matematicki genije

Nije tako. Genije je filozofski pojam koji oznacava nesto sasvim drugo od onoga sta ta rec znaci kada mislimo na obican IQ.

Genije podrazumeva spsobnost napustanja sluzbe individualnoj volji i samim tim mogucnost posmatranja sveta objektivno.Na taj nacin moguca su umetnicka dela kao i filozofska misao.
Matemticari , fizicari i slicno, nemaju veze sa time. Nasuprot. Principium indiviudationis je kod njih potpun. Oni mogu videti samo odnos, znaci samo pojavu. Transcendentan svet izvan pojave njima je zatvorena knjiga kao i sva pitanja duha.
To nazivati genijem nije ispravno.

A provesti zivot u analizranju brojeva meni je nezamislivo. Bukvalno gubljenje vremena.

To je genije sa filozofskog aspekta... Ima mnogo definicija genija i svako ima svoju, tj ne postoji uopstena definicija. Ja sam mislio na genija koji je u stanju da sagleda i pojavu ali i ono sto je izvan svega toga, kompletni genije...

Nije ni filozofski a nije ni naucni... Ozimane Tesla je bio genije?

Ne mogu znati da li je njegov intelekt bio u stanju da se otrgne od sluzbe individualnoj volji. Sudeci po njegovoj biografiji mogao je i u tom smislu jeste bio genije. Oni njegovi pronalasci nemaju veze sa time. To su tricarije. Oni ga ne cine genijem. Genije je nesto mnogo uzvisenije.

To je genije sa filozofskog aspekta... Ima mnogo definicija genija i svako ima svoju, tj ne postoji uopstena definicija. Ja sam mislio na genija koji je u stanju da sagleda i pojavu ali i ono sto je izvan svega toga, kompletni genije...

Pa da. Svako ima svoju, u suprotnom ne bi svako bio "genije".. :)
Kada su intelektualne i uopste bilo kakve moci u pitanju ljudi su veoma osetljivi jer to atakuje na njhov ego. Tesko prihvataju da oni sami nisu geniji a da drugi jeste. Zato imamo toliko defincija genija da bi se svako od debila do pravog genija prepoznao u njima i svi bili zadovoljni... :)

Ne mogu znati da li je njegov intelekt bio u stanju da se otrgne od sluzbe individualnoj volji. Sudeci po njegovoj biografiji mogao je i u tom smislu jeste bio genije. Oni njegovi pronalasci nemaju veze sa time. To su tricarije. Oni ga ne cine genijem. Genije je nesto mnogo uzvisenije.

Ma genije je filozof koji ceo zivot nista korisno i za dobrobit covecanstva nije uradio osim sto je svoj zivot spucao na razmislje o smislu zivota...

Ima dokaza i pricanja raznih poznavaoca njegovog dela (Velimir Abramovic - Metafizika i kosmologija naucnika Nikole Tesle) da se u svojim poznim godinama posvetio duhovnom aspektu sagledavanja sveta...

Pa da. Svako ima svoju, u suprotnom ne bi svako bio "genije".. :)
Kada su intelektualne i uopste bilo kakve moci u pitanju ljudi su veoma osetljivi jer to atakuje na njhov ego. Tesko prihvataju da oni sami nisu geniji a da drugi jeste. Zato imamo toliko defincija genija da bi se svako od debila do pravog genija prepoznao u njima i svi bili zadovoljni... :)

Ne bi valjalo da postoji toliko genija na svetu...

Matematika je fundamentalna nauka bez koje čovek ne može da razume svet oko sebe svidelo se to nekom ili ne i ja zaista ne znam kako da nazovem jednog Isaka Njutna ako ne genije, matematički genije. Osim toga neki od najvećih filozofa su dali značajne doprinose matematici.

...cekajte...clanovi MENSE..na primer..jesu ili nisu geniji..?
..odgovor zavisi od toga da li zadovoljavaju i filozofsku (Kantovu,Sopenhauerovu) definiciju genija..? Ili ne..?

Ma vidis i sama da Ozi ima misljenje o svemu a posto je on jedini genije ( ipak je covek nevidjeni filozof ( neki bi rekli smarac ) ) onda on mora da je u pravu. PaA po njemu clanovi MENSE nisu geniji, tj jesu samo ukoliko su vrsni filozofi nacuveni na morfijum ( ili bese opijum ) ili umetnici....

Genij nije samo filozof koji pomaze samom sebi. Tesla je toliko toga novog i dobrog doneo covecanstvu i mogao je jos 100 puta po toliko ali sta da se radi kad ljudi i to ne mogu da prime. Toliko su slabi da su i od struje i tehnike napravili sebi gospodara kojim robuju. Ljudi robuju slabostima a za to Tesla nije odgovoran. Ako detetu date toplu vodu, igrice a on umesto da radi po upustvima pocne da se zaebava...

Poslednja izmena:
Recimo zato sto bi odredjeni zadatak ili problem koji ne mora obavezno biti matematicki ili logicki (moze biti npr.snalazenje u nepredvidjenoj situaciji) resili mnogo puta brze od mene i tebe (osim ako nisi clan iste). Sta je, po tvom misljenju, genije?

Testovi inteligencije su vrlo diskutabilni. Za mene je genije Ričard Fejnman koji je u srednjoj školi na testu inteligencije dobio IQ 125.

Testovi inteligencije su vrlo diskutabilni. Za mene je genije Ričard Fejnman koji je u srednjoj školi na testu inteligencije dobio IQ 125.

Nisam rekla da clanovi Mense obavezno moraju dati neki doprinos nauci, umetnosti, filozofiji..Oni samo imaju bolje polazne osnove a da li ce ih iskoristiti- pitanje je.U svakodnevnom zivotu pak, vidno odskacu od prosecnih-te sam sklona da ih zovem genijima. I ja mnoge naucnike, knjizevnike, umetnike, smatram genijima a nemam pojma koliki im je IQ!

Poslednja izmena:
Adolf Hitler - IQ 141!

Mislis da je taj koji je merio Hitlerov IQ smeo da stavi bilo koji rezultat manji od 140 :D

Nemoj da ste naivni. Ti IQ testovi ne vrede nista. Mozda oni mogu u glavnim crtama da razdvoje morona od debila, debila od prosecnog. ali da mere neki IQ u preciznim jedinicama je smesno. Uopste ti testovi se zasnivaju na silogizmima ili primer:

Sve ribe zive u vodi.
Covek ne zivi u vodi.

Zakljucak
Covek nije riba

Sada se ovi silogizmi usloznjavaju. Zahteva se pamcenje i paznja da bi se premise uopste primetile , imale u svesti i povezale, pri cemu se tu ustvari meri necije pamcenje i sposobnost koncetracije i opazanja a ne sama inteligencija ili sposobnost logickog zakljucivanja koja je ljudima urodjena i postoji apriori.

Mislis da je taj koji je merio Hitlerov IQ smeo da stavi bilo koji rezultat manji od 140 :D

Pa najverovatnije i jeste tacno, jer cesto je pametan=lud, iliti ludi genije...

Nemoj da ste naivni. Ti IQ testovi ne vrede nista. Mozda oni mogu u glavnim crtama da razdvoje morona od debila, debila od prosecnog. ali da mere neki IQ u preciznim jedinicama je smesno. Uopste ti testovi se zasnivaju na silogizmima ili primer:

Sve ribe zive u vodi.
Covek ne zivi u vodi.

Zakljucak
Covek nije riba

Sada se ovi silogizmi usloznjavaju. Zahteva se pamcenje i paznja da bi se premise uopste primetile , imale u svesti i povezale, pri cemu se tu ustvari meri necije pamcenje i sposobnost koncetracije i opazanja a ne sama inteligencija ili sposobnost logickog zakljucivanja koja je ljudima urodjena i postoji apriori.

Pa ti testovi nista ne znace, to je tacno... Neko sa prosecnim iq-om moze da doktorira a opet neko drugi sa natprosecnim iq-om radi negde kao fizicki radnik, zato sto ga jednostavno nista ne zanima ili nema volju i nece da nesto nauci... Zasto se pametni ljudi potiskuju, nadglasavaju, ili cesto sami sebe potiskuju? Jel to zakon jaceg ili sta? Mislim da u tim testovima imas slike nekih figura i figura koje nedostaju i onda logickim zakljucivanjem pogodis koje to figure nedostaju, odnosno, sastavis niz, ili je to ipak mogucnost opazanja, ne razumem?

Pa ti testovi nista ne znace, to je tacno... Neko sa prosecnim iq-om moze da doktorira a opet neko drugi sa natprosecnim iq-om radi negde kao fizicki radnik, zato sto ga jednostavno nista ne zanima ili nema volju i nece da nesto nauci... Zasto se pametni ljudi potiskuju, nadglasavaju, ili cesto sami sebe potiskuju? Jel to zakon jaceg ili sta? Mislim da u tim testovima imas slike nekih figura i figura koje nedostaju i onda logickim zakljucivanjem pogodis koje to figure nedostaju, odnosno, sastavis niz, ili je to ipak mogucnost opazanja, ne razumem?

Sve se svodi na najoobicnije Aristotelove silogizme koje sam opisao. (pogledaj onaj primer sa ribom), pri cemu se u tim figurama u dva reda daju prva i druga premisa da bi u trecoj izveo zakljucak na osnovu njih. Ono sto je tu zapravo problem jeste uopste primetiti premise a doneti zakljucak je lako. Tako da ti testovi zapravo mere spsobnost opazanja a ne i inteligenciju .

hm...
vredan mi je jedan mistik iz 18.veka,momak po imenu swedenborg...
to je tip koji je nasiroko,ali temeljno i jasno obrazlozio na koji su to nacin su raj i pakao, dobro i zlo, duhovno/dusevno i culno komotno (heH!) pomireni u coveku....pravim slovima - da ih covijek taj sto ih sebi pravi, cime jedino i postaje emisar/antena velike bozje sile,misli i ljubavi.Kreacije i svega ostalog...
Ergo,sta Swenn kaze za genija. Paz`sad ovo...(slobodan citar,parafraza,sta vec):
`Geniji su najdublji,najperfidniji i najotrovniji duhovi PAkla!`...
Kako??
...ovako nesto locirati u zivotnim primerima `genijalnoscu` obdarenih ljudi???
Zamislite da vam je neko ostavio u amanet da vidite sve veze i vezice koje bog ljubomorno cuva za sebe, onaj cuveni `prvi i poslednji klik...`? Kakav bi takav Bog delovao ovakvim bozijim stvorovima? Nesumnjivo kao Djavo,ljubomorko i sebicnjak,koji samo sedi na assu i ne da ljudima da budu slobodni,a gde su oni Prometeji...(Razumimo se - po Sweniju, Djavo je samo drugi naziv za najskriveniju prirodu Boga!.... :) )
Kako bi oni, pak, mogli delovati Bogu, gledano brusenim okom laiiiiika...nesumnjivo kao Strassni kradljivci nje`ove tajne sveopsteg zivota i funkcionisanja, mracni odmetnici i.drski manipulatori svetog saznanja, znaci oni naHebenii i van svake kontrole pomahnitali - DEMONI!... :cool:
Naravno,istina je negde izmedju - na bozanskoj blazenoj sredini,onoj koja uvek izmice,iz koje su se zaista vodili svi ratovi - potekli iz ljubavi,moci i nemoci... Ta sredina je ljudska dusa, ona koja nastane kad se prepozna, vecna platforma za zivot, sa liftom za gore i dole,ovv kors....
Veza sa svim recenim? S. kaze da covekov put kroz onostrano pocinje svim ovostranim,i to kroz delovanje...Proto marksista! ;) Genije konvertira energije `pakla` u korist ljudima. Ukoliko nema koristi, stupa na scenu pakleno nalicje njegovog dara.tj. uzeo si,dobio si,nisi iskoristio kako treba, drugima/za druge,vec sebi/za sebe radi,za neljudsko,od coveka odmetnutu igru... znaci pakleno.... Za izbor izmedju ovoga dvoje, naravno...bio genije utisnut u coveka ili ne...zaduzena je,oduvek bila, kako za svaku normalnu ljudsku stvar, pa tako i za ovu, perfidno cudonosecu, pogotovo za nju, uvek i presudno - covekova dusa....U ognju sto jaca.

Poslednja izmena:
znam devojcicu koja zna datume rodjenja celog naselja,i kada je pitas za odredjeni datum,recimo 22.mart 2018,i pitas je koji ce to dan biti,ona ti posle svega par sekundi odgovori,i naravno bude tacno,a devojcica je inace mentalno zaostala.

Sve ribe zive u vodi.
Covek ne zivi u vodi.

Zakljucak
Covek nije riba

Ne zasnivaju se Iq testovi na silogizmima,zasnivaju se na nejim figurama koje nedostaju i tako te stvari.....Ko zna kakav si ti test nasao...Internet je prepun raznih "testova" koji nisu ni t od pravih testova koji mere IQ......

Sto se tice ovog silogizma gore sta je tu lose,obe premise su T a i konkluzija je i logicki dosledna i istinita

Pravi Iq test upravo i meri ono apriori u nama samima sto je urodjeno i ti testovi se ne mogu nauciti ni vezbati,istu sansu imaju da ga urade neki doktor nauka i neki nepismeni vrac iz Afrike iz nekog plemena........Pravi Iq test iskljucuje neposredne i posredne uticaje na moguci ishod testa - socijalnu kulturu,obrazovanje,pismenost.....ovo se uvidelo jos u doba Binea kada se mislilo da su deca sa sela maje inteligentnija,medjutim dosl se do zakljucka da su se ti prvi tesovi pravili tako da su bili vise prilagodjeni deci iz gradova......da su testovi pravljeni tako da se pominju masine za njivu i obradu zemljista kao i seoske zivotinje onda bi seoska deca bila "inteligentnija".......Znaci poenta testa je iskljuciti bilo sta sto se moze nauciti i uticati na bolji rad testa....
najprostiji i najplasticniji primer testa bi bio da dobijes 5 geometrijskih fiura i 5 rupa i svaka figura treba da se ubaci kroz rupu a svaka rupa samo moze da primi pravi oblik....Ovo se moze primeniti na svakog bez obzira njegovog obrazovanja

Back