Medicinski fakultet ili Viša zdravstvena. Šta bi ste vi uradili?

Miloje Vacic

Početnik
Poruka
3
Septembra polazim u četvrti razred Gimnazije. U prethodnim razredima mi je prosek na kraju godine uvek bio iznad 4.6, a od predmeta mi najbolje idu hemija i biologija. Problem - nikako da odlucim čta da upišem!

Prva varijanta mi je, logično, medicina (BG ili Novi Sad), ali ono od čega se ježim, to je da su osnovne akademske studije čak 6 godina, još kad se tu dodaju i specijalističke studije pa i master, ukupno ispadne 9 godina. A plašim se da su devet godina učenja, pretežno "bubanja" za mene previše. Ne u smislu da sam glup ili šta već, već ono drugo da ja nemam psihičku snagu i dovoljno živaca za toliki period. Čoveče, kad pomisliš da ono traje više nego duplo duže od srednje škole... Zato razmišljam dalje!
Druga varijanta mi je Viša zdravstvena škola. Ovde čak postoji smer kojim sam oduševljen - strukovni nutricionista/dijetetičar, a plus, na fakultetu ne postoji opcija za specijalizaciju iz ove oblasti. Sad, ovde je pa problem sto je to ipak viša škola a ne fakultet. Normalno da postoji razlika, ali ono, nije ta viša neka sprdnja ili nesto bezveze, zar ne? Kakav je kvalitet studija/nastave na višoj zdravstvenoj? Da li ce mi mogucnosti posle završetka studija biti na neki način limitirane, ono da će neko sa medicinskim fakultetom imati prednost nada mnom iako je nutricionizam jedino dostupan tu, na višoj zdravstvenoj? Totalno sam zbunjen!
Ono što mi je takođe palo na pamet, da li bih mogao, ako se odlučim za višu zdravstvenu, da paralelno studiram i na DIF-u, jer nutricionizam i DIF mogu fantastično da se ukombinuju? Tacnije, da li bih sve to mogao da postignem, bez da završim sa nekim velikim rupama u znanju?

Izvinjavam se ako sam malo nerazumno sastavio tekst. Tražim pomoć i razmišljam o fakultetu u 5 ujutru boooože nisam normalan!

Pazi ovako, moras dobro da se raspitas da li ti mozes da radis sa tom visom u domu zdravlja kao "lekar". Ja mislim da ti treba fakultet i onda ides na specijalizaciju za nutricionizam, pa tek onda radis kao nutricionista.
Ja sam ucio i na visoj skoli i na fakultetu, ali ekonomske struke, i mogu ti reci da je na fakultetu mnogo bolje i drugaciji su ljudi tu. Na fakultetu definitivno moze vise da se nauci.
Visa skola ti je nesto kao srednja, znaci uce se osnove i malko nesto se prosiri, a u sitna crevca se ide na fakultetu. Fakultet i visa nisu niti ce ikad biti jednaki,a to mnogi pokusavaju da izjednace.
Upisivanje vise ima logike ako ces da ides i na dif, onda si kompletan trener, ali treba da znas da ne mozes biti na obe institucije na budzetu. To je kod nas zakonom zabranjeno.
Jednu skolarinu bi morao da placas tako da ne znam da li ti se to isplati. Visa se upisuje samo ako ispusis za fakultet ili ti fakultet ne ide nikako pa onda aj bolje ista nego da ostanes sa srednjom.

Septembra polazim u četvrti razred Gimnazije. U prethodnim razredima mi je prosek na kraju godine uvek bio iznad 4.6, a od predmeta mi najbolje idu hemija i biologija. Problem - nikako da odlucim čta da upišem!

Prva varijanta mi je, logično, medicina (BG ili Novi Sad), ali ono od čega se ježim, to je da su osnovne akademske studije čak 6 godina, još kad se tu dodaju i specijalističke studije pa i master, ukupno ispadne 9 godina. A plašim se da su devet godina učenja, pretežno "bubanja" za mene previše. Ne u smislu da sam glup ili šta već, već ono drugo da ja nemam psihičku snagu i dovoljno živaca za toliki period. Čoveče, kad pomisliš da ono traje više nego duplo duže od srednje škole... Zato razmišljam dalje!
Druga varijanta mi je Viša zdravstvena škola. Ovde čak postoji smer kojim sam oduševljen - strukovni nutricionista/dijetetičar, a plus, na fakultetu ne postoji opcija za specijalizaciju iz ove oblasti. Sad, ovde je pa problem sto je to ipak viša škola a ne fakultet. Normalno da postoji razlika, ali ono, nije ta viša neka sprdnja ili nesto bezveze, zar ne? Kakav je kvalitet studija/nastave na višoj zdravstvenoj? Da li ce mi mogucnosti posle završetka studija biti na neki način limitirane, ono da će neko sa medicinskim fakultetom imati prednost nada mnom iako je nutricionizam jedino dostupan tu, na višoj zdravstvenoj? Totalno sam zbunjen!
Ono što mi je takođe palo na pamet, da li bih mogao, ako se odlučim za višu zdravstvenu, da paralelno studiram i na DIF-u, jer nutricionizam i DIF mogu fantastično da se ukombinuju? Tacnije, da li bih sve to mogao da postignem, bez da završim sa nekim velikim rupama u znanju?

Izvinjavam se ako sam malo nerazumno sastavio tekst. Tražim pomoć i razmišljam o fakultetu u 5 ujutru boooože nisam normalan!

Prenosim ovde mišljenje mojih prijatelja o ovome, oboje su zdravstveni radnici (radi istine, da napišem tačno, i on i ona su lekari sa fakultetom), citiram (manje-više):

-------------------------------------------------------
"Treba čoveku lepo reći, bez ulepšavanja - sa tom višom nećeš daleko stići, ni što se tiče posla, ni što se tiče znanja. Vrednost te diplome (više škole) je mala. Ako hoćeš diplomu (i zvanje i znanje) na koje stručnjaci i poslodavci neće početi da prevrću očima, idi na Medicinski Fakultet, dobre preduslove već imaš - dobro ti idu biologija i hemija, nećeš poverovati koliko je ljudi upisalo Medicinski sa lošim znanjem iz ovih osnovnih oblasti. Zagrizi i završi ga, nećeš se pokajati - ako u Srbiji ne nađeš posao, na Zapadu vape za lekarima, time si obezbeđen za ceo život.

Problem je u tome što, iskreno, narod u Srbiji (a bogami i dobar deo na Zapadu!) ne vidi nutricioniste kao "prave" lekare ili uopšte kao zdravstvene radnike. To je posledica činjenice da ovo zanimanje uglavnom nije regulisano (u smislu kao što je zvanje lekara strogo regulisano), pa "nutricionista" ima na hiljade i desetine hiljada, uglavnom bez ikakvih škola ili diploma. A kao nutricionista sa nekakvom višom (za koju u Srbiji praktično niko nije čuo, i koja napolju uglavnom nigde neće biti priznata, ili će biti "priznata" na nivou tro- ili šestomesečnog kursa), nećeš imati nikakvu prednost nad hiljadama drugih koji isto sebe zovu "nutricionista", a imaju bolju žvaku, reklamu, dijete, praškove, itd.

Da ne pričam o "pravim" lekarima, sa fakultetom i speciaiizacijom u ovoj oblasti, koji će uvek imati prednost, pogotovo za "ozbiljne" nutricionističke oblasti, tipa ishrana pre i posle operacija u bolnicama, itd."
-------------------------------------------------------

Eto, to je bilo njihovo (iskreno) mišljenje na ovu temu. Možda su oni malo pristrasni, jer su oboje lekari, ali zato i stoji "njihovo mišljenje na ovu temu" a ne "ovo je fakt", pa ti sam odluči :)

Poslednja izmena:

Back