Medicinska na Zvezdari

Ako hoćete da upišete smer laboratorijski tehničar, moj prijateljski savet je da upišete obično odeljenje a ne ogledno. Mnogi su ovde pitali koja je razlika, evo, objasniću vam direktno bez previše uvijanja. Ogledno odeljenje je zaglupljivanje, i ako ga upišete, to će biti kao da ste upisali nekakav kurs a ne srednju školu. Gradivo opšteobrazovnih predmeta je maksimalno redukovano, tako da ćete završiti srednju školu a nećete steći nikakvu opštu kulturu ni obrazovanje. Redukovani su čak i bazični medicinski predmeti, kao što su anatomija, patologija... a maksimalno se forsiraju uže stručni laboratorijski predmeti- biohemija, hematologija i mikrobiologija, i to najviše praktični deo.
Zašto je to loše? -Loše je zato što se ide na to da vas osposobe za rad, da se odmah zaposlite i da radite sa srednjom školom za 250-300 evra, tj. da ceo život budete gulije, a ovo je 21. vek i ako hoćete kol'ko-tol'ko da budete u životu uspešni, MORATE završiti fakultet. Da biste položili bilo koji prijemni, moraćete da bacite silne pare na privatne profesore, jer u školi nećete naučiti ni najosnovnije stvari. Čak i ako vam se posreći i upadnete na faks koji ste želeli, ako je taj faks zahtevniji, nećete moći da se naviknete da mora mnogo da se uči, jer ćete u ovom odeljenju sasvim lako biti odlični sa minimalnim radom.

Što se tiče hemije, neko će pomisliti, evo ja hoću da studiram medicinu ili farmaciju, ili hemijski, prijemni mi neće biti problem, laboranti uče puno hemije. To je zabluda!!! Jeste da laboranti imaju i opštu, organsku, neorgansku, sanitarnu, toksikološku hemiju, biohemiju, analitičku hemiju... ali je najveći akcenat stavljen na praktični rad, na kurs, na učenje po principu- pribor za rad: pinceta, lanceta; tehnika rada: zabosti lancetu u pincetu...
97.gif
a da iz hemije na kraju ne znate ni najbazičnije stvari. Onda lepo, u četvrtoj godini ispljunete lovu da vas neko prvo nauči šta su kiseline a šta baze.

Caos :).Sada sam osmi razred i zelela bih sledece godine da upisem medicinsku.Ali,s' obzirom da 100% da idem na fakultet(medicinski),svi mi govore da je bolje da upisem gimnaziju,da cu se lakse upisati.Sta mi vi preporucujete??:)

Pa,znas sta,,ja sam sad druga godina MS smer,i da ti kazem da su u pravu sto se tice toga da upises gimnaziju iz razloga sto nemamo toliko kvalitetne profesore hemije,koja ti je bitna zbog prijemnog,mada ukoliko budes marljivo ucila od pocetka,nece biti problema i sa Medicinskom,uz tvoju prrednost sto ces imati vise predznanja u oblasti anatomije i fiziologije,patologije,mikrobiologije,farmakologije,....Sve ima svoje dobre i lose strane !!! Mislim da moze doci na isto samo ukoliko nemas problema na prijemnom!-mislim za fakultet !

pozz svima...kazite mi nesto o smeru ft? koliko je tesko i kakvi su profesori? kakav je prof Kristijan....i matematicarka? drugarica mi je nesto pricala o njima, kaze da ih nikako ne voli...:D

Matematiku predaje LJiljana Zdrnja,starija gospodja,predaje farmaceutima i jednom odeljenju MS (mom ;) ) Zena nije losa,lepo objasnjava,iako je svi mrze,ja mislim da je vise nego korektna(doduse imam 2 ),prosle tj.u 1 god.sam imao 4 ,sad je ne ucim ;) Za ovog drugog prof.ne znam :D

pozz svima...kazite mi nesto o smeru ft? koliko je tesko i kakvi su profesori? kakav je prof Kristijan....i matematicarka? drugarica mi je nesto pricala o njima, kaze da ih nikako ne voli...:D

Evo ja sam prosle godine zavrsio i sad sam na farmaceutskom faxu. Kristijan je legenda! :) Sto se tice tezine, prve dve godine su stvarno teske, ali teske su svuda bilo sta da upises, a posle ti bude lakse jer se naviknes :) Realno gledano ft smer je najjaci i ima sve gimnazijalske predmete (osim logike to oni imaju mi nismo imali) i gomilu strucnih predmeta. Ja se nisam pokajao sto sam to upisao i zavrsio iako ce ti sigurno mozda lepse skolovanje biti u gimnaziji (koliko sam primetio tamo se fura americki high school fazon, mi smo ipak malo ozbiljniji bili :D ). Na fakultetu su u prednosti gimnazijalci iz matematike i fizike, a hemija je i nama dosta jaka iako vam se to mozda nece uciniti na pocetku, dok sad kidamo anatomiju oni ne znaju nista o tome. Tokom srednje skole se mnogo promeni covek tako da veliki broj ni ne ode kasnije na fax, dosta njih ne uspe da upise farmaciju pa ode da stazira ili da radi pa neki pokusavaju i godinu dana kasnije da upisu, mnogi odu na druge fakultete. Ima slucajeva da idu i na knjizevnost i na prava tako da to apsolutno nista ne mora da znaci sto si u strucnoj skoli ako se ne pronadjes tu. Sto se tice gimnazije nisu sve tako dobre i jake i ako hoces u gimnaziju odaberi neku prilicno jaku i neces imati problema. Sto se tice ovog za laboratorijski smer -ogled, znam kako to funkcionise. Oni imaju gomilu prakse i stvarno su im redukovani opste obrazovni predmeti, ali mislim da nimalo nisu osteceni u pogledu nekog neophodnog znanja. Sad na faxu su dve koleginice koje su zavrsile taj smer i odlicni su i studenti, a oni koji ne odu na fax su opet u prednosti sto se iskustva tice,a i dobijaju medjunarodno priznatu diplomu. Naravno, nije sjajno sto je toliko to redukovano ali zato se zove ogled jer se jos usavrsava taj sistem skolovanja.

jel postoji vanredno skolovanje za medicinsku sestru-tehnicara ?

Postoji, naravno. Sto se tice Beograda, postoje koliko sam ja informisana 3 skole. Zemun, Zvezdara i Deligradska. U sve tri ima smer Medicinski tehnicar. U toku sam jer sam ja upisala vanredno prekvalifikaciju u Zemunu, ali velika je verovatnoca da cu se prebaciti u neku drugu. Postoje razlike u ceni skolarine, tako da cu se verovatno zbog toga i prebaciti. U Zemunu je skolarina za prve tri godine 9000+ vezbe+ispiti a IV godina 12000+ sve ostalo. U Deligradskoj je nesto bas mnogo, cini mi se 80.000 ali mislim da se sem toga nista ne placa, ali bez obzira sto je mnogo, mnogo je. A nisam ni sigurna da li je to privatna ili drzavna skola. A na Zvezdari je 5000+ ostaalo. Ja sam upisala opsti smer, ali me vise zanima ginekolosko-akuserski, ali on ima samo u Deligradskoj. Tako daaaa pojmam nemam sta cu da radim

jel postoji vanredno skolovanje za medicinsku sestru-tehnicara ?

Koliko ja znam-NE. Postoji mogucnost prekvalifikacija onih sa zavrsenomm nekom srednjom skolom,ali vanredno ima samo u Zemunu! ;)

- - - - - - - - - -

Postoji, naravno. Sto se tice Beograda, postoje koliko sam ja informisana 3 skole. Zemun, Zvezdara i Deligradska. U sve tri ima smer Medicinski tehnicar. U toku sam jer sam ja upisala vanredno prekvalifikaciju u Zemunu, ali velika je verovatnoca da cu se prebaciti u neku drugu. Postoje razlike u ceni skolarine, tako da cu se verovatno zbog toga i prebaciti. U Zemunu je skolarina za prve tri godine 9000+ vezbe+ispiti a IV godina 12000+ sve ostalo. U Deligradskoj je nesto bas mnogo, cini mi se 80.000 ali mislim da se sem toga nista ne placa, ali bez obzira sto je mnogo, mnogo je. A nisam ni sigurna da li je to privatna ili drzavna skola. A na Zvezdari je 5000+ ostaalo. Ja sam upisala opsti smer, ali me vise zanima ginekolosko-akuserski, ali on ima samo u Deligradskoj. Tako daaaa pojmam nemam sta cu da radim

U medicinskoj skoli u Deligradskoj ulici taj smer ne postoji!

Jel bih mogao da upisem Medicinsku skolu na Zvezdari ako imam 78 boda, a trazi se 80.50? Hvala unapred

Regularno,ne!

Međutim,upiši šta god,ako možeš,makar zemunsku,ili bilo sta drugo,pa onda idi i prebaci se recimo,3.-4. septembra.

Sad ti i ja dadoh glup odgovor! Kako ti znas koliko se trazi,kad je tek sad bio prijemni?! Ako ti je ta cifra iz konkursa,to samo pokazuje koliko je poslednji upisani prosle godine imao bodova. Takodje,ove godine to zavisi od konkurencije....

Regularno,ne!

Međutim,upiši šta god,ako možeš,makar zemunsku,ili bilo sta drugo,pa onda idi i prebaci se recimo,3.-4. septembra.

Sad ti i ja dadoh glup odgovor! Kako ti znas koliko se trazi,kad je tek sad bio prijemni?! Ako ti je ta cifra iz konkursa,to samo pokazuje koliko je poslednji upisani prosle godine imao bodova. Takodje,ove godine to zavisi od konkurencije....
Moj drug je upisao prosle godine za fizioterapeuta, imao je 79 boda a minimum je bilo 89? Znaci postoji mogucnost da ja upisem na Zvezdari sa 77.90?

Јао,дете,како ти није јасно да нигде где си ту цифру од 77,9 поена прочитао не пише да је то минималан број бодова за упис ове године. То је оријентациони податак,који будућим ученицима исте даје неку представу каква је претходних година била конкуренција. Тај број од 77,9 представља број поена тог који је последњи уписан,који је 180. на листи од уписаних 180. Значи,свако ко је имао прошле године мање поена од њега,није упао.

Ти се не оптерећуј пуно статистиком,поттруди се да имаш макар 83-84 поена,и у миру чекај упис.

cekaj kolko sam skapirao zemunska nije bas popularna ? mislim dal bi mi bilo tesko i kad bih upisao za tehnicara vanredno od pocetka ? cuo sam da je jako teska ovako redovno , odnosno da su profesori uzas i da se skola raspada ...

Земунска је свакако лакша него ова на Звездари. Међутим,Звездарска је једина школа за чију диплому није потребна нострификација. ;)

Истина је да предност при запошљавању имају они који су завршили редовно на Звездари. :)

Школа није толико тешка,уколико се редовно учи,не знам одакле ти то?! :)

''U školi postoji i vanredno školovanje za učenike koji su stariji od 17 godina i koji su završili bar jedan razred za zanimanje za koje žele da nastave vanredno školovanje.'' Ovo stoji u tekstu na sajtu medicinske skole u zemunu , e sad meni nije jasno sta da radim ja koji nemam ni jedan razred nikakve srednje skole .. ?

Колико ти имаш година? Ако сам добро разумео,ти планираш да уколико не упаднеш редовно,завршиш ванредно медицинску школу? Ако је тако,положи пријемни,и гарантујем да ћеш моћи,уколико не будеш има довољан број бодова,да се пребациш!

mene zanima zna li neko da li mogu upisati vanredno medicinsku.. zavrsila sam samo jednu godinu skole za negu lepote i nakon toga izgubila pravo na skolovanje... i cetiri godine nakon toga nisam imala materijalnih mogucnosti za bilo koju skolu... sada imam i malo vise mozga i malo vise para pa bih htela upisati medicinsku, smer pedijatrija...ako neko zna moliiiim da odgovori...

Back