Medicinski fakultet u Nišu kreće sa nastavom od 15. aprila?

Pa postavlja se pitanje,zasto se od starta nije tako radilo ili makar mnogo ranije pocelo sa nastavom,a ne cekanjem da Vuqiq okupira fakultete,verovatno zauvek?
I profesori su debelo zakazali. Možda među njima ima i karijarista koji bi hteli da se okoriste. Ne tvrdim ovo, ali karijerizam i snobizam nema veze sa akademskim zvanjem, već sa mentalitetom.

Ma sve ok, ali trwbaju ae spustiti na zwmlju, proceniti šta su hteli, šta dobili, a šta sad gube. Realno, istrajava vrlo mali broj koji nastavlje da gura ko zna čije interese. To je sad mizeran procenat. Nekidan sam čročitao izjavu nekog profesora koji je našao samo bedno dete u blokasi. To je već tragikomično. Ili ono sinoć sa rts: dva sata se okupljaju telefonima i na kraju šaka ljudi.

Pa jasno je sve to. Zato mi moram priznati, budući da su se vrlo pametno do sada organizovali, kako io sada da ne pristupe pametno i racionalnmo. Jednostavno, ništa se ne gubi u njihovom delovanju zato što će u svoje slobodno vreme slušati online predavanja i imati vežbe u neko vreme kada nisu protesti na faksu? Nije mi jasno zašto bi i dalje gurali neku priču posle 4 meseca, kada je jasno i da su se oni rasuli i malo ih dolazi, jer je većina otišlo sojim kućama nemaju para za beograd. Ovo je baš super prilika, jer potoji ponuda za njih da svaki dan imaju od pola 12 do 14h slobodno da se irganizuju, da i oni završe što imaju, mi završimo godinu, zajendo možemo da prtestujemo, biće ih pun amfiteatar,... jednostavno istrajavanje u ovom trenutku na tome vodi samo do prinudnih uprava. Zašto je to tako teško shvatiti? Kome je to u interesu?

Dosta sam pisala o tome, nadam se da će se naći neko rešenje, ali garantovano će se naći način da se svim studentima koji su uplatili svoje školarine i onima na budžetu koji žele, omogući da završe godinu. Ovako ili onako.

Pa postavlja se pitanje,zasto se od starta nije tako radilo ili makar mnogo ranije pocelo sa nastavom,a ne cekanjem da Vuqiq okupira fakultete,verovatno zauvek?

Pa mi govorimo već o tome duže vreme.. previše smo bili blagi prema njima iz želje da uspeju i da ih podržimo jer su bili i hrabri itd.. I ja sam mislila da će isto tako pametno završiti šk godinu. Potpuno je sumanuto da se sve obrušđi na glavu studenata koji su potencirali veliku promenu i Univerziteta koji će da izgubi mnogo šta što je iamo, a pre svega nezavisnost, no i reputaciju. Niko u svetu nbe može da razume da univerzitet ne radi, to je prosto nemoguće bilo gde da se desi. Mislim radimo mi nauku, ali pitanje je hoće li biti sredstava i za to

Javna je tajna da su prosveta sudstvo i zdravstvo sinonim za korupciju...
I dalje tvrdim da niko normalan ne može da očekuje da nas oni dižu iz mrtvih.
Dobiće zaostalu zaradu, evetualno 1 platu plus i njima puna kapa.

Ovo je baš jadno i bedno da ovako pišeš.

Jedino je prosveta bilo šta uradila ovim povodom.

Šta je sa drugima? Da li ti radiš ili štrajkuješ i menjaš društvo na bolje?

Pa mi govorimo već o tome duže vreme.. previše smo bili blagi prema njima iz želje da uspeju i da ih podržimo jer su bili i hrabri itd.. I ja sam mislila da će isto tako pametno završiti šk godinu. Potpuno je sumanuto da se sve obrušđi na glavu studenata koji su potencirali veliku promenu i Univerziteta koji će da izgubi mnogo šta što je iamo, a pre svega nezavisnost, no i reputaciju. Niko u svetu nbe može da razume da univerzitet ne radi, to je prosto nemoguće bilo gde da se desi.
Pa evo i ja se cudim,zasto je neko bacio kamen na glavu studenata.Odavno je,koliko toliko,podignuta svest kod gradjana,sto je valjda i bio cilj ovih blokada,ali je takodje sasvim jasno,od pocetka,da Vuqiq nece ispuniti nijedan zahtev i da se mora traziti drugi nacin za njegov pad.Trebalo je odmah posle 15.marta poceti sa nadoknadom,ovo sad,vec lici na cirkus.

Potpuno nisi u pravu.
Osim toga, čak i da jesi, to bi značilo da studenti namerno sabotiraju svoje fakultete i dovode ih do ruba propasti, ne samo u finansijkom delu, već će većina odličnih naučnika preći u institute, a nama se za rejting i sve ostalo računa samo broj naučnih radova.

Ono što je pitanje jeste : ČEMU sve to? zar kad hoćeš dobrobit u zemlji uništavaš svoju kuću?
Pa ne sabotiraju ih. Sabotira vlast.

Ovde se uopšte ne radi o zaradi što se tiče univerziteta. Nastavnici se ne žale, samo će naći drugi posao. honorarno ili preći na institute. Jer se mora od nečega živeti.

Ja sam pisala o radu cele ustanove, ona ima velike izdatke, univerzitet košta, od komunalnih troškova pa sve ostalo. O laboratorijama koje moraju biti odlično snabdevene, materijala itd. Radi se naprosto o jednoj instituciji kojoj treba održavanje. A održava se brojem prvi put upisanih na budžet. Dakle, studenti može njih 90% da padnu godinu, ali moraju biti svesni da sa 10% sredstava koje će fakultet dobiti neće dobiti nikakvu uslugu. I to će se teško popraviti. Lako je nešto uništiti, teško je izgraditi.

Pa evo i ja se cudim,zasto je neko bacio kamen na glavu studenata.Odavno je,koliko toliko,podignuta svest kod gradjana,sto je valjda i bio cilj ovih blokada,ali je takodje sasvim jasno,od pocetka,da Vuqiq nece ispuniti nijedan zahtev i da se mora traziti drugi nacin za njegov pad.Trebalo je odmah posle 15.marta poceti sa nadoknadom,ovo sad,vec lici na cirkus.
Upravo !
Odmah posle 15 marta je trebalo krenuti sa nastavom, jer su blokade i protesti već donele svoj plod. Nema tu dalje.

Pa ne sabotiraju ih. Sabotira vlast.
Nije tačno.
Nisi pažljivo čitao. Nevezno od vlasti fakulteti se finansiraju prem broju upisanih na budžet. To je bilo jasno od početka. Niko sad ne menja postavke, ja sam to sve vreme pričala da će nastava jednom da počne. Nije mi jasno kako to studentima nije jasno da su fakulteti ozbiljne institucije.

Nije tačno.
Nisi pažljivo čitao. Nevezno od vlasti fakulteti se finansiraju prem broju upisanih na budžet. To je bilo jasno od početka. Niko sad ne menja postavke, ja sam to sve vreme pričala da će nastava jednom da počne. Nije mi jasno kako to studentima nije jasno da su fakulteti ozbiljne institucije.
Pa jasno mi je to, ali ne može se ni od studenata očekivati da tek tako pristanu na početak nastave. I tu bi morali biti neki uslovi. To je moje mišljenje.

Pa jasno je sve to. Zato mi moram priznati, budući da su se vrlo pametno do sada organizovali, kako io sada da ne pristupe pametno i racionalnmo. Jednostavno, ništa se ne gubi u njihovom delovanju zato što će u svoje slobodno vreme slušati online predavanja i imati vežbe u neko vreme kada nisu protesti na faksu? Nije mi jasno zašto bi i dalje gurali neku priču posle 4 meseca, kada je jasno i da su se oni rasuli i malo ih dolazi, jer je većina otišlo sojim kućama nemaju para za beograd. Ovo je baš super prilika, jer potoji ponuda za njih da svaki dan imaju od pola 12 do 14h slobodno da se irganizuju, da i oni završe što imaju, mi završimo godinu, zajendo možemo da prtestujemo, biće ih pun amfiteatar,... jednostavno istrajavanje u ovom trenutku na tome vodi samo do prinudnih uprava. Zašto je to tako teško shvatiti? Kome je to u interesu?

Dosta sam pisala o tome, nadam se da će se naći neko rešenje, ali garantovano će se naći način da se svim studentima koji su uplatili svoje školarine i onima na budžetu koji žele, omogući da završe godinu. Ovako ili onako.
Meni uopšte bio glup taj pokušaj sa blokadama i plenumima. Osim što podseća na neko nemili vreme, suštinski je nedemokratski. U prvim izveštajima je bilo jasno da nemaju potrebnu većinu. Onda, nastup prema ljudima koji su imali suprotan stav ili ga nisu imali je bio pa skoro divljački u smislu nisi s nama, protiv si i bićeš napadan, dehumanizovan i sl. Izbor medija koji afirmativno govore je potpuno pogrešan jer ih 90 posto ljudi ubsrbiji doživljava kao antisrpske. Nisu umeli valjano da se ograde od raznoraznih prilepaka tapšača. Prediđam neslavan kraj sa dubokom mržnjom prema njima od studenata koji će izgubiti i vreme, roditeljski novac i privilegije. Još ako zaista bude tačna priča da su najglasbije kolovođe dugogodišnji dobrostojeći tatini sinovi onda jbg.

Ovo već predugo traje... šta još treba da se uradi da bi počelo neko online predaqvanje npr naredne nedelje? Jel se oni pripremaju da drže predavanja?
kada nas strazbur bude odhebao, kazem nas, onaj deo civilizovane mudre i obrazovane srbije i stanu na stranu divljaka sa andricevog venca, onda se stvar ima odvijati ekspresno.

vojska je ona domina koja ima da srusi sve. da li ce posle biti vojna uprava kao u poljskoj ili ne, pitanje je. da li ce biti vanredno stanje ili zatvorene granice zavisi od kolicine nasilja.

:hahaha::hahaha::hahaha:

Sve im je predsednik dao pa su poludeli od novca

Loop Wow GIF by Incrediville

Ovo već predugo traje... šta još treba da se uradi da bi počelo neko online predaqvanje npr naredne nedelje? Jel se oni pripremaju da drže predavanja?
Šalje se loša poruka to je problem. Ja razumijem poštene profesore, ali u ovom trenutku ako se krene sa nastavom vrlo lako se to može protumačiti kao slabljenje protesta i mogućnost za vlast da krene u otvoreno slamanje. Prvo će krenuti sa defetističkom propagandom "pa vidite nastava je krenula blokade nemaju smisla" i onda će se nastaviti.

Ono što je poenta: zaista je UB na strani studenata, i vodi računa da sam sebe ne uruši, već da mudro idemo dalje. No, ne možemo prepustiti sudbinu svega ipšak mladim ljudima koji nisu svesni šta znači rad ozbiljnih institucija, itd.. oni imaju površne ideje o tome. Iako su super sa idejama i srčanošću, ipšak se ovde radi o vrlo ozbiljnim stvarima i pravcu u kojem će se kretati nauka u Srbiji u budućnosti

Šalje se loša poruka to je problem. Ja razumijem poštene profesore, ali u ovom trenutku ako se krene sa nastavom vrlo lako se to može protumačiti kao slabljenje protesta i mogućnost za vlast da krene u otvoreno slamanje. Prvo će krenuti sa defetističkom propagandom "pa vidite nastava je krenula blokade nemaju smisla" i onda će se nastaviti.

Šalje se loša poruka ?
Kakvo otvoreno slamanje?
Shvatiš li ti da su prinudne uprave otvoreno slamanje. Sada su u upravama fakulteta ljudi koji podržavaju studente. Jel to treba svi da izgubimo?

Ljudi, možda ste mnogo mladi, ali nedostaje vam mudrost.

Ono što je poenta: zaista je UB na strani studenata, i vodi računa da sam sebe ne uruši, već da mudro idemo dalje. No, ne možemo prepustiti sudbinu svega ipšak mladim ljudima koji nisu svesni šta znači rad ozbiljnih institucija, itd.. oni imaju površne ideje o tome. Iako su super sa idejama i srčanošću, ipšak se ovde radi o vrlo ozbiljnim stvarima i pravcu u kojem će se kretati nauka u Srbiji u budućnosti
Možda je na UB tako, ali na mnogim drugim univerzitetima nije. Uzmi UNS čiji je rektor SNS kadar 1/1 koji je ismijavao studente i bahatio se. Zašto bi studenti njemu izašli u susret ako ga je vlast udarila po džepu što nema nastave? Ili nekom drugom SNS profesoru?

Jedna solucija bi mogla biti da se krene sa nastavom, ali pod uslovom da profesori daju podršku ispunjenju studentskih zahtjeva i osude nasilje nad studentima orkestrirano od strane vrha državne vlasti.

kada nas strazbur bude odhebao, kazem nas, onaj deo civilizovane mudre i obrazovane srbije i stanu na stranu divljaka sa andricevog venca, onda se stvar ima odvijati ekspresno.

vojska je ona domina koja ima da srusi sve. da li ce posle biti vojna uprava kao u poljskoj ili ne, pitanje je. da li ce biti vanredno stanje ili zatvorene granice zavisi od kolicine nasilja.

:hahaha: Onaj tvoj kolega Poljak dobro gura.

Možda je na UB tako, ali na mnogim drugim univerzitetima nije. Uzmi UNS čiji je rektor SNS kadar 1/1 koji je ismijavao studente i bahatio se. Zašto bi studenti njemu izašli u susret ako ga je vlast udarila po džepu što nema nastave? Ili nekom drugom SNS profesoru?

Jedna solucija bi mogla biti da se krene sa nastavom, ali pod uslovom da profesori daju podršku ispunjenju studentskih zahtjeva i osude nasilje nad studentima orkestrirano od strane vrha državne vlasti.

Pa ovo drugo se i radi. Shvataš li da je UB predložio preko nekih tela da postoji pauza u radu od pola 12 do 14h svaki dan ?? To nikada tako nije bilo. Dakle, podržava se dalji rad studenata i njihovo organizovanje. Taman posla da bi bilo bilo kakvih prblema, pa iste uprave ostaju kao i dosad.

Back