Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala i tebi i svima neka je sve srecno :D

Ja cu isto ove godine, ali sam i ja poceo :D. Hemiju sam stigo tako negde do pola, a sezonu za biologiju zvanicno otvaram 08.01.2014. godine. Svi ste pozvani na zakusku xD
Sve u svemu ne ide mi lose, uskoro pojacavam tempo. :D
Svako dobro! :D

Jel zna neko, za onu biologiju, da li je zvanicno promenjena ili nije, i kada ce se to znati? Ja sam bio na medicinskom ovde u Novom Sadu, oni su mi rekli sve sta pise na sajtu tako je, a tamo pise da je biologija izmenjena, pa onda ako je prijemni svuda isti, mogu zakljuciti da je svuda promenjena, ali ne znam zasto to onda niko ne zna..

Ja sam 100% siguran da su promenili program za polganje prijemnog ispita iz biologije jer su tako postavili i na svim zvanicnim sajtovima z:)
Novi Sad
Pogledajte prilog 317624

Beograd
Untitled4.png

Kragujevac
Pogledajte prilog 317620

Nis
Pogledajte prilog 317621

Za sve one koji ne znaju koje gradivo treba da nauce :D Pogledajte prilog 317623

Pozdrav svima,meni treba savjet od nekih koji su mozda bili u mojoj situaciji..ja sam maturant srednje medicinske skole,odlican sam djak i oduvijek mastam o medicini kao mom zivotnom pozivu..Htjela bih samo da pitam da li je maturantima medicinske skole bilo lakse da se snadju u odnosu na gimnazijalce jer razumije se mi to ucimo 4 godine makar osnovne stvari? Ovo je jako bitna odluka za mene,jer planiram da idem u drugu drzavu da bih studirala i strah me od svega toga,ali kao sto vec znate oni koji vole medicinu,nista ih ne moze sprijeciti..Hvala unaprijed na odgovoru!:)

Pozdrav svima,meni treba savjet od nekih koji su mozda bili u mojoj situaciji..ja sam maturant srednje medicinske skole,odlican sam djak i oduvijek mastam o medicini kao mom zivotnom pozivu..Htjela bih samo da pitam da li je maturantima medicinske skole bilo lakse da se snadju u odnosu na gimnazijalce jer razumije se mi to ucimo 4 godine makar osnovne stvari? Ovo je jako bitna odluka za mene,jer planiram da idem u drugu drzavu da bih studirala i strah me od svega toga,ali kao sto vec znate oni koji vole medicinu,nista ih ne moze sprijeciti..Hvala unaprijed na odgovoru!:)

Ne mora da znači. Evidentno je da se studenti koji su došli iz medicinske bolje snalaze na praksi ali što se tiče učenja (snalaženja), to zavisi od osobe do osobe. Uči i nema potrebe za strahom. Ja sam tek druga godina, možda starije kolege imaju drugačije mišljenje.

@Yersinia i Mikelo- Odlucila sam da budem Pseudomonas Aeruginosa.. :D Koliko mocna bakterija to nije normalno! :D

Најбоља је! :-D

Наравно, све је индивидуално. Моје искуство је да људи из медицинске нису ни у каквој предности (можда само прву недељу јер знају пар латинских речи). Оно што се ради у медицинској није ни 10% онога што се ради на факултету. То никога не треба да вређа, то је просто чињеница.
На факултету све зависи од тога колико ти желиш да радиш; сви су у почетку на нули...
Што се праксе тиче (говорим о клиничким предметима), ту такође нема никакве предности људи из медицинске школе, јер се ту ради анамнеза, преглед и сл, дакле, оно што нема везе са средњом медицинском.

@GA1302 Na tvoje pitanje odgovor glasi da, bez obzira sto smo tokom skolovanja u srednjoj medicinskoj ucili naravno mnogo toga iz oblasti medicine, o cemu oni koji to nisu prosli naravno da nemaju predstavu, znaj da to ipak ne olaksava u nekoj bitnoj meri ucenje tokom studiranja medicine, vec samo malo. Jednostavno, na fakultetu se uci mnogo vise i u mnogo brzem tempu. Medjutim, ako kazes da volis medicinu toliko da te nista ne moze sreciti, onda si odgovorila da si spremna da se suocis sa tim izazovima na fakultetu. :)

Моје искуство је да људи из медицинске нису ни у каквој предности (можда само прву недељу јер знају пар латинских речи). Оно што се ради у медицинској није ни 10% онога што се ради на факултету. То никога не треба да вређа, то је просто чињеница.
На факултету све зависи од тога колико ти желиш да радиш; сви су у почетку на нули...
Што се праксе тиче (говорим о клиничким предметима), ту такође нема никакве предности људи из медицинске школе, јер се ту ради анамнеза, преглед и сл, дакле, оно што нема везе са средњом медицинском.

"Yersinia pestis", tvoje misljenje nije vredjanje, ali nemoj se ljutiti, nema veze sa istinom i tipicno je za ljude koji su zavrsili gimnaziju. Tacno je da sve sto se nauci u srednjoj medicinskoj ne predstavlja ni 10% onog sto se uci na fakultetu, tu si potpuno u pravu, ali to da znamo par latinskih strucnih reci iz srednje je stvarno smesno, kao kad bih ja rekla da gimnazijalci ne znaju nista vise od ljudi iz drugih srednjih skola, jer smo odprilike sve te predmete imali i mi.

U srednjoj medicinskoj sam naucila sigurno vise stotina, mozda i vise od hiljadu, latinskih strucnih izraza i ono sto je jos bitnije mnogo, mnogo vise od samih izraza, na brojnim medicinskim predmetima na svakoj godini.

Predlazem svim gimnazijalcima da, ako zele da procenjuju znanje koje se stekne u srednjoj medicinskoj, prelistaju udzbenike: Anatomija i fiziologija, Patologija, Farmakologija, Hirurgija 1, 2, Zdravstvena nega 2, Mikrobiologija, Interna medicina 1, 2, Ginekologija i akuserstvo, Pedijatrija, infektivne bolesti, Urgentna stanja, higijena, Neuropsihijatrija, ...

Mozete i da odete na ispite koje polazu vanredni ucenici, ispiti su javni tako da predlazem da odete da malo slusate, svi vi koji smatrate da iz srednje nosimo "par latinskih reci".

Cinjenica je medjutim da znanje na zalost lako bledi, tako da i sama ne govorim na vezbama masu stvari za koje trenutno nisam 100% sigurna jer je tokom vremena znanje izbledelo. Po logici koju mnogi slede, moglo bi se reci da na medicini na anatomiji studenti ne uce nista, jer kad dodju na hirurgiju, jedva da kazu nesto iz anatomije kad ih profesor pita odnosno prica o tome. Ali svi znamo kako smo pevali grane a. maxilaris u pola noci, itd. Znaci, znanje bledi, ali ostaje tu negde, tako da se lako prisetimo svega sto smo naucili i to je jako bitno.

Cisto da nabacam par stvari, navescu da sam u srednjoj naucila i odgovarala npr. anatomiju srca, nisam jedino navodila nazive koronarnih sudova, fossu ovalis, papilarne misice, horde tendinee, provodni sistem i inervaciju srca, bubreg npr sve smo ucili izuzev inervacije, na neuropsihijatriji npr. piramidni, ekstrapiramidni, cerebelarni motorni sistem, trunkus cerebri, funkcije, bolesti kod ostecenja, 12 pari kranijalnih sa funkcijama, podela mozdinskih, razne neuroze, psihoze, sve klinicka slika, iz farme sve vece grupe lekova, bar po nekoliko iz svake morali smo da znamo, secam se da sam odgovarala npr holinergicke lekove, pocevsi od fiziologije tj stvaranja na zavrsecima parasimp nerava preko reakcije organa na drazenje simpatikusa i parasimpatikusa gde sam navodila kako reaguje koji organ, preko naziva holinergickih lekova, antiholinesteraznih lekova i principa delovanja, takodje dejstvo antiholinesteraznih insekticida i bojnih otrova, i navela po 4 od svakog itd, itd, ma ne vredi ni da pocinjem sta sam sve ucila, samo sam zagrebala par predmeta anatomiju, farmu, neurologiju,.. i onda dodje neko i pljune ti u lice kako si naucila u srednjoj par latinskih reci, i jos kao bez ljutnje. Pa ne radi se o ljutnji, kolega, jednostavno to misljenje nema veze sa zivotom, ali nije bitno.

Najvaznije je uciti i sticati znanje, u tome je radost, sreca i uspeh, a omalovazavanja ce uvek biti sa raznih strana i to naravno najvise od neupucenih ljudi.

Poslednja izmena:
Dobro ja sam pod praksom u ovom kontekstu mislio na OKP odnosno vađenje krvi, merenje pritiska, davanje inekcija, jednostavno rečeno ono sa čime je većina studenata koji su došli iz medicinskih škola već upoznata.

Poslednja izmena:
Dobro ja sam pod praksom u ovom kontekstu mislio na OKP odnosno vađenje krvi, merenje pritiska, davanje inekcija, jednostavno rečeno ono sa čime je većina studenata koji su došli iz medicinskih škola već upoznata.

vec smo par puta pisali o tome da se na OKP u velikoj vecini slucajeva nazalost ne radi apsolutno nista. sto se ovih vestina koje si naveo tice, one su svakako vazne i, nazalost, mnogi ih ne nauce do kraja fakulteta jer ne dobiju priliku, ali ti nece znaciti sto se tice neke ocene, jer se to nigde i ne ocenjuje. By the way, pre nekoliko dana sam na vezbi gledao koleginicu koja se 5 minuta patila i na kraju nije umela da izmeri pritisak, a dolazi iz srednje medicinske. Ja sam na petoj godini, kao i ta koleginica. Zamisli koliko je to porazavajuce.

iskreno, ovo je izgledalo samo kao da si veoma iskompleksirana i nista drugo...

Mislim da svaki pristojan covek moj post vidi kao iskren pokusaj da se kolegama iz gimnazije koji su u ogromnoj zabludi oko gradiva koje se uci u medicinskoj skoli, iz logicnog razloga jer je nisu pohadjali, priblizi sta ta skola zapravo jeste i sta se tamo uci. Nista drugo. To je potpuno jasno. Niko ko je spreman da sagleda istinu i odbaci neke svoje predrasude ne moze da vidi nista lose u tome.

Medjutim, na nivo logicke greske tipa argumentum ad hominem, sto je jedini sadrzaj tvog iskaza koji sam citirala, ne zelim ikada u zivotu da se srozavam.

Niko ko gleda istini u oci ne moze biti iskompleksiran, vec naravno jedino onaj ko se raznim izbegavanjima te istine bori protiv nje.

By the way, pre nekoliko dana sam na vezbi gledao koleginicu koja se 5 minuta patila i na kraju nije umela da izmeri pritisak, a dolazi iz srednje medicinske. Ja sam na petoj godini, kao i ta koleginica. Zamisli koliko je to porazavajuce.

Ovim si takodje pokazao svoje lice, takodje svoj stepen postovanja prema kolegama, onako fino iza njihovih ledja. Zamisli, molim te, nije uspela da izmeri pritisak. Ne cudi me da ti nije sinulo da takve stvari za koje treba vestina, kada se ne rade nekoliko godina, mozda mogu i da se zaborave. To je izgleda visa matematika za tebe.

Da li si ti svestan kakve sve blamove lekara sam svojim ocima gledala? Ne pada mi na pamet da pricam o tome javno, jer za razliku od tebe postujem svoj poziv i svoje kolege. Nadam se da ces i ti jednog dana to nauciti.

sad tek mislim da si ekstremno iskompleksirana.
on nije rekao da se u medicinskoj ne uci nista, nego je rekao samo koliko vam znanje iz medicinske znaci na pocetku faksa, i ja se sa tim slazem, a malo sam stariji od tebe pa mogu da pricam o tome sa vise iskustva.

A sto se tice vise matematike... hmmm.. [ovde ubacite foru o srednjoj medicinskoj i matematici] :D

vec smo par puta pisali o tome da se na OKP u velikoj vecini slucajeva nazalost ne radi apsolutno nista. sto se ovih vestina koje si naveo tice, one su svakako vazne i, nazalost, mnogi ih ne nauce do kraja fakulteta jer ne dobiju priliku, ali ti nece znaciti sto se tice neke ocene, jer se to nigde i ne ocenjuje. By the way, pre nekoliko dana sam na vezbi gledao koleginicu koja se 5 minuta patila i na kraju nije umela da izmeri pritisak, a dolazi iz srednje medicinske. Ja sam na petoj godini, kao i ta koleginica. Zamisli koliko je to porazavajuce.

Da, u svakom slučaju, lepo je znati ove veštine.

Poslednja izmena:
sad tek mislim da si ekstremno iskompleksirana.
on nije rekao da se u medicinskoj ne uci nista, nego je rekao samo koliko vam znanje iz medicinske znaci na pocetku faksa, i ja se sa tim slazem, a malo sam stariji od tebe pa mogu da pricam o tome sa vise iskustva.

A sto se tice vise matematike... hmmm.. [ovde ubacite foru o srednjoj medicinskoj i matematici] :D

Naravno, to sto mislis se savrseno uklapa u sve sto sam rekla. :D

To sto jedan gimnazijalac misli da je sposoban da procenjuje, koliko znanje iz medicinske skole znaci studentima medicine i naravno tvoje slaganje, govore dovoljno o vasim inteligencijama.

Ne znam kako neko moze da se usudi da pokazuje toliki stepen gluposti. Vi znate bolje od mene sta mi znaci medicinska i koliko mi znaci. Pa to je urnebes, nema dalje.

Zaustavi se, boli me tvoja pamet.

za sve buduce kolege koji dolaze iz srednje medicinske: nemam nista protiv vas, casna rec :) samo sam raspolozen veceras za zaebanciju, a koleginica je ocigledno laka meta :) tako da mozda malo preterujem sa provokacijama :)

ali ostajem pri tome da se slazem da vam znanje iz srednje ne pomogne mnogo na faksu. jbg, tako je kako je.

Ja se isto slazem sa koleginicom @Mary^^, jer i sam zavrsavam 4. godinu Medicinske skole pa sam najbolje upoznat sa savim radom i sta, kako i gde se radi u Medicinskoj skoli. Da krenemo od pocetka. Gimnazijalci iskreno nisu bas mnogo svesni sta se sve radi u Medicinskoj ( misle da stalno negde idemo na praksu, leskarimo u skoli, bockamo ljude i sl.), kojim tempom, cak sa sigurnoscu mogu da kazem da nas srednjoskolce maltretiraju sa takvim glupostima koje verujem ni pojedini lekari ne znaju.

Jeste da je to onako mozda i individualno, ali ja se licno iz anatomije jos uvek secam velikog broja misica, skoro svih krvnih sudova, gradju svih organa.... i to u principu sve latinske nazive jer se iskreno vise posveti paznja latinskim nazivima nego srpskim.
One krajnje banalne nazive tipa levo, desno, gore, dole, napred, pored...ucimo jos u prvoj godini,a ako se ne varam i u gimnaziji dosta kukaju za taj latinski jezik, a niko ne zna par tih osnovnih reci...

Iz mog odeljenja u pola noci da pitate nekog sta je atelektaza pluca, emfizem, hidronefroza, hijatus hernija, sta su lezije, kalcifikacija, aneurizma,edem, zapaljenje, f-ja svih organa, mekonijum, ulcus, leukocitarna formula, KKS, infektivne bolesti, enzime karakteristicne za bolesti srca (infarkt miokarda..), jetre, pankreasa i jos na stotine strucnih izraza i bolesti o kojima bi svako od njih mogo nesto da kaze...Posto govorim o svim ucenicima onda i pisem o nekim banalnijim stvarima.

Na praksi se susrecemo sa svim i svacim i samim tim smo vec upoznati sa onim sto bi mogli da vidimo, ako nista drugo barem smo i psihicki pripremljeniji.
Sa druge strane gimnazijalci prvo nemaju ni celokupnu predstavu u sta se upustaju, a to da se posle 2-3 nedelje stignu sto se anatomije tice je zbog toga sto se gimnazijalci toliko uplase, a pritom su nauceni da bubaju i ono sto treba i ono sto ne treba i zato uce mnogo vise od onih koji su mozda te neke stvari vec i culi tokom skolovanja.

Sve doktore koje poznajem i sa kojima sam imao prilike da saradjujem sam pitao o njihovom misljenju o tome kako se snalaze gimnazijalci a kako meicinari. Misljenja nisu bili podeljena vec naprotiv vecina lekara koji su zavrsili gimnaziju i posle gimnazije upisali fakultet rekli da sto se prve 3 godine tice onda je kao malo i individualno, ali se opet oseti ta neka razlika izmedju studenata, pogotovo na anatomiji, neka osrednja razlika, jer ipak je to fakultet i prosto je sve mnogo mnogo mnogo puta opsirnije od onoga sto se radi u srednjoj. Rekli su mi da se stvar menja kada dodju klinicki predmeti. Da su kod tih predmeta uvek bili bolji medicinari, i da su uvek kidali propedevtiku, a da se to kasnije opet na neki nacin izjednacava samim tim sto gimazijalci isto dosta uce.
Uzreg, ne mogu sad a da ne kazem to da postoje rodjeni talenti za medicinu i da isto neki gimnazijalac moze mnogo puta bolje da se snadje od nekog medicinara, ali me niko nece razuveriti te cinjenice da globalno gledano medicinari imaju bolju osnovu i bolji uvid u to sta se trenutno radi.

Ja sam iskreno ponosan na svoje trenutno znanje iz medicine i znam da ce mi to znanje predstavljati odlicnu osnovu za fakultet i dalji rad.
Mnogim gimnazijalcima je mozda i apsurdan EKG. Mi sad iz nege- Urgentna stanja ucimo cak da citamo i neke EKG nalaze tipa infarkt miokarda, ventrikularna fibrilacija, sinusna tahikardija, ekstrasistola...

Neko je isto gore napomenuo da se na praksi rade anamneza i neki pregledi. Kada bi taj gimnazijalac uzeo i procitao par knjiga koje se kod nas rade video bi koliki se akcenat i kod nas stavlja na anamnezu(dobro uzeta anamneza 50% dijagnoze) i koliko je detaljno radimo, i koliko detaljno moramo da znamo kod kojih vrsta oboljenja je sta najkarakteristicnije , razliku izmedju internisticke i infektoloske anamneze, detalje ginekoloske anamneze. cak nas i prakticari na vezbama teraju da uzmimamo anamnezu od pacijenata i ukoliko je to moguce kazemo neke diferencijalne djagnoze.

Uzecu za kraj i jos nekoliko primera iz infektologije. Opet pricam o nekim banalnim stvarima bez kojih niko nije mogo da polozi razred, tipa leukocitarna formula, zasto se i kod kojih bolesti menja procentualna zastupljenost granulocita i agranulocita i kojih, KKS, izgled likvora, vrednosti normalne glikorahije, proteinorahije, zasto dolazi do trizmusa mastikatornih misica (rizus cinikus), na koji nacin dolazi do blokiranja proizvodne acetilholina na krajevima nerava kod botulizma,osnovne inektivne bolesti sa kompletnom krvnom slikom, patogenezom, terapijom i komplikacijama i jos hiljadu i vise stvari...

To je moje neko skraceno misljenje o svemu ovome :D Uvek sam raspolozan za debatu :D
A sad duznost zove...idem da spremam prijemni xD

P.S. Nebitno je to ko koliko prednosti ima i kad, i ko vise zna na pocetku i ko se kako snalazi vec je bitno da taj neko posle 6-7 godina bude spreman da se preda svom poslu i da radi ono za sta se skolovao-spasava zivote....;)

Dolaze sve naprednije i naprednije generacije... :P
@mikelo nemoj da zamaras mozak pokusavajuci da objasnis :D
prosto prihvatu tu cinjenicu da su medicinari uvek u blagoj prednosti i da ce im uvek biti, nebitno koliko, i za truncicu, lakse da shvate neke stvari :D

I da, ponasajte se malo 'muzevnije' prema damama :D

prosto prihvatu tu cinjenicu da su medicinari uvek u blagoj prednosti i da ce im uvek biti, nebitno koliko, i za truncicu, lakse da shvate neke stvari :D

druze, mislim da si malo pretenciozan sad, ubedjujuci nekog ko je peta godina u nesto sto ti, kao tek buduci student, nikako ne mozes da znas.
mene zaista iznenadjuje da vas ovo toliko pogadja i da imate toliku potrebu da se branite... niko ne tvrdi da vi u srednjoj nista ne ucite, ali je cinjenica da kad dodjete na faks prakticno krecete od nule. posto sam prosao vecinu predmeta koje ste nabrajali ovde, mogu da kazem sa sigurnoscu da ni na jednom se ta prednost o kojoj govoris nije videla. s druge strane, nije postojala prednost ni gimnazijalaca u bilo cemu, tako da zaista smatram da je potpuno svejedno iz koje si skole. ako si spreman da ucis, bolje ces proci, ako si lenj, lose ces proci bez obzira da li si iz srednje medicinske ili iz neke gimnazije (osim ako nemas vezu).

mada, evo sad kad razmisljam, ipak je hemija recimo bila dobar primer gde se gimnazijalci bolje provedu.

Dolaze sve naprednije i naprednije generacije... :P
@mikelo nemoj da zamaras mozak pokusavajuci da objasnis :D

I da, ponasajte se malo 'muzevnije' prema damama :D

Nisam primetio tu prednost. Ne želim da generalizujem ali ako bismo pogledali proseke studenata koji su završili gimnaziju i proseke studenata koji su završili srednju medicinsku utvrdili bismo da su gimnazijalci ti koji uglavnom imaju viši prosek, barem je tako u mojoj generaciji. Ponavljam, sve je individualno ali gimnazijalci su generalno uspešniji. Naravno, prosek nije najbolje merilo znanja ali nam je trenutno najbolji objektivni pokazatelj.

Gde je onda ta prednost?

Poslednja izmena:
Nisam primetio tu prednost. Ne želim da generalizujem ali ako bismo pogledali proseke studenata koji su završili gimnaziju i proseke studenata koji su završili srednju medicinsku utvrdili bismo da su gimnazijalci ti koji uglavnom imaju viši prosek, barem je tako u mojoj generaciji. Ponavljam, sve je individualno ali gimnazijalci su generalno uspešniji. Naravno, prosek nije najbolje merilo znanja ali nam je trenutno najbolji objektivni pokazatelj.

Gde je onda ta prednost?

Ista prica i u mojoj generaciji, skoro svi top studenti su dosli iz gimnazije ili eventualno farmacije. Jedna mala observacija...

Back