Masoni i Kraljevina Jugoslavija

Gedeon

Elita
Poruka
16.182
Волим да читам уџбенике, атласе и књиге из времена Краљевине Југославије. Како сам се школовао за вријеме СФРЈ и касније, идеологија и литература из тог времена ми је хтио-не хтио усађена, па ми књиге из времена Краљевине Југославије дођу као нека егзотика. Прошле године сам купио "Историју Срба" од Владимира Ћоровића. Био сам упознат давно са њом преко интернета на Растку а и преко Историје Југославије од Ћоровића коју сам давно читао. Иначе је Историја Срба (или "...српског народа" како већ стоји на којем издању) прерађена Историја Југославије (погледати дигитално издање на Викизворнику). За Ћоровића сам на више мјеста прочитао да је био масон. И тако ме заинтригирало како се гледало на масонерију за вријеме Краљевине Југославије. Погледао сам у ондашње енциклопедије и лексикона. У "Енциклопедији српско-хрватско-словеначкој" (јако озбиљна енциклопедија, уредник је био познати историчар Станоје Станојевић, препоручујем за читање и његову Историју српског народа) нисам нашао никакав чланак о масонерији. Енциклопедију (ћириличко и латиничко издање) имам одавно преузету са интернета у дјву и пдф форматима.

Код куће имам лексиконе Минерва (Загреб) и Свезнање (Београд) па сам усликао чланке о масонерији и направио оцр. Ево шта пише у њима:

"Leksikon Minerva - priručnik za modernog čovjeka", Zagreb 1936, urednik Gustav Šamšalović, str. 1287-1288.

S. zidarstvo (franc. Franc-maçonnerie, engl. Freemasonry) tajno udruženje, kojemu je ime i simbolika uzeta od starih engl. zidarskih udruženja. 1717 osnov. u Londonu prva velika loža. S. z. nastalo iz težnje za novom zajednicom, nezavisnom od svake vjer. stege, osnovanom na ljudskoj uzajamnosti. Za 200 god. raširilo se s. z. po cijelom svijetu i vrši jak utjecaj na javni život.

"Свезнање - општи енциклопедиски лексикон", Народно дело, Београд 1937, уредник Петар. М. Петровић, стр. 2112-2113.

СЛОБОДНО ЗИДАРСТВО, међунар. организација, раширена по целом свету, изузев земаља у којима влада било левичарска било десничарска диктатура; има за циљ неговање култа љубави према ближњима, истини, правичности и облагорођавање појединаца, па преко њега и целокупног друштва, »тесање и обрађивање сваког грубог камена да би могао бити узидан у вел. палату човечанства«; проповеда слободу, братство и једнакост, и као гл. средство за постизање циља сматра рад; међунар. везе слободних зидара ниуколико не утичу на национални карактер појединих организација, ни на рел. осећања појединаца, која су сасвим слободна; услови и начела с. з. нису никаква тајна ни за власт ни за јавност; сваком њиховом члану чак остављено на вољу да се и у јавности обележава као такав; као тајна чувају се једино знаци распознавања да би се избегле злоупотребе; с. з. давнашња установа; неки научници сматрају да потиче из ег. и грч. мистерија, па га чак доводе у везу с архт. Хирамом, који је зидао Саламонов храм у Јерусалиму; међутим највише њих верује да с. з. води порекло од једног зидарског братства које је у 8. в. путовало Евр. и подизало у њој базилике у готском
стилу; како су временом у то друштво почеле да ступају и личности које се нису бавиле грађевинарством, оно изгубило свој првобитни карактер;
његов рад у данашњем облику почео углавном 1717. у Енгл. спајањем 4 лондонске ложе у 1 вел. ложу; из Енгл. оно се нагло раширило по Евр. и Амер.; од 1737. њиховим редовима стално припадају чланови краљевске куће у Енгл.; поред њих чланови с. з. били у Енгл.: Нелзон, Валтер Скот, Џорџ Елиот, Бајрон; у Фрц.: Волтер, Лафајет, Мирабо, Иго, Ламартин; у Нем.: Хердер, Гете, Кант, Лесинг, Бетховен; у Ит.: Мацини, Гарибалди; наши људи упознали се са с. з. најпре у Аустр., где оно продрло 1742.; прве ложе у нашим земљама осн. у Глини (1762.), Вараждину (1771.), Загребу и Осијекy (1773.); у осјечкој ложи, која била веома активна, учествовали поред Хрвата и Срби; у то време од
наших угледнијих личности с. з. припадали: гроф. И. Драшковић, бискуп Максимилијан Врховац, А. Пејачевић, доцнији митрополит Ст. Стратимировић, владика Ј. Јовановић-Шакабента; с. з. развило код нас нарочито живу акцију за време фрц. владавине у Илирским областима, кад су отворене ложе у Љубљани, Дубровнику и Котору; душа љубљанске ложе био Валентин Водник; 1. ложу у Србији о којој сачувани подаци, осн. Турци у Београду крајем 18. в., под именом Али-Коч; њој су припадали: Хаџи Мустафа паша, Петар Ичко, Јанко Катић, браћа Чардаклије; после погибије Хаџи Мустафа паше, с. зидари, с П. Ичком на челу били гл. радници на дизању устанка против дахија; 1. чисто срп. ложа осн. у Београду тек 1876.; после уједињења нашег народа, извршено и уједињење свих сл. ложа (9./6. 1919.) оснивањем вел. ложе Срба, Хрв. и Слов., Југосл., са седиштем у Београду; у њој су досад зачлањене 22 ложе.

Poslednja izmena:
Чланак у "Свезнању" је подугачак. Чак су и неке озбиљне теме добиле мање редака. Владимир Ћоровић је један од аутора чланака у "Свезнању", али како је то лексикон чланци нису потписани као у енциклопедијама, исто нема пописа литературе иза чланка. Масонерија је у Свезнању приказана као нека хуманитарна организација! Хрвати су у "Минерви" мало суздржанији. Али у Свезнању саме похвале.

Ова реченица из "Свезнања" је права револуција у отворености масона самих о себи:

(масонерија) има за циљ неговање култа љубави према ближњима, истини, правичности и облагорођавање појединаца, па преко њега и целокупног друштва, »тесање и обрађивање сваког грубог камена да би могао бити узидан у вел. палату човечанства«...

Шта се каже: "облагорођавање појединаца, па преко њега и целокупног друштва..." Ово је најотвореније што су масони икада рекли сами о себи

Од уџбеника сам нашао нешто овдје. Исто прича добротворно, хуманитарно друштво:

»Општа повесница за средње и стручне школе — Нови век« Луке Зрнића, седмо допуњено издање, Београд 1927.

https://sr.m.wikisource.org/wiki/Историја_новога_века_(Л._Зрнић)_Б

Франкмасонство. — За ширење и провођење у живот добротворних замисли, у Енглеској се, при почетку осамнаестога столећа (1717), установи и нарочито друштво франкмасонско (слободни зидари), које се ослањало на стара удружења радничка из средњега века а по неким су предањима пореклом још из старога века. Оно се брзо и спочетка потајно распространило по целој Европи, а чланови му се између себе познају нарочитим знацима. У ложама су тога друштва врше различни мистични обреди, а главна му је тежња била утврђивање верскога трпљења и братске једнакости међу људима. Ово је у ствари деистичка црква своје врсте, и стога наиђе на велики отпор код католичанства. Међутим код франкмасонства рационализам уступи место мистицизму, а поједини се чланови његови, улазећи у ложе са својим старим пороцима, стараху да се и ту лично користе, те је стога ово друштво данас на рђаву гласу код трезвених мислилаца а и неприродно због тајних обреда, који се врши руковођењем великога мајстора по њиховим домовима свих делова света. Оно чини и добротворна дела.

Ti znaš nešto ili samo čitaš?

Mada nebitno je, sve ide u ZID....
А шта бих то могао знати о тајном друштву? Не би било тајно да је све јавно. Кобајаги пишу како је код њих све јавно, бар што се тиче учења, али ово је битно а то је да су бар на једном мјесту признали да им је циљ промјена свијести појединаца и цијелог друштва, да теши људе и државе попут камена у једну нову грађевину.

Немам доказе тј. писане потврде из тог времена, али сам наравно читао којекакве чланке и фељтоне по новинама још 90-их како су краљ Александар и још неки познати из тог времена били масони. Наводно и свети владика Николај. Сад шта је истина? Можда су и били па се повукли. Можда

Bolje ti je da ne lažeš jer su čudni putevi moji, svi završe u ZIDU.
Не разумијем. Шта бих лагао? Ако си администратор слободно бриши, шта ме брига. Баш ћу се насекирати

Немам доказе тј. писане потврде из тог времена, али сам наравно читао којекакве чланке и фељтоне по новинама још 90-их како су краљ Александар и још неки познати из тог времена били масони. Наводно и свети владика Николај. Сад шта је истина? Можда су и били па се повукли. Можда

Не разумијем. Шта бих лагао? Ако си администратор слободно бриши, шта ме брига. Баш ћу се насекирати

Da i onda je bio savetnik Hitleru...
Hm, transfer moći, sumnjam da ćeš ti to ikada shvatiti....Ali ispričaću i tu priču, kad se skinu maske....

Prilozi

• images6.jpg
    images6.jpg
    13,1 KB · Pregleda: 4
Не знам ти ја те приче. Ја сам са села. Село је мјесто у којем живи пуно сељака, а то може бити и град (велико село, селендретина). А знаш какви смо ми сељаци

Ево још нешто занимљиво из времена Краљевине Југославије. Свезнање: Турска 13,7 милиона становника а Југославија 15 061 580 становника. А сада по руској Википедији: Турска 83,6 милиона а све земље бивше Југославије око 20 и нешто ситно милиона

Osnivanjem nove države (Kraljevine SHS / Jugoslavije) masonske lože na njenoj teritoriji odvojile su se od prethodnih velikih loža i pristupile su 1919. g. Velikoj loži „Jugoslavija“, čiji je prvi veliki majstor bio beogradski industrijalac Đorđe Vajfert. Dotadašnja somborska loža „Budućnost“, koja je ranije radila na mađarskom jeziku, prešla je na srpski jezik, ali je velika većina slobodnih zidara, koji su bili njeni članovi i pre Velikog rata, nastavila svoje članstvo u njoj.

Ipak, polako se menjao nacionalni sastav, koji su u somborskoj loži ranije prevashodno činili Mađari (katoličke ili judejske veroispovesti), uz svega nekoliko ovdašnjih Srba, pa su, između dva svetska rata, masonskoj loži „Budućnost“ u Somboru većinom pristupali Srbi pravoslavne veroispovesti. Među njima su bili i neki istaknuti intelektualci, poput apotekara Đorđa Đurice Antića, lekara dr prim. Vladimira Crevara, inženjera Branka Čudića, profesora Trgovačke škole Aleksandra Dragina, glavnog fizika Sombora dr Emilijana Grigorijevića, zubnog lekara dr Koste Grgurova, lekara dr Stojana Grgurova, arhimandrita i profesora somborske Preparandije Stefana Ilkića, učitelja Jovana Iskruljeva, profesora Gimnazije dr Milana Jovanovića, lekara dr Dušana Jovića, profesora Gimnazije dr Dušana Jovičića, Stevana Kupusarevića, direktora filijale Banovinske štedionice Bore Kiseličkog, advokata dr Fedora Konjevića, Aleksandra Kovjanića, gimnazijskog profesora Nikole Legatića, Nikole Majstorovića, dr Bratislava Miletića, Petra Mišića, preparandijskog profesora Milorada Ž. Pavlovića, lekara i upravnika Banovinske bolnice dr Milenka Petrovića, lekara dr Ilije Popadića, biologa Đora Protića, trgovca Kajice Protića, dr Pavla Protića, dr Milivoja Samardžije, Vukašina Savića, učitelja Jovana Slavkovića, dr Kornela Stankovića, Milenka Vrvića, apotekara Samka Vujića i drugih. Među somborskim masonima bilo je između dva svetska rata i Bunjevaca (advokat dr Martin Matić i profesor Trgovačke škole Ivan Matarić), a član somborske lože bio je i učeni jevrejski nadrabin dr Šimon Gutman. Mason je, nakon svog dolaska iz rodnog Sombora, bio i znameniti somborski, vojvođanski i srpski pesnik i književnik Veljko Petrović, kao i mladi somborski gimnazijalac, kasnije profesor i poznati istoričar književnosti Mladen Leskovac.
Godine 1930. umesto kuće u Ul. Dositeja Obradovića, somborska masonska loža kupila je veću kuću u Velikocrkvenoj ulici br. 16 (danas Veljka Petrovića, sadašnji „Magnet“). Povremeno su svoje velike godišnje skupštine (sastanke ili skupove) somborski masoni održavali i u Kristalnoj sali hotela „Sloboda“ (sačuvana je slika dekora sale priređenog tim povodom, iz tridesetih godina 20. veka).
815-1024x636.jpg

814-1024x655.jpg

Početkom Drugog svetskog rata (1940) rad masonske lože je zamro, a nakon rata, u novim političkim i društvenim okolnostima, nije moglo biti ni pomisli o obnovi rada masona u Somboru. Takvo stanje potrajalo je još decenijama, sve do početka novog stoleća, a obnova somborske lože “Budućnost” usledila je tokom druge decenije 21. veka.
Uticaj somborskih masona na društveni, privredni, prosvetni i kulturni život grada, krajem 19. i tokom prve polovine 20. veka, bio je izrazit i pozitivan, a mahom je bio neposredno posvećen oplemenjivanju stanovništva kroz kulturu, obrazovanje, umetnost i filozofiju, uz buđenje osećaja solidarnosti, ravnopravnosti i tolerancije među ljudima.

Godine 2014. Somborac Karlo Hameder objavio je knjigu „Somborski sinovi udovice – kratak istorijat slobodnog zidarstva“, koja je u znatnoj meri poslužila kao osnova za nastanak ovog priloga (drugo dopunjeno izdanje objavljeno je u elektronskom obliku 2017. godine).
a17d8fc3842a401a7fdab2eebae2b4ba0c23ec4c-600x901.jpg

У Хрватској се масонеријом највише бавио публициста Иван Мужић. Његова књига о масонима у Хрватској:
https://docplayer.org/83405634-Ivan-mutic-masonstvo-u-hrvata.html
Приказ књиге:
https://www.google.rs/url?sa=t&sour...MQFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw0zueZK1rK7JUQiz7wh8-qR

Очито је да је масонерија цвјетала за вријеме Краљевине Југославије. То је био нешто као елитни клуб за грађанство. Чини се да је тада једино Римокатоличка црква пружала отворени отпор масонерији. Зна ли ко за какав текст од наших српских православних аутора из тог времњна против масонства.

Гуглајући се може наћи само ово:

О светом Николају:

Наводи се његово писмо у којем даје лошу оцјену масонерије, али је оно тек из 1956.

Св. Јустин Поповић:
https://pravoslavljepzv.wordpress.com/2013/03/15/свети-јустин-ћелијски-о-масонству/

Јустин Поповић је отворено писао против масонерије, али је питање колико је то тада имало одјека код наших православних интелектуалаца који су према свему трчали у масоне.

Poslednja izmena od moderatora:

Back