Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima neko iskustva sa prebacivanjem na medicinski fax sa više škole? Ja sam pisao mail ženi u sekreterijatu medicinskog faxa u NS, pitao sam je kada bih završio smer za radiologa, i kada bih se prebacio, na kojoj godini bih bio, a ona kaže ne zna, zavisi od plana i programa.. Pa ko onda zna.. Treba da studiram tri godine na visokoj medicinskoj, pa da opet krenem od prve? Tako da molim svakog ko je upućen da mi pomogne.. I da, da li bih mogao da budem na budžetu ukoliko bih se prebacio na fax ? Naravno, ukoliko bih imao dovoljno bodova.. I da, nebitno da li se radi o medicinskom u BG-u, ili u NS.

Ne priznaje ti se ni jedan jedini ispit,kreces od prve godine,prijemni moras da polazes...

Ne priznaje ti se ni jedan jedini ispit,kreces od prve godine,prijemni moras da polazes...

Ma ne, znam da se šališ! Ni jedan jedini ispit? Ni recimo kada bih imao na faxu rentgen aparati u medicini (lupam) mi se ne bi priznalo? Ne moguće! Meni je žena iz sekreterijata rekla da se priznaju! I neka se ne priznaju! I neka počnem od prve godine! I neka polažem prijemni, možeš misliti. Čovek živi 80 godina, i šta mi je ove 3 godine.. Neka... Jedino će mi hemija biti problem, ali neka! Što se hoće to se može! Aco, ti studiraš medicinu u BG-u, pretpostavljam.. Koja si godina, kako ide? :) U oduvek me interesovalo, da li iz anatomije morate učiti sve one delove tela na latinskom, ili je dovoljno da se znaju samo neki glavni delovi tela?

Poslednja izmena:
U oduvek me interesovalo, da li iz anatomije morate učiti sve one delove tela na latinskom, ili je dovoljno da se znaju samo neki glavni delovi tela?

Све делове тела на латинском, до најситнијих детаља.. :) али то је најмањи проблем; оно што је обимније за учење су припоји мишића, путеви нерава и артерија, гране артерија, њихове анастомозе итд. итд.

А ево, имам и ја пример особе која је имала хистологију на свом претходном факултету, која јој није призната... према томе, врло је вероватно да се све мора испочетка.

Poslednja izmena:
Hahah.. -.- A brojčano, koliko otprilike tu bude naučenih delova tela? I to ne dolazi sve odjednom(sem ako ne učuš kampanjski) ? Koji je po vama deo tela najkomlikovaniji, a da nije mozak? Pod tim mislim da ima najviše delova tela i da Vam je bilo najteže da ga naučite... Ja više neću ni pitati ikoga koliko se uči, šta ovo šta ono... Jer me to ne interesuje.. Ja ću učiti ako bude potrebno ceo dan.. Samo pitam neke stvari koje su me interesovale.. I šta mislite, ako završim višu, neću uopšte tamo imati hemiju, nisam imao u srednjoj, i koliko će mi vremena trebati da spremim hemiju za prijemni za fakultet, uzimajući u obzir to da je nemam blage? I te delove tela, moraš znati i kako se pišu ? xD I ne znam kako da pitam ovo, vi ucite samo delove tela, ili se uci i rad organa, i uticaj drugih organa na neki organ? Ili se to izucava iz nekog drugog predmeta?

Poslednja izmena:
Hahah.. -.- A brojčano, koliko otprilike tu bude naučenih delova tela? I to ne dolazi sve odjednom(sem ako ne učuš kampanjski) ? Koji je po vama deo tela najkomlikovaniji, a da nije mozak? Pod tim mislim da ima najviše delova tela i da Vam je bilo najteže da ga naučite... Ja više neću ni pitati ikoga koliko se uči, šta ovo šta ono... Jer me to ne interesuje.. Ja ću učiti ako bude potrebno ceo dan.. Samo pitam neke stvari koje su me interesovale.. I šta mislite, ako završim višu, neću uopšte tamo imati hemiju, nisam imao u srednjoj, i koliko će mi vremena trebati da spremim hemiju za prijemni za fakultet, uzimajući u obzir to da je nemam blage? I te delove tela, moraš znati i kako se pišu ? xD I ne znam kako da pitam ovo, vi ucite samo delove tela, ili se uci i rad organa, i uticaj drugih organa na neki organ? Ili se to izucava iz nekog drugog predmeta?

Мало ми је безвезе да то зовем "делови тела", боље структуре (јер се не уче само, лупам, јетра, плућа... већ и крвни судови и нерви итд.) :-) све у свему има неких 4-5 000 нових појмова (са свим гранама артерија и нерава, мишићима, лигаментима итд.)
Анатомију је немогуће учити кампањски, потребан је континуиран рад и непрестано понављање (чак и само за пролаз). Без учења на медицини се не постиже ништа.
Најтежи је свакако централни нервни систем, без поговора. Плус је ужасно написан у свим књигама.
Не мора се знати како се шта пише, али некако, мени је логично да се и то научи, пре свега због себе.
Анатомија подразумева само где се шта налази, односе са другим структурама, положај, величину, дужину... Дакле само морфологија. За остатак, ту су други предмети - хистологија, физиологија, биохемија, после клинички предмети...
Наравно, ово све овако звучи страшно, али научљиво је :-)

Е сад, што се тиче хемије, она ће ти требати и касније, тако да боље да је научиш што више и боље. Узмеш приватне часове и полако. Ја сам имао неког појма и спремао сам је неких 5 месеци, врло интезивно.

Мало ми је безвезе да то зовем "делови тела", боље структуре (јер се не уче само, лупам, јетра, плућа... већ и крвни судови и нерви итд.) :-) све у свему има неких 4-5 000 нових појмова (са свим гранама артерија и нерава, мишићима, лигаментима итд.)
Анатомију је немогуће учити кампањски, потребан је континуиран рад и непрестано понављање (чак и само за пролаз). Без учења на медицини се не постиже ништа.
Најтежи је свакако централни нервни систем, без поговора. Плус је ужасно написан у свим књигама.
Не мора се знати како се шта пише, али некако, мени је логично да се и то научи, пре свега због себе.
Анатомија подразумева само где се шта налази, односе са другим структурама, положај, величину, дужину... Дакле само морфологија. За остатак, ту су други предмети - хистологија, физиологија, биохемија, после клинички предмети...
Наравно, ово све овако звучи страшно, али научљиво је :-)

Е сад, што се тиче хемије, она ће ти требати и касније, тако да боље да је научиш што више и боље. Узмеш приватне часове и полако. Ја сам имао неког појма и спремао сам је неких 5 месеци, врло интезивно.

Hahaaaa, 5 000 novih pojmova? O moj Bože samo to mogu reći.. Nema veze, neću se uplašiti.. A mislio sam da će biti sigurno više od 2 000.. I koja si ti godina sada? Sve to i dalje pamtiš? Ja sam sada 3 razred, ne sećam se šta sam učio u drugom, a kamoli u prvom... Mogu samo reći, blago vama.. Kada čujem da neko ide u gimnaziju i ne zna gde će bude mi muka.. Doduše, znam da je to moj izbor, ali ja ne bih ni malo razmišljao, medicina! A što se tiče hemije, pa ne moram još da je učim, jer je neću imati ni na višoj uopšte, za prijemni imam da spremim samo biologiju... A pod tih tvojih 5 meseci intezivnog učenja, smatraš samo vežbanje zadataka? Jer ja bukvalno nemam blage veze sa hemijom. Jedino znam periodni sistem(koliko-toliko). Tako da ne znam koliko bi mi vremena trebalo, jer bih ja morao da spremim i teoriju.. Što se tiče tih pojmova iz anatomije, vas profesor baš pita kako se zove taj i taj deo tela, ili vi dok objašnjavate npr. delove srca, govorite na latinskom(delove)? Pa mislim da bi mi bilo lakše, jer ću imati na višoj anatomiju, i tamo ću sigurno dosta pojmova naučiti(ne sve kao na faxu, ali dobar deo).

Poslednja izmena:
I šta mislite, ako završim višu, neću uopšte tamo imati hemiju, nisam imao u srednjoj, i koliko će mi vremena trebati da spremim hemiju za prijemni za fakultet, uzimajući u obzir to da je nemam blage?

Ja nisam jos upisala fakultet, ali planiram, i nije da se hvalim, ali ja rasturam hemiju, a svejedno sam pocela da je spremam jos krajem januara, i to poprilicno intenzivno, tako da ti preporucujem da pocnes sto pre, da bi mogao da je prelazis polako, ali temeljno, jer ima dosta toga sto treba da naucis, posebno ako nems blage...

Ja nisam jos upisala fakultet, ali planiram, i nije da se hvalim, ali ja rasturam hemiju, a svejedno sam pocela da je spremam jos krajem januara, i to poprilicno intenzivno, tako da ti preporucujem da pocnes sto pre, da bi mogao da je prelazis polako, ali temeljno, jer ima dosta toga sto treba da naucis, posebno ako nems blage...

Ovo ne govorim bahato i oholo, tako će zvučati, ali sam ja već napisao gore da nemam hemiju na višoj, dakle neću morati da učim hemiju barem još 4 godine dok ne završim višu, jer nema smisla da sada učim, zaboraviću je za godinu dana.. Nego pitam iformativno da znam kada budem upisivao fakultet, koliko će mi otprilike trebati vremena...

Hahaaaa, 5 000 novih pojmova? O moj Bože samo to mogu reći.. Nema veze, neću se uplašiti.. A mislio sam da će biti sigurno više od 2 000.. I koja si ti godina sada? Sve to i dalje pamtiš? Ja sam sada 3 razred, ne sećam se šta sam učio u drugom, a kamoli u prvom... Mogu samo reći, blago vama.. Kada čujem da neko ide u gimnaziju i ne zna gde će bude mi muka.. Doduše, znam da je to moj izbor, ali ja ne bih ni malo razmišljao, medicina! A što se tiče hemije, pa ne moram još da je učim, jer je neću imati ni na višoj uopšte, za prijemni imam da spremim samo biologiju... A pod tih tvojih 5 meseci intezivnog učenja, smatraš samo vežbanje zadataka? Jer ja bukvalno nemam blage veze sa hemijom. Jedino znam periodni sistem(koliko-toliko). Tako da ne znam koliko bi mi vremena trebalo, jer bih ja morao da spremim i teoriju.. Što se tiče tih pojmova iz anatomije, vas profesor baš pita kako se zove taj i taj deo tela, ili vi dok objašnjavate npr. delove srca, govorite na latinskom(delove)? Pa mislim da bi mi bilo lakše, jer ću imati na višoj anatomiju, i tamo ću sigurno dosta pojmova naučiti(ne sve kao na faxu, ali dobar deo).

Али, наравно, доста тих појмова је описно, тако да се може лакше научити - нпр. главна артерија палца: a. princeps pollicis или грудни мишић: musculus pectoralis... Кажем опет, звучи страшно, али може све да се постигне... Ја сам тек друга и заборавио сам огроман део... Наравно да се не памти све, памти се оно најкрупније и најбитније. Сви остали ситни детаљи требају само за колоквијум/испит и тешко икад више.
Градиво из више и нема баш толико везе са градивом на факултету, бар према мојим сазнањима; мислим на квантитет (нпр. анатомија и физиологија су један предмет, што је, искрено речено, сулудо). Тако да не верујем да ће те виша школа нешто посебно "спремити" за факултет. Друго, људи из средње медицинске школе нису ни у каквој предности у односу на некога из гимназије (осим што имају нека практична искуства) јер се то "предзнање" врло брзо по почетку истроши (ово није никаква увреда или томе слично, само говорим своја искуства). Дакле, сви почињу испочетка и све зависи само и искључиво од количине индивидуалног учења.
Под 5 месеци интензивног спремања подразумевам и рад задатака и учење теорије (задаци никако не могу да се раде без теорије тј. могу, али механички и/или напамет). А уосталом, и теорија долази за пријемни, тако да је свеједно мораш научити.
На испиту из анатомије нико те не пусти да причаш сам, већ су то кратка и конкретна питања... И наравно нико те неће питати како се нпр. кажу плућа или лева комора на латинском јер се то подразумева да се зна. Питања су нпр. професор ти покаже место на кости и ти треба да кажеш шта је то и шта се ту припаја или ко инервише то и то, са чим је у односу тај и тај орган, која је пројекција неког органа итд. Евентуално се пита пут артерије или нерва...

Ne znam za ostale smerove, ali kod mene na radiologiji se posebno uči anatomija, a posebno fiziologija.
http://www.vzsbeograd.edu.rs/nastav...tudije/130-strukovni-medicinski-radiolog.html
Za strukovni medicinsku sestru ima predmet: Физиологија са основама анатомије, verovatno si na to mislio. Znači, da računam da će mi trebati 6 meseci da spremim hemiju? Pretpostavljam da si ti išao na privatne časove? Verovatno jednom nedeljno.. Hvala na odgovorima.. Ako budem imao da pitam još nešto neću se ustručavati. :)

Ovo ne govorim bahato i oholo, tako će zvučati, ali sam ja već napisao gore da nemam hemiju na višoj, dakle neću morati da učim hemiju barem još 4 godine dok ne završim višu, jer nema smisla da sada učim, zaboraviću je za godinu dana.. Nego pitam iformativno da znam kada budem upisivao fakultet, koliko će mi otprilike trebati vremena...

Ja sam skontala da si ti vec pri kraju vise i da sada hoces fax... Ko zna sta ce biti za 4 godine, rano ti je sada da na to mislis, ja sam do pre 2-3 godine htela da studiram arhitekturu o.O 4-5 meseci je dovoljno za teoriju i zadatke, sa privatnim casom jednom nedeljno, uz to da ti ostane mesec dana za ponavljanje... Bar je tako u mom slucaju...

Ne znam za ostale smerove, ali kod mene na radiologiji se posebno uči anatomija, a posebno fiziologija.
http://www.vzsbeograd.edu.rs/nastav...tudije/130-strukovni-medicinski-radiolog.html
Za strukovni medicinsku sestru ima predmet: Физиологија са основама анатомије, verovatno si na to mislio. Znači, da računam da će mi trebati 6 meseci da spremim hemiju? Pretpostavljam da si ti išao na privatne časove? Verovatno jednom nedeljno.. Hvala na odgovorima.. Ako budem imao da pitam još nešto neću se ustručavati. :)

Наравно да се нећеш устручавати :-)
Да мислио сам на физиологију са основама анатомије... али свеједно, буди спреман да се на факултету, као што већ рекох, све креће испочетка :-)
Ишао сам на приватне часове по потреби, у почетку једном недељно, а касније, неких месец дана пред пријемни и 2-3 пута недељно... Врло је све индивидуално, али ако кажеш да немаш појма са хемијом... за неко озбиљно спремање могуће да је 6 месеци оптимално, али озбиљног рада...

Ako ima ovde neko sa Medicinskog kakulteta u Kosovskoj Mitrovici,zamolio bih da mi kaze nesto vise o prof.Bojani Kisic sa biohemije.Kakva je,koliko pita,kako pita,sta najvise voli da pita....jel joj "Koracevicka"fetish:)))
Hvala unapred svima na bilo kakvoj informaciji o njoj....

izvodljivo je na ovom fakultetu usaglasiti drustvo,izlaske,sport i ucenje,i biti medju jacim studentima?
I koliko ljudova upisuje iz BGa,a koliko iz ostatka Srbije? :D
Могуће је сасвим (наравно, одрицања нека морају да постоје, као и у свакој другој области; то значи да озбиљно тренирање баш и не долази у обзир, али рекреативно бављење спортом или излазак једном недељно/двонедељно да). :) моје искуство је да има доста људи који нису из Београда, али не знам статистички...

Prvo Hristos voskrese svim vernicima :)

pošto se spremam za Medicinu u Beogradu ove godine, interesuje me koliko je stvarno potrebno najmanje poena za upis uopšte, i na budžet, kada odustanu kandidati koji se odluče za drugi fakultet na kojem su ušli na budžet odnosno upisali ga?? Na nekim sajtovima piše da je prošle godine bilo potrebno najmanje 73 za upis i valjda 76 za budžet, u Beogradu, međutim da li se to odnosi na konačni upis ili na preliminarnu rang listu?? Mene zanimaju poeni kod "konačnog" upisa.

Hvala na objasnjenjima :D
kontam da su sve te price da se ceo zivot provodi na faksu samo urbana legenda :lol:

Наравно да је урбана легенда. Уз добру организацију може све да се постигне (опет ћу рећи, одрицања су неминовна, али и то је саставни део студирања). А ти што распредају такве приче, углавном морају себи мало да дају на значају =)
Знаш како, има гомила студената медицине који мисле да су богомдани и да студирају најтежи факултет итд. итд. па мора мало да се рашири прича :D

a zaposlenje kad se zavrsi fax,taj deo me malo plasi? :confused:
Koliko je tesko doci do odredjene specijalizacije(mn interesuju patologija ili hematologija),ili da li je moguce u inostranstvu dobiti specijalizaciju?
Jako me interesuje npr spoj coveka i masine(malo sam previse zanet Deus Ex-om,ali ajde :D ),i idealista sam,zelim na neki nacin da dovedem do napredka ljudske vrste :D

Back