 10 minuta pred kraj,i upalila telefon ispred amfitetra...ljudi su dosli coporativno i dogovorili se kako da prepisuju...a da su testovi procureli pa o tome bruje svi studenti...
i kako je moguce da bas toliko njih zna za maximum na medicini a dan ranije na stomatologiji imali su saku jada od poena,a prijemni na medicini je slican...dalje,kako je moguce da su test koji se radi 3 sata neki uradili za pola sata i izasli i posle imali maximum ili skoro maximum??? ako unapred nisu znali tacne odgovore...jer to je hemija,ima racunanja koliko volis...prvo su neki izlazili u wc uz pratnju dezurnih,a posle su ih pustali i bez pratnje!!! na silosu na kom su bili svi koje znam da su upali a nemaju blage veze sa zivotom jednoj grupi su podeljeni testovi a ostalima nisu jer nisu imali dovoljno a znalo se nedelju dana ranije koliko ce biti kandidata u kom amfiteatru...dok su doneli ostalima ovi su se isprepisivali kao ludi.. od nas 100 sa priprema na fakultetu upalo je 8 njih...a cudom ne znam nijedno profesorsko dete koje nije upalo...pa naravno kad su se dan ranije kupovali testovi nakon stampe,samo treba da znas nekoga odatle i imas test...a sta je sa nama koji smo zaista ucili i izvisili zbog takvih?
pisali smo i zalbu i peticiju i sta sve ne,mediji su obavesteni o ovom skandalu...hocemo pravdu

Zaista je strašno, neorganizovano, nisam to očekivao od Beograda. Polagao sam u Novom Sadu, u amfiteatru i bili su izuzetno rigorozni. Izbacili bi svakoga ko bi podigao pogled, a kamoli progovorio, bilo ih je 10 profesora na nas 150, i mislim da je sve prošlo u najboljem redu. Isplatilo se upravo onima koji su učili. Ja sam imao 92 boda, od 420 učenika bio sam na šezdesetom mestu i smatram da je to kako treba i da je u Novom Sadu sve prošlo regularno. Zaista mi je žao, znam da su neki to mnogo više zaslužili od pojedinih masa koje su radile čoporativno.

Pazi , ako je istina to sto pisete onda imate punu podrsku cele Srbije . U interesu zemlje je da ti prepisivaci ne postanu doktori ....

naravno da je istina,ta mutljavina ne sme da prodje...evo primer kakvi su prosli:
devojka iz moje skole naucila samo opstu i neorgansku hemiju (i to traljavo) a organsku i biohemiju bas nista ,a ona je pola ispita i prica kako ce da padne ispit,kako nema sanse...biologiju je kao naucila,ali nije morfologiju zivotinja (4 pitanja )i genetiku(6 pitanja) ...izlazi iz amfiteatra i grupa njih vice da su sve prepisali i da upadaju na budzet...ona na kraju imala 59 od 60 poena (ravno geniju koji se ubio od ucenja),a mi sa priprema koji smo ucili mnogo vise i sigurno i znamo mnogo vise retko ko ima preko 50,sto je i realan rezultat jer su takvi upadali prosle godine najnormalnije... decko u mom redu zavrsio za pola sata i otisao,naravno test je pokidao...to je mogao samo ako je unapred znao resenja kao sto verovatno i jeste...

naravno da je istina,ta mutljavina ne sme da prodje...evo primer kakvi su prosli:
devojka iz moje skole naucila samo opstu i neorgansku hemiju (i to traljavo) a organsku i biohemiju bas nista ,a ona je pola ispita i prica kako ce da padne ispit,kako nema sanse...biologiju je kao naucila,ali nije morfologiju zivotinja (4 pitanja )i genetiku(6 pitanja) ...izlazi iz amfiteatra i grupa njih vice da su sve prepisali i da upadaju na budzet...ona na kraju imala 59 od 60 poena (ravno geniju koji se ubio od ucenja),a mi sa priprema koji smo ucili mnogo vise i sigurno i znamo mnogo vise retko ko ima preko 50,sto je i realan rezultat jer su takvi upadali prosle godine najnormalnije... decko u mom redu zavrsio za pola sata i otisao,naravno test je pokidao...to je mogao samo ako je unapred znao resenja kao sto verovatno i jeste...

Pa dobro,ali ovo vec ne mora da znaci!

Не бих да деморалишем, али против мутљавине се (нажалост) јако тешко може. Преписивања и убацивања преко везе је одувек било и биће, колико год се неко бунио.
Сачекајте тек да видите ко све и на који начин полаже испите.

Али није ни то највећи проблем - сви ти вајни будући доктори, 80% њих (обичних студената, дакле) се провлачи на набубане цртице из скрипте, а остали су "штребери" и слично. Да не причам о томе да велики број студената није уопште заинтересован за наставу, да на предавању буде по троје (бројем: 3) студената, да ако асистент допусти да се изађе са семинара/вежбе, пола сале изађе и сл.
Према томе, ситуација није ружичаста и то је реалан живот овде. Али, опет кажем, само ако ви знате да сте дали све од себе, свој максимум, сигурно ћете бити мирне савести.

Moj problem sa celom pricom je sledeci: svi ste videli sve te iregularnosti u toku prijemnog, ali ste resili da se zalite tek nakon sto su izasli rezultati i videli ste da niste prosli. Mislim da ste time izgubili mnogo na kredibilitetu.
Druga stvar, oko toga sta trazite zalbom: nisam je procitao, ali cuo sam da je katastrofalno napisana. Trebalo je da nadjete nekog ozbiljnog advokata da vam napise tu zalbu i da vas zastupa, jer ovako se ne zna ni sta vi tacno trazite. To da se upisete svi koji ste imali preko 16 iz oba predmeta - to jednostavno ne moze. I ovako kako je sad, na fakultetu je kvalitet nastave mizeran, posebno na prvoj godini jer ima preko 500 brucosa. Zamisli tek kako bi bilo da se taj broj duplira. Osim toga, vec imamo uzasnu hiperprodukciju. Da ne govorimo o tome kakav bi se opasan presedan postavio za naredne generacije. To jednostavno ne moze da se desi. Ovo da se upisuje po proslogodisnjoj granici nema nikakvog smisla. Ovo da se ponovi prijemni... To je nekako i pravedno i nepravedno u isto vreme. Na svakog od vas koji ste pali, ima jedan koji je polozio posteno. Ako se ponovi prijemni, onda oni imaju gotovo jednako pravu da budu ogorceni kao vi sada.
Ovo nije smelo nikako da se desi, ali kad se vec desilo, morali ste mnogo bolje da reagujete. Bojim se da ovako necete nista postici. Takodje, plasim se kakva ce to generacija izaci sa fakulteta za 6 godina, na sta ce to tek da lici...

ja licno nisam sastavljala tu zalbu,sastavljao je neki advokat pa je ekipa sa faxa nesto menjala,i uglavnom predali su je danas,ja sam dala svoj potpis kao doprinos kao i jos vise od 50 ostecenih...
nekako nemam vise ni snage za sve ovo,jako sam se razocarala u nepravdu na ovom fakultetu...a kazu stariji studenti da nepravde tek ima nenormalno puno kada upises...ali nama samo treba sansa da upisemo,nista nama ne znaci sto je pola njih prepisalo i padace ispite,kada mi nismo ni dobili sansu a vredno smo ucili...budimo realni,nasa generacija sigurno nije eto jedina tako genijalna,u pitanju su mutna posla,u sta smo se uverili jos u toku ispita....

Ponavljam svoje pitanje - zasto se niste zalili odmah kad ste videli sav taj haos u toku ispita? Tad je trebalo da sve dignete na noge, a ne da cekate da izadju rezultati.
Kad izadju rezultati, svi koji su prosli na budzet ce da cute, kao i oni koji su 50-ak mesta ispod, jer ce i oni da upadnu na budzet kad prodje prvi krug upisa. Ni ovi sto su na samofinansirajucem nece puno da se bune. Onda od ostatka eliminisi one koji su polozili i na stomatologiji, pa ih bas briga da se bune, a mozes da eliminises i solidan broj onih koji su dosli cisto da probaju, pa ih bas briga sto nisu uspeli. E, onda ostanes sa vas 50-100 koji zelite da se bunite, a to je onda Sizifov posao.

Moram da se osvrnem na jedan deo tvog posta:
"nista nama ne znaci sto je pola njih prepisalo i padace ispite,kada mi nismo ni dobili sansu a vredno smo ucili.."

Vezano za to, evo malo surove istine: nece padati ispite. Velika vecina njih ce ispite polagati i lakse nego oni koji uce, a i dobijace bolje ocene. Na kraju ce i lakse da se zaposle. Sve preko veze. Surovo, nepravedno, uzasno, tuzno. Istinito. Nemoj da te neko tesi tim glupostima da ce se nesto iskristalisati na samom fakultetu, pa ce njih stici neka pravda. Nece.
Moj ti je savet da vidis gde je ostalo mesta, pa ako nadjes nesto sto ti se iole svidja, upisuj to i ne gubi vreme. Najgore sto mozes da uradis je da izgubis godinu dana zivota, pa da se sledece godine razocaras na nekom narednom koraku, na primer na polaganju anatomije, gde ces ti da se oderes od ucenja, a neki kreten ce imati mamu da mu sredi ispit, jer poznaje nekog ko poznaje ispitivaca.

Ma kakvo ponistavanje prijemnog, ponavljanje ili sta vec, to su smesne price... Prijemni je bio jako lak, i svako ko nije upao je sam za to kriv, 55 bodova je svako iole spreman mogao bez problema da ima. A prepisivanje samo los izgovor... Toga je na medicini uvek bilo, i uvek ce biti, to se znalo i pre prijemnog. Samo sto je ove godine to najvise doslo do izrazaja, jer je test bio lak, i nije bio problem prepisati...

ma daj molim te slažem se sa Urositom, prijemni je bio boza, mislim prelak stvarno u odnosu na sve prošle godine i svako ko se dobro spremio mogao je da ima preko 85 poena iskreno. ne kažem da nije bilo prepisivanja, ali ovde u ovim novinama najviše se pljuje histofiziološki amfiteatar, a ja sam bila u njemu i ponoviću samo jedan dečko je izašao u wc i to posle 2 sata trajanja ispita, nikoga više nisu pustili i taj jedan je išao uz pratnju asistenta ili studenta, ne znam šta je, opominjali su ljude da se ne naginju i jednu devojku su premestili, ali ove priče koje sam pročitala i u grupi na fejsbuku da je bilo menjanja testova mislim da su frustracije onih koji nisu položili... prijemni je bio užasno lak i odličnim đacima kao i onima koji su dobro spremili nije bilo ni potrebno da prepisuju... to naravno ne znači da niko nije prepisivao, toga je uvek bilo i biće, ali ovi koji su polagali, složiće se da su pitanja stvaarno bila laka, meni je samo jedno iz hemije bilo da se dvoumim, a što sam pogrešila iz biologije su tri pitanja iz morfologije koju sam najslabije naučila jer mi je bila dosadna; pitanja koja se odnose na 4. godinu i iz hemije i iz biologije su bila toliko jednostavna i opšta da ti nikakva dodatna priprema nije bila potrebna ako si ih u školi učio/la kad su se predavale, pri tom posebno mislim na aminokiseline, ugljene hidrate, molekularnu i genetiku... budimo realni.

Ja sam polagao prijemni na 3 fakulteta i na sva 3 sam upao...Pa cisto da prenesem iskustva sa prijemnih.
FPN - radilo je nas 40-tak u ogromnoj citaonici. Prepisivanje je bilo nemoguce,preveliki razmak je bio izmedju ljudi. Dezurala su dva profesora i jedan asistent. Svaka slusaonica,anfiteatar u kojoj je radjen prijemni imala je kamere i sve je snimljeno ako dodje do nekih nepravilnosti...
Pravni - nas isto 40-tak u anfiteatru. Prepisivanje je bilo isto nemoguce,ne samo zbog razmaka izmedju ljudi nego i drugacije rasporedjenih pitanja. Takodje su imali ometace za bubice.
Filozofski - 4 profesora / asistenta u malom anfiteatru,gde su patrolirali svaki cas. Razmak jeste bio mali izmedju ljudi,ali raspored pitanja je bio drugaciji. Mozda je moglo da se domundjava malo na pocetku testa,dok nisu podelili svima,ali nisam nesto primetio da se to zbivalo...Inace nigde nije bilo moguce otici u WC...Proveravali su telefone da li su iskljuceni isto...

Back