Masoni, Templari, Rotarijanci

Kako o masonima nista ne znam, osim ono da su to "sloboni zidari" pa ma sta to znacilo, a zaista
cenim dela velikana poput Dositeja,Zivojina Misica (ako se odnosi na naseg vojvodu) Nusica, evo danas se obelodanilo i za Andrica, mogu li shvatiti masonski pokret kao nesto dobro?

Misha :.:
SRBI MASONI

MASONSKI rad u Beogradu bio je poznat jos pre Prvog srpskog ustanka, kada su istaknuti clanovi reda bili Petar Icko, Riga od Fere, braca Cardaklije, ali i turski Mustafa pasa, u narodu poznat kao “srpska majka”. Kasnije su veliku ulogu u srpskoj i beogradskoj istoriji imali masoni Dositej Obradovic, Nikolaj Velimirovic, Djordje Vajfert, Jovan Ducic, Zivojin Misic, Branislav Nusic...

СВ.ВЛАДИКА НИКОЛАЈ, И НИЈЕ НИКАДА БИО МАСОН НИТИ ОН НИТИ НИКО СА СПИСКА.
Само лажете на УПОКОЈЕНЕ, који се нису у стању бранити

Bi2:
Kako o masonima nista ne znam, osim ono da su to "sloboni zidari" pa ma sta to znacilo, a zaista
cenim dela velikana poput Dositeja,Zivojina Misica (ako se odnosi na naseg vojvodu) Nusica, evo danas se obelodanilo i za Andrica, mogu li shvatiti masonski pokret kao nesto dobro?

Gde se to danas obelodanilo za Andrica, a da se nije znalo vec...
Upravo navedeni velikani jesu olicenje masonskog pokreta u njima se primecuju ljudske vrline za kojima treba svaki mason da se vodi, dodao bi ne samo svaki mason vec i svaki covek kao pojedinac...

Sima Milutinovic - Sarajlija, P.P.Njegos, Stevan Sremac, Stevan Mokranjac, Mihailo Valtrovic - profesor Velike skole, Jovan Djaja - osnivac radikalne stranke, Dragutin Milutinovic - sin Sime Sarajlije prof. Velike skole, Emilijan Josimovic - profesor Velike skole i autro prvog urbanistickog plana Beograda, Laza Pacu - lekar kasnije uspesni ministar finansija u Vladi Kraljevine Srbije, prof. i ministar Andra Djordjevic itd itd...
Pogledaj samo licnosti koje se nalaze na nasim novcanicama koje su trenutno u opticaju...
Pukovnik Zivojin Misic, koji se slavom ovencao tek kasnije, kada je tokom Prvog svetskog rata pokazao svoju stratesku genijalnost pripadao je lozi "Pobratim"...
Postoje mnogi dokumenati i zapisi ali nisam sklon sistemu copy/paste i da nekim sumornim tekstovima opterecujem posetioce ovog foruma mislim da vam je toga vec dosta jer mnogi ovde to cine...

poz.po dana mi prodje citajuci vase postove.dosta sam ovoga vec zna ponesto novo ubacio u glavu ali me trenutno interesuje zna li neko nesto vise o malteskim vitezovima s obzirom da se na cetinju cuva njihova najveca "svetinja" Bogorodica Filermosa a da takodje u Boki postoji jedno manje groblje odvojeno od ostalih dje su sahranjeni(prema prici) Malteski vitezovi poginuli u odbrani Boke od turaka(oko 50-tak njih).na tom groblju postoje i danas njihove oznake(barem kazu licno nijesam vidio niti sam bio tamo).Zbog ova 2 razloga htio bih nesto vise da saznam(posto sam o masonima i templarima iscita i cuo dosta toga a ove sam nalazio samo u "tragovima" kad se pominju ove 2 grupe.

Na Cetinju se cuvaju pre svega najvece hriscanske relikvije pored ikone Bogorodice Filermushe nalaze se jos dve svete relikvije ruka sv. Jovana Krstitelja i delovi casnog krsta, put ovih relikvija bio je zaista i vise nego interesantan i trnovit zavrsivsi tako u CG da ne kazem slucajno ili zahvaljujuci ratu tj docnije i komunistickom rezimu...
Pored toga tacno je da vitezovima sv. Jovana (Jovanovcima-Ivanovcima) ove relikvije jesu najvece svetinje i nista ne cudi njihovo prisustvo na ovim prostorima ako se vratis malo unazad kroz istoriju shvatices da velika dva trgovacka i lucka centra Kotor i Dubrovnik imaju takodje udela u ovome, malo ko zna ali vitezovi Jovanovci ili kako ti rece Malteski vitezovi ,jedan odred je cak bio upucen i kao ispomoc knezu Lazaru u kosovskoj bici... Nista neobicno sto si dosao do tih saznanja primorski gradovi kao sto sam vec i rekao bili su jako bitni i interesantni centri a samim tim i primamljivi za osvajace, medjutim red Malteskih vitezova nije bio samo prisutan u tom delu vec i u ostalim krajevima narocito u danasnjoj Hrvatskoj...

Zastita Hriscanstva i rat protiv "nevernika" u ovom slucaju misli se na tadasnje turske osvajace jesu jedna od uloga vitezova Jovanovaca koji su ratovali u zastiti Hriscana kakva im i jeste bila uloga.
U samom pocetku njihova uloga je bila zastita hodocasnika koji su isli u Jerusalim stitili su bolesne i nemocne Hriscane stoga se zovu i vitezovi Hospitalci...

Potrudicu se da ti posaljem ono sto ce ti biti interesantno i razjasniti ti neke nedoumice koje imas u vezi tvog interesovanja...
U nekim obavezama sam ovih dana stoga ti se izvinjavam sto ti necu poslati u narednim danima vec kada otaljam obaveze koje me "dave" :)

Poz
M S

Besomar iako mi se ne dopada tvoj nick nesto posebno(ne volim demone) :) ,ipak sam ti spremio nesto za tvoja interesovanja molio bi te da mi posaljes tvoj mail kako bi ti poslao nesto sto sam pripremio za tebe a pored toga navescu ti i jdenu knjigu koju nadam se mocices da nabavis a na mnoga pitanja ce ti dati odgovore...

pozz

M S

p.s. ostavi mi mail privatno tj privatno me kontaktiraj

Pozdrav svima. Veoma interesantna tema me je naterala da prvi put u životu pošaljem komentar na nekom od foruma, iako mnoge pratim od polovine prethodne godine.

Mišljenja sam da, čak i ako zanemarimo duhovnost i istoriju, internacionalne organizacije sa horizontalnim ustrojstvom mogu samo da doprinesu razvoju jednog društva. S obzirom da o slobodnim zidarima znam veoma malo, gornja konstatacija se odnosi uglavnom na Rotary klubove, od kojih dva deluju u mom neposrednom okruženju.

Besomar:
ako imas nesto vise podataka pa makar ih paste-ova ili da mi posaljes na mail?nesto vise o njihovoj proslosti i o njihovoj ulozi danas.moze i neki link pogotovo ako je na srpskom
Ako vec nisi saznao zanimljivo je da malteski vitezovi imaju svoju stolicu pri ujedinjenim nacijama i da se njihovo misljenje veoma ceni.
Kao i da ce uskoro da nam otmu svetinje sa cetinja (tad ima da pljunem i Srbiju i SPC i vatikan(njega sam odavno ali nije na odmet opet) i ovu smrdljivu neo komunisticku(demokratsku) vlast i ima da odem u neku sumu i da se nikad ne vratim)
Ne mogu da se setim da li sam ovo napisao ovde (ili ovde procitao) ali za sve vas koji neznate
prvi Rotary club je osnovan 1905 u Cikagu kao udruznenje biznismena

"Петар, Божиjом милошћу православни митрополит Црногорски, Скендериjе и Приморjа и рускога царскога ордена светога Александра Невског каваљер.

Благородниjема и поштениjема сердарима, воjводама, барjактарима и другиjема главарима и старjешинама и свему храбром народу црногорскоме и брдскоме, у Господа здравствовати и радовати се.

Познато jе вашиjем благородствима, и теби, љубезни народе, како jе већ наступила седма година од када су Французи погорели Бокешку провинциjу и како су они с почетка нама страшно приjетили да се отечество наше унаприjед неће називати Црна него Црвена, то ће рећи крвљу нашом обливена Гора.

Они би то и учинили по своjству њихове злоће, будући су наjприjе окаљали своjе руке у крви законитога краља и краљевске фамилиjе и основали на темељу безбожjа своjе jакобинско-фрамасонско правитељство, али благодарећи Богу ниjесу то могли учинити:

Прво, по томе, што ниjесу међу нама нашли издаjниках jакобинскога духа, коjи би им путеве отворили и человође били као што су налазили на много мjеста за несрећу своjих народа међу коjима су они издајници били.

Друго, што смо ми становити договор учинили иа Мирцу у цркви храма светога великомученика Георгиjа, када смо генералу Мармону на састанак били, да умремо при нашоj вjери и слободи с оружjем у рукама славно, и да се никад под њихову власт живи не предамо.

Треће, што су они видjели пребивалишта наша утврђена каменитиjем горама, и не само jедну Црну Гору, него многе горе коjе се не боjе бомбе ни лубарде, и што су наше краишнике при сваком движењу њихове воjске находили справне и готове к боjу на своjима границама, а навлашито кад су њихова три генерала са три тисуће и више воjске ударили на комун Браjиће, тада су они познали колико би их скупо коштало док би Црну Гору освоjили.

А четврто, што славни народ од Шпање Божиjим промислом и благовољењем, побуђен љубављу к отечеству и к своjему законитоме краљу, одведен вjероломним Наполеоном у Франциjу, свргнувши jарам француски подиже неустрашивим духом мужества своjе оружjе против онога свеопштег роду човjечанскоме неприjатеља и возмутитеља Европе.

По овиjем дакле узроцима, не могући они нечестивци успjети у своjим предузећима, ниjесу се постидjели претстављати нама толике милости и награде од њиховог цара, ако ми његово покровитељство заиштемо и ако његова конзула међу нама прихватимо мислећи да ми као горски иарод нећемо разумjети: jер то ће рећи да сами себе своjима рукама синџир на грло ставимо и да змиjу у наша њедра пустимо. Но будући су и на сва претстављења добили како усмено тако и писмено противни одговор, ниjе им остало друго него чрез посредство мира прекратити смутњу коjа се бjеше међу наше краjишнике и њихове солдате около Котора започела, боjећи се да не бисмо и Бокешки народ против њих узбунили. И тако смо с ђенералом Бертраном на кондициjе мир учинили и с ђенералом Готиjеом потврдили до заповиjеди коjу бисмо имали од нашега цара. Но што искаше ђенерал Бертнар да му предаjемо њихове људе у наша мjеста добjежале, то ниjесмо примили; и зато jе њихов цар толико расрђен био, да jе говорио не само да ће нас огњу и мачу предати, него да ће и горе и планине наше сажећи. Али се ниjе надао да ће из Русиjе главом без обзира бjежати, оставивши пространа московска, смоленска и литванска поља посиjана костима своjих воjника, и да ће своjе високоумно надмено намjерење о осваjању Русиjе и циjелога свиjета наћи закопано под пепелом московским. Из овога свега, љубазна браћо, jасно видjети можете што су они тирани мислили од нас учинити и што би учинили да су силе имали; а сваки дан гледате што чине од браће наше примораца, и по томе расудити можете колико би ваш народ у свиjету несрећан био, да ниjе свеблаги Бог благословио оружjе великога Александра, милостиваго покровитеља. Тога ради принесимо сви и приносите непрестано свеблагоме Богу благодарење и славу, коjи jе даровао своjему помазанику Александру крепост и силу на истребљење тмачислене воjске крволочнога Наполеона, љутога и непримиримога неприjатеља човjечанства.

А при томе споменимо и друге дужности наше, коjе нас позиваjу у садашње од самога Бога послано вриjеме на витешка воjничка дjела, да не останемо између осталих народа наjзадњи, него да тjерамо опште неприjатеље из нашега краjа, када их по мору и по суву тjера и биjе сила руска, инглешка, ћесарова и шпањолска.

Приготовите се дакле, jунаци, с природним духом храбрости на витешки оваj подвиг да, призвавши Бога на помоћ, што скориjе ступимо у Бокешку провинциjу под славодобитним барjаком великога Александра, милостива покровитеља нашега.

Дано у резиденциjи иашоj на Цетињу, августа 27. 1813. године.

Петар Петровић

Misho: ja tamo- vamo pa, svratim ovde da ponešto pročitam i često ostanem u nedoumici. Kako sam od svih učesnika ove teme, ostalima se izvinjavam, jedino nekako sigurna u tvoje ozbiljno poznavanje ove materije, imam opet jedno pitanjce za tebe: Ako je recimo piscima koji su članovi masonskog pokreta, bilo potrebno članstvo u takvom jednom udruženju, recimo radi izdavaštva,štampanja,marketinga knjiga, šta je u konkretnom slučaju pukovniku Živojinu Mišiću značilo što je bio mason? Čovek je bio genijalac po pitanju vojnih doktrina pa bio on mason ili ne.Svrhu članstva u ovakvom jednom udruženju ne razumem kod, recimo ovog primera! Hvala ti na odgovoru.Pozdrav.

Bi2:
Misho: ja tamo- vamo pa, svratim ovde da ponešto pročitam i često ostanem u nedoumici. Kako sam od svih učesnika ove teme, ostalima se izvinjavam, jedino nekako sigurna u tvoje ozbiljno poznavanje ove materije, imam opet jedno pitanjce za tebe: Ako je recimo piscima koji su članovi masonskog pokreta, bilo potrebno članstvo u takvom jednom udruženju, recimo radi izdavaštva,štampanja,marketinga knjiga, šta je u konkretnom slučaju pukovniku Živojinu Mišiću značilo što je bio mason? Čovek je bio genijalac po pitanju vojnih doktrina pa bio on mason ili ne.Svrhu članstva u ovakvom jednom udruženju ne razumem kod, recimo ovog primera! Hvala ti na odgovoru.Pozdrav.
Dok ne dodje neko strucniji ja cu pokusati da ti objasnim znacaj clanstva u ovakvim organizacijama.Prvo kad si uspesan ti valjda imas potrebu da budes okruzen uspesnim ljudima.Drugo su veze,(najprostiji primer:zamisli da te boli zub da li bi pre otisao kod drzavnog ili kod prijatelja masona koji je slucajno jedan od najboljih zubara(najbanalniji primer)).U to vreme mnogo je poznatih ljudi bilo u masonskim organizacijama,Vajfert,Pasic,sam Kralj,i mnogi drugi.Clanstvo u masonskim organizacijama (posebno ranijih godina,za vreme Kraljevine Shs)nije bio nacin da se covek obogati(ali bilo je i takvih slucajeva) vec je to bila stvar prestiza i odavanje pocasti za ono sto je covek radio celog zivota

Bi2:

Ne razumem zasto mislis da neko zatrazi da bude "brat" iz takvih pobuda???
Slobodno zidarstvo nije "odskocna daska" za ljude u profanom zivotu, to je nacin zivljenja filozofija zivota jedno univerzalno ucenje koja gaji tekovine citave civilizacije od njenog nastanka...
Ne razumem zasto imas takvu predstavu da neko pristupa masonstvu kako bi napredovao u profanom zivotu, naravno ima i takvih slucajeva ali se brzo distanciraju od bratstva...
Mislim da imamo razlicito misljenje i uopste predstavu o slobodnom zidarstvu...
Zivojin Misic je samo jedan od pripadnika masona koji je veoma poznat jer se proslavio svojim ljudskim kvalitetima i vrlinama ,a narocito komandovanjem tj kao vojskovodja po cemu je i ostao upamcen...
NE POSTAJE SE MASON ON SE RADJA eto i odgovora na tovje pitanje ne ulazi se i ne primaju se clanovi kako bi prosperirali u materijalnom pogledu vec svojim primerom i ponasanjem ,ljudi koji su na dobrom glasu....

Ja uopšte nemam svoje izgradjeno mišljenje i neki stav o masonstvu, to sam ti već rekla.Priznaćeš da se barem kod nas, u narodu, o masonstvu govorilo kao o nekoj tajnoj organizaciji, nečem zabranjenom i ružnom, organizaciji koja se petlja u tudje stvari i drugima kroji kapu. Da li je to dobro ili ne, da li je to baš tako priznajem da ne znam. Zato i čitam ove postove i pokušavam da nešto o tome naučim.
Sigurno si slušao Milana St.Protića i video onaj članak u "Politici".U onom članku je navodno fotokopija Andrićeve molbe za prijem, u kojoj pod razlogom za prijem on navodi da želi biti mason da bi bio u društvu velikih ljudi a Protić dodaje da su mu masoni pomogli da dobije Nobelovu nagradu. Ako je ovo tačno, to znači zbog koristi.
Pozdrav

Vagrant:
Dok ne dodje neko strucniji ja cu pokusati da ti objasnim znacaj clanstva u ovakvim organizacijama.Prvo kad si uspesan ti valjda imas potrebu da budes okruzen uspesnim ljudima.Drugo su veze,(najprostiji primer:zamisli da te boli zub da li bi pre otisao kod drzavnog ili kod prijatelja masona koji je slucajno jedan od najboljih zubara(najbanalniji primer)).U to vreme mnogo je poznatih ljudi bilo u masonskim organizacijama,Vajfert,Pasic,sam Kralj,i mnogi drugi.Clanstvo u masonskim organizacijama (posebno ranijih godina,za vreme Kraljevine Shs)nije bio nacin da se covek obogati(ali bilo je i takvih slucajeva) vec je to bila stvar prestiza i odavanje pocasti za ono sto je covek radio celog zivota

Lepo si mi odgovorio, nema šta. :) He,he.
Na jasnom primeru si mi odgovorio.Ukapirala sam.
- mnogo poznatih ljudi je bilo u masonskim organizacijama;
- stvar prestiža i odavanje počasti za ono što je čovek radio celog života;
A kako da ja, kao običan gradjanin, znam da je on bio mason kad je to bila,ili je još uvek,tajna org'? Šta meni znači to što sam ja, recimo mason kad niko to van org. ne zna? Nisam plavuša, a možda sam glupo žensko. Poz

Back