Pa upravo ti o tome pricam, mislim da se oni preplicu ... Tako da verovatno nisu odvojeni. A ovo oko normalizovanja videces ako procitas komentare po netu sto se tice masonerije u Srbiji... Maltene pa da je smesno

To su komenti u stilu, gde su da udjem da ih pokoljem , da im bacim bombu, to su izdajnici da ih zapalimo, kad su napravili neku malu piramidu u Bg neko je zvrljao sprejem, pa jos jednu u nekom gradu ladno crkva pravila inicijativu da se srusi i tokom noci je i srusena , ali na tom mestu ti "dobri ljudi" nisu napravili nista, vec ostavili rusevinu

To govori o prirodi takvih koji su to uradili ...
Uf, jaka stvar... napisao neko ne internetu... nazrvljao neko sprejem...
Ako pogledas sta se, ne samo na internetu, nego u bezbroj publikacija i dokumentarnih filmova plasira u samim Sjedinjenim drzavama, gde su masoni sastavni deo proslosti i sadasnjosti, videces koliko je to kod nas marginalna pojava.
Treba poci od pop kulture koja nam se servira - darkerska subkultura, usminkani klinci u crninama koji lome nadgrobne spomenike po grobljima, skrnave crkve... ne znam.. npr. skinheds grafiti oko sinagoge u Nisu...
Ljudi ne postuju ono sto su im ostavili njihovi neposredni preci, a ti pricas o nekoj tamo organizaciji...
Sto se tice piramide u Prokuplju, svi bi rado lomljavu da pripisu svesteniku Baracu, ali bih pre rekao da je presudnu ulogu imao novi projekat izgradnje fontana vredan 700.000 din
Inace, nisam cuo da se neko od domacih slobodnih zidara izjasnio na tu temu, pa ne bih bas ni bio siguran da se stvarno radi o njihovom spomeniku.
Na primer po normalnim drustvima imas sasvim normalno hramove i svecanosti i aktivnosti. Znam primer jednog hrama koji je bio predvidjen da se rusi urbanistickim planom, ali su se ljudi skupili lokalni mestani i protestvovali jer je to deo lokalne istorije jer je stara zgrada .... Ti ljudi nisu masoni, nego lokalci ...
I po Beogradu i po unutrasnjosti Srbije imas stare gradjevine od pre Drugog svetskog rata na kojima su jasno vidljivi masonski simboli, koje niko ne srknavi na bilo koji nacin.
Narod u Srbiji je uopste dosta zatvoren i iskljuciv i ne toliko otvorenih shvatanja tako da sve sto krsi sablon je opasno i treba da se srusi, zapali jer je sigurno neka izdaja i ovako i onako

Mada se ljute kad im kazes, ali to rade.
Izvini, ali ima necega ili neverovatno naivnog ili neverovatno zlonamernog u pokusaju da se neko drustvo optuzi za ,,neotvorenost'' prema tajnim drustvima.
Sto se tice ,,izdaja i ovako i onako'', jedno je stvar preferiranja ove ili one ideologije i politickih ukusa, ali protivustavno delovanje je protivustavno delovanje, a ovde (i ne samo ovde) je stvarno bilo svacega po tim underground udruzenjima.
Neki ljudi ce reci da je subverzivna delatnost nekad legitimna cak i ako nije legalna... ok.. postujem svacije misljenje, ali je onda red, da kad ostvaris neke ciljeve obelodanis to i kazes sta si uradio i zbog cega, a ako neko pricu o tome gasi mokrim cebetom... tu vec ima mnogo dima.
Ja sam odavno naucio da se ne poistovecujem sa svima kod nas jer je toliko raspad sistema da to moze svasta da znaci sto meni jednostavno ne odgovara. Na primer od kad su me drugari jedni ubedjivali da je "za oblak mi se mjesec skrio" srpska pesma jer ima "... Slavonijo ko te nije voleo, ne zna sta je izgubio" deo i to znaci da su kao Srbi izgubili tamo tu teritoriju i to je srpska pesma i neke gluposti... Mislim ono, who gives a Fck man ?! Kad vidim takodje kako "patriote" ubijaju i koriste ljude i diluju im gudru i maltene otvoreno rade protiv njih i ovi ih kao uzimaju za idole i tako oni navijaci i ti ostali ddebili kao patriote isto, a pola narkomani i kriminalci

I mnogo tih anomalija sto mozes da sretnes kod nas.... To mozda i jeste bitno na tom nivou i izdignes se, pogledas siru sliku i to uopste nije bitno. Vidis normalne stvari i shvatis kolio je to glupo sta oni rade...
Pa mislim sad... ,,patriota''... Ja sebe volim da smatram patriotom, a pouzdano znam da nisam diler. Ne volim ta zlonamerna etiketiranja u dnevnopoliticke svrhe.
Sto se tice, ovoga za pesme... da, ljudi pocinju da vide skriveno znacenje na neverovatnim mestima.
Mene je svojevremeno neki pripadnik Obraza, kada retko ko da je jos i bio cuo za tu organizaciju, ubedjivao kako je jednacenje suglasnika po zvucnosti u slucaju SrBin=>srPski ustvari komunisticka zavera koja je Srbima ukodirala srPove u podsvest da bi se ukorenio komunizam i iskorenilo pravoslavlje, te da otud treba insistirati na onom ,,srBski''
Pa normalno da je u tajnosti sastanak jer nije to za svakoga, ne moze svako da shvati i da ima taj stav, dosta ljudi su razliciti, zato se tu okupljaju ljudi koji vole da pomazu jedni drugima, drustvu, sredini i da se razvijaju u svakom pogledu u pozitivi i harmoniji... To je u isto vreme i licna stvar i drustvena u okviru te grupe sa istim ciljevima. Pomazu se oni i usmeravaju za ucenja ali opet na kraju ti kao pojedinac dozivljavas konacni deo i celu poentu.
Pa naravno, ovo je slobodna zemlja, oni su slobodni ljudi, zasto se ne bi okupljali, javno, privatno, kako im je volja...
Medjutim, ovo, bar zvanicno, nije ni oligarhija, ni plutokratija, ni aristokratija, niti neka kriptokratija, pa bi sam ja ipak za postovanje nekih osnovnih liberalnih i demokratskih principa.
Dakle, sloboda da, ali ne na racun tudje slobode.
Solidarnost da, ali ne nepotizam i monopol.
Selektivnost da, ali ne diskriminacija.
Privatnost da, ali ne imunitet.
Zbog toga ta "tajnost", ali ne treba da ih popale oni fanatici i poremecene psihopate. Dosta ima takvih zbog krize poslednjih decenija koji gledaju samo da okrive nekog za njihovu licnu i drustvenu tesku situaciju. to je normalna pojava u zemljama treceg sveta. Zato u Srbiji moraju da se kriju, cak kako sam razumeo ne smeju da kazu ni hram gde je javno.... ako ga imaju uopste.
Smeju itekako, cak se sledecu godinu planira i parada.
Sto se mene tice, ja to pozdravljam; transparentnost je svakako napredak.
Neka usiljena mistifikacija i taubizacija mi deluje malo deplasirano za XXI vek.
Medjutim, ja bih mnogo radije da njihovo delovanje bude regulisano zakonom i da uzivaju do mile volje u svojim privatnim susretima uz adekvatan nadzor drzavnih organa, nego da jednom ili par puta godina vidim neko paradiranje ili foto-sesn u holu nekog masonskog hrama.