Marko Aleksić

Ја баш мислим да би се ти истопио од среће да се нешто тако догодило и да неко подржи твој антагонизам и манију прогањања према Ђорђу Јанковићу али се то ни из близа није десило.
Разлози су нам свима јасни зашто, тако да не мораш ни да одговараш.

Dakle, razlog zbog kojeg tražiš specifično da izvučeš neke kritičke ili napadne reči iz Aleksićevih usta na račun Jankovića jeste da bi, vođen premisom da je to nešto što bi mene zadovoljilo, mene na taj način usrećio?

To je cela poenta ovog tvog ekskursa i potraze za nekakvim oštrim rečima Aleksića?

Dakle, razlog zbog kojeg tražiš specifično da izvučeš neke kritičke ili napadne reči iz Aleksićevih usta na račun Jankovića jeste da bi, vođen premisom da je to nešto što bi mene zadovoljilo, mene na taj način usrećio?

To je cela poenta ovog tvog ekskursa i potraze za nekakvim oštrim rečima Aleksića?
Не ја то не тражим. Пронађи било који пост мој који се на то позива?

Можеш слободно исцитирати свој пост којим си почео "Марко Алексић овде критикује сеобе"
сматра Неоснованим...
"@NickFreakyrgios које је твоје мишљење у вези тога да Марко Алексић говори да су му за књигу истраживаеа Ђорђа Јанковића безвредна?" И тд...

Ја не знам да ли настао пад система или те је заменило дете од 12 година на тастатури да покушаваш да нам замениш улоге и да мени припишеш нешто на чему заправо ти потенцираш.

Овако са са интелектуалне стране је смешно, ово је већ понашање бота, са друге стране врло покварено и болесно дефинитивно.

Међутим за било какву озбиљну патологију и манипулацију треба ипак некакав материјал минимални
Како сад немаш баш ништа кршиш правила форума јер опонашаш ГПТ чет који измишља садржај и интерполира садржај измешсних мојих и твојих порука.

Одговорио сам ти из неке основне пристојности више апсолутно немам намеру.

Не ја то не тражим. Пронађи било који пост мој који се на то позива?

Pa dobro, ako to znači da je sa tim konačno i završeno, onda super; to sam sve vreme i čekao. :ok:

Можеш слободно исцитирати свој пост којим си почео "Марко Алексић овде критикује сеобе"
сматра Неоснованим...
"@NickFreakyrgios које је твоје мишљење у вези тога да Марко Алексић говори да су му за књигу истраживаеа Ђорђа Јанковића безвредна?" И тд...

Da, Aleksićevo viđenje je da je došlo do masovne slovenske kolonizacije Balkanskog poluostrva. On odbacuje modele minimalističke seobe, po analogiji anglosaksonskog naseljavanja Britanije i smatra da su se slovenska plemena, uključujući i Srbe, doselila u velikim brojevima. Čak govori i konkretno za Srbe da je to bilo jedno epsko putovanje ogromnog dela naroda, sa sve ženom i decom, preko 1000 kilometara.

Kaže da to naučno nije bilo dovedeno u pitanje (to uključuje i teze Đorđa Jankovića), a one koji su pokušali izvući nekakav kontinuitet stanovništva kritikuje, zato što tvrdi da se to odnosi isključivo za uzani urbani pojas u Dalmaciji (tj. misli na romansko stanovništvo u jadranskom primorju, na Vlahe tj. na Latine) i da su neki neopravdano pokušavali projektovati taj kontinuitet na područje čitave antičke Dalmacije.

Koje je tvoje mišljenje o tome?

Postavio sam isto pitanje na temi Nacionalna arheologija. I ovde sam ga već postavio; odgovora i dalje nema.

Da, od koristi mu teze Đorđa Jankovića nisu bile. To je i sam kazao, potpuno otvoreno.

Pa dobro, ako to znači da je sa tim konačno i završeno, onda super; to sam sve vreme i čekao. :ok:

Da, Aleksićevo viđenje je da je došlo do masovne slovenske kolonizacije Balkanskog poluostrva. On odbacuje modele minimalističke seobe, po analogiji anglosaksonskog naseljavanja Britanije i smatra da su se slovenska plemena, uključujući i Srbe, doselila u velikim brojevima. Čak govori i konkretno za Srbe da je to bilo jedno epsko putovanje ogromnog dela naroda, sa sve ženom i decom, preko 1000 kilometara.

Kaže da to naučno nije bilo dovedeno u pitanje (to uključuje i teze Đorđa Jankovića), a one koji su pokušali izvući nekakav kontinuitet stanovništva kritikuje, zato što tvrdi da se to odnosi isključivo za uzani urbani pojas u Dalmaciji (tj. misli na romansko stanovništvo u jadranskom primorju, na Vlahe tj. na Latine) i da su neki neopravdano pokušavali projektovati taj kontinuitet na područje čitave antičke Dalmacije.

Koje je tvoje mišljenje o tome?

Postavio sam isto pitanje na temi Nacionalna arheologija. I ovde sam ga već postavio; odgovora i dalje nema.

Da, od koristi mu teze Đorđa Jankovića nisu bile. To je i sam kazao, potpuno otvoreno.
Сад ћу мало краће одговорити пошто ми се свидело нешто што је први пут поменуо овде на овом интервју али ми је намера да то мало боље документујем.
Квалитет дела "стпске земље пре Немањића од 7 - 10 века је на нивоу престижних светских студијија и дела на ту тему. Тако је прихваћено и оцењено као и методологија и ревизија археолошких налазишта и тумачења.
Конкретно јако је добро што је том делу историје посветио више пажње и прескочио клише од неколико страница што је била деценијска пракса мало Словени пуњење страница, референце на већ познната дела и цитате и 1 2 3 и Срби!
Тај клише је прескочио и покушао да да неко рационално и разумно решење проблема.
Он негде види удружено ову појаву као и сеобу елита и самог народа који се поделио.
Он инсистира на непрекидном континуитету племства од севера , Полабља до 10. века.
Дакле он издваја овај феномен као посебно нешто у историји не део једне устаљене праксе посматрања сеобе народа, минималистички, максимслистички већ бих ја овде рекао да говори о сеоби читавог протодржавног апарата са севера на Балкан.
Што би као такво имало смисла да се континуитет државе наставио у 7. веку уз признање ромејског цара.
Што би негде индиректно одговарало старијим закључцима швапске Сорабистике да на северу крајем 5. почетком 6. века Срби имају протодржаву на северу, класно издефинисану међутим положај сељака би био на граници са ропским односно отрочким статусом иако није био роб највећи терет је сносило сељачко становништво.
То би се негде природно прелило у Вишеславову крстионицу и све што следи вести из франачких анала.
Негде и потврду Порфирогенита и истицања права ромејског царства и цариградске патријаршије на провинцију Далмацију у односу на Рим и Салзбург преко Срба.
Са друге стране покушај Тибора Живковића на појашњењу Ферјанчића да је случајно изоставио Дукљане(заборавио да напише) већ да је свесно изоставио Дукљу која није био предмет спора нити зона до које је допирао Рим и Салзбург. Већ провинција Превалис која је под ромејском влашћу изван ових утицаја.
Он негде тумачи да у време Властимира пада Хум под франачку власт и Паганија.
Властимирову обнову хипотетичке власти и савезa са Травунијом.

У том погледу ако би тако разумели Порфирогентита који ромејску власт над Далмацијом темељи на световној власти Срба који су под византијском дозволом насељени у византијску зону интереса онда можемо разумети франачке анале зашто Србе зове НАЦИЈОМ који држи већи део Далмације. Не да би их увећао у односу на Германе и Франке које зове гентус већ да би исказао велики проблем за франачку интересну зону која види један војно и државно организовани етнос који има улогу византијског лимеса у Далмацији који световно никако не потпада под власт Рима јер би то био тада знатно лакши посао за Франке.

Међутим да би се такав лимес створио и функционисао као нека прокси одбрана Цариграда и његову зону интереса није могао бити скопљен 800. јер би се под Францима и Бугарима распао морао би трајати бар 200. година у континуитету уз присне савезничке односе са Цариградом.
Он види Србе овде дословно као федерате раније Готе или Франке који су први примери насељавања читавих етничких скупина на територију римског царства.
И тако би имало смисла посматрати и тако нешто би могло објаснити многе ствари.

Јасно ми је зашто не жели никакво шуровање са псеудонауком већ Вишеславову крстионицу доживљава као пораз наше науке.
Сад као човек од принципа, мисије и искуства зна како се то ради и како једино то може да се уради.

Друго Вишеславова крстионица није изузетак преузимања нечега од Ђорђа Јановића већ изузетак да је ико у српској науци уопште покушао да доведе крстионицу у везу са Србима а камоли да је још археолошки покуша сместити у манастир на Михољску превлаку то би био изузетак за читаву српску науку.
То што си ти рекао да би се неко вероватно сетио и да он није јако тешко да би се нашао предан теренац и ентузијаста који би висио на Михољкој превлаци и српском поморју и покушао нешто тако да докаже археолошким методама и да је познавао добро источне и предроманичке цркве то јако тешко да би се догодило да је сачекало данашња времена подсетио бих да је Јанковић добио забрану уласка у Хрватску и да би се у такве пројекте ретко ко усуђивао уопште и да помисли да уради па чак и Громиле небитно тотално да ли прихваћено научно и валидно али истраживање у раним условима на ратним теренима није баш у опису занимања археолога.

Други део који сам поставио на другој теми.

"Ustanovljena je arheološka veza u VII stoleću između Dunava u okolini Brze Palanke i oblasti Pljevlja.[2] To može značiti da su Srbi iz današnje severoistočne Srbije prešli u oblasti ondašnje provincije Dalmacije. To dalje ukazuje da bi podatak o prelasku Srba iz okoline Soluna na Dunav mogao biti tačan."

Према овом открићу не би требали бити скептични често неоправдано према Ђорђу Јанковићу јер откриће српских хумки код Љутића и Пљеваља припада Драгославу Срејовићу, Ђорђе Јанковић је овде у својству историчара на терену.

Даље је изјавио да пре тога није знао ништа о посебним погребним обичајима Срба у односу на остсле Словене већ је Србе посматрао пре тога као нешто што се издвојило касније из словенске масе.
Тако да поводом овог открића већ доста старог не би требали бити скептични јер откриће припада Драгославу Срејовићу.
Тако да није безначајно уопште.

Poslednja izmena:
Ставио бих овде као интересантну ствар да је потврдио да нема археолошких трагова пада Раса и околине под бугарску власт пре 10. века.
Што апсолутно значи да Бугари никако не би могли бити ктитори цркве светог Петра и Павла у Расу који је обновљен у 9. веку. Сматра да је тада настала рашка епископија у оквиру мисије Ћирила и Методија.
Овде је интересантно да су темељи манастира из 1. века заборавио сам да ли има разарања у 4. веку али реконструкција је настала у 9. веку.
Тиме неке вести архипеископа Никодима добијају на могућности да неке ствари буду тачне.
Како је сматеао да је сабор у Расу против аријанаца, старовераца које помиње Никодим у Ариљу то је већ близу Босне и гобори и о јереси у Босни. На иконографији у Ариљу се виде ти староверци заједно са никејанцима на иконама.
Како год иако постоји пут преко Далмације из Ломбардије не треба заборавити да су Ломбарди постали аријанци у Панонији у Сирмијуму одакле су их протерали Авари.Тако да је дуго та отуђена епископија била расадник аријанства који је стигао до Италије, Шпаније, севера и северне Африке.
Могао би остати касније активан у неком облику.
Оно што сам желео рећи да су Срби на северу по мени политички остатак свевско-алеманског савеза и нисам сигуран баш да су били стални непријатељи Авара. Већ да су опстајали политички између две силе Франачке и Авара на самој граници аварског утицаја.
Наравно некад су се и остали Словени и Баварци и Авари придруживали у борби против Франака.
Оно што примећујем да после победе Словена над Аварима, Дерван остаје једно време неопрељен он се придружује Самовом савезу јер очигледно не може опстати пред Францима без Авара.Он ту губи самосталност иако Срби имсју неку аутономију ту, могуће да се овде део Срба одвојио за Балкан.
Свакако осим искуства ратовања са Францима и Аварима имали су политичко искуство оптанка на границама у некој ратној екомомији и ту политику су заправо наставили на Балкану.
Упадљиво дасу обе државе нргде угашене у 10. веку само су се Срби повратили на Балкану северни Срби се никада више нису обновили већ су били од тада у константном опадању.

Чланак из локалних Сремских новина:

1000046121.jpg

Back