Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mojih pitanja niklad dosta....

Koje knjige mi preporucujete da kupim fotokopirane.... Da li mogu naci neke polovne i gde?

Da li je ovo ukupna cena sa cenom anatomskog atlasa ili bez?

Da li ste se brzo snasli u vezi gradskog prevoza i naravno samih lokacija instituta?

Da li mi na fakultetu biramo kod kog profesora cemo izaci na usmeni ispit ili se to radi na neki drukciji nacin?

Takodje sam cuo za neke pred ispitne vezbe.... Pa ako bi mogli o tome nesto da mi kazete da li se placa da li pomaze....?

Na onom web sajtu be** man*** sam takodje nesto citao u vezi predmeta i nekako mi se cini da ce mi histologija i embriologija biti jedan od omiljenih predmeta...

A ako ne zelite da date ime i prezime ovde na forumu... Ako zelite mozete mi poslati link vaseg facebook profila u privatnoj poruci.... Obecavam da vas necu nta smarati na facebook'u.

A sto se tice nazeba.... Bolje je nekog jucer.... Proci ce.... :D ...

ja sam u prvoj godini od originalnih knjiga koristio praktikum iz anatomije (to ti je jedna podeblja knjiga u kojoj je sazeto gradivo cele godine, mada nije dovoljna za spremanje celog ispita, ali iz nje vecina studenata uci ruku, nogu i karlicu i za te delove je super), Jovanovicev anatomski atlas i one radne sveske koje su ti obavezne a stampa ih fakultet i uz njih dobijes karton koji ti je obavezan na vezbama. sve ostalo su bile fotokopije i nikad mi nista nije zafalilo, jer su sve te knjige ionako crno-bele, a ovako sam prolazio 3 puta jeftinije. neterov atlas nisam kupovao jer meni se licno nije dopadao, a i nisam bas bio zainteresovan da nosim takvu knjizurinu svaki drugi dan na faks.

za gradski prevoz nemoj da brines, lako ces da naucis, dosta linija staje kod fakulteta, jer je tu hram sv. Save.
sto se tice lokacija instituta, jedine zgrade koje posecujes u prvoj godini su institut za anatomiju, patologiju, silos (ove 3 se sve nalaze na 50 metara jedna od druge, a tu je odmah i dekanat) i institut za histologiju i genetiku, koji je malo dalji od ostalih, ali ga je lako naci. Na njega se navikni, skoro celu drugu godinu ces provesti tamo :D Jedino sto je problematicno je sto moze da se desi da ti raspored bude takav, da kada se zavrsi anatomija, imas 10 minuta da stignes do genetike i onda nema pauze, nego cim izadjes sa anatomije - trci na genetiku :)

Profesor za ispit se ne bira, kompjuter nasumicno odredjuje profesora.

Predispitne vezbe se placaju, ali nisam siguran koliko vrede jer nisam isao na njih na fakultetu. Oni koji su isli nisu preterano zadovoljni, bar ovi iz moje generacije.

Da li je ovo ukupna cena sa cenom anatomskog atlasa ili bez?

Takodje sam cuo za neke predispitne vezbe.... Pa ako bi mogli o tome nesto da mi kazete da li se placa da li pomaze....?

Са атласом и свим књигама које су обавезне тј. из којих се учи плус оне које морају да се купе због картона. (значи, оквирно: атлас 6200 + анатомија око 1500 + хистологија 2800 + ембриологија 1600 + генетика 1500 + радне свеске из анатомије 1600 + прва помоћ 500 + соц. медицина (3 књиге) 1500 + практикум из анатомије 2000 = и више од 16000) :)

Постоје предиспитне вежбе на хистологији (на институту) које су бесплатне и које су нека врста припреме за практични испит. Онако, ништа специјално, дође добро да се подсетиш препарата које си цртао током целе године. Тако нешто не постоји на генетици ни на анатомији.

Али асистенти и професори са анатомије држе тзв. приватне часове (цена је 150 евра за 10 часова). Ја на то нисам ишао, пре свега јер сматрам да је то крајње дебилно. То је добро за оне који током године ништа, али баш ништа не раде, па за 10 дана добију сажвакано и врло скраћено градиво (али само за практични испит). Они који су радили током године, рекли су да је то бацање пара.

Hvala na ogovorima...

Btw... sada sam sa net'ta skinuo Sinelnikov atlas iz anaotmije i na neki nacin mi se cini da je kvalitetnije odradjen od Nettera.... Kod nettera je sve tako sareno ponekad tako zbunjujuce ( ZA MENE).... Mikelo da li mozes da mi kaze kako se tacno zove onaj rus Jovanovic ....Hteo bih da vidim da li na net'tu ima i neki njegov atlas...:D...

Da li ste vi imali prilika da vidite Sinelnikov atlas.... Da li su to stvarno 4 posebne knjige....

@Oktar
auu da, potpuno sam zaboravio na soc. medicinu i slicne gluposti :)
i izvinjavam se, kad sam procitao "predispitne vezbe", ne znam sta mi je bilo da pomislim na pripremu za prijemni :) zato sam napisao da se placa

sto se tice biohemije, ja ne znam nikog ko ispit sprema iz te knjige. imaju neke knjizice koje su napisali profesori sa faksa - po 1 knjizica za svaku veliku oblast (enzimi, metabolizam, nukleinske kiseline, signalni putevi) i iz tih knjizica se spremas za kolokvijume, plus malo i praktikum, koji je isto odlican, jer su istaknute bas najvaznije stvari i primena u praksi. ako se dobro spremis za kolokvijume, onda neces imati problema da posle i ispit spremis iz njih, samo sto moras za neke stvari da koristis dodatnu literaturu. na primer, aminokiseline nemas u tim knjizicama dovoljno, pa postoji iz marksove knjige izvuceno, jedino sto je na engleskom, ali je odlicno napisano. i naravno, skripta :D

@futuredoctor

jovanovic je nas covek, nije rus. bivsi profesor anatomije u bg. mislim da ga neces naci na netu, a i ne secam se imena stvarno

Јесте, Синељниковљев атлас је у 4 посебне књиге. За кости главе је одличан, али и овако је фино урађен.

Само још да се исправим, постоје и предиспитне вежбе на генетици, такође бесплатне.

@ Mikelo90: Хм, то за биохемију ми делује некако много "смути па проспи" фазон, ал' 'ајде :-D

Јесте, Синељниковљев атлас је у 4 посебне књиге. За кости главе је одличан, али и овако је фино урађен.

Само још да се исправим, постоје и предиспитне вежбе на генетици, такође бесплатне.

@ Mikelo90: Хм, то за биохемију ми делује некако много "смути па проспи" фазон, ал' 'ајде :-D

jb.g ne znam sta znaci smuti pa prospi :)

jb.g ne znam sta znaci smuti pa prospi :)

Хахаха, ма ништа на твој рачун :D Него, не волим да градиво за испит "јурим" по 10 књига, скрипти и остало, уместо да наши (неспособни) професори напишу једну званичну књигу одакле би се учило.
А иначе, "смути па проспи" значи нешто што се ради рђаво, што није баш најбоље и сл. :ok:

Хахаха, ма ништа на твој рачун :D Него, не волим да градиво за испит "јурим" по 10 књига, скрипти и остало, уместо да наши (неспособни) професори напишу једну званичну књигу одакле би се учило.
А иначе, "смути па проспи" значи нешто што се ради рђаво, што није баш најбоље и сл. :ok:

ma shvatio sam da nije na moj racun, opusteno ;) i mene isto jako nervira to jurenje po 16 knjiga umesto da imamo jednu normalnu. pa ti onda kazu "vitamine ucis iz harpera, a aminokiseline iz marksa, osim transaminacije, nju opet iz harpera" :D nije izmisljen primer :)

Pozzz.Ja sam ove godine upisao faks.Pa,ovako,citao sam prethodne postove, MIKELO90 I OKTAR,bas pomazete nama koji smo tek sad upisali,hvalaaaaaaaaa....Samo da ja pitam jos nesto,nasim pitanjima nikad kraja :P Ovako,sto se knjiga tice...Znaci iz anatomije mi je od originalnih knjiga potreban samo neki od atlasa i praktikum,a knjige mogu da uzmem i kopije???Iz ovih ostalih predmeta moram sve originale da kupim???

Pozzz.Ja sam ove godine upisao faks.Pa,ovako,citao sam prethodne postove, MIKELO90 I OKTAR,bas pomazete nama koji smo tek sad upisali,hvalaaaaaaaaa....Samo da ja pitam jos nesto,nasim pitanjima nikad kraja :P Ovako,sto se knjiga tice...Znaci iz anatomije mi je od originalnih knjiga potreban samo neki od atlasa i praktikum,a knjige mogu da uzmem i kopije???Iz ovih ostalih predmeta moram sve originale da kupim???

Iz svih predmeta mozes da uzmes kopije jer te niko nece pitati iz cega ucis.Nudice atlase preseka i ostala cuda,ali nemoj da kupujes jer nista vise odatle neces da naucis.

Оно што мора да се купи због картона за евиденцију који се налазе у њима су: две радне свеске из анатомије, радна свеска из генетике, књига из прве помоћи и три књиге из социјалне медицине (али, то све у току наставе, ништа одмах). Све остало можеш да узмеш копије (осим, наравно, атласа), јер су књиге црно-беле са врло мало/нимало шема и (лоших) цртежа. Једино, књиге из хистологије и ембриологије су лепо урађене, са пуно слика у боји, па је мало безвезе узимати копију.

А што се тиче Практикума из анатомије, мени је учење из њега само одмагало тј. стварало нереалну слику о мом (не)знању, тако да га лично никоме не бих препоручио. Некако је набацано.

repetitorijum je "knjiga za ponavljanje", nesto kao skripta. u sustini, tu su ti izvucene najvaznije cinjenice iz svega.

koja je najteza operacija kojoj sam prisustvovao? hmmm, nijedna :D nisam imao tu srecu da na praksi gledam operaciju jos uvek, nazalost. mnogo zavisi od toga kod kog doktora zapadnes na praksi. meni je do sad najvise sto sam video bilo sredjivanje opekotina na nekom detetu na institutu za majku i dete

bas steta sto nisi uso u neku operaciju..... Ali za nekoliko godina ce ih biti na pretek....

Da li je tesko da se dobije 10-ka npr na anatomiji.... Da li treba apsoluno sve da se zna...:per:

Da li ste u medjuvremenu culi kako se postaje asistent na faxu...:think:

Koji ispit sada spremate... Ako uopste ucite na ovimm vrucinama....:D

Poslednja izmena:
bas steta sto nisi uso u neku operaciju..... Ali za nekoliko godina ce ih biti na pretek....

Da li je tesko da se dobije 10-ka npr na anatomiji.... Da li treba apsoluno sve da se zna...:per:

Da li ste u medjuvremenu culi kako se postaje asistent na faxu...:think:

Koji ispit sada spremate... Ako uopste ucite na ovimm vrucinama....:D

Као што рече Микело90, присуствовање операцији не зависи само од тебе већ и од лекара код кога си.

Тешко је врло релативна реч (ја само добио 8, али дуга је то прича). Градиво анатомије је врло обимно. То је први велики испит, па треба у обзир узети и трему и сл. За десет, нипошто не треба све да се зна, нити је то могуће... Дакле, може се добити свака оцена; само, на факултету оцена понекад није сразмерна количини знања, нека те то не изненади :)

Не знам тачно, али свакако треба да имаш добру оцену из предмета на којем желиш да будеш асистент, па онда демонстратура, написан неки рад и сл.

Ја тренутно не учим, дао сам све до јула, али то је тек прва година са само три испита :cool: свестан сам да тако неће моћи касније...

Sada sam uvideo da najveci broj predmeta imaju opsti i specijalni deo... Pa ako mozete o tome nesto ukratko da kazete... U cemu se razlikuju i tako to...:D...

Хм, најпростије речено, у општем делу се упознајеш са основама и основним појмовима науке, а у специјалном се разрађују посебни органски системи

Пример ембриологије: у општој ембриологији уче се основни појмови о трудноћи, структуре које облажу плод (амнион, хорион итд.), док се у специјалном делу даје преглед развића по органима, односно, групама органа (развој ока, уха, срца итд.).

jos jedan primer - bakteriologija, u opstem delu se govori o gradji, genetici, metabolizmu svih bakterija, a specijalna bakteriologija se bavi svakom bakterijom posebno, njenim specificnostima, bolestima koje izaziva, terapijom itd.

Као што рече Микело90, присуствовање операцији не зависи само од тебе већ и од лекара код кога си.

Тешко је врло релативна реч (ја само добио 8, али дуга је то прича). Градиво анатомије је врло обимно. То је први велики испит, па треба у обзир узети и трему и сл. За десет, нипошто не треба све да се зна, нити је то могуће... Дакле, може се добити свака оцена; само, на факултету оцена понекад није сразмерна количини знања, нека те то не изненади :)

Не знам тачно, али свакако треба да имаш добру оцену из предмета на којем желиш да будеш асистент, па онда демонстратура, написан неки рад и сл.

Ја тренутно не учим, дао сам све до јула, али то је тек прва година са само три испита :cool: свестан сам да тако неће моћи касније...

Kolega,:) kod kojeg profesora si polagao anatomiju? :)

Back